Verstappen legyőzte Hamiltont, övé a történelem első sprintfutama

Események

F1 Grand Prix of Great Britain - Sprint sport motorsport formula one racing SI202107170236
NORTHAMPTON, ENGLAND - JULY 17: Max Verstappen of the Netherlands driving the (33) Red Bull Racing RB16B Honda during the Sprint for the F1 Grand Prix of Great Britain at Silverstone on July 17, 2021 in Northampton, England. (Photo by Michael Regan/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Max Verstappen lerajtolta Lewis Hamiltont és megnyerte a Brit Nagydíj sprintfutamát. Sergio Pérez kiesett, Carlos Sainz és George Russell incidensét pedig vizsgálják.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül0 bejegyzés

A Forma-1 történetében először rendeztek sprintfutamot, az eseményre a Brit Nagydíj hétvégéjén, Silverstone-ban került sor. Az első két pozícióból a világbajnoki tabella két éllovasa indulhatott, az élről a pénteki időmérő leggyorsabb pilótája, Lewis Hamilton várhatta a piros lámpák kialvását.

Ezúttal szombaton is versenyzett a mezőny Forrás: AFP/Adrian Dennis

A verőfényes napsütésben kezdődő futamon nem volt kötelező a kerékcsere, így a mezőny tagjai egy gumiszettet használva tervezték megtenni a 17 körös távot. A pilóták nagy része közepes abroncsokon rajtolt, csupán Valtteri Bottas, Kimi Räikkönen és a két Alpine próbálkozott lágyakon.

A rajtnál rögtön változott a sorrend, ugyanis Max Verstappen jobban jött el, mint Lewis Hamilton.

Hátrébb Fernando Alonso rajtolt óriásit, aki az 5. helyre jött előre. A rajt nagy vesztese Carlos Sainz volt, akit George Russell meglökött, emiatt lement a pályáról és jelentősen visszaesett. A két versenyző incidensét a futam után vizsgálják. Nyikita Mazepin megpördült, de ez a sorrend szempontjából nem sokat számított.

A holland pilóta ha nem is sokkal, de folyamatosan növelte előnyét, miközben hátrébb Lando Norris támadta Alonsót. Az első fordulat az 5. körben jött el, amikor Sergio Pérez a 7. helyről elvesztette az autóját a Chapelnél. A mexikói pilóta ugyan visszaevickélt a pályára és folytatni tudta a futamot, de visszaesett a 19. pozícióba. Nem sokkal később Norris megelőzte az Alpine-t a Village-ben.

A 9. körre Verstappen 2 másodperc fölé növelte előnyét, ám ezután Hamilton elkezdte csökkenteni lemaradását. Mindez azonban csak ideiglenesnek bizonyult, és a 12. kör végére a holland pilóta ismét 2 másodperccel vezetett.

Ezzel párhuzamosan az időközben Ricciardóval szemben is pozíciót vesztő Alonsót Vettel támadta,

míg az őket követő Russell mögött négyfős vonat alakult ki, a végén a visszazárkózó Sainzcal. A spanyol pilótának ezt követően sikerült megelőznie Pierre Gaslyt, ezt leszámítva viszont nem változott a sorrend.

Verstappen megnyerte a sprintfutamot, így megszerezte a pole pozíciót Forrás: Getty Images/Michael Regan/Michael Regan

Mint ahogyan az élen sem, hiába szóltak rá Verstappenre, hogy ne használja a keverékeket, és hiába érte utol őt Hamilton a végére. Így a holland pilóta nyerte a történelem első sprintfutamát, a hétszeres világbajnok és Bottas előtt, így ez a három pilóta 3, 2, illetve 1 pontot kapott, valamint ők indulhatnak az első három helyről a vasárnapi futamon. A Red Bull azonban nem örülhetett felhőtlenül, ugyanis 1 körrel a vége előtt Péreznek fel kellett adnia a versenyt.

Percről percre tudósításunk az eredménytáblázat alatt olvasható!

A Brit Nagydíj sprintfutamának végeredménye Forrás: F1 Twitter