Verstappen legyőzte Hamiltont, Vettel óriásit mentett Malajziában

Események

auto-prix Horizontal Red Bull's Dutch driver Max Verstappen (L) celebrates on the podium after winning the Formula One Malaysia Grand Prix next to second-placed Mercedes' British driver Lewis Hamilton (R) in Sepang on October 1, 2017.  / AFP PHOTO / MANAN
Red Bull's Dutch driver Max Verstappen (L) celebrates on the podium after winning the Formula One Malaysia Grand Prix next to second-placed Mercedes' British driver Lewis Hamilton (R) in Sepang on October 1, 2017. / AFP PHOTO / MANAN VATSYAYANA
Vágólapra másolva!
A Red Bull holland versenyzője egy nappal 20. születésnapja után pályafutása második F1-es győzelmét aratta, miután megelőzte a pole-ból rajtoló Hamiltont, aki nem is ért a nyomába. Räikkönen a turbó légcsövének hibája miatt el sem tudott indulni, míg Vettel az utolsó helyről startolva felkapaszkodott a 4. helyre, Ricciardót azonban már nem tudta megelőzni, és a leintés után összeütközött Strollal.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül64 bejegyzés
Verstappen a születésnapja után aratta második F1-es győzelmét - katt a galériához! Forrás: AFP/Manan Vatsyayana

Max Verstappen erőből megnyerte az utolsó Malajziai Nagydíjat, röviddel a rajt után megelőzve a pole-ból rajtoló Lewis Hamiltont, aki azonban a 2. helyen befutva is újabb 6 ponttal növelte a világbajnoki előnyét Sebastian Vettellel szemben. A Ferrari versenyzője a szombati motorhibája miatt a mezőny végéről rajtolt, s bár felkapaszkodott a 4. helyre, Daniel Ricciardót nem sikerült megelőznie, mert a végén spórolnia kellett a benzinnel.

Kimi Räikkönennek pedig esélye sem volt pontokat rabolnia Hamiltontól, műszaki problémák miatt ugyanis el sem tudott indulni.

A verseny tragikusan kezdődött, és ugyanúgy végződött a Ferrari számára, amikor Vettel a leintést követően, már a levezető körben ütközött Lance Stroll-lal, és az autója ettől ripityára tört: akár a váltója is megsérülhetett, ami a jövő hétvégén, Szuzukában öt rajthelyes hátrasorolást vonhat maga után. A német kihúzódott az egyik kanyar külső ívére, de Stroll belső kamerájából – amit a futam alatt nem mutattak – látszott, hogy a Williams újonca szintén elkezdte jobbra kormányozni az autóját.

P4 for VET but then this... #MalaysiaGP #Formula1 #F1 @sepangcircuit @scuderiaferrari @williamsmartiniracing

FORMULA 1® (@f1) által megosztott bejegyzés,

– mondta kínjában nevetve Vettel, aki utána a Ferrari kormányát magával cipelve felült Pascal Wehrlein Sauberjére, és elfuvaroztatta magát a Parc Ferméig. Az egyébként magabiztos versenyzéssel a 8. helyen végző Stroll még szemlátomást kissé sokkhatás alatt állt a kamerák elé, és csak annyit jegyzett meg: „Én csupán lassan vissza akartam menni a bokszba. Borzasztóan furcsa incidens volt, egyikünk részéről sem szándékos."

A sportfelügyelők is így gondolták, ezért egyik félre sem szabtak ki semmilyen büntetést.

A Mercedes nem volt elég gyors

Bár a korábbi eső miatt a rajtrács páratlan oldala nedvesebbnek tűnt, Hamilton – kihasználva, hogy Räikkönen problémája miatt egyedül indulhatott az első sorból – a startnál simán megtartotta a vezetést, miközben Bottas az 5. kockából kilőve átvágott a pálya bal oldalára, és az első két kanyar vonalvezetéséből profitálva megelőzte Ricciardót.

Hamiltonnak a Q3-ban futott szenzációs körét leszámítva a Mercedes egész hétvégén lassabb volt a Ferrarinál és a Red Bullnál, ezért nem volt meglepetés, hogy a vb éllovasa nem tudta lerázni az üldözőjét. Amikor Verstappen a 4. körben elszánt támadást indított ellene, nem is védekezett ellene túl keményen.

– ismerte el kissé letörve Hamilton, aki egyre jobban lemaradt a Red Bulltól, és 20. körben már 9 másodperccel járt Verstappen mögött. Az egyedüli mázlija az volt, hogy Ricciardo hosszú időre beragadt a sokkal lassabb Bottas mögé. Mire az ausztrál a 9. körben, egy több kanyaron át tartó csikicsukiban elment a Mercedes mellett, a hátránya már túl nagy volt Hamiltonhoz képest, semhogy behozhassa.

