A Mercedesek óriási előnnyel kezdtek a Ferrari otthonában

Események

Forma-1, Lewis Hamilton, Mercedes-AMG Petronas, Olasz Nagydíj
Mercedes' British driver Lewis Hamilton drives during the first practice session at the Autodromo Nazionale circuit in Monza on September 1, 2017 ahead of the Italian Formula One Grand Prix. / AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
Vágólapra másolva!
Hamilton 4 tizedet vert Bottasra is, Vettelre és Raikkönenre pedig 1,1 másodpercet az Olasz Nagydíj péntek délelőtti szabadedzésén, amit csak módjával zavart meg az eső. A Red Bullok a gyenge Renault motorral is megszorongatták a Ferrarikat.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül50 bejegyzés

Ráijesztett az eső az F1-es mezőnyre, ezért szabadedzésen szokatlan módon már a rajt előtt felsorakoztak a versenyzők a bokszutca kijáratához, és igen mozgalmasan alakult az első fél óra, mivel a pilóták mindenképpen szerettek volna használható etapokat futni, még az égi áldás érkezéséig. Az installációs körök után a többség szuperlágy gumikra váltott, míg a Mercedesek lággyal kezdtek.

Az Ezüstnyilak már ezzel a keverékkel is sokkal gyorsabbnak bizonyultak a mezőnynél, majd a szuperlággyal elsősorban Lewis Hamilton szárnyalt, míg úgy tűnt, hogy Valtteri Bottasnak nehezére esett összerakni egy tiszta kört. Ettől függetlenül Hamilton is csúszkált, a célegyenes végén és a második sikánban is megjárta a bukóteret.

Hamilton kezdett az élen Monzában - galéria! Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Ezzel nem volt egyedül, a célegyenesnél újraaszfaltozott pálya és a szemerkélő eső miatt egyre síkosabb felület miatt többen is megcsúsztak, de nagyobb baleset nem történt. Max Verstappen kétszer is látványosan csúszott keresztbe, Carlos Sainz megpördült a Parabolicában, Sebastian Vettel a Lesmo II kijáratában tétovázott, de komoly bajba senki sem került.

Az eső a második félidőben erősödött, és az utolsó 20 percre már elrontotta a pálya állapotát,

de a mezőny ekkor is próbálkozott, mindössze a Mercedesek maradtak távol az eseményektől, a hazai pályán küzdő Ferrarik ekkor is rótták a köröket. Lehetséges, hogy az erőforrás kímélése érdekében visszavették a teljesítményszintet, de a Mercedes egymásodperces előnye egyelőre letaglózó a Scuderia hazai versenyén, ám a körülmények semmiképpen sem voltak ideálisak.

A létrehozása 70. évfordulója előtt tiszteleg a Ferrari - galéria! Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A papírformának megfelelően a Red Bullok következtek a sorban, de Christian Horner csapatfőnök gyorsan lehűtötte a kedélyeket, és a Sky Sports műsorában közölte, hogy az erőforrás alkatrészeinek kicserélése miatt rajtbüntetések várnak rájuk, így „valahonnan Milánó környékéről” indulnak majd az autóik a versenyen.

A Red Bull duóját a Force India kettőse követte a sorban,

ami elég fejfájásra ad okot az istálló menedzsmentjében, hiszen Sergio Pérez és Esteban Ocon minden adandó alkalommal összeütközik a versenyeken. Meglepetésre, az utolsó pillanatban Stoffel Vandoorne révén egy McLaren is befért a legjobb 10-be, kiszorítva az edzés elején glóriát tesztelő Carlos Sainzot. Fernando Alonso szintén próbálgatta a szerkezetet, ő később a 15. lett.

10:59
szeptember 01, 2017
Vágólapra másolva!

Az év egyik legkülönlegesebb helyszíne jön

Köszöntjük Olvasóinkat az Olasz Nagydíj első szabadedzésének élő közvetítésében! Speciális pályán folytatódik a világbajnokság, ami nem csupán a nyomvonal miatt érdekes, hanem az olaszok rajongása is különlegessé teszi.

