Agyba ültetett csip: gondok vannak az első emberkísérletnél

Vágólapra másolva!
Rossz hírek érkeztek az első, emberi agyba ültetett implantátumról, mivel az elkezdett leválni a páciens agyáról.
Vágólapra másolva!

Problémákba ütközött az Elon Musk dollármilliárdos technológiai vállalkozó által irányított cég, a Neuralink első, emberi agyba ültetett implantátuma, miután az váratlanul elkezdett leválni a páciens agyáról – közölte a vállalat.

Noland Arbaugh műtétére januárban került sor, ám alig egy hónapon belül elkezdett romlani az eszköz működése, miután a készüléket az aggyal összekötő szálak elkezdtek leválni. A Neuralink azt nem árulta el, hogy mi okozta a problémát, de állítja, hogy sikerült visszaállítani annak működését.

A csip romló képességei ugyanakkor nem veszélyeztették Arbaugh-t, aki továbbra is képes videójátékokat játszani pusztán a gondolataival, és felmerült a csip eltávolításának lehetősége is, amikor fény derült a problémákra

– írja a The Guardian nyomán a Világgazdaság.

Az implantátum részleges leválása az eszköz teljesítményének csökkenését okozta február végétől, ám Arbaugh még egy márciusi bemutatón is dicsérte az eszközt, mondván az már így is megváltoztatta az életét.

Ahogy az Origo korábban beszámolt róla, a Neuralink, az agyba ültethető csip fejlesztéséről ismert startup tavaly ősszel kapott engedélyt a fejlesztés önkénteseken való kipróbálására: zöld utat kaptak az első humán klinikai kísérletekhez, melyben bénult betegekbe ültetve tesztelik az agyimplantátumot.

Az első emberi agyba ültetett implantátum váratlanul elkezdett leválni a páciens agyáról 
Fotó: Shutterstock

 

A vállalat elsősorban olyan önkénteseket von be a kísérletekbe, akik a nyaki gerincvelőjük sérülése miatt, vagy laterális szklerózis miatt bénultak meg. 

A Neuralink az ő fejükbe helyezi el az agy-számítógép interfésznek tekintett implantátumot (BCI), az agy mozgáskoordinációért felelős területére, egy robot által elvégzett beavatkozással.

A vállalat célja kezdetben az, hogy az alanyok mozgatni tudják egy számítógép egerét, vagy billentyűket üssenek le egy csatlakoztatott eszközön az implantátumon keresztül - lényegében a gondolataik segítségével.

Az bizonyos, hogy Musknak személyesen, illetve cégének is komoly ambíciói vannak csipjükkel kapcsolatban.

Annak gyors sebészeti behelyezése ugyanis - állításuk szerint - megkönnyítené olyan állapotok kezelését, illetve javítását is, mint a súlyos elhízás, az autizmus, a depresszió, illetve a skizofrénia.

Szakértők szerint, ha a BCI sikeres is lesz az emberi felhasználásban a klinikai kísérletek során, még legalább egy évtizednek kell eltelnie ahhoz, hogy a vállalat kereskedelmi termékként hozhassa forgalomba a csipet.