Vágólapra másolva!
Az ausztriai időmérő végén sárga zászlók miatt senkinek nem volt esélye javítani. Hamilton addigra elrontotta az első kanyart, és 3. lett, de 5 hellyel még hátrébb sorolják váltócsere miatt. Vettel elégedett lehet a 2, hellyel, alig kapott ki a Mercedestől is.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül29 bejegyzés

A Mercedes és a Ferrari szoros csatája tartogatott izgalmakat az Osztrák Nagydíj időmérő edzésére, de végül pont az utolsó percben nem tudott senki javítani a köridején, mert két szektorban is sárga zászlókat lengettek. Így a Q3 elején a leggyorsabb kört megfutó Valtteri Bottasé maradt a pole pozíció, aki csupán 4 századdal tudta legyőzni Sebastian Vettelt, miközben Lewis Hamilton csak a 3. legjobb időt tudta megfutni.

A felhős időben, de végig száraz pályán zajló edzés első két etapját a Mercedes uralta, a Q1-ben Hamilton, a Q2-ben Bottas volt a leggyorsabb. A brit azonban előre tudta, hogy akárhol végez, a 6. helynél nem rajtolhat előrébb, mert

egy idő előtti váltócsere miatt 5 hellyel hátrasorolják az időmérő után.

Ezért különösen fontos lett volna számára, hogy minél jobban sikerüljön az időmérője, de a Q3-as próbálkozásában elrontotta az első kanyart, később pedig nem volt lehetősége javítani. A Mercedes becsületét Bottas mentette meg, de ő is a vártnál kisebb előnnyel, 43 ezreddel győzte le a Ferrarit.

Bottas másodszor indulhat a pole pozícióból Forrás: Picture-Alliance/AFP/Hoch Zwei

"Élveztem a mai edzést, az autóm egyre jobb lett az időmérő során, ahogy nőtt a tapadás. Szerencsére az utolsó szakaszban is sikerült egy jó kört futnom, bár azt nem mondhatom, hogy tökéletes volt - foglalta össze az időmérőjét Bottas, aki a Bahreini Nagydíj után pályafutása során másodszor indulhat a pole pozícióból. -

Vettel nem bánkódott a 2. helye miatt, de némileg azért csalódott volt, hogy az utolsó percekben nem próbálkozhatott újra. "Az utolsó körömben reménykedtem, de a sárga zászlók miatt végül nem maradt izgalom a végére - nyilatkozta. - Az első körömben pedig egyszerűen nem voltam olyan gyors, mint a Mercedes."

Hamilton nem kesereg

Bár Hamilton számára a 8. rajthely korántsem nevezhető ideálisnak, a brit az edzés után azt állította, elégedett a 3. legjobb idővel. "Természetesen szerettem volna javítani az időmön az edzés végén, de ma nem volt rá lehetőségem - utalt a sárga zászlókra Hamilton, aki az élmezőnnyel ellentétben a szuperlágy gumikon fogja megkezdei a versenyt. - Gratulálok Valtterinek és Sebastiannak, mindketten nagyon gyorsak voltak.

A két élcsapat pilótái közül Kimi Räikkönen volt a leglassabb, ő még a csapattársától is majdnem fél másodperccel elmaradva végzett a 4. helyen. A Ferrarit a Red Bullok követték, akik közül most Daniel Ricciardo örülhetett jobban: miután zsinórban négyszer kikapott Max Verstappentől az időmérőn, ezúttal le tudta győzni a csapattársát. A holland ráadásul a kavicságyba csúszva fejezte be az edzést, miután hibázott a 7-es kanyarban, a harmadik szektorban miatta lengették a sárga zászlókat a Q3 végén.

Nem számít dobogóra a Red Bull

"Elégedett vagyok. Persze jó lett volna, ha be tudom fejezni az utolsó körömet, kár a sárga zászlókért. Nem biztos, hogy előrébb tudtam volna kerülni, mert Kimi autózott előttem, és neki is jól sikerült az első szektora, de azért kíváncsi lettem volna - magyarázta Ricciardo, aki a csapattársához hasonlóan úgy véli, a Red Bull tempója alapján nem fognak felférni a dobogóra vasárnap. "Csak akkor sikerülhet, ha valami történik az előttünk lévő autókkal, vagy elered az eső - jelentette ki Verstappen. - Kár, hogy az utolsó körömben kicsúsztam, szerintem javíthattam volna.