Hamilton nem tudta tartani a lépést Verstappennel - katt a galériához! Forrás: AFP/Roslan Rahman

Ráadásul a Red Bull 3 körrel tovább kint hagyta Ricciardót a pályán, amivel további értékes másodperceket vesztett a 27. körben kereket cserélő vetélytársával szemben, és a végén már inkább Vettel ellen kellett védekeznie, ezért még jobban lemaradt. „A rajtnál úgy látszott, a Mercedes küszködik – mondta az ausztrál. – Bottast megpróbáltam mihamarabb levadászni, de ügyesen védekezett. Seb a végén nagyon gyorsan utolért, ezért azt hittem, na, most aztán nehéz dolgom lesz, végül azonban csak egy komoly támadást tudott indítani ellenem, utána leráztam."

Hamilton ennek is köszönhetően megtartotta a 2. helyet, de elsősorban nem a Verstappentől elszenvedett vereség miatt keseredett el, hanem azért, mert úgy érezte, több pontot kellett volna vernie Vettelre.

– jelentette ki. – Az adataink viszont azt mutatták, hogy a Ferrarinál 8, a Red Bullnál 5-6 tizeddel voltunk lassabbak. A második etap vége felé kicsit jobb formába lendültünk, bár szerintem Max addigra már csak őrizgette az előnyét. Az autónknak néhány kanyarban komoly gondjai voltak."

Ez a csapattársával szemben a Mercedes új aerodinamikai csomagját használó Bottas tempóján különösen meglátszott: ő 15 hellyel Vettel elől indult, az 50. körre, mindkettejük egyetlen kerékcseréjén túl mégis 23,5 másodperccel haladt mögötte. Vettel már a 24. körben utolérte Bottast, akit a Mercedes kint tartott a pályán, hogy akadályozza kicsit Hamilton ellenfelét, ám ez csupán pár körig sikerült neki, mert a Ferrari a helyzetet kihasználva, a 28. körben bevágott elé a bokszban.

Bottas végig reménytelenül lassú volt - katt a galériához! Forrás: AFP/Mohd Rasfan

„Ez semmiképpen nem olyan hétvége volt, mint vártuk. Azt hittük, gyorsak leszünk itt, de már pénteken láttuk, hogy valami nem stimmel – ismerte el Bottas. – Valószínűleg a hőmérséklettel akadt gondunk. Csapatként nem sikerült a körülményekhez igazítanunk az autót, és rá kell jönnünk arra is, én miért vagyok ennyire lassú. Az önbizalmam nincs épp az egekben..."

A csapat főnöke, Toto Wolff szintén nem volt elragadtatva a Malajziai Nagydíjon nyújtott teljesítményüktől, és elismerte, hogy a Ferrarit sújtó balszerencse nélkül Hamilton aligha végezhetett volna az 5. helynél előrébb.

– kesergett. – A Ferrarihoz képest fél percet vesztettünk a versenyen, és ha Max végig úgy nyomja, ahogy a csövön kifér, valószínűleg ő is fél percet vert volna ránk. Nem értjük, egy olyan autó, amely sok pályán szupergyors, hogyan melegítheti túl a gumikat ennyire."

Miután Verstappen megelőzte Hamiltont, vissza sem nézett többé, a győzelme egy pillanatra sem forgott igazi veszélyben. A siker a legjobbkor jött számára, hiszen az előző tizennégy verseny feléről kiesett, és a Force Indiá-s Sergio Pérezzel azonos pontszámmal állt az egyéni összetett 6. helyén

„Az autónkat kapásból jónak éreztem, és láttam, hogy Lewis küszködik a hátsó gumik tapadásával a kigyorsítások során. Igyekeztem minél jobban kiaknázni az akkumulátorban tárolt energiát, és neki a világbajnokság miatt természetesen több vesztenivalója van, mint nekem, ezért az 1-es kanyarnál megtámadtam. Utána kedvem szerint diktálhattam a tempót – magyarázta a 20. születésnapját szombaton ünneplő holland, aki elismerte, hogy elfáradt a szepangi hőségben. – Az autóm hihetetlenül ment, mindig fokozni tudtam az iramot, amikor kellett. Kemény verseny volt."

Vettel csak Alonsón akadt fenn

Miután Vettel szombaton már a Q1-ben kiesett a turbó légcsövének hibája miatt, ezért az utolsó helyről kellett rajtolnia – cserébe „ingyen" kapott egy ötödik belső égésű motort, turbót és MGU-H-t –, Räikkönenre még rosszabb pillanatban, a verseny előtt csapott le a végzet.

Már a rajtrácsra menet érezte, hogy nincs töltőnyomás, és a problémát nem tudták orvosolni a start előtt, sőt később sem, így az autója végleg a garázsban maradt.

