A Mercedes simán nyert, Alonso teniszezni ment

Események

Horizontal Mercedes' British driver Lewis Hamilton drives during the first practice session at the Circuit de Catalunya on May 12, 2017 in Montmelo on the outskirts of Barcelona ahead of the Spanish Formula One Grand Prix / AFP PHOTO / Josep LAGO
Mercedes' British driver Lewis Hamilton drives during the first practice session at the Circuit de Catalunya on May 12, 2017 in Montmelo on the outskirts of Barcelona ahead of the Spanish Formula One Grand Prix / AFP PHOTO / Josep LAGO
Vágólapra másolva!
A Spanyol Nagydíj péntek délelőtti tréningjét Hamilton és Bottas egy teljes másodperces előnnyel zárta. Alonso visszatért a szállodájába teniszezni, miután egyetlen kör után lerobbant az autója, de Vettel másfél órája sem alakult zavartalanul.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül51 bejegyzés

Úgy tűnik, a Spanyol Nagydíjra készített fejlesztések garmadájával a Mercedes jó munkát végzett, Lewis Hamilton és Valtteri Bottas ugyanis magabiztosan foglalta el az első két helyet a kellemes időben rendezett első szabadedzésen. Két pilótájuk között folyamatosan kicsi volt a különbség, a tréning végén mindössze 29 ezred döntött a brit javára.

Külön öröm lehet számukra, hogy a megbízhatóságra egyáltalán nem lehetett panaszuk, miközben a Ferrarinál és a Red Bullnál egyaránt nem tervezett pihenőre kényszerítette az egyik autót a technika ördöge:

Daniel Ricciardo közel fél órát rostokolt a garázsban, amíg a szerelők átvizsgálták a felújított RB13-at, és Sebastian Vettel is időt vesztett.

Először azt hitte, a váltója romlott el, de utóbb kiderült, hogy az egyik kereke tört el. Félrehúzódott a bokszutca kijárata mellé, ahonnan a szerelők visszatolták az autót a garázsba, és később visszatérhetett a pályára, a 4. helyet megszerezve csapattársa, Kimi Räikkönen mögött.

A Mercedes visszatért az élre a Spanyol Nagydíj első edzésén Forrás: AFP/Josep Lago

A Ferrari hátránya azonban 1 másodpercre rúgott a Mercedes mögött, ami úgy is nagynak tűnik, hogy Räikkönen a 13-as kanyarban kicsúszva elrontotta a legelső körét a közepes gumin. A Red Bull az első jelek szerint közelebb férkőzött a Ferrarihoz.

Meglehetősen sok műszaki hiba történt a hétvége nyitó tréningjén, és a McLaren szokás szerint nem hiányzott erről a listáról.

Fernando Alonso motorja szinte azonnal elfüstölt, ahogy kihajtott a garázsból,

és a feldúlt spanyol meg sem tekintette az edzést a helyszínen, hanem visszament a szállodájába teniszezni. A Honda szerint olajszivárgás vezetett a kínos füstfelhős jelenethez, de azt mondták, a motorcserét követően Alonso részt vehet majd a délutáni programban.

A sor Vettel és Ricciardo meghibásodásával folytatódott, aztán Szergej Szirotkin Renault-jában kezdett szivárogni a hűtővíz, így az orosz tesztpilóta önhibáján kívül zsinórban a második nagydíjhétvégén nem tudta rendesen végigcsinálni a rá bízott feladatokat.

A Haas pilótái jól teljesítettek, a Red Bullok mögött Kevin Magnussen és Romain Grosjean végzett, de a csapat eredményére árnyékot vet, hogy néhány perccel az edzés vége előtt Magnussen autójában is félrement valami, amitől a dán lecsúszott a bukótérbe az egyik féktávon. Szerencséje volt, hogy meg tudott állni a fal előtt. A Williams nem vitézkedett, Felipe Massa 14., Lance Stroll 18. lett, a Force Indiák és a Toro Rossók megelőzték őket.

11:36
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

Indul a szezon második etapja

Köszöntjük kedves Olvasóinkat az első barcelonai szabadedzésről készített tudósításunkban! Ahogy megszokhattuk, Spanyolországban veszi kezdetét a szezon európai szakasza, ahol kialakul, kik maradnak talpon a vb-címért vívott küzdelem egyelőre igen távoli véghajrájára. Manapság persze nem hasít ki akkora szeletet az idényből az európai szakasz, mint évtizedekkel ezelőtt, hiszen egyrészt a versenynaptár is kibővült, másrészt az európai helyszínek száma is megcsappant. A tréning 10 órakor kezdődik, addig ajánljuk figyelmükbe a futamelőzetesünket!

