Az esőben mindenkit rommá vert a Red Bull

Események

F1 Grand Prix of Singapore - Previews P-20170917-00602 SINGAPORE - SEPTEMBER 14:  Max Verstappen of Netherlands and Red Bull Racing prepares for the weekend in the garage during previews ahead of the Formula One Grand Prix of Singapore at Marina Bay Stree
SINGAPORE - SEPTEMBER 14: Max Verstappen of Netherlands and Red Bull Racing prepares for the weekend in the garage during previews ahead of the Formula One Grand Prix of Singapore at Marina Bay Street Circuit on September 14, 2017 in Singapore. (Photo by Mark Thompson/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // P-20170917-00602 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //
Vágólapra másolva!
Verstappennek és Ricciardónak senki nem ért a nyomába a Malajziai Nagydíj első szabadedzésén, amely a zuhogó eső miatt fél órával később kezdődött a tervezettnél. Igaz, úgy tűnt, sokan igyekeztek kímélni a gumijaikat, hátha később még szükségük lesz rájuk.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül35 bejegyzés

Eleinte úgy tűnt, az eső tönkreteszi a Malajziai Nagydíj első szabadedzését, ráadásul nem is a környéken megszokott, heves zivatar érkezett meg a pálya térségébe, hanem elhúzódó, de szintén erős esőzés sújtotta a helyieket. Az FIA már az edzés előtt jelezte, hogy határozatlan időre elhalasztják a kezdést, végül 30 perc elteltével kiengedték a pilótákat a pályára.

Fernando Alonso volt az első, aki kihajtott az aszfaltcsíkra, ráadásul megkapta az autójára a glóriát is. Ettől gyorsan megszabadult, a pályát viszont nagyon érezte annak ellenére is, hogy többször kiszélesítette azt. Miután intermediate abroncsokra váltott a mezőny, Alonso a 3. helyre lőtte a McLarent, újabb bizonyítékot nyújtva arra, hogy ha nem számít a motor, ők is versenyképessé válnak.

Verstappen végül Ricciardónál is gyorsabb volt - pénteki galéria! Forrás: 2017 Getty Images/Clive Mason

Az eredmények tekintetében ez az edzés azonban nem róla, hanem a két Red Bullról szólt. Christian Horner pilótái nagyon bizonyultak, eleinte Daniel Ricciardo diktálta a tempót, majd Max Verstappen vette át a kezdeményezést, és végül alaposan feladta a leckét a csapattársának is. Az esőt kedvelő holland pilóta 1:48.962-vel az egyetlen volt 1:49 alatt, és

csak a két Red Bull fért be 1:50 alá.

Persze, a Mercedesek nem erőltették meg magukat, Lewis Hamilton csak az utolsók között jelent meg a pályán, majd a 6. helyen zárt Valtteri Bottas előtt. A két Ferrari már az elején kilátogatott, Sebastian Vettel egyszer ki is csúszott a fűre, Kimi Räikkönen autóján pedig a motorbeállításokat kellett finomítani az installációs kör után.

Gasly simán lenyomta az F2-ből beugró Gelaelt - galéria! Forrás: DPPI/Florent Gooden

Jól szerepeltek az újoncok és a beugrók, pedig nem volt könnyű dolguk. A Danyiil Kvjatot váltó Pierre Gasly a 9. leggyorsabbnak bizonyult, 2,2 másodpercet vert a Carlos Sainz helyén tesztelő Sean Gelaelre, de ennél is érdekesebb, hogy a Saubernél a Ferrari tehetsége, Charles Leclerc rögtön gyorsabb tudott lenni a füvön szintén megpördülő Pascal Wehrleinnél.

A Williamst műszaki hiba hátráltatta,

ezért Felipe Massa a mezőnyben egyedüliként nem tett meg mért kört az edzésen, míg Lance Stroll a 8. helyezett lett Gasly és a Renault duója előtt, amiben a beugró Szergej Szirotkin bő 1 tizedmásodperccel felülmúlta a legkésőbb a szezon végén búcsúzó Jolyon Palmert. A Haas beugrója, Antonio Giovinazzi is mindössze 1 tizeddel maradt el Romain Grosjeantól.

06:48
szeptember 29, 2017
Vágólapra másolva!

Esik az eső Szepangban

Jó reggelt kívánuk minden kitartó olvasónknak a Malajziai Nagydíj első szabadedzésének élő közvetítésében! Esik, mit esik, szakad az eső Szepangban, remélhetőleg a mezőny nem rostokol majd végig a bokszban.

06:49
szeptember 29, 2017
Vágólapra másolva!

Így ébresztették a Ferrarit

06:52
szeptember 29, 2017
Vágólapra másolva!

Megvan Gasly rajtszáma

A francia pilóta a 10-es számot választotta magának, és mivel ez még szabad volt, meg is kapta azt. Érdekes, hogy ma négy francia anyanyelvű versenyző ül az autóba, hiszen Esteban Ocon és Pierre Gasly mellett a svájci, de francia licencet használó Romain Grosjean, valamint a monacói Charles Leclerc is lehetőséget kap, igaz, ő egyelőre csak tesztpilótaként a Saubernél.

06:57
szeptember 29, 2017
Vágólapra másolva!

Bekövetkezett, amitől tartottunk

Határozatlan időre elhalasztották a szabadedzés kezdetét az időjárási körülmények miatt. Mi ettől még itt maradunk!

07:00
szeptember 29, 2017
Vágólapra másolva!

Kik ülnének most autóba?

A Ferrari mindkét fiatal pilótájának megpróbálna lehetőséget adni. Antonio Giovinazzi a Haasnál mehetne Kevin Magnussen helyén, Charles Leclerc pedig - egyelőre - ideiglenesen Marcus Ericsson helyére ülhetne be a Saubernél. Sean Gelael a nem túl boldog Carlos Sainz helyére ugrik be a Toro Rossónál, és Szergej Szirotykin a Renault-nál Nico Hülkenberg autóját kapná kölcsön.

07:02
szeptember 29, 2017
Vágólapra másolva!

Kiküldték a Safety Cart a pályára

Az ilyenkor megszokott protokoll szerint a Safety Car pályabejárást tart. Olyan hatalmas vízfüggönyt húz maga után, hogy az F1-es autók biztosan felúsznának.

07:04
szeptember 29, 2017
Vágólapra másolva!

Nem nehéz megérteni, hogy a mezőny inkább várakozik

07:09
szeptember 29, 2017
Vágólapra másolva!

Lekapták Schumacher egyik legendás Ferrariját

Egy Reddit-felhasználó, edgar510 készítette az alábbi képeket az egyik Ferrari F2001-esről Londonban. Egy másik példányt hamarosan egy vagyonért árverezhetnek el.

Ferrari F2001 in London
07:10
szeptember 29, 2017
Vágólapra másolva!

A Williamst meg is lepte az eső meg nem is

Paddy Lowe, a Williams technikai igazgatója a Sky Sportsnak azt mondta, Malajziában mindig számítanak az esőre, de az meglepte őket, hogy ezúttal nem egy rövid, heves zápor jött, hanem kitartó, lassabban eső égi áldás.

07:13
szeptember 29, 2017
Vágólapra másolva!

Az F1-ben mindenkinek van véleménye a szingapúri rajtról

Az ismert fotós, Darren Heath szerint a szepangi eső remek alkalom Sebastian Vettel számára, hogy gyakorolja az esős rajtjait, utalva a szingapúri indulásra, noha ennek nem sok köze volt az esőhöz.

07:15
szeptember 29, 2017
Vágólapra másolva!

Így áll most a helyzet

Mondanánk, hogy bíztató, de nem az. Jó hír viszont, hogy a helikopterek tudnak repülni, mert köd nincs, és éppen most érkezett egy a paddock melletti leszállóhelyre. Megint kiküldték tesztelni a Safety Cart.

07:19
szeptember 29, 2017
Vágólapra másolva!