Pedig ha talpon marad, további értékes pontoktól foszthatta volna meg Hamiltont. „Lehetetlen megmondani, hogy nyerhettem-e volna, de abban biztos vagyok, hogy nagyon-nagyon gyors autónk volt" – mutatott rá Räikkönen, akinek Malajzia után már matematikailag sem maradt esélye a vb-címre. A Ferrari szóvivője még a futam közben úgy nyilatkozott, az első vizsgálatok szerint a szombati és a vasárnapi hiba hasonló lehetett.

Räikkönen Ferrariját le kellett tolni a rajtrácsról a start előtt - katt a galériához! Forrás: AFP/Ahmad Yusni

Räikkönen kiesése miatt Vettel a versenyen teljesen magára volt utalva, nem reménykedhetett a csapattársa segítségében. Akárcsak a Sauber párosa, az éllovasokkal ellentétben ő is a lágy Pirelliken vágott neki a futamnak, és a rajtnál azonnal javított két pozíciót. Az első kör alatt többet előzött, a végén pedig már a 13. helyen haladó Jolyon Palmert is maga mögé utasította. Röviddel később elment a másik Renault, Nico Hülkenbergé mellett, de aztán Fernando Alonso McLarenjén fennakadt pár körre.

Azt végül a 9. körben gyűrte le. A következő áldozata a 9. helyezett Kevin Magnussen volt, ám addigra már 25 másodperccel haladt Verstappen mögött. Vettelnek ezután jól jött ki a lépés, mert akit utolért, mindig pont kiállt előle a bokszba, úgyhogy a saját ritmusában haladhatott. A 13. körben, Stoffel Vandoorne kerékcseréjének köszönhetően már 6. volt, és Hamiltont figyelmeztették a rádión, hogy a végén akár rá is veszélyt jelenthet.

Ez végül nem történt így, amiben jelentős szerepe volt Ricciardónak. Vettel Sergio Pérezt a 21. körben a pályán előzte meg, Bottas elé pedig a bokszban vágott be, aztán a szuperlágy gumikat a második etapban jól menedzselve 14 másodperces hátrányt dolgozott le a 3. helyen álló Red Bullhoz képest.

A 49. körben, a célegyenes végén megtámadta Ricciardót, aki azonban határozottan rácsapta az ajtót az első kanyar előtt.

Vettel utána lelassított, és az utolsó köreit feltűnően gyenge tempóban teljesítette – a Red Bull mögött túlmelegedhetett a motorja, és valószínűleg a benzinnel is spórolnia kellett. „Szerintem borzasztóan gyors az autónk, a verseny nagy részében a miénk volt a legjobb – mondta. – Ha az élről rajtolunk, nyertünk volna."

Vettel nagyot ment, de a végén Wehrlein Sauberjén jutott be a bokszba - katt a galériához! Forrás: AFP/Roslan Rahman

Ehelyett a Ferrari Szingapúr után Malajziában is elszalasztotta a lehetőséget, hogy a Mercedes megingását kihasználva Vettel értékes pontokat hozzon Hamiltonon. A hátránya öt fordulóval a szezon vége előtt 34 pontra nőtt – ezt már borzasztóan nehéz lesz ledolgoznia, ha nem is lehetetlen.

Pérez betegen szerzett pontokat

A középmezőnyben ádáz küzdelem folyt, különösen az után, hogy néhány versenyző korai kerékcseréje mindenkit túl hosszú második etapra kényszerített. A B-liga meccséből Sergio Pérez került ki győztesen, aki egész héten vírusfertőzéssel küzdött, ezért előre tudta, hogy szenvedős délután vár rá. Végül 6. lett, alig 22 másodperccel lemaradva Bottastól.

„Ez kellemes eredmény, de először is muszáj volt eljutnom a célig, ami az állapotomat tekintve nem volt egyértelmű – ismerte el. – Az jelentette a kulcsot, hogy sokáig életben tudtuk tartani a gumikat."

Vandoorne csak a Pérezzel szembeni meccset vesztette el - katt a galériához! Forrás: AFP/Mohd Rasfan

Mögötte, már körhátrányban Stoffel Vandoorne végzett, aki ezúttal gyorsabbnak bizonyult McLaren-es csapattársánál, Alonsónál.

– lelkendezett. – Egész hétvégén bíztunk az autóban, erős volt a tempónk, a 7. helyről rajtolni remek eredmény volt. Azt gondoltuk, nehéz lesz magunk mögött tartani a Force Indiákat és a Williamseket, de végül csak Pérez tudott elénk kerülni."

Ebben az is szerepet játszott, hogy Esteban Ocon már a rajtnál összeütközött Felipe Massával, ezért rögtön ki kellett állnia a bokszba, és utána is meglehetősen kusza versenye volt. Massa olcsóbban megúszta, majd a bokszban bevágott a csapattársa, Stroll elé, aki azonban röviddel később visszaelőzte őt, épp, miközben Vandoorne visszatért a pályára a kerékcseréje után.

