Hamilton motorja felrobbant, Rosberg ütközött, Ricciardo nyert

Események

Forma-1, Malajziai Nagydíj, rajt
Mercedes AMG Petronas F1 Team's German driver Nico Rosberg (R) faces the wrong direction after spinning at the start of the race the Formula One Malaysian Grand Prix in Sepang on October 2, 2016. / AFP PHOTO / MANAN VATSYAYANA
Vágólapra másolva!
A címvédő kényelmes előnnyel vezetett, mielőtt a motorja megadta magát a malajziai hőségben. Rosberg már a rajtnál ütközött Vettellel, ezért a mezőny végéről kellett felzárkóznia, de így is 23 pontra növelte az előnyét a bajnokságban, miközben a Red Bull kettős győzelmet aratott a fordulatos versenyen.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül67 bejegyzés

A Mercedesek indultak az első rajtsorból a Malajziai Nagydíjon, mégis a Red Bullok arattak kettős győzelmet a meglepő fordulatokkal tarkított versenyen. Nico Rosberg már a rajt utáni kavarodásban visszaesett a mezőny végére, mégis elégedetten hagyhatja el a szepangi pályát, mert a futamot sokáig vezető Lewis Hamilton motorhibája miatt a 3. helyével is 23 pontra növelte az előnyét a világbajnokságban.

Rögtön a rajt után több incidens történt, és a problémák az élmezőnyt sem kerülték el: az 5. helyről induló Sebastian Vettel próbált előretörni, de először Max Verstappennel ért össze, majd Nico Rosberg Mercedesének ütközött neki hátulról. Vettel járt a legrosszabbul, a bal első felfüggesztése eltörött, és rögtön az első körben véget ért a versenye.

Rosberg megpördült, és az utolsó helyről eredhetett a mezőny után.

Verstappen ehhez képest könnyen megúszta, két pozíciót vesztett Kimi Räikkönennel és Sergio Pérezzel szemben, de őket hamar vissza is előzte.

Verstappen a csapatrádióban "őrültnek" nevezte Vettelt, aki viszont nem gondolta úgy, hogy az ő hibájából történt a baleset. "Ugyanott fékeztem, mint Max, egyszerre fordultunk be a kanyarba, és befelé szorított, de Nico más íven fordult. Versenybaleset volt" - magyarázta a német még a futam közben.

A rajt több versenyző sorsát eldöntötte - galériával! Forrás: AFP/Manan Vatsyayana

Hamilton kifakadt a verseny után

Hamilton kimaradt a kavarodásból, és magabiztosan vezetve csak a bokszkiállása idejére engedte ki a vezetést a kezéből. Egy ideig úgy tűnt, a más taktikával versenyző Verstappen veszélyes lehet a győzelmére, de sikerült elegendő előnyt kiautóznia. A 41. körben azonban a saját autója fosztotta meg a sikertől: a Mercedes motorja nem bírta a megterhelést a malajziai hőségben, és a britnek a pálya szélére kellett parkolnia a lángoló autóját.

- nyilatkozta Hamilton rendkívül csalódottan a futam után. - Nyolc versenyző használja a Mercedes motorjait, de csak az enyém romlik el. Válaszokat követelek, mert ez így nincs rendben."

Niki Lauda a verseny után nyilvánosan bocsánatot kért Hamiltontól, amiért a Mercedes elrontotta a versenyét. "Nem tudjuk, mi történhetett. Mindkét versenyzőnk új motort kapott erre a hétvégére, hogy a lehető legnagyobb biztonsággal vágjanak neki a versenynek. Nagyon sajnáljuk, az ilyesmi sajnos megtörténik időnként."

A győzelem így a Red Bull ölébe hullott, Daniel Ricciardo vezetésével kettős győzelmet arattak. A csapattársak között egyébként Hamilton kiesése előtt kemény csata zajlott a 2. helyért: Verstappen frissebb gumikon támadhatta Ricciardót, és gyorsabbnak is tűnt nála, de az ausztrál remekül védekezett. Ekkor a Virtuális Safety Car-szabály lépett érvénybe, a Red Bull pedig mindkettejüket kihívta a bokszba. Ricciardónak még maradt egy szett friss lágy gumija, Verstappen viszont használtakat kapott ugyanebből a keverékből, és a verseny utolsó szakaszában már nem is tudta támadni a csapattársát.