11:40
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

Frissítések telepítése

Az is megszokott, hogy a barcelonai pályára nem csupán egy-egy új alkatrésszel, hanem komplett fejlesztési csomaggal érkeznek a csapatok. A Mercedes állítólag fogyasztott az autó tömegéből, plusz bevet egy rakás aerodinamikai frissítést, köztük egy hókotrószerű orrkúpot, a legnagyobb ráncfelvarrás azonban a Red Bullnál történhetett, ahol alaposan átalakították az autót. A hétvégi erősorrend jelzésértékű lehet a szezon folytatását tekintve.

11:42
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

Ez aztán a nagy szám

Pontosabban nagy számok: a hétvégétől a csapatok kötelesek az eddiginél nagyobb méretben feltüntetni az autókon a rajtszámot, illetve a sofőr nevét (vagy a hivatalos időmérésben használt rövidítését). Itt láthatnak ízelítőt Bottas újrasminkelt autójáról.

11:48
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

Kispadozik a Renault elátkozott pilótája

Az első szabadedzésen az orosz Szergej Szirotkin vezeti Palmer Renault-ját – a britnek nyilván nem esik jól, hogy a megpróbáltatásokkal, meghibásodásokkal, balesetekkel teli szezonkezdet után ki kell hagynia másfél órát a pályán. Hiába, ez van, ha egy csapatnál szponzorált tesztpilóta van. Szirotkin az előző versenyen, Szocsiban is autóba ülhetett a nyitóedzésen – akkor Hülkenberg helyén –, de 2 kör után lerobbant alatta a Renault.

11:50
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

Élménykavalkád a helyi nézőknek

A Liberty tényleg nem tétlenkedik, ez az első verseny, ahol a nézők élményeinek doppingolására létrehoztak egy szurkolói fesztiválzónát. Van itt minden, mi szem-szájnak ingere: kerékcsere-verseny, szimulátorok, DJ-k, nyereményjátékok, külön tévécsatorna interjúkkal, érdekességekkel. Néhány szerencsést kisorsolnak, aki belépőt nyer a paddockba, valakit pedig körbevisznek a pályán egy kétszemélyes F1-es fenevaddal.

11:52
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

Ilyenek a nagyobb feliratok a Haason

Magnussen és Grosjean neve is hosszú, a rövidítéseik így néznek ki a cápauszonyon:

11:56
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

Képek az új Red Bullról

A technikai szakíró, Craig Scarborough készítette őket a bokszutcában az első edzés előtt. Többek között a felni, a diffúzor, az oldalsó légterelők is megújultak.

11:57
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

Kellemes az idő

Nem is számítottunk másra Barcelonában egy májusi napon. A levegő 19, az aszfalt 24 fokos percekkel az edzés kezdete előtt.

11:59
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

A McLaren pilótáinak nevét lentebb tessék keresni

Alonso és Vandoorne rövidített neve a motorborításon, nem a cápauszonyon jelenik meg a hétvégétől. A Renault a cápauszonyra szavazott.

12:03
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

Zöldre váltott a lámpa

Hülkenberg és Ericsson egy próbarajttal vágtak neki az ellnőrző körüknek, mások most kihagyták ezt a napirendi pontot. Öt pilóta kivételével mindenki kigördült már a garázsból.

12:05
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

Először látjuk idén a...

narancssárga csíkos kemény gumikat - legalábbis versenyhétvégén -, és Magnussen rögtön nyafog is, hogy "egyáltalán nincs tapadás" velük. A másik két elérhető keverék a közepes és a lágy.

12:07
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

Sainz új első szárnyat tesztel

Az első köreire felszereltek egy áramlásmérő kerítést is a Toro Rosso bal elejére. A hazai pályán lévő spanyol pilóta sisakját új festés díszíti amúgy:

12:09
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

Massáé az első mért kör

1:27.199 az alapidő. Már csak Alonso nem járt a pályán. Az alaposan átdolgozott Red Bullokon is láthatók a mérőkeretek.

12:12
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

Hamilton is feliratkozott a tabellára

De már vissza is tért a garázsba a kényelmes 1:28.811 után. Massán és rajta kívül még Strollnak van mért köre, az imént pedig Alonso is kidugta az orrát a garázsból.

12:15
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

Na melyik autó robbant le máris?

Alonso McLarenje...a spanyol néhány méter után a 2-es kanyarnál állt meg füstölő autóval. Erre már nincsenek szavak...úgyhogy helyette mutatunk felvételeket az esetről:

12:17
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

Lassítani kell

Amíg elszállítják a lerobbant McLarent, VSC-fázis van érvényben, de ez nem sokakat zavar, ugyanis csak Stroll és Kvjat gyűjt adatokat perpillanat. A pályabíróknak a kiömlő folyadékot is el kell takarítaniuk.