A Williams így 6 ponttal gazdagodott Szepangban, és ezzel egy kis lélegzethez jutott a konstruktőri tabellán mögötte lévő Toro Rossóval és Renault-val szemben, amelyek nem tudtak pontot szerezni vasárnap.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!

09:02
október 01, 2017
Vágólapra másolva!

Hamilton újabb nagy lépést tehet a vb-cím felé

Köszöntjük Olvasóinkat a Malajziai Nagydíj élő közvetítésében! A pontverseny éllovasa, Lewis Hamilton indul az élről, nagy riválisa, Sebastian Vettel viszont motorhiba miatt csak az utolsó kockába állhat fel. Hamiltonnak így nagyon komoly esélye van, hogy akár jelentősen növelje a már most is számottevő, 28 pontos előnyét.

A Malajziai Nagydíj valódi rajtrácsahttp://www.gphirek.hu/f1/20170930-f1-a-malajziai-nagydij-valodi-rajtracsa.html
09:16
október 01, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel még éjszaka is a szerelőkkel maradt

Még sötétedés után is dolgoztak a Ferrari megjavításán, a hírek szerint egy elosztó ment tönkre, ami levegőt közvetített a kompresszorból belső égésű motor felé. A hiba meglepetésként érte a Ferrarit, mert az erőforrás hibátlanul működött a próbapadon, a Q1-ben romlott el először Vettel autójában.

Vettel megkapta az idei ötödik belső égésű motorját az ötödik turbót és MGU-H egységet, ami összesen 20 rajthelyes büntetést érne, de már így is az utolsó helyről indul, további büntetést nem kap ezért.

09:21
október 01, 2017
Vágólapra másolva!

Az első két sor pilótái nem véletlenül jutottak oda

Hamilton, Räikkönen és a 4. helyről induló Ricciardo nyert már Szepangban, Verstappen is esélyes volt tavaly, végül csapattársa mögött ért célba a 2. helyen.

10:28
október 01, 2017
Vágólapra másolva!

Négy pilótával is tárgyalhat a Williams

Toto Wolff, a Mercedes-Benz Motorsport igazgatója a Sky Sports műsorában azt mondta, a Williams négy pilótával is tárgyalhat. Név szerint Paul di Restát és Pascal Wehrleint említette, a másik kettő Felipe Massa és Robert Kubica. Wolff szerint neki és a Mercedesnek nincs beleszólása a döntésbe, de örülne, ha di Restára voksolnának a Williamsnél.

10:32
október 01, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel nem először jön a mezőny végéről

A 2012-es Abu-dzabi Nagydíjon is rajtbüntetést kapott, de szenzációsan versenyzett, és az autója is nagyszerű volt, ez is kellett ahhoz, hogy végül dobogóra állhasson.

10:35
október 01, 2017
Vágólapra másolva!

Verstappennek maradt új szuperlágy gumija

Ez még jól jöhet neki a versenyen, bár a pálya egy korábbi zápor miatt még nedves és később is vihar várható.

10:40
október 01, 2017
Vágólapra másolva!

A csapatok még mindig ki vannak borulva Budkowski miatt

A héten meglepetést okozva lemondott Marcin Budkowski, az FIA műszaki vezetője, és a pletykák szerint a Renault-hoz tart, mindössze három hónapos kényszerszabadsággal. Ez kiverte a biztosítékot a csapatoknál, mert Budkowski minden titkukról tud. Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke szerint jogi problémákat is okozhat, ha valamelyik csapat szellemi terméke Budkowski révén feltűnik jövőre a Renault-n. Cyril Abiteboul, a csapat vezetője megerősíteni és cáfolni sem akarta Budkowski leigazolását, de sportszerűséget ígért az ellenfeleknek, és rámutatott, hogy muszáj új lehetőségeket keresniük a stábjuk erősítéséhez, mert a csapatok magukhoz láncolták a szakembereiket.

10:42
október 01, 2017
Vágólapra másolva!

Räikkönen autóján is gond van a turbóval?

Martin Brundle, a Sky Sports szakértője azt mondta, "úgy hallották", hogy Kimi Räikkönennek turbóproblémája van, de a finn pilóta megérkezett a rajtrácsra. Stoffel Vandoorne szerint slick gumikkal lehet majd rajtolni, de Lance Stroll elárulta, vannak még nedves foltok a pályán.

10:45
október 01, 2017
Vágólapra másolva!

Pérez betegséggel küzdve készül a versenyre

Elismerte, hogy a Q3-ban tegnap már nem teljesített a legjobban, mert elkapott egy vírust, és rázta a hideg. Nehéz versenye lesz.

10:49
október 01, 2017
Vágólapra másolva!

Eső nélkül nem lesz sok kerékcsere

Vagy mégis?

10:52
október 01, 2017
Vágólapra másolva!

Felszáradt a pálya, de jöhet még eső

Fernando Alonso nemrég a Sky Sportsnak azt mondta, nekik jól jönne, ha ismét esni kezdene. Erre 50% esély van.

10:55
október 01, 2017
Vágólapra másolva!

Räikkönent letolták a rajtrácsról!

Úgy tűnt, megoldották a turbóhibát a rajtrácson, de az autót végül betolták a bokszutcába, így nem indulhat el a 2. rajtkockából. A Ferrari már a verseny előtt teljesen lenullázza magát.

10:57
október 01, 2017
Vágólapra másolva!

Ez az abszolút rémálom a Ferrari számára

Lewis Hamilton egyedül rajtol az első sorból, Sebastian Vettel pedig abszolút utolsó, de még ő is jobban járt Kimi Räikkönennél, akit a 2. helyről betoltak a garázsba.

11:00
október 01, 2017
Vágólapra másolva!

A Red Bullnak nagyon kedvez Räikkönen problémája

Ricciardo elsősorban Räikkönen tempójától tartott száraz pályán, Hamiltont verhetőnek tartotta. Lekerültek a gumimelegítő paplanok a rajtrácson, de a Ferrarin még mindig dolgoznak a bokszban.

11:01
október 01, 2017
Vágólapra másolva!

Még mindig szét van szedve Räikkönen Ferrarija

A Sky Sports riportere szerint a Ferrari nem tud elrajtolni időben, a kamera képe alapján eléggé tanácstalanok a szerelők. Elindult a felvezető kör.

11:02
október 01, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel lágy gumikon rajtol

Ez nem meglepetés, tovább akar kint lenni a többieknél. A verseny vége felé nagyon jól jönne neki a Safety Car megjelenése.

11:04
október 01, 2017
Vágólapra másolva!

Rajt: Hamilton vezet, Bottas is remekül rajtolt

A finn pilóta feljött Verstappen mögé a 3. helyre, sőt még őt is támadni tudta a 2. helyért. Vettel a 17. helyre ugrott előre, Wehrleint és Ericssont előzte meg, plusz a bokszban rostokoló Räikkönent.

11:06
október 01, 2017
Vágólapra másolva!

1. kör: Vettel már a 13. helyen halad

Agresszívan támadja a lassabb autókat, közben már a 12. helyre is feljött, és hamarosan várhatóan Alonsót is lenyomja. Grosjean közben artikulálatlanul üvöltözik.

11:08
október 01, 2017
Vágólapra másolva!

3. kör: Ocon a bokszban, Vettel beragadt

Valószínűleg lassú defektet kapott, lágy gumikat kapott, így Vettel újabb helyet nyert, de beragadt Alonso mögé a 11. helyen. Verstappen 1:37.792-vel a leggyorsabb volt, 6 tizeden belül üldözte Hamiltont. Verstappent figyelmeztették, hogy sáros a 15-ös kanyar külső íve.

11:09
október 01, 2017
Vágólapra másolva!

4. kör: Verstappen megelőzte Hamiltont!

Újabb leggyorsabb kört futott 1:37.062-vel, majd a DRS-t is használva megelőzte az Ezüstnyilat. Ricciardo közben Bottast támadja a 3. helyért.

11:10
október 01, 2017
Vágólapra másolva!

4. kör: Hamilton az erőforrására panaszkodik

Kétszer is jelezte már, hogy leforog a motorja az egyenesben, először azt mondták neki, hogy majd elmúlik, de egyelőre nem ez a helyzet. Vettel még mindig Alonso mögött küszködik a 11. helyen.

11:14
október 01, 2017
Vágólapra másolva!

6. kör: Verstappen ellen már nem lehet DRS-t használni

A holland pilóta 1:36.867-tel újabb leggyorsabb kört teljesített, már 1,3 másodperc az előnye. Räikkönen hivatalosan is feladta a versenyt, Ocon sérült első szárnnyal közlekedik, és a visszajátszás szerint a rajtnál majdnem összeakadt Pérezzel, aki meglökte a Williams egyik autóját. Grosjeant a rajt után leszorították a 3-as kanyarban.

11:15
október 01, 2017
Vágólapra másolva!

7. kör: Alonso harcos kedvében van, előre menekül Vetteltől

A Ferrari versenyzője is nézelődik, de a Honda motor most van olyan erős, hogy a DRS-sel megtámogatott McLaren ellen már nehéz dolga van. Alonso a 9. helyezett Magnussen után igyekszik, a Haas pilótája is nagyszerűen rajtolt.

11:17
október 01, 2017
Vágólapra másolva!

