Verstappen az élen maradt, de összetörte a Red Bullt

Események

Forma-1, Max Verstappen, Red Bull Racing, Azerbajdzsáni Nagydíj
BAKU, AZERBAIJAN - JUNE 23: Max Verstappen of the Netherlands driving the (33) Red Bull Racing Red Bull-TAG Heuer RB13 TAG Heuer on track during practice for the Azerbaijan Formula One Grand Prix at Baku City Circuit on June 23, 2017 in Baku, Azerbaijan. (Photo by Clive Rose/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // P-20170623-01389 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //
Vágólapra másolva!
Elképesztően sok volt a vezetői hiba az Azeri Nagydíj péntek délutáni szabadedzésén, Palmer és az élen záró Verstappen is összetörte az autóját. Hamilton és Vettel sokat csetlett-botlott, Alonso McLarenje ismét lerobbant.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül49 bejegyzés

Az Azeri Nagydíj péntek délutáni, második edzésén a rendező nem győzte bevágni a közvetítésbe a vezetői hibák ismétléseit, olyan sok volt belőlük. Szinte minden percre jutott egy, és a nagymenők közül

Lewis Hamilton és Sebastian Vettel egyaránt sokat csetlett-botlott Baku utcáin,

többször megjárták az aszfaltozott bukótereket.

Utóbbi egyszer például úgy csúszott ki a várfal tövében lévő szűk 8-as kanyarnál, hogy a közvetlenül mögötte érkező Felipe Massa hátulról legázolta volna a bukótérben, ha nem tud időben megállni, tudniillik a brazil ugyanott szintén megcsúszott.

Nem volt viszont ilyen szerencsés Jolyon Palmer, aki ennek a kanyarnak a bejáratánál megcsúszott a kerékvetőn, és a szemközti falban landolt, így a délelőtti tréning után ismét előkerültek a piros zászlók. A Renault sokat kritizált pilótája ezzel még nehezebb helyzetbe hozta magát a csapatnál.

Verstappen mindkét pénteki edzésen behúzta az 1. helyet Forrás: 2017 Getty Images/Clive Rose

Rajta kívül Max Verstappen is lebontotta az autóját, bár ő legalább nem vesztett sokat, mert az edzés legutolsó percében csapta falhoz a Red Bullt. A holland egy kisebb elfékezés után megpróbálta bevenni a célegyenes végi balost, de ahelyett, hogy továbbengedte volna az autót, túl későn jobbra rántotta a kormányt, így megpördülve az RB13 egész jobb oldalát lezúzta.

Pedig e nélkül igazán boldog lehetett volna, ugyanis az első edzést követően a másodikon is az élre repítette a Red Bullt.

Előnye kereken 1 tizedmásodperc volt Valtteri Bottas előtt, a mercedesest kis hátránnyal Daniel Ricciardo és Kimi Räikkönen követte.

A látványosan küszködő Vettel több mint 1 tizeddel kikapott csapattársától, bár világbajnoki vetélytársát megelőzte, aki csak a 10. helyen zárt – jóllehet, Hamilton nem a szuperlágy, hanem a lágy keveréken jegyezte a legjobb idejét. Kifejezetten jól szerepelt a fiatal Lance Stroll, aki a 6. helyen végezve megelőzte a Force Indiákat.

Egy óra elteltével Fernando Alonso alatt ismét lerobbant a McLaren, a spanyol az autóból kiszállva ezúttal a kerítésnek támaszkodva búslakodott.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!

16:39
június 23, 2017
Vágólapra másolva!

Délután kiderül, ki mit tud

Üdvözöljük kedves Olvasóinkat, ez a második Azeri Nagydíj. A délelőtti nyitótréningen sokan nem csaptak még oda a lovak közé, így történhetett meg, hogy a régi szép időket idézve a Red Bull 1-2-vel zárt. A pilóták közül sokan ki sem próbálták a legpuhább, szuperlágy gumikat, ennek most lesz itt az ideje.

16:43
június 23, 2017
Vágólapra másolva!

Pérez hibája volt a legnagyobb

Az első másfél órában csetlett-botlott a mezőny a poros aszfalton, de csak Pérez járt nagyon pórul, aki összetörte Force Indiája jobb oldalát a várfal tövében. A 8-as számú, lehetetlenül szűk kanyarban hibázott - tavaly nem történt itt baleset, pedig sokan tartottak tőle.

16:47
június 23, 2017
Vágólapra másolva!