Aero tesztet tervezett a Renault és a Toro Rosso is

Az Auto Motor und Sport fotói szerint mindkét csapat aerodinamikai mérőkereteket szerelt az autóira, de a Renault-nál levették, amikor kiderült, hogy elhalasztják az edzés kezdetét.

07:21
szeptember 29, 2017
Vágólapra másolva!

Megmenekültünk!

10 perc múlva, vagyis hazai idő szerint 05:30-kor kiengedik a mezőnyt a pályára! A pilótáknak így marad 60 percük, kérdés, hogy mennyire akarnak majd élni ezzel.

07:25
szeptember 29, 2017
Vágólapra másolva!

Még mindig esik az eső

A körülmények több helyszíni beszámoló szerint is javulnak, de még mindig nem állt el az eső, csak kevésbé erős. Vettel már bent ül az autóban.

07:27
szeptember 29, 2017
Vágólapra másolva!

Nem a legjobb pillanat az újítások kipróbálására

A McLaren új első szárnyat hozott, a Toro Rossón új T-szárny van, a Mercedesen egy apró légterelő jelent meg a diffúzoron, a Ferrarin új a légbeömlő és az oldalsó terelőlapok. Az esőben nem sokra mennek ezekkel.

07:29
szeptember 29, 2017
Vágólapra másolva!

Alonso kapott egy glóriát az autójára

Hamilton autója viszont nem kapott pilótát, a pontverseny listavezetője egyelőre nem ült be a Mercedesbe.

07:31
szeptember 29, 2017
Vágólapra másolva!

Szabad a pálya!

Räikkönen autójáról lekerültek a gumimelegítő paplanok, és a finn pilóta már ki is hajtott a pályára! Vettel is követi, mindketten a kék jelzésű extrém esőgumit használják, Alonso halad előttük a pályán.

07:34
szeptember 29, 2017
Vágólapra másolva!

Egy hibára legalább rájöttek a Ferrarinál

Räikkönen autóján valami probléma van a motor beállításával, és a mérnöke azt is mondta neki a rádión, hogy próbáljon inni az autóban, valószínűleg a folyadék-adagoló kipróbálása érdekében.

07:36
szeptember 29, 2017
Vágólapra másolva!

Előkerült Hamilton is

Egyelőre azonban fejhallgatót viselve viccelődik a mérnökeivel, esze ágában sincs beülni az autójába. Az újonc Gasly-t viszont most kiengedték a pályára a Toro Rossóval.

07:38
szeptember 29, 2017
Vágólapra másolva!

Miért választotta Gasly a 10-est?

Korábban, a Formula Renault-ban ez volt a száma, de gyerekkori hőse, a labdarúgó Zinedine Zidane is ezt a mezt viselte. A számot egyébként korábban Kobajasi Kamui használta az F1-ben.

Átment focizni a barátjához, F1-es pilóták lettekhttp://www.gphirek.hu/f1/20170928-f1-pierre-gasly-atment-focizni-a-baratjahoz-esteban-oconhoz-mindketten-f1-es-pilotak-lettek.html
07:42
szeptember 29, 2017
Vágólapra másolva!

Jó hír a mezőnynek, de nem sokan hallgatnak rá

Gasly szerint nincs sok állóvíz a pályán, ennek ellenére most senki sincs az aszfalton, Ricciardo még csak most ül be az autójába.

07:49
szeptember 29, 2017
Vágólapra másolva!

Räikkönen újra a pályán!

Franz Tost, a Toro Rosso csapatfőnöke a Sky Sportsnak azt mondta, nemsokára ők is kimennek a pályára, hogy tapasztalatot gyűjtsenek. Esteban Ocon már intermediate abronccsal van kint, és a távolban már a felhőzet is elkezdett felszakadozni.

07:51
szeptember 29, 2017
Vágólapra másolva!

Nem áll jól Kvjat szénája

Austinban még visszatér a Toro Rossóhoz, de utána még nem biztosított a jövője a csapatnál. Franz Tost csapatfőnök szerint a Red Bullnál még nem döntöttek Kvjat sorsáról. (Sky Sports)

07:55
szeptember 29, 2017
Vágólapra másolva!

Ricciardo is intermediate-tel ment ki

Az időjárás javulása azért is kedvez a pilótáknak, mert Ocon után Ricciardo is bevállalhatta az intermediate gumikat. Ezekből, az esőgumikkal ellentétben van egy olyan szettjük, amit nem tartogathatnak későbbre.

07:59
szeptember 29, 2017
Vágólapra másolva!

Megvan a nap első mért köre!

Majdnem 1 órát kellett rá várni, de Ricciardo megtörte a jeget, és Vettel is követi őt. A Red Bull pilótája 1:55.601 alatt ért körbe a pályán intermediate gumikkal.

08:02
szeptember 29, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel átvette a vezetést

Az új leggyorsabb kör 1:54.464 és Hamilton sem tud ennél jobbat egyelőre. Räikkönen 1:54.884-gyel feljött a 2. helyre, a Mercedes pilótája egyelőre a 4. helyezett a négyből.

08:05
szeptember 29, 2017
Vágólapra másolva!

Verstappen állt az élre

Elég gyorsan javul a pálya állapota, Verstappen már 1:51.201-nél jár fél másodperccel gyorsabb Ricciardónál. Szirotkin megpördült a 2-es kanyarban, de folytatni tudta az edzést.

08:11
szeptember 29, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel megjárta a füvet

A 2-es szektorban az éles, lassú balosban csúszott ki, de megúszta. Közben Bottas kerekei is blokkoltak ugyanott, de ő simán el tudott fordulni. Ricciardo ismét vezeti a köridőtáblázatot, 1:51.194-gyel.

08:12
szeptember 29, 2017
Vágólapra másolva!

Ismét romlik a pálya állapota?

Räikkönen is kiszélesítette a pályát a hátsó egyenes előtti jobbosban. Továbbra is intermediate gumik vannak az autón.

08:16
szeptember 29, 2017
Vágólapra másolva!

Nem, Ricciardo még mindig tud javítani

A Red Bull pilótája 1:50.825-re gyorsult, ezzel most majdnem 4 tized az előnye Verstappenhez képest. Bottas, Stroll, Räikkönen és Vettel a további sorrend.

08:17
szeptember 29, 2017
Vágólapra másolva!

Ricciardo továbbra is elemében van

Az ausztrál pilóta 1:49.719-cel ma az első, aki 1:50 alá tudott jutni. Leclerc a Saubernél egyelőre jobban áll, mint Wehrlein, aki meg is pördült a füvön, ugyanott csúszott ki, ahol korábban Vettel is.

08:20
szeptember 29, 2017
Vágólapra másolva!

Verstappen javított, de még mindig hátrányban van

Kereken 7 tizedmásodperccel van csapattársa mögött. Közben Jolyon Palmer végigment az egyik kerékvetőn, és szikrákat vetett az autója. Még a végén padlólemezt kell cserélni.

08:26
szeptember 29, 2017
Vágólapra másolva!

A Red Bullnál spórolnának a gumikkal

Mérnöke arról kérdezte Verstappent, hogy milyen állapotban vannak a gumik, mert még szükség lehet rájuk a második szabadedzésen. Hamilton közben több megcsúszással is feljött a 3. helyre.

08:30
szeptember 29, 2017
Vágólapra másolva!

Alonso kissé besokallt, de megúszta

Kiszélesítette a pályát, miután feljött a 3. helyre. Érdekesség, hogy a McLaren az eső ellenére is flow-viz festéket használ az autó körüli légáramlatok vizualizálása érdekében.

08:33
szeptember 29, 2017
Vágólapra másolva!

Verstappen végül gyorsabbnak bizonyult Ricciardónál

Sőt, mindenki másnál is. Intermediate abroncsokkal 1:48.962-t ért el, az edzés jelentőségét viszont jól jelzi, hogy Fernando Alonso a 3. helyezett lett Daniel Ricciardo mögött. Utánuk jött a két Ferrari Räikkönen-Vettel sorrendben, majd Hamilton és Bottas következett.

Köszönjük a figyelmet, nemsokára jövünk az eredményekkel és az összefoglalóval!