ElőzetesA Ferrarinak most szüksége lesz a monzai varázslatrahttp://www.gphirek.hu/f1/20170831-f1-eloall-e-a-monzai-varazslattal-a-ferrari-olasz-nagydij-elozetes.html
11:00
szeptember 01, 2017
Vágólapra másolva!

A Ferrari eddig megbízható, de mi aggasztotta őket?

Farkas Péter ennek is megpróbált utánajárni, valamint a Mercedesnél uralkodó hangulatba is bepillanthatunk helyszíni tudósítása révén.

Tudósítás a helyszínrőlKiderült, mi hozta rá a frászt Vettelre a Hungaroringenhttp://www.gphirek.hu/f1/20170831-f1-kiderult-mi-hozta-a-fraszt-sebastian-vettelre-a-hungaroringen.htmlHamilton nem tudja, kér-e Bottas segítségébőlhttp://www.gphirek.hu/f1/20170831-f1-lewis-hamilton-nem-tudja-ker-e-valtteri-bottas-segitsegebol.html
11:03
szeptember 01, 2017
Vágólapra másolva!

Pérez már megint balesetet okozott

Csütörtökön F1-es pilóták és a labdarúgó Bajnokok Ligája sztárjai mérték össze tudásukat az ad hoc felépített monzai gokartpályán. Sergio Pérez ezúttal sem bírt magával, és agresszívan utasította maga mögé Michel Salgadót, de Charlie Whiting utólag elvette a győzelmét. Pérez ezt viccelődve nagyon szigorúnak nevezte.

11:44
szeptember 01, 2017
Vágólapra másolva!

Valóságshow-t forgattak Ricciardónál

A Red Bull versenyzője a múlt hétvégén rendezett Belga Nagydíj vasárnapján engedte be a kamerát az Energy Stationben kialakított kabinetjébe. Így néz ki egy F1-es pilóta munkanapja.

A time lapse of last Sunday inside my drivers room. ?? @6lack - that far

A post shared by Daniel Ricciardo (@danielricciardo) on

11:47
szeptember 01, 2017
Vágólapra másolva!

Bemutatkozott az új F2-es autó...

...ami 2018-tól már az aszfaltot koptatja majd, és megkapta a glóriát is. Szép, arányos autó lett, V6-os motorral, ami több, mint 600 lóerőt ad a pilótáknak.

11:48
szeptember 01, 2017
Vágólapra másolva!

...Hamiltonnak viszont nem tetszik

11:54
szeptember 01, 2017
Vágólapra másolva!

Nem kizárt, hogy esni fog

Baljós felhők gyülekeznek Monza fölött.

11:56
szeptember 01, 2017
Vágólapra másolva!

Kirakták a Ferrari tartalékpilótáját a Haastól

Úgy volt, hogy Antonio Giovinazzi vezethet az amerikai istállónál, de a Haasnál úgy döntöttek, hogy a változékony időjárás miatt inkább a versenyzőik edzhessenek, így Kevin Magnussen visszakapta az autóját. Giovinazzi a legutóbb a Hungaroringen mehetett a Haasnál, összetörte az autót.

11:59
szeptember 01, 2017
Vágólapra másolva!

Ricciardo az első a pályán

Szokatlan látvány, Ricciardo már a piros lámpák kialvása előtt felállt a bokszutca végére. 50% az eső esélye, nem akarja a véletlenre bízni. Alonso és Wehrlein glória teszteléssel fog kezdeni.

12:00
szeptember 01, 2017
Vágólapra másolva!

Bottas is leparkol a bokszutca végére

Jön Vettel és az egyik Toro Rosso is. Kifejezetten sötét van néhol Monzában, nem nehéz elhinni, hogy hamarosan eshet az eső.

12:02
szeptember 01, 2017
Vágólapra másolva!

Megérkeztek a rózsaszín párducok

Közben Verstappen még csak most öltözködik, ő nem siet kifelé a pályára, egyelőre dolgoznak a Red Bullján.

12:04
szeptember 01, 2017
Vágólapra másolva!

Sorompót tesztel a Mercedes

Hamilton fékezéskor vibrációt tapasztal, majd egy új fejlesztést is kipróbált, ami nem más, mint egy sorompó a jól ismert nyalóka helyett.

12:06
szeptember 01, 2017
Vágólapra másolva!

Massáé az első mért kör

A Williams pilótája szuperlágy gumikkal 1:27.666-ot ért el, Strol 1:27.877-tel követte. A többiek általában még az installációs köröknél tartanak.

12:07
szeptember 01, 2017
Vágólapra másolva!

Stroll átvette a vezetést a csapattársától

Egyelőre a két Williams igyekszik, most Stroll vezet 1:26.554-gyel, de Verstappen is páyára lépett már, és hamarosan jönnek a többiek is, mert eső közeledik a pálya felé.

12:09
szeptember 01, 2017
Vágólapra másolva!

Massa morog egy Sauber miatt

A Williams pilótája belülről akart elmenni a Sauber mellett a Lesmo II-ből kifelé, de nem értették még egymást, és a Sauber pont arra akart lehúzódni előle. Massa méltatlankodott, pedig ez nem figyelmetlenség vagy szándékosság volt. 1:25.553-mal, vagyis 1 ezredmásodperces előnnyel átvette a vezetést.

12:11
szeptember 01, 2017
Vágólapra másolva!

A Mercedes önmegtartóztató a motorokkal

Hamilton átvette a vezetést 1:23.964-gyel, közben Ted Kravitz, a Sky Sports riportere arról számolt be, hogy a Mercedes erőforrása csak 0,9 liter olajat fogyasztott a Belga Nagydíjon, és a továbbiakban is erre készülnek, pedig a szabályok szerint 1,2 liter is megengedett a számukra. A Ferrari maradt az előző specifikációjú erőforrásánál, ami 1,2 literre van kalibrálva.

12:14
szeptember 01, 2017
Vágólapra másolva!

Alonso mért kört kezd a glóriával

Nemrég Carlos Sainz is kipróbálta a bukókeretet. Alonso előtt hatalmasat fékezett Stroll, így a McLaren egy füstfelhőbe hajtott be, miközben Bottas hátulról támadta őt.

12:15
szeptember 01, 2017
Vágólapra másolva!

Bottas egyelőre Hamilton nyomban sincs

1:24-es körrel kezdett, majd 1:23.712-re javított, de ez még mindig majdnem 1 másodperccel lassabb a háromszoros világbajnoknál. Bottas lágy gumikon megy.

12:18
szeptember 01, 2017
Vágólapra másolva!

Räikkönen gyengécske idővel kezd

Szuperlágy gumik vannak a Ferrarin, de 1:24.974-nél tart egyelőre, ez a 6. helyre elég Hamilton, Bottas, Pérez, Massa és Ricciardo mögött. Hamilton nemrég elfékezte magát a célegyenes végén és a menekülőútra keveredett.

12:19
szeptember 01, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel megint ki fog borulni

A Ferrari pilótáját Kevin Magnussen DRS-sel megpróbálta kifékezni az 1-es kanyarban, de elfékezte magát, és levágta a kanyart, így mindkettejük körét tönkretette.

12:20
szeptember 01, 2017
Vágólapra másolva!

Nem cserélnénk ezzel a kamerával

Valószínűleg biztosítást sem kötnek rá, jó eséllyel elgázolja majd valaki a hétvégén a célegyenes végi menekülőúton.

12:21
szeptember 01, 2017
Vágólapra másolva!

Bottas átvette a vezetést

A Mercedes pilótája 1:22.523-at teljesített, ez bő 3 tizeddel jobb Hamiltonnál. Vettelnek közben továbbra sem jön össze egy tiszta kör, most a Lesmo II kijáratát rontotta el, de feljött a 4. helyre a két Mercedes és Pérez mögé.

12:26
szeptember 01, 2017
Vágólapra másolva!

Pérez szerint már esik

Néhány esőcseppet tapasztalt, és közben egyre több a megcsúszás a pályán, Räikkönen, Hamilton és az egyik Haas is hibázott, Grosjean szerint a 9-10-es kanyarnál esik. Palmer autóján elromlott a transzponder, ezért nem tud pályára lépni.

