Hamilton legyűrte Rosberget, Pérez karambolozott az időmérő előtt

Események

Forma-1, Európa Nagydíj, Max Verstappen, Red Bull
Red Bull Racing's Dutch driver Max Verstappen steers his car at the Baku City Circuit, on June 17, 2016 in Baku, during the second practice session for the European Formula One Grand Prix. / AFP PHOTO / KIRILL KUDRYAVTSEV
Vágólapra másolva!
Rosberg sokáig az élen állt az Európa Nagydíj utolsó szabadedzésén, de az utolsó pillanatban Hamiltonnak sikerült megelőznie. Megtartotta remek formáját a Force India, Hülkenberg volt a leggyorsabb a Mercedest követő üldözőbolyban, de Pérez az edzés végén falhoz vágta az autóját. A Ferrari és a Red Bull javult.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül36 bejegyzés

Az Európa Nagydíj pénteki napját uraló Lewis Hamilton az időmérő előtti utolsó edzést is az élen zárta, bár sokáig a másik Mercedest vezető Nico Rosberg vezette a tabellát. A Mercedes versenyzői a hétvégén háttérbe szoruló közepes gumikon tették meg első köreiket, de utána egyből átváltottak a szuperlágy keverékre - a Force Indiák és a Ferrarik például a lágyakat erőltették egy darabig -, és Rosberg sokáig 1:45.435-tel állt az élen.

Ezt az időt többen megközelítették, Nico Hülkenberg átmenetileg be is vágott Hamilton elé, de

az edzés utolsó perceiben egy új garnitúra szuperlágy abroncson a két vb-aspiráns odalépett a gázra,

és újra alaposan megnövelték előnyüket. Hamilton elsőre kicsúszott az egyik kanyarnál, ám a következő próbálkozásával már sikerrel járt, és 1:44.352-vel megelőzte német csapattársát.

Eddig Hamiltonról szólt a hétvége Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A péntekihez képest lényegesen melegebb, 45-47 fokos aszfalton jobban életre kelt a Ferrari és a Red Bull, felzárkóztak a közvetlen üldözőbolyba. Annak élén azonban továbbra is a Force India áll, Hülkenberg meg tudta előzni Daniel Ricciardót és a legjobb idejét egy használt szett szuperlágyon futó Sebastian Vettelt. Ez a hármas egy tizeden belül volt egymáshoz képest.

A 6. helyre Sergio Pérez jött be, de a mexikói nem örülhet, ugyanis

az edzés legvégén a palánknak csapta autóját a 15-ös kanyarnál

(ugyanott, ahol tegnap Ricciardo), így félő, hogy váltócsere, s vele együtt rajtbüntetés vár rá.

Mögötte Max Verstappen végzett a másik Red Bull-lal, megelőzve Jenson Buttont és Dannyil Kvjatot, valamint a motorprobléma miatt időt vesztő Kimi Räikkönent, őket szintén kevés választotta el egymástól. Fernando Alonso 11. lett, vagyis a McLaren ismét reális eséllyel szállhat harcba a Q3-as részvételért a magyar idő szerint 15 órakor kezdődő időmérőn.

A williamses Felipe Massa helyzete látszólag nem sokat javult, csak 14. lett, bár még mindig jobban járt csapattársánál: Valtteri Bottas mindössze egyetlen kört tehetett meg, mert a bokszutcában leborotvált az autója aljáról egy jelentős darabot egy meglazult fedél. A kábelalagút fölötti elem elengedése egy újabb fekete pontot jelent a bakui szervezőknek.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!

13:48
június 18, 2016
Vágólapra másolva!

A második nap Bakuban

Köszöntjük kedves Olvasóinkat az Európa Nagydíj harmadik edzéséről készített tudósításunkban! Bakuban továbbra is szép az idő, a tréning magyar idő szerint délben kezdődik.

13:49
június 18, 2016
Vágólapra másolva!

Hamilton meggyőző, a Ferrari dobogója veszélyben

A hosszú etapos elemzésünk azt mutatja, hogy az edzéseket uraló Hamilton versenytávon is nagyon erős, míg a Force India és a Williams vasárnap is reális eséllyel felveheti a harcot a Ferrarival, a Red Bull pedig csak utánuk kullog az erősorrendben. Utóbbi két alakulat ráadásul amiatt senyved, hogy egy mért körre nem tudják formába hozni a gumikat, márpedig ha az időmérőn kikapnak másoktól, nehéz lesz megelőzniük a Mercedes-motoros autókat a pályán.

13:51
június 18, 2016
Vágólapra másolva!

Ellenőrzik a kerékvetőket

Néhány perccel az edzés előtt a versenyigazgatói stáb ellenőrzi a tegnap problémákat okozó rázóköveket. Tegnap óta eltávolítottak többet is közülük, és piros-fehér felfestéssel helyettesítették őket.

Ez volt a gond a kerékvetőkkelRosszul rögzített kerékvetők okoztak bonyodalmat Bakubanhttp://www.gphirek.hu/f1/20160617-f1-rosszul-rogzitett-kerekvetok-okoztak-bonyodalmat-bakuban.html
13:53
június 18, 2016
Vágólapra másolva!

A bokszbejáraton is módosítottak

Többen aggódtak, hogy a sebességhatároló vonal előtti flikk-flakk a bokszbejáratnál balesetet okozhat, mert a versenyzők megpróbálnak majd minél gyorsabban átszáguldani rajta. Mára szűkebbé tették a bejáratot, hogy ne lehessen akkora tempóval átgázolni.

13:56
június 18, 2016
Vágólapra másolva!

Forró az aszfalt, fúj a szél

Tegnap egyszer sem mértek ilyen magas, 47 fokos aszfalthőmérsékletet, a levegő 28 fokos. A szél pedig erősen fúj, ez megtréfálhatja a versenyzőket a féktávokon - mondjuk azok nem fognak nevetni, akik esetleg a falban landolnak.

13:56
június 18, 2016
Vágólapra másolva!

Csökkentik a nevetséges guminyomást

Hamilton nevetségesnek nevezte, hogy a gumikban kötelezően előírt minimális nyomás 22 psi volt pénteken a Pirelli elővigyázatossága miatt. A gyártó úgy döntött, szombaton 21-re csökkentik a kötelező minimális nyomást a hátsó abroncsokban, és ha nem tapasztalnak problémát, ez az érték marad vasárnapra is.

14:01
június 18, 2016
Vágólapra másolva!

Megkezdődött az edzés

Szép sorban elindultak a pilóták az ellenőrző körre, néhányan a közepes gumikon, míg a többség a lágyakon.

14:04
június 18, 2016
Vágólapra másolva!

Megint meglazult egy vízelvezető

A bokszutcában egy vízelvezető meglazult, és megsérült tőle Bottas autóján az egyik légterelő idom az orrkúp alatt. Egy bóját raktak ki az illetékesek a problémás területre.

14:07
június 18, 2016
Vágólapra másolva!

Massa az élen

6 perc után Massa, Nasr, Ericsson, Hülkenberg, Haryanto a sorrend, kicsit még gyér a forgalom.

14:09
június 18, 2016
Vágólapra másolva!

Jókora darab repült le Bottas autójáról

A visszajátszáson mutatták, hogy az orrkúp alól egy egész függőleges terelőidomot letépett a meglazult csatornafedő. A Williams joggal lehet mérges, a szerelők most javítják a sérüléseket.

14:11
június 18, 2016
Vágólapra másolva!

Hülkenberg az első

1:47.193-nál állította meg a stoppert a lágy gumikkal. Massa már a szuperlágyakat használja, és Räikkönen is megjelent.

14:13
június 18, 2016
Vágólapra másolva!

Ricciardo a szuperlágyakkal állt az élre

A Red Bull pilótája 1:46.685-öt futott a legpuhább keveréken, Hülkenberget és Pérezt előzi meg. Grosjean, Massa, Haryanto, Ericsson, Nasr, Räikkönen, Verstappen a további sorrend.

14:16
június 18, 2016
Vágólapra másolva!

A gumikat tesztelheti a Red Bull

Ricciardo után Verstappen is a szuperlágyakon tűnt fel - és feljött a 2. helyre -, lehet, hogy a Red Bull kísérletezik a gumik munkára fogásával, ami tegnap gondot okozott nekik. A forróbb aszfalt biztos segít nekik ebben. Räikkönen kicsúszott az 1-es kanyarnál.

14:18
június 18, 2016
Vágólapra másolva!

Lassú körökkel nyit a Ferrari

Vettel 12., Räikkönen 13. egyelőre, de persze minden bizonnyal csak a magas üzemanyagszint miatt. Érkeznek a Mercedesek is.

14:21
június 18, 2016
Vágólapra másolva!

Kvjat a bukótérben, Rosberg az élen

Az orosz sokat hibázott tegnap is, most a 4-es kanyarnál csúszott ki. Rosberg közben 1:45.558-at futott a szuperlágy keveréken, ez 1. helyet ér neki.

14:23
június 18, 2016
Vágólapra másolva!

Bottas még mindig nem jött ki

A csatornafedél okozta sérülés óta nem járt a pályán, már csak neki nincs mért köre. Hamilton, szintén a szuperlágyakon, 1:45.675-öt ment, 1 tizeddel lassabb csapattársánál.

14:25
június 18, 2016
Vágólapra másolva!

Rosberg tovább javít

1:45.435, kicsit javított az etalonon. Hamilton, Ricciardo, Button, Pérez, Verstappen, Hülkenberg, Sainz, