KSH: 4,2 százalékkal nőttek a beruházások 2021-ben

bank, banki, utalás, utal, e-bank, elektronikus fizetés, online, vásárlás, stock, stockfotó, illusztráció, illusztrációs
Financial stock market graph and rows of coins growth, abstract and symbol for finance concept, business investment and currency exchange, on blue background.
Vágólapra másolva!
A tavalyi negyedik negyedévben 0,2 százalékkal nőtt a beruházások volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva, az előző negyedévhez képest - szezonálisan kiigazítva - 1,6 százalékkal mérséklődött. 2021-ben összességében 4,2 százalékkal nőtt a beruházások volumene az egy évvel korábbi, a pandémia miatti alacsony bázishoz képest - közölte kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Vágólapra másolva!

A beruházásokat a költségvetés és a háztartások csökkenő aktivitása mellett a vállalkozások bővülő fejlesztései alakították a múlt év utolsó három hónapjában.

Illusztráció Forrás: shutterstock

A beruházási tevékenység volumene 0,2 százalékos éves növekedésén belül a 64 százalékos súlyú építési beruházások 3,3 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbit, a 35 százalékot kitevő gép- és berendezésberuházásoké 4,6 százalékkal csökkentek. Az utóbbi visszaesést főleg az importgépekbe történő beruházások csökkenése okozta.

A beruházási teljesítmény több mint felét megvalósító, legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében a fejlesztések volumene 6,0 százalékkal emelkedett.