12:26
szeptember 01, 2017
Vágólapra másolva!

Bottas még tud javítani

1:22.086-ra módosult az eddigi legjobb idő, Hamilton még mindig 1:22.861-nél jár, Vettel 1:23.232-vel a 3. helyezett.

12:29
szeptember 01, 2017
Vágólapra másolva!

Ritkán ilyen mozgalmas az első fél óra

A fenyegető eső szorgalmassá teszi a mezőnyt, már csak Jolyon Palmernek nincs mért köre, de ő is elhagyta a bokszutcát.

12:31
szeptember 01, 2017
Vágólapra másolva!

Sok az elfékezés a pályán

Monzában ez persze nem ritka, és az új autókkal is szokatlan lehet itt lassítani. Az is megnehezíti a versenyzők dolgát, hogy újraaszfaltozták a célegyenest, de az 1-es kanyar előtt körülbelül 200 méterrel visszatér a régi burkolat.

12:36
szeptember 01, 2017
Vágólapra másolva!

Éppen elkerüli a pályát az eső?

A bokszfalon látható műholdkép szerint egy nagy felhő éppen a Parabolica és az Ascari mellett vonul el, de a pályát nem érinti. Ennek ellenére a lelátókon előkerültek az esernyők.

12:39
szeptember 01, 2017
Vágólapra másolva!

Lecserélte a lágy gumikat a Mercedes

Eddig a sárga jelzésű lágyakkal vezették a mezőnyt, most Bottas autójára szuperlágyakat raktak, és kiengedték a pályára.

12:41
szeptember 01, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel spéci sisakot kapott a hétvégére

Még mindig nehéz őt követni, hiszen folyamatosan váltogatja a sisakja vizuális elemeit, de most natúr karbon színű sisakot villantott, a német helyett olasz trikolorral.

12:42
szeptember 01, 2017
Vágólapra másolva!

Bottas elsőre nem tudott javítani

Legutóbbi, szuperlágy gumis körénél tudott már jobbat, de még ez is gyorsabb volt Hamiltonénál. Árgus szemekkel figyelik a teljesítményét a Mercedesnél. Hamilton is megkapta a szuperlágyakat.

12:45
szeptember 01, 2017
Vágólapra másolva!

Hamilton hozta a kötelezőt a szuperlággyal

Új leggyorsabb kört futott, 1:21.868-cal átvette a vezetést Bottastól, aki nem tudott javítani egyelőre, és még mindig a lágy gumis 1:22.086-nál tart.

12:47
szeptember 01, 2017
Vágólapra másolva!

Nagy a forgalom Monzában

A pályán is megélénkült a mezőny, de a helikopter is igen alacsonyan száll a pálya fölött.

12:49
szeptember 01, 2017
Vágólapra másolva!

Eközben Franciaországban

Zajlik a pálya építése Paul Ricardon, új szalagkorlát készül, és szeptember későbbi szakaszában már használható is lesz. Az F1 jövő nyáron tér vissza a helyszínre.

12:50
szeptember 01, 2017
Vágólapra másolva!

Hamilton és Bottas is javított

1:21.729 a legújabb kör Hamiltontól, Bottas egy 1:22.0-t, utána pedig 1:21.972-t ért el. Vettel jön utánuk 1:22.652-vel.

12:52
szeptember 01, 2017
Vágólapra másolva!

Esőcseppek a kamera képén

A Parabolicánál jelentek meg, Hülkenberg ki is sodródott kissé. Az Ascari felé nagyon sötét az égbolt, de a korábbi előrejelzés szerint a mezőny megússza az esőt.

12:55
szeptember 01, 2017
Vágólapra másolva!

Hamilton elkezdte lerázni Bottast

1:21.537-es körével bő 4 tizedmásodpercre növelte az előnyét. Vettel már 1,1 másodpercre van tőle, Verstappen 1,2-re.

12:57
szeptember 01, 2017
Vágólapra másolva!

Kisebb-nagyobb hibák a pályán

Verstappen keresztbe csúszott az Ascariban, Magnussen a második sikánt egyenesítette ki. Räikkönen feljött a 8. helyre.