8. kör: Verstappen lerázta Hamiltont, Ricciardo még támad

A Red Bull élen álló pilótája 1:36.863-mal majd 1:36.661-gyel újabb leggyorsabb köröket ért el, már 2,5 másodperc az előnye, miközben Ricciardo továbbra sem bír Bottasszal. Pérez megelőzte Vandoorne-t az 5. helyért.

11:18
október 01, 2017
Vágólapra másolva!

9. kör: Ricciardo megelőzte Bottast, szép csata volt

Sportszerű küzdelmet vívtak, pont elegendő helyet hagytak egymásnak. Ricciardo kívülről támadta Bottast az 1-es kanyarban, a 2-esben belülre került, de végül csak a 4-asban tudott elmenni. Vettel is megelőze Alonsót, és szinte rögtön lenyomta Magnussent is, így a 9. helyen halad 25 másodperccel Verstappen mögött.

11:19
október 01, 2017
Vágólapra másolva!

10. kör: Hülkenberg kereket cserélt

Lágy gumikra váltott, miután a rádión azt mondta, "vicces" érzése van az első tengely viselkedése miatt. A csapat az adatokban nem talált kivetnivalót.

11:21
október 01, 2017
Vágólapra másolva!

11. kör: Hülkenberg autója túlmelegedett

A kijelzőjén megjelent egy üzenet, hogy hűtse az autóját. Korábban arra kérte a csapat, hogy a bokszkiállás után nagyon igyekezzen. Egyelőre Magnussen mögött az utolsó helyen áll.

11:23
október 01, 2017
Vágólapra másolva!

12. kör: Vettel támadja Massát, Verstappen még mindig a leggyorsabb

A német pilóta fel is jött a 8. helyre, mert Massa kiállt a bokszba lágy gumikért. Verstappen 1:36.474-gyel továbbra is a leggyorsabb, de Hamilton is tudott 481-et az előző körben. A rádión azt mondták neki, hogy Vettel a verseny végén még veszélyes lehet.

11:24
október 01, 2017
Vágólapra másolva!

13. kör: Stroll pont jókor állt ki Vettel elől

A Ferrari még egy előzést megspórolt, Verstappen 1:36.246-tal megint a leggyorsabb kört futotta, Ricciardo is közelít Hamiltonhoz. A bokszkiállás után Stroll keményen támadta Massát a 13. helyért, de nem tudott előzni.

11:26
október 01, 2017
Vágólapra másolva!

14. kör: Vandoorne is kereket cserélt, szabad a pálya Vettel előtt

A Ferrari az előző körben abszolút leggyorsabb volt az 1-es szektorban, most szabad előtte a pálya. Körönként fél másodperccel gyorsabb az előtte haladó, 5. helyezett Péreznél.

11:28
október 01, 2017
Vágólapra másolva!

15. kör: Szétszakadt az élmezőny

Verstappen előnye 7,2 másodperc Hamilton és 12,7 Ricciardo előtt. Vettel hátránya 30 másodperc, Ricciardo kezd küszködni a gumikkal.

11:30
október 01, 2017
Vágólapra másolva!

16. kör: Most Vettel a leggyorsabb a pályán

Még 4 másodpercre van Péreztől, de egyéni legjobb köröket fut. Bottas is látótávolságban van hozzá képest, nagyjából fél célegyenesnyi a különbség, a tempójuk hasonló.

11:33
október 01, 2017
Vágólapra másolva!

19. kör: Vettel kezdi utolérni Pérezt

A különbség már csak másfél másodperc Pérezhez képest, és az előző körben Vettel több, mint 1 másodpercet hozott rajta. Verstappen mögött 30,7 másodperc a lemaradása, ez most nem nő számottevően.

11:36
október 01, 2017
Vágólapra másolva!

20. kör: Pérez még bírja, de Vettel utolérte

A DRS segítségével Vettel már felzárkózott Pérez mögé, de elfékezte magát a célegyenes előtt. A rádión azt mondta, a gumik bírják még, és a csapat is bíztatta, hogy mindent beleadhat. Hamilton rákapcsolt, most pont egy kerékcserényi az előnye Vettel előtt.

11:37
október 01, 2017
Vágólapra másolva!

21. kör: Vettel megelőzte Pérezt

A dupla DRS segített a Ferrarinak, az 1-es kanyarnál simán megelőzte a Force Indiát, utána még egy kicsit védekeznie kellett, de átvette az 5. helyet. Önerőből Vettel körülbelül eddig tud eljutni, most már egy szerencsés Safety Car kellene neki, hogy előrébb jusson. Bottas viszont aggódhat még, mert a Ferrarira később lágy gumit is lehet majd szerelni.

11:41
október 01, 2017
Vágólapra másolva!

23. kör: Vettel már csak 2 másodpercre van Bottastól

És körönként 1 másodperccel gyorsabb. A lágy gumik kezdenek kikészülni a Mercedesen, különösen Hamilton jobb hátsója kezd lerongyolódni.

