Minden vagyonát eljótékonykodta egy milliomos indiai család

Vágólapra másolva!
Egy gazdag házaspár az indiai Gudzsarátból úgy döntött, hogy teljes 200 millió rúpiás (minteg 9 milliárd forintos) vagyonát jótékony célra ajánlja fel, és inkább dzsain szerzetesek lesznek.
Vágólapra másolva!

Bhavesh Bhandari és felesége az építőiparban szerezték vagyonukat, amivel irigylésre méltó összeget, több mint 200 millió rúpiát (mintegy 9 milliárd forintot) halmoztak fel. A többi hasonló milliomoshoz hasonlóan ők is kiélvezték az életet, fényűző jómódban éltek, pazar ingatlanjaik és luxusautóik voltak. Gyerekeik inspirálására azonban úgy döntöttek, hogy mindezt feladják, és dzsain aszkéta szerzetesek lesznek. 16 éves fiúk és 19 éves lányuk már korábban elkötelezte magát e vallás mellett. Április 22-étől a házaspár lemond minden világi javairól, megszakítja a kapcsolatot a családjával, és kizárólag alamizsnából fog élni, mások jóindulatára bízva túlélésüket. Korábban már lemondási fogadalmat is tettek, és elkötlezeték magukat a "Saiyam Jeevan", vagyis a visszafogott élet mellett. Februárban kezdték el elajándékozni a vagyonukat, amikor részt vettek egy négy kilométeres felvonuláson, amelynek során a pénztől kezdve a mobiltelefonokon át a légkondicionálókig mindenüket eljótékonykodták. 

Miután hivatalosan is felvették az aszkéta életmódot, Bhavesh és felesége kizárólag két darab fehér ruhát, egy alamizsnás tálat és egy "rajoharan"-t, egy fehér seprűt birtokolhatnak, amelyet a dzsain szerzetesek arra használnak, hogy ültetés előtt megtisztítsák a területet a rovaroktól. Ezek az erőszakmentes életmódjuk ikonikus szimbóluma.

Indiában a másfél milliárd lakos közül mintegy 4 millióan dzsain hívők, ők önszántukból, meggyőződésből meglehetősen szerény és visszafogott életet élnek. Tartózkodnak a haszontalan aktivitástól, a felesleges beszédtől és gondolatoktól, és a legtisztább veganizmus szerint étkeznek - vallják ugyanis, hogy tilos bántani az állatokat. A dzsainisták még hagymát és semmilyen finomított, feldolgozott, kémiailag kezelt élelmiszert sem fogyasztanak. Sokak szerint ők a világ legjámborabb, legszelídebb emberei, mivel elutasítják az erőszak és az agresszió minden fajtáját.