A McLarennél lazábbra vették a figurát

Akkora a meleg, hogy a szerelőknek megengedték, hogy rövidgatyában dolgozzanak. Ron Dennis idején ilyesmi elképzelhetetlen volt a szigorú vállalati kultúra miatt. Délelőtt óta amúgy hűlt az aszfalt, most csak 44 fokos, korábban bőven 50 Celsius fölött volt a hőmérséklete. A levegő 28 fokos.

16:52
június 23, 2017
Vágólapra másolva!

Olajügy, már megint

Az FIA éber, továbbra is figyeli, hogy a csapatok ne juttassanak szándékosan motorolajt az égéstérbe a teljesítmény növelése érdekében. Ezúttal állítólag a Mercedes akart biztosra menni, hogy a Ferrari ne turpiskodjon, és ezért kért iránymutatást a szövetségtől.

16:56
június 23, 2017
Vágólapra másolva!

Videós összefoglaló az első edzésről

Az F1 hivatalos oldala jóvoltából megtekinthetik zanzásítva az eseményeket:

16:59
június 23, 2017
Vágólapra másolva!

Még nincs döntés az új Sauber-vezérről

Monisha Kaltenborn a héten távozott a csapatfőnöki pozícióból, és az istálló az imént kijelentette, hogy még nincs meg az utódja. A legesélyesebb jelöltnek Frederic Vasseur tűnik, aki előzőleg a Renault-nál dolgozott az F1-ben. A hétvégén a csapatmenedzser Beat Zehnder és a technikai igazgató, Jörg Zander irányítja a Saubert.

17:01
június 23, 2017
Vágólapra másolva!

Megkezdődött az edzés

Palmer, Magnussen, Grosjean és Kvjat hajtott az elsők között a pályára, Massa még nem ült be a volán mögé.

17:03
június 23, 2017
Vágólapra másolva!

Érkezik Verstappen

Az első edzésen a legjobb időt futó pilóta csatlakozik a buliba, majd követi őt Vettel is.

17:05
június 23, 2017
Vágólapra másolva!

Palmer elrontja a körét

Az egyik hosszabb egyenes utáni balosnál elrontotta a féktávot. Nagy rajta a nyomás, össze kell kapnia magát, hogy a Renault ne váljon meg tőle idény közben.

17:06
június 23, 2017
Vágólapra másolva!

Verstappen Vettel előtt

Mindketten a lágy keveréket használják, a holland egyelőre 1 másodperccel gyorsabb a Ferrari pilótájánál.

17:07
június 23, 2017
Vágólapra másolva!

Pérez menetkész állapotban

Összerakták a Force Indiát, Pérez nemsokára folytathatja a munkát. Délelőtt nagyjából 20 percet veszített az autó összetörésével, és egyébként tavaly is volt egy nagyobb karambolja a harmadik szabadedzésen.

17:09
június 23, 2017
Vágólapra másolva!

Kvjat is hibázik

Bár nem túl nagy a hiba: a végeláthatatlan célegyenest követő kanyarban vonakodott betapadni a balelső gumija, az orosz kicsit szélesen fordult el. Számíthatunk még hasonló jelenetekre.

17:11
június 23, 2017
Vágólapra másolva!

Újabb kalandok a bukótérben

És bingó: Vettel a célegyenes végén, Sainz a 4-es fordulónál csúszott az aszfaltozott bukótérbe. Nem küzdöttek nagyon, amint látták, hogy nem tudnak elfordulni, egyből kieresztették az autót.

17:14
június 23, 2017
Vágólapra másolva!

Kvjat újabb meleg helyzete

Ismét a bukótérben landolt, a 15-ös kanyarnál. Nagy nehezen tudott csak kikecmeregni onnan a helyszűke miatt.

17:15
június 23, 2017
Vágólapra másolva!

Ismét Red Bull 1-2

Verstappen 1:43.988-cal vezet Ricciardo előtt, akinek közel 9 tized a lemaradása. Alonso, Vettel és Bottas követi őket, Vettel az előbb újra meglátogatta a bukóteret a 8-as kanyarnál. Ő legalább megúszta, nem úgy mint délelőtt Pérez.

17:18
június 23, 2017
Vágólapra másolva!

Hamilton 0,5 másodperccel Verstappen mögött

Pedig a gumik között nincs különbség, legalábbis a fajtájukat tekintve, mindketten a lágyat használják. Hamilton ezzel a 2. helyet foglalja el. A rendező nem győzi bevágni a közvetítésbe az ismétléseket, ezúttal azt láthattuk, hogy Bottas és Alonso csúszott ki, aztán egy gyors farolással visszatért a pályára.

17:20
június 23, 2017
Vágólapra másolva!