12:20
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

Alonso teljesítette a versenyszimulációt

Nem saját poén, hanem a Motorsport.com állandó humoristájától, Pablo Elizaldétól származik.

12:22
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

Mehet tovább a gyakorlás

Sokan rögtön kaptak az alkalmon, köztük Vettel és a két Red Bull. A tabellát egyébként Massa vezeti 1:25.894-gyel, őt Grosjean, Pérez, Hamilton, Stroll követi.

12:22
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

Mehet tovább a gyakorlás

Sokan rögtön kaptak az alkalmon, köztük Vettel és a két Red Bull. A tabellát egyébként Massa vezeti 1:25.894-gyel, őt Grosjean, Pérez, Hamilton, Stroll követi.

12:24
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

Grosjean felfedezi a bukóteret

A kifelé dőlő 13-as jobbkanyar fogott ki rajta, a bukótéren át tudott csak visszatérni a pályára. Vandoorne McLarenje egyelőre megy.

12:25
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

Baumgartner Zsolt visszatért!

Nem vicc! Újra rendszeresen F1-es autót fog vezetni a nagydíjhétvégéken. Erről bővebben az F+1 Blogon számoltunk be.

12:26
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel Ferrarija is megállt!

A célegyenesről húzódott ki a bokszutca kijáratához, pont akkor, amikor Räikkönen kihajtott onnan. Vettel azt mondja, a váltója romlott el. Ha már Ferrari, újdonság a festésükön, hogy egy fehér keretbe helyezték el a nagyobb rajtszámot az autók orrán.

12:29
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

Bottas az élen, Räikkönen 2.

Bottas 1:25.027-tel áll az élen, honfitársa 6 tized hátránnyal követi. Mindenki a kemény gumikat nyüstöli továbbra is.

12:31
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

Alonso: Kérdezzék a Hondát!

Ezt felelte a Sky kérdésére, hogy mi történt. "A motor egy kanyar után felrobbant. Sajnálom a szurkolókat, remélhetőleg a második edzés jobban fog alakulni" - tette hozzá.

12:33
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

Räikkönen, majd Bottas ugrik az élre

Pérez befurakodott Räikkönen elé az előbb, de csak átmenetileg, mert a finn 1:24.691-re szorította le a szintidőt. Kisvártatva azonban Bottas visszafoglalta az 1. helyet.

12:35
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

Életre kelnek a kemény gumik

Bottas és Hamilton 1:23.6-ra javított, kettejüket csupán 23 ezred választja el az első két helyen. Räikkönen is gyorsult, ő 1:24.3-nél tart.

12:39
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

Nekiálltak a Ferrari szervizelésének

Vettel szerint a váltóval nem stimmelt valami. Közben Alonso kocsiját is visszagurították a bokszutcába, a fekete lepedővel ez olyan, mint egy temetés. Az biztos, hogy a McLarennél gyászos a hangulat...

12:40
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

Hamilton az élen

1:23.531-et repesztett, miközben Vettel a maszkját le sem véve álldogál a Ferrari garázsában. Ez nyilván nem jött jól a világbajnokság éllovasának.

12:42
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

Melegszik az idő

Az edzés kezdette óta 19-ről 21 fokra melegedett a levegő, míg az aszfalt 24-ről 27-re, ahogy haladtunk előre a nap folyamán.

12:44
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

A Williamsé a pálya

Most csak Massa és Stroll szórakoztatja a nézőket, a többiek visszatértek a depóba. Az állás: Hamilton, Bottas, Räikkönen, Massa, Ricciardo, Ocon, Pérez, Magnussen, Grosjean, Hülkenberg.

12:47
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

Mégsem a váltó állította félre Vettelt

A Sky riporterének azt mondták a csapatnál, hogy az egyik kerék törhetett el, ettől érezhette Vettel úgy, hogy a váltóval van gond.

12:48
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

A Williams felrakta a közepes gumit

Massa és Stroll ezekkel jött fel a 4., illetve a 11. helyre. Továbbra is csak ők ketten köröznek.

12:50
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

Verstappennek nincs mért köre

Ahogy Kvjatnak sem, holott már túl vagyunk az edzés felén. Ricciardo egyelőre szemmel láthatóan nem tervez visszaülni az autóba, az egyik mérnökkel beszélget.

12:53
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

Javítják a Red Bullt és a Renault-t

Szirotkin megint nem tud teljesíteni egy problémamentes tréninget, a Renault-ról most veszik le a padlólemezt. Ja, és Ricciardo autója is darabokban áll, szóval ezért sem tűnt úgy, mint aki hamarosan vezetni fog. Verstappen ellenben kijött a pályára.