Ricciardo megint a cipőjéből ivott a dobogón - galériával! Forrás: AFP/Pedro Ugarte

Kijárt már a győzelem

Ricciardo így megszerezte az idei első futamgyőzelmét, és

Hamilton problémái ellenére megérdemeltnek érezte a sikert.

"Monacóban fordítva történt, ott nekem volt balszerencsém, ezért úgy érzem, kijárt nekem ez a győzelem - mondta a futam után. - Nagyon keményen dolgoztam a Monacói Nagydíj óta, és hittem benne, hogy tudok még idén versenyt nyerni. Ma megkaptam a lehetőséget, és elhatároztam, hogy mindenképpen élek vele. Max ellen kemény, de sportszerű csatát vívtam, szerintem mindketten élveztük."

Verstappen úgy érezte, nagyobb szerencsével megnyerhette volna a futamot, de a 2. hely miatt sem bánkódott. "Most Danielnek jött ki jobban a lépés, és megérdemelten nyert. Talán meg tudtam volna előzni, ha nem zavarja meg a csatánkat a Virtuális Safety Car, de ez most így alakult - mondta. - A csapat engedte, hogy versenyezzünk, de persze vigyáznunk kellett egymásra, és így is tettünk.

Rosberg a problémás rajt után örült a 3. helynek, ráadásul Hamilton kiesése miatt nagy lépést tett élete első világbajnoki címe felé. "Természetesen rendkívül csalódott voltam, amikor visszaestem az utolsó helyre, de hamar összeszedtem magam. Előzgetni kezdtem, sikerült előretörnöm a mezőnyben, de arra nem számítottam, hogy végül felállhatok a dobogóra" - magyarázta Rosberg, aki a 39. körben egy előzés közben nekiütközött Kimi Räikkönen Ferrarijának, és ezért

10 másodperces időbüntetést kapott.

A 3. helyet így is megtarthatta, mert a futam végéig 13 másodperces előnyt autózott ki a finn előtt.

Hamilton sokáig vezetett, végül pontot sem szerzett - galériával! Forrás: AFP/Mohd Rasfan

Räikkönen nem volt elégedett a versenyével, hiszen a Mercedesek problémái ellenére csak a 4. helyen tudott végezni. "Nem volt elég jó a tempónk, folyamatosan időt vesztettünk a többiekhez képest - kesergett. - Nem is nagyon volt esélyünk a jobb helyezésre." A másik finn, Valtteri Bottas viszont örülhetett az 5. helyének, amelyet a 11. helyről indulva az egykiállásos taktikájának köszönhetett.

Alonso a 7. helyig tört előre

Pontot szerzett a két Force India és a két McLaren is, közülük

Fernando Alonso helyezése a legmeglepőbb, hiszen a legutolsó rajtkockából indulva ért fel a 7. helyre.

Ezzel két pozícióval megelőzte a 300. futamát teljesítő csapattársát, Jenson Buttont is, aki nem is örült felhőtlenül a 9. helynek. "Az egyik Virtuális Safety Car tett keresztbe, a két kiállással versenyző (Nico) Hülkenberg és Fernando így kerülhettek elém" - nyilatkozta.

Az utolsó pontot a Renault újonca, Jolyon Palmer csípte el, aki Forma-1-es pályafutása során először végzett a legjobb tíz között. "Nagyon örülök, hogy végre sikerült. A tegnapi időmérőn nem sikerült túl jól, de a versenyen minden tökéletesen alakult számunkra, a stratégiánk is jó volt" - mondta a brit. Palmer megelőzte többek között Felipe Massát is, aki már a rajtnál visszaesett a mezőny hátsó felébe, majd defektet is kapott.

Alonso az utolsó helyről lett 7. a McLarennel - galériával! Forrás: DPPI/Frederic Le Floc H

A versenyt Hamiltonon és Vettelen kívül feladta a két Haas, Felipe Nasr és Kevin Magnussen is. Romain Grosjean feltehetően fékhiba miatt csúszott ki, Esteban Gutiérrez autójáról pedig leesett a bal első kerék. Nasr műszaki hiba miatt hajtott a garázsba, Magnussen pedig még a rajtnál koccant, majd a kieséséig sérült autóval versenyzett.