Grosjean a fékekkel küszködik

Igazából csak a szokásos...arra panaszkodik, hogy nem harapnak a fékjei. Verstappen kicsit javított, Hamilton, Ricciardo, Pérez, Ocon, Räikkönen, Stroll, Hülkenberg, Alonso, Vettel követi a tabellán.

17:23
június 23, 2017
Vágólapra másolva!

Ricciardo előz

Feljött a 2. helyre 1:44.114-gyel, bár Verstappentől így is több mint 2 tized választja el. Az élmezőny nagy része amúgy visszatért a garázsba.

17:26
június 23, 2017
Vágólapra másolva!

Bottas felkapta a piros abroncsokat

Azaz a szuperlágyakat. A Force Indiák közben megelőzték Hamiltont, aki visszacsúszott az 5. helyre.

17:28
június 23, 2017
Vágólapra másolva!

Egyik Sauber sem tud pályán maradni

Wehrleinon és Ericssonon egyaránt kifogott egy-egy kanyar, mindkét Sauber tett egy kitérőt a bukótérben. Ericssonnak meg is kellett forognia, hogy kiszabaduljon.

17:30
június 23, 2017
Vágólapra másolva!

Bottas nem vitézkedik

Az első gyors körét megszakította, a másodikkal is csak a 4. helyre tudott felmászni, a hátránya 4 tized Verstappentől. Kvjat szintén a szuperlágy keveréken a 9. pozíciót vette át.

17:34
június 23, 2017
Vágólapra másolva!

Kvjat súrolta a falat

Az orosz a tűzzel játszik, a sokadik alkalommal hibázott délután. Ezúttal a 15-ös kanyar kijáratánál sikált le egy kicsit a festékből a jobbhátsó kerekével.

17:35
június 23, 2017
Vágólapra másolva!

Rövid VSC-fázis

Kvjat előbbi hibája miatt el kellett takarítani a falról levált törmeléket a pályáról, de ez gyorsan megtörtént.

17:37
június 23, 2017
Vágólapra másolva!

Jön Hamilton is a szuperlágy Pirellin

Ő mire lesz képes velük? Hát, a bemelegítő körében csak egy kicsúszásra...Érdekes, hogy a sprintek előtt még mindig Verstappen és Ricciardo áll az élen.

17:39
június 23, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel újabb melléfogása

Ő is sokadjára csúszott ki a pályáról, lesz min dolgozni a Ferrariján. Räikkönen viszont átvette az 1. helyet, 1:43.723.

17:41
június 23, 2017
Vágólapra másolva!

Most a két Ferrari vezeti a tabellát

Vettel bevágott Räikkönen elé, az ideje 1:43.615. Érdekes, hogy Verstappen a lágy gumin ennél csak 279 ezreddel volt lassabb.

17:43
június 23, 2017
Vágólapra másolva!

Verstappen visszavág!

A szuperlágy gumin gyorsult, 251 ezredet vert Vettelre, ismét ő az 1. Pedig a Red Bull nem számított jó eredményre Bakuban a sok padlógázos szakasz miatt, de az első napjuk ígéretesnek tűnik.

17:45
június 23, 2017
Vágólapra másolva!

Elnézést, ez a bukótér már foglalt

Mókás képsor: Vettel a szokott helyén, az óvárosi 8-asban kicsúszott, ám közvetlen mögötte Massa szintén hibázott, és majdnem ráfutott a Ferrarira a bukótérben. A brazil nagy nehezen visszatolatott, és mindkét autót folytathatta az útját.

17:46
június 23, 2017
Vágólapra másolva!

Bottas és Räikkönen javított

Pár perce javítottak az idejükön, így Bottas Verstappentől pont 1 tizedre lemaradva a 2., Räikkönen 3..

17:49
június 23, 2017
Vágólapra másolva!

Piros zászló Palmer miatt

A Renault pilótája újabb szöget vert a koporsójába, a 8-as kanyarnál nekiment a falnak. Az elfékezés után megpróbált még bekanyarodni, de a rázókő megdobta, és a palánkban landolt.

17:50
június 23, 2017
Vágólapra másolva!

És még egy csomóan hibáztak

Hamilton, Verstappen és Alonso is megjárta a bukóteret a Palmer balesete előtti pillanatokban, elképesztő, mennyi vezetői hibát látunk.

17:53
június 23, 2017
Vágólapra másolva!

Tart a műszaki mentés

A délelőttihez hasonlóan ezt az edzést sem úszta meg a mezőny piros zászló nélkül. Ami szerencse, hogy pont a hosszú etapok előtt történt a megszakítás, vagyis senkinek a programját nem vágja ketté.

17:55
június 23, 2017
Vágólapra másolva!

Trollkodnak Palmerrel

A WTF1 kapta elő a nyilatkozatát a Renault futamelőzeteséből:

17:57
június 23, 2017
Vágólapra másolva!

Folytatódhat a gyakorlás

Ricciardo a lágy, Vettel a szuperlágy keveréken hajtott újra pályára. Ricciardo azok közé tartozik, akik a legjobb idejüket nem a szuperlágyon futották.

17:58
június 23, 2017
Vágólapra másolva!

A sorrend

Verstappen, Bottas, Räikkönen, Vettel, Stroll(!), Ricciardo, Pérez, Kvjat, Ocon, Hamilton. És rögtön egy újabb hiba, most Ocon csúszott ki a 2-es kanyarnál.

18:02
június 23, 2017
Vágólapra másolva!

Alonso autója megkotlott

Meglepődtünk? Alonso próbál visszagurulni a bokszig, de nem jár sikerrel, félrehúzódik. Rezzenéstelen arcok a McLarennél.

18:05
június 23, 2017
Vágólapra másolva!

Grosjean is megállt a várfalnál

De tovább tudott menni. Kíváncsian várjuk, lesz-e káosz a futamon, ha valaki hibázik ennél a trükkös kanyarnál.

18:05
június 23, 2017
Vágólapra másolva!

Alonso a kerítésnek támaszkodik

Egyelőre nem mászik ki a közönség közé, nem napozik, és operatőrnek sem csapott fel. Figyeli, ahogy a többiek körözhetnek.

18:07
június 23, 2017
Vágólapra másolva!

Ricciardo feljön a 3. helyre

Még adós volt a szuperlágy gumis sprinttel, bizonyára Palmer balesete akadályozta meg ebben korábban. 1:43.473-at futott, amivel beékelődött Bottas és Räikkönen közé a 3. helyre.

18:12
június 23, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel hosszú etapon

A szuperlágy gumival teljesíti az első hosszabb menetet, és a többiek körében is ez a népszerű választás a versenyszimulációhoz.

18:15
június 23, 2017
Vágólapra másolva!

Negyedóra van hátra

A feltankolt autókkal köröznek most a pilóták, a versenyre készülve. Az utóbbi percekben megfogyatkoztak a vezetői hibák.

18:20
június 23, 2017
Vágólapra másolva!

Necces szitu Räikkönen és Hamilton között

A célegyenes végén Räikkönen előzni próbált, ami úgy jött össze neki, hogy Hamilton kicsúszott a kanyarnál. Lehet, hogy a brit az utolsó pillanatban félrerántotta a kormányt.

18:22
június 23, 2017
Vágólapra másolva!

Räikkönen a lágy keveréket nyúzza

Miközben a mezőny nagy része a piros oldalfalú abroncsokra szavazott. Persze ez nem csak az ő döntése, a Ferrari megosztotta a felkészülési programot.

18:24
június 23, 2017
Vágólapra másolva!

Verstappen az élen maradhat

Meglepő, hogy ezt az edzést is be fogja húzni, és Ricciardo is bejött a 3. helyre, Bottas mögé. A Mercedesre és a Ferrarira sok munka vár, valószínűleg nem hoztak ki mindent az autóból. Hamilton például csak 10., bár ő a lágy gumin jegyezte a legjobb idejét.

18:26
június 23, 2017
Vágólapra másolva!

Bottas percek óta a bokszban

Azt nem tudjuk, miért, de nyilván jobban szeretne gyakorolni. Vettel közben a lágy gumira váltott.

18:29
június 23, 2017
Vágólapra másolva!

Ericsson legurult a pályáról

A Sauber pilótája a célegyenes végi kanyart nem tudta bevenni. Mindjárt vége az edzésnek.

18:31
június 23, 2017
Vágólapra másolva!

Verstappen a falban végzi

Mielőtt túlságosan örülhetne az 1. helynek, összetörte a Red Bullt az 1-es kanyarnál. Megpróbálta bevenni a kanyart az elfékezés után, de egy kormánymozdulata jobbra rántotta az autót.

18:32
június 23, 2017
Vágólapra másolva!

Későn dönthette el, hogy mit akar

Verstappen jobban járt volna, ha engedi tovább csúszni az autót, mert akkor talán megússza egy sérült szárnnyal, így viszont az egész bal oldalát leamortizálta. A tréning véget ért.

18:33
június 23, 2017
Vágólapra másolva!

A végeredmény

A sorrend tehát: Verstappen, Bottas, Ricciardo, Räikkönen, Vettel, Stroll, Pérez, Kvjat, Ocon, Hamilton. Köszönjük a figyelmet! Nemsokára bővítjük a cikket az osszefoglalóval.