12:55
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

Verstappen rögtön az élre katapultál

A közepes gumik segítettek neki ebben, az ideje 1:22.706. Beindult az élet, özönlenek a versenyzők a pályára.

12:56
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

Vettel visszatért

Mázlija van, nem veszített sok időt a műszaki hibával. Átváltott ő is a közepes gumikra.

12:59
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

Képlékeny a sorrend

Magnussen a 4., Grosjean az 5. helyre jött fel a közepes keverékkel, de a következő percekben instabil lesz a helyzet, ahogy mások is teljesítik első köreiket ezekkel az abroncsokkal.

13:01
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

A Mercik megint kéz a kézben az élen

Hamilton és Bottas az első gyors köre szinte hajszálra egyforma volt a puhább gumin, a brit 21.521-et, a finn 21.550-et jegyzett. Verstappenre 1,1 másodpercet vertek - lehet, hogy a Red Bull nem sokat faragott a hátrányából?

13:03
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

Räikkönen rontott

A 13-as kanyarnál csúszott ki az aszfaltozott bukótérbe, ennek a körének annyi. Ricciardo újra feltűnt a pályán.

13:07
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

Räikkönen egyelőre messze Hamiltonéktól

A hátránya megközelíti az 1 másodpercet a Mercedesekhez képest a közepes gumin, bár a finn a hibája miatt nem az etap első körében érte el a legjobb idejét velük.

13:09
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

Vízszivárgás akadályozza Szirotkint

A Renault az imént tájékoztatott Twitteren, hogy ezért áll hosszabb ideje az autó a garázsban. Megpróbálják kijavítani a hibát az edzés vége előtt, hátha az orosz tesztpilóta megtehet még néhány kört.

13:11
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

A sorrend

20 perc van még a gyakorlásból. Az állás: Hamilton, Bottas, Räikkönen, Vettel, Verstappen, Ricciardo, Magnussen, Grosjean, Hülkenberg, Sainz.

13:14
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

Elég sok volt a műszaki hiba

Tekintsük át őket: a sort Alonso kezdte, neki néhány méter után elfüstölt a Hondája, ő járt a legrosszabbul. Ricciardo és Vettel időt vesztett meghibásodás következtében, ahogy Szirotkin is, aki továbbra sem térhetett vissza.

13:16
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

Stroll elégedetlen a motorfékkel

A mérnöke rádión ad neki tanácsot, mit állítson át, hogy javuljon a helyzet. Vandoorne McLarenje bírja a strpát, bár a belga utolsó a rangsorban.

13:18
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

Alonso visszatérhet a második edzésre

A Honda kicseréli a motort, állításuk szerint Alonso nem fog további edzésidőt veszíteni. Olajszivárgás vezetett a füstbe ment délelőtti tervhez.

13:22
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

Vandoorne elmozdult az utolsó helyről

Feljött a 13. helyre, ez nem annyira rossz. A Williamseket, a Saubereket, Kvjatot és Szirotkint előzte meg.

13:24
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

Hamilton körében óriási a forgalom

De a brit most több benzinnel köröz, egy hosszabb etapot teljesítve. Bottas egy picit elfékezte magát a sikánnál.

13:26
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

Folt a Haas amúgy kiváló teljesítményén

Magnussen a 7., Grosjean a 8. helyen áll, de Magnussennek félre kell állnia egy műszaki hibával. A dán leguggolva próbál megállapítani valamit az autó hátuljánál.

13:27
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

Emiatt is VSC-fázis van

Magnussen autója a féktávon vált irányíthatatlanná, nem akart befordulni a 4-es kanyarba, de szerencséje volt, hogy meg tudott állni a fal előtt. Amíg elvontatják a Haast, VSC-fázis van. Az edzésnek mindjárt vége.

13:29
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

Feloldották a korlátozást

Az utolsó percre megszűnt a VSC-fázis. A sorrend vélhetően alig változik, ha egyáltalán változni fog, a Mercedesek állnak az élen.

13:33
május 12, 2017
Vágólapra másolva!

Elsőre jól beváltak a Mercedes fejlesztései

Hamilton és Bottas foglalta el az első két helyet, kettejüket mindössze 29 ezred választotta el. A 3. Räikkönen lett, a 4. Vettel, majd a Red Bullok következnek Verstappen, Ricciardo sorrendben. Köszönjük a figyelmet! Hamarosan bővítjük a cikket az eredményekkel és az összefoglalóval, és természetesen várjuk Önöket a délutáni edzés követésére is.