11:42
október 01, 2017
Vágólapra másolva!

24. kör: Bottas most dolgozhat igazán Hamiltonnak

Bottas valószínűleg mindent megtesz majd, hogy feltartsa Vettelt, és ha a német pilóta meg tudja előzni őt, gyaníthatóan vele kísérleteznek majd, hogy megismerjék a gumik működését a Mercedesen.

11:45
október 01, 2017
Vágólapra másolva!

26. kör: Vettel támadja Bottast

Egyelőre nem talál fogást a Mercedesen, de már keményen támad. Ocon összeütközött Sainz-cal, de tudták folytatni a versenyt.

11:46
október 01, 2017
Vágólapra másolva!

27. kör: A Mercedes kihozta Hamiltont

Lágy gumikat kap 29 körre, és pont visszaér Bottas elé, aki még mindig feltartja Vettelt.

11:49
október 01, 2017
Vágólapra másolva!

28. kör: Vettel is a bokszban!

Megkapta a szuperlágy gumikat, valószínűleg megpróbálnak Bottas elé vágni, hogy Vettel továbbra is üres pályán száguldhasson. Verstappen is volt kint, ő lágy gumikat kapott, Ricciardo etapját a rádióüzenet alapján meghosszabbítják.

11:51
október 01, 2017
Vágólapra másolva!

29. kör: Bottas is lágy gumikat kapott, Vettel mögé került

Rövid távon bevált, amit a Ferrari akart, kérdés, hogy a módosított taktika később mire lesz elegendő. A sportfelügyelők nem vizsgálják Ocon és Sainz balesetét, a rádión természetesen mindkét fél a másikat hibáztatta.

11:52
október 01, 2017
Vágólapra másolva!

30. kör: Vettel a leggyorsabb

Új szuperlágy gumikkal és alacsonyabb üzemanyagszinttel 1:34.500-zal új leggyorsabb kört ért el, de az élmezőny is jól megy a lágyakkal. Sainz motorhiba miatt kiállt a bokszba, Ocont most Massa szorította le.

11:54
október 01, 2017
Vágólapra másolva!

31. kör: Újabb leggyorsabb kör Vetteltől

1:34.433-at tudott, Bottas lágyakkal 1:36.121-et. Vettel hátránya 32 másodperc Verstappen mögött, és 14-re van Ricciardótól.

11:57
október 01, 2017
Vágólapra másolva!

33. kör: Vettel kezd megszabadulni Bottastól

Ricciardónál viszont csak körönként fél másodperccel gyorsabb, és Verstappenen sem tud számottevően hozni. Alonso közben összeakadt Magnussennel, megelőzte, de a rádión egymást ócsárolják.

12:00
október 01, 2017
Vágólapra másolva!

35. kör: Újabb leggyorsabb kör Vetteltől

Az előző körökben ez nem sikerült, most 1:34.371-gyel újra az övé a leggyorsabb kör. 1,2 másodperccel gyorsabb Hamiltonnál.

12:05
október 01, 2017
Vágólapra másolva!

38. kör: Vettel hátránya 18 másodperc Hamilton mögött

18 kör van hátra, és most körönként 1 másodperccel gyorsabb a Mercedesnél, persze, még útban van Ricciardo is, körülbelül 8 másodperccel Vettel előtt.

12:06
október 01, 2017
Vágólapra másolva!

39. kör: Verstappen majdnem fennakadt a lekörözötteken

Keményem megelőzte a célegyenesben az egymással csatázó Palmert és Magnussent, aztán a Renault és a Haas összeakadt, Palmer meg is pördült. Vettel 1:34.311-gyel újra a leggyorsabb.

12:08
október 01, 2017
Vágólapra másolva!

40. kör: Vettel tovább igyekszik Ricciardo után

1:34.218 az új leggyorsabb kör Vetteltől, 7 másodpercre van Ricciardótól, egyelőre körönként 1-et hoz a Red Bullon.

12:10
október 01, 2017
Vágólapra másolva!

41. kör: Még senki sem ért a dobogóra az első 10 rajthelyen kívülről

Vettel lehet az első, de ehhez Ricciardót még meg kell előznie. A tempóját látva ez lehetséges, még mindig körönként 9 tizedet ad a Red Bullnak.

12:11
október 01, 2017
Vágólapra másolva!

42. kör: Vettel továbbra is a leggyorsabb, Ricciardo is rákapcsolt

1:34.080-at futott a Ferrari, Ricciardo 484-et, ehhez az is kellett, hogy lekörözéskor használhatta a DRS-t.

12:14
október 01, 2017
Vágólapra másolva!