13:00
szeptember 01, 2017
Vágólapra másolva!

A Red Bull perceken belül esőt vár

Erre Verstappent figyelmeztette a mérnöke. Ricciardo pont most kezd mért kört a szuperlágy abroncsokkal.

13:01
szeptember 01, 2017
Vágólapra másolva!

A Parabolicánál esik

Több versenyző is ezt jelenti a rádión, a kamerán most is látszik, de Ricciardo is simán be tudta venni a kanyart, bár az ő fedélzeti kameráján is megjelent a víz.

13:06
szeptember 01, 2017
Vágólapra másolva!

Csőstől jönnek a motorcserék a csapatoknál

Belső égésű motor

Ricciardo, Verstappen, Alonso, Ericsson

MGU-K

Ricciardo, Verstappen, Alonso

MGU-H

Ricciardo, Verstappen, Alonso, Sainz

Akkumulátor

Alonso

Vezérlőelektronika

Alonso

13:07
szeptember 01, 2017
Vágólapra másolva!

Csúszóssá vált a pálya

Ennek ékes bizonyítéka, hogy Sainz megpördült a Parabolicában, de többen is jelentik, hogy csúszkálnak. Az idők valószínűleg mostanában nem javulnak.

13:13
szeptember 01, 2017
Vágólapra másolva!

Hülkenberg rekordot dönthet

Ő lehet a legtöbb versenyen induló F1-es pilóta, aki nem állhatott még dobogóra. A Force Indiánál ez Sergio Péreznek többször is sikerült, Nico Hülkenberget viszont elkerülte a szerencse. A Le Mans-i 24 órást viszont rögtön megnyerte.

13:15
szeptember 01, 2017
Vágólapra másolva!

Túl nedves már a pálya

Visszatértek a pilóták a bokszba, hiszen csendesen, de felázott a pálya. Az utolsó negyedóra lehet, hogy nem tartogat nagy izgalmakat.

13:17
szeptember 01, 2017
Vágólapra másolva!

Räikkönen nem így gondolja

A Ferrari pilótája szuperlágy gumikkal ismét kimerészkedett a pályára, de lehet, hogy ez csak a hazai közönségnek szól, mert nagyon lassan megy.

13:19
szeptember 01, 2017
Vágólapra másolva!

Vettelt is kiküldték a pályára

Räikkönen közben rajtokat gyakorol a bokszutca végén, így legalább van valami mozgás a pályán. Bő 10 perc van hátra.

13:24
szeptember 01, 2017
Vágólapra másolva!

A Ferrarinál nem számítanak több esőre

Räikkönen mért körön van az autóval, de nem nagy meglepetés, hogy nem tud javítani az eddigi eredményén. 7,5 másodpercre van Hamiltontól.

13:26
szeptember 01, 2017
Vágólapra másolva!

Kvjat szerint esik, a mérnöke szerint nem

Az orosz versenyző jelentette, hogy megint esőcseppeket tapasztal, de a mérnöke szerint ők ezt nem látják a monitorokon. "Inkább annak hiszek, amit látok" - felelte Kvjat.

13:27
szeptember 01, 2017
Vágólapra másolva!

A mezőny többsége megint a pályán

A két Mercedes, Alonso, Hülkenberg és Ericsson kivételével mindenki kimerészkedett, holott a fedélzeti kamerákon látható, hogy megérkezett az égi áldás.

13:29
szeptember 01, 2017
Vágólapra másolva!

Illusztris vendég nézett be a Sauberhez

A Sky Sports szerint a csapat korábbi versenyzője, Robert Kubica beköszönt a Sauberhez. Nem tudni, hogy érdemes-e ennek jelentőséget tulajdonítani.

13:32
szeptember 01, 2017
Vágólapra másolva!

A Mercedesek taroltak az első szabadedzésen

Hamilton jóval gyorsabb volt Bottasnál, a két Ferrari pedig lemaradt. Mögöttük a papírformának megfelelően a két Red Bull és a két Force India szerepelt, Massa és Sainz zárta a legjobb 10-et.