Ricciardo négy időmérő után győzte le újra Verstappent Forrás: AFP/Joe Klamar

A 7. helyen Romain Grosjean végzett, ő volt a másik pilóta, aki miatt nem tudtak javítani a többiek az edzés végén. A francia autója váltóhiba miatt leállt a pályán, és már nem volt idő elmozdítani onnan. A két Force India is bejutott a legjobb tíz közé, csakúgy mint Carlos Sainz, aki két gyengébb időmérő után tudta újra legyőzni csapattársát, a 14. helyen záró Danyiil Kvjatot.

Optimista a McLaren

A McLaren pilótái annak ellenére bizakodóan nyilatkoztak az edzés végén, hogy egyikük sem jutott be a Q3-ba, Fernando Alonso a 12., Stoffel Vandoorne a 13. helyről indulhat. A spanyol világbajnok annak ellenére győzte le a csapattársát, hogy az autójában a régebbi verzióra kellett cserélni a fejlesztett Honda motort. "Elégedett vagyok, szerintem ez volt az egyik legjobb időmérőnk a szezonban - mondta Alonso. -

Az időmérő egyik nagy vesztese Kevin Magnussen volt, aki remekül szerepelt a szabadedzéseken, és a Q2-be is simán továbbjutott, az első etap végén azonban tönkrement a felfüggesztése, és ezután már nem tudott kihajtani a pályára. Rendkívül csalódott lehet a Williams is, amely a bakui dobogó után az idei egyik leggyengébb hétvégéjét teljesíti Ausztriában: egyik autójukkal sem sikerült továbbjutniuk a Q2-be, Felipe Massa szerint elsősorban a rossz gumikezelésük miatt.

15:45
július 08, 2017
Vágólapra másolva!

Hamarosan kezdődik az időmérő

Köszöntjük kedves olvasóinkat! A csapatok már készülődnek, negyed óra múlva kezdődik az Osztrák Nagydíj időmérőjének első etapja. Ismét szoros csata várható, a szabadedzések alapján a Mercedes és a Ferrari is esélyes lehet a pole pozíció megszerzésére. Tegnap mindkét gyakorláson Lewis Hamilton volt a leggyorsabb, de ma délelőtt Vettel több mint 2 tizeddel átvette a vezetést.

15:47
július 08, 2017
Vágólapra másolva!

Hamilton máris elbukta a pole-t

Az időmérő még el sem kezdődött, de azt már most tudjuk, hogy Lewis Hamilton a számára legjobb esetben is csak a 6. helyről indulhat. A brit autójában ki kellett cserélni a váltót az Azeri Nagydíj után, és mivel még nem teljesítette az előírt hat futamot az alkatrésszel, 5 rajthelyes büntetést kap az időmérő után.

15:53
július 08, 2017
Vágólapra másolva!

Meleg van, de gyülekeznek a felhők

A beígért záporok egyelőre elkerülték a pályát a hétvégén, de nem elképzelhetetlen, hogy a következő egy órában megérkezik a csapadék, ennek most 40 százalék az esélye az előrejelzések szerint. A levegő jelenleg 28, a pálya 45 fokos. Egyelőre süt a nap, de egyre több felhőt lehet látni a pálya környékén.

16:04
július 08, 2017
Vágólapra másolva!

Elkezdődött a Q1

Eddig hatan hajtottak ki a pályára, köztük a két Ferrari a szuperlágy gumikon. Az első mért köröket a Sauberek futják, Wehrlein egy elég lassú, 1:08.066-os idővel kezdett.

16:06
július 08, 2017
Vágólapra másolva!

A Ferrarik visszafogottan kezdtek

Vettel Magnussen és Grosjean mögött a 3. pozíciót foglalja el az első próbálkozások után, Räikkönen pedig az edzés eddigi leglassabb mért körét futotta, a 7. helyen áll. Még rengeteg idejük van javítani, a Mercedesek még nem is jártak a pályán.

16:08
július 08, 2017
Vágólapra másolva!

Grosjean a pálya szélén

A 7-es kanyarban hibázott, az egyik kerekével ráhajtott a kerékvetőre, és elvesztette az uralmát a Haas felett. Pár másodperc múlva vissza tudott térni a pályára. Közben Räikkönen javított, és átvette a vezetést.

16:10
július 08, 2017
Vágólapra másolva!

Már Vettel vezet

1:05.585 az ideje a szuperlágy gumikon, ez egyelőre fél másodperccel lassabb, mint a ma délelőtt futott köre. A Mercedesek is elkezdték az első mért körüket.

16:11
július 08, 2017
Vágólapra másolva!

Hamilton az élen

Fél másodperccel előzi meg Vettelt, 1:05.064-es idővel vette át a vezetést. A brit az ultralágy gumikat használja, csapattársa, Valtteri Bottas viszont szuperlágyakat kapott. Közben Magnussen felfüggesztése tönkrement, a dán három keréken próbál visszahajtani a bokszba.

16:14
július 08, 2017
Vágólapra másolva!

Bottas a 3. helyre jött fel

Majdnem 7 tized a lemaradása a csapattársához képest, de az eltérő gumitaktikájuk miatt ez nem reális különbség. 5 perc van hátra az edzésből, Räikkönennek vigyáznia kell, csak a 10. helyen áll.

16:17
július 08, 2017
Vágólapra másolva!

Az utolsó próbálkozások következnek

Räikkönen megmenekült, az ultralágy gumikon fel tudott jönni a 2. helyre. Sainz is nagyot ugrott előre, a kiesőzónából egészen a 3. helyig jött fel. 2 perc van hátra, a jelenlegi állás szerint kiesne Vandoorne, Massa, Stroll, Ericsson és Wehrlein. A két Williams kiesése különösen kínos lenne.

16:21
július 08, 2017
Vágólapra másolva!

Vége a Q1-nek, kiestek a Williamsek

Az elmúlt években ez volt a Williams egyik legerősebb pályája, 2014-ben az első sorból indulhattak, most viszont a fejlesztések ellenére nagyon gyengén szerepelnek. A kiesők sorrendje: Palmer, Massa, Stroll, Ericsson, Wehrlein.

16:22
július 08, 2017
Vágólapra másolva!

Hamilton maradt az élen

A leggyorsabbak a Q1-ben: Hamilton, Räikkönen, Vettel, Sainz, Bottas, Verstappen, Ricciardo, Grosjean, Pérez, Kvjat.

16:25
július 08, 2017
Vágólapra másolva!

Räikkönen és Palmer esetét vizsgálják

A 10-es kanyarban történt köztük valami, az egyikük valószínűleg feltartásra panaszkodott. Palmer gyenge idénye folytatódik, bár ezúttal csak 1 tizeddel volt lassabb Hülkenbergnél.

16:26
július 08, 2017
Vágólapra másolva!

Magnussen nem ül autóba a Q2-ben

Az ideje alapján továbbjutott, de a felfüggesztése túlságosan megsérült ahhoz, hogy folytatni tudja az edzést. Perceken belül 14 autóval kezdődik a Q2.

16:28
július 08, 2017
Vágólapra másolva!

Megy a Q2

Hamiltont a szuperlágy gumikon küldték ki, és a versenymérnöke szerint előfordulhat, hogy ezeken a gumikon kezdi meg a holnapi futamot. Vettel most az ultralágyakkal hajtott a pályára.

16:30
július 08, 2017
Vágólapra másolva!

Hamilton a leggyorsabb

1:04.800-as időt futott a szuperlágy gumikon, Vettel 23 ezreddel maradt el tőle. Ezek a hétvége első 1:05 alatti körei.

16:32
július 08, 2017
Vágólapra másolva!

Bottas megelőzte a csapattársát

A finn az ultralágy gumikon köröz, és ezt ki is használja: 1:04.640-es idővel átvette a vezetést. Hamilton egyelőre tartja a 2. helyet, mögötte Vettel, Verstappen, Räikkönen a sorrend.

16:37
július 08, 2017
Vágólapra másolva!

Az élmenők a bokszban

Csak páran köröznek, éppen Ricciardo próbál előrébb kerülni a 7. helyről, Hülkenberg pedig kikerülni a kiesőzónából, de egyelőre egyikük sem volt sikeres. A németen kívül Ocon, Vandoorne és Kvjat áll kiesésre, Magnussen pedig biztosan nem jut tovább, hiszen ki sem tud hajtani a pályára.

16:40
július 08, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel javított

A pilóták Verstappen és Räikkönen kivételével visszatértek a pályára, Vettel 132 ezredre meg is közelítette Bottas eddigi legjobb idejét, és feljött a 2. helyre.

16:42
július 08, 2017
Vágólapra másolva!

Vége a Q2-nek, a McLarenektől is búcsúzunk

Alonso a régebbi specifikációjú motorral is megelőzte a csapattársát, de így is csak a 12. helyről indulhat. A kiesők: Hülkenberg, Alonso, Vandoorne, Kvjat, Magnussen.

16:44
július 08, 2017
Vágólapra másolva!

Bottas még javított a végén

1:04.316-os idővel végzett az élen a Q2-ben, mögötte a sorrend: Vettel, Hamilton, Verstappen, Räikkönen, Ricciardo, Grosjean, Pérez, Sainz, Ocon.

16:47
július 08, 2017
Vágólapra másolva!

Vandoorne bizakodó

Egyik McLaren sem jutott be a Q3-ba, de a fiatal belga versenyző a rádión biztatta a csapatát: szerinte az istálló jó irányba halad, és lépésről lépésre közelednek a céljukhoz. A Q1-ben búcsúzó Williams-versenyzők közben csalódottan nyilatkoznak a Sky Sportsnak, Massa szerint a gumikkal nem tudnak mit kezdeni ezen a pályán.

16:50
július 08, 2017
Vágólapra másolva!

A Q3 következik

A Red Bullok és Vettel fognak először kihajtani a pályára, már fel is sorakoztak a bokszutca végén. Az első két etap alapján a Mercedesnek van a legnagyobb esélye a pole pozíció megszerzésére, de csak Bottas tarthatná meg az első helyet, Hamiltont mindenképpen hátrasorolják az edzés után.

16:53
július 08, 2017
Vágólapra másolva!

Bottas kezdett a legjobban

1:04.251-es idővel vezet, 42 ezreddel megelőzve Vettelt, aki gyorsabb volt Hamiltonnál. Räikkönen követi őket, de az ő lemaradása már fél másodperc.

16:57
július 08, 2017
Vágólapra másolva!

Csak a Red Bullok a pályán

Közülük most Ricciardo a gyorsabb, miután Verstappen többször hibázott az első körében, és másodszorra sem tudott javítani. Az 5-6. helyen állnak a Ferrarik és a Mercedesek mögött.

17:02
július 08, 2017
Vágólapra másolva!

Az utolsó próbálkozások következnek

Két perc van hátra az edzésből, minden versenyző a pályán van. Bottas sem lehet nyugodt, csupán 4 századdal vezet Vettel előtt.

17:03
július 08, 2017
Vágólapra másolva!

Sárga zászlók Grosjean miatt

A Haas megállt a pályán, és a francia azt mondja a rádión, hogy nem tud továbbhajtani. Sárga zászlókat lengetnek a második szektorban, így nehéz lesz bárkinek is javítania.

17:04
július 08, 2017
Vágólapra másolva!

Verstappen kicsúszott, vége az edzésnek

A holland a 7-es kanyarban csúszott ki nagy tempóval a kavicságyba, már az utolsó szektorban is lengetik a sárga zászlókat. Így nyilvánvalóan senki nem tud javítani, Bottasé a pole pozíció.

17:08
július 08, 2017
Vágólapra másolva!

Ez Bottas 2. pole-ja

A másik Mercedesszel Hamilton csak a 8. helyről indulhat, miután egy Ferrari is megelőzte, a rajtrácson pedig 5 hellyel hátrébb sorolják. A Q3 sorrendje: Bottas, Vettel, Hamilton, Räikkönen, Ricciardo, Verstappen, Grosjean, Pérez, Ocon, Sainz.