43. kör: Ricciardónak szóltak, hogy Vettel utol fogja érni

Az ausztrál pilóta tudomásul vette. A Renault lekörözése után a Ferrari ismét sokat hozott a Red Bullon, de Vettel tempója az előző körök során 8 tizedmásodpercet romlott.

12:16
október 01, 2017
Vágólapra másolva!

45. kör: Vettel lassan veszélyes lesz Ricciardóra

2,2 másodperc a különbség köztük, Vettel az előző körben 1,38-at hozott Ricciardón. Egyre többször kell lekörözniük, ez legutóbb Vettelnek jött ki jobban.

12:17
október 01, 2017
Vágólapra másolva!

46. kör: Vettel már a DRS környékén van

A célegyenes végén 0,8 másodpercre csökkent a különbség, de a kanyargós szakaszon 1,1-re nőtt. Vettelnek 1 alá kell kerülnie, hogy a kör végén használhassa a DRS-t.

12:20
október 01, 2017
Vágólapra másolva!

47. kör: Vettel utolérte Ricciardót, de nem lesz könnyű dolga

Ricciardo okosan menedzseli a távolságot, ráadásul Alonso kiszúrt Vettellel a lekörözés terén, ezért a Ferrari le is maradt a Red Bull mögött. Ez nem volt szép tőle.

12:21
október 01, 2017
Vágólapra másolva!

48. kör: Vettel beszólt Alonsónak a rádión

"Ez most komoly? Ennél többet néztem ki belőled" - ironizált a rádión, mert Alonso direkt feltartotta. A 49. kör elején Vettel ismét utolérte Ricciardót és támadni is kezdte, de nem volt elég helye.

12:24
október 01, 2017
Vágólapra másolva!

50. kör: Vettel támadásra bíztatják, de kissé lemaradt

Most nincs támadási helyzetben, ráadásul megint egy lekörözött, Ocon is beszorult közéjük. Nem lesz könnyű dolga, főleg, ha elkezd melegedni a motorja a szélárnyékban.

12:25
október 01, 2017
Vágólapra másolva!

51. kör: Vettel most lemaradt kissé

1,6 másodpercre nőtt a hátránya Ricciardo mögött, lehetséges, hogy visszahűti az autót egy utolsó nagy roham előtt. Az idő Ricciardónak dolgozik.

12:27
október 01, 2017
Vágólapra másolva!

52. kör: Vettel lemondott a dobogóról?

A hátránya 2,8 másodpercre nőtt a Red Bull mögött, és már csak 4 kör van hátra. Ebből aligha lesz előzés, még újabb támadás sem.

12:28
október 01, 2017
Vágólapra másolva!

53. kör: Verstappen pályafutása második győzelme felé halad

Több, mint 9 másodperccel vezet Hamilton előtt, aki szintén magabiztosan halad Ricciardo és Vettel előtt. A Mercedes pilótája fog a legjobban járni így.

12:30
október 01, 2017
Vágólapra másolva!

54. kör: Ez igazi győzelem lehet Verstappennek

A holland pilóta tegnap az időmérő után azt mondta, pályafutása legnagyobb sikere még mindig a gokart-világbajnoki cím, mert a tavalyi Spanyol Nagydíj megnyeréséhez nagy szerencse kellett, ő pedig szeretne önerőből is nyerni.

12:34
október 01, 2017
Vágólapra másolva!

56. kör: Verstappen megnyerte az utolsó Malajziai Nagydíjat

Pályafutása második, az idei első győzelmét érte el, kényelmes előnnyel ért célba Lewis Hamilton előtt. Daniel Ricciardo bejött a 3. helyre, Sebastian Vettel a 20. helyről indulva a 4. lett, de nem tudta megtörni a statisztikát, és nem ő lett az első pilóta, aki a top 10-en kívülről rajtolva felér a dobogóra.

12:37
október 01, 2017
Vágólapra másolva!

Összetört Vettel autója a levezető körön!

A rádióüzenete alapján a Stroll torpedózta meg. A hátsó futómű kiszakadt az autójából. Wehrlein viszi vissza Vettelt a bokszba, ahogy Mansell tette Sennával.

12:39
október 01, 2017
Vágólapra másolva!

A bizarr baleset tönkreteheti Vettel Japán Nagydíját is

A Ferrari hátulja alaposan összetört, nem lenne meglepő, ha a sebességváltó is megsérült volna. Ha azt ki kell cserélni, Vettel a jövő héten is rajtbüntetéssel számolhat. Érdekesség, hogy magával vitte a kormánykereket, pedig a szabályok előírják, hogy azt az autóban kell hagyni.

12:43
október 01, 2017
Vágólapra másolva!

Verstappen már a dobogón ünnepli győzelmét

Kína óta először állhat dobogóra, és rögtön a legfelső fokra. Mi ezzel megköszönjük a figyelmet, hamarosan jövünk a részletes összefoglalóval és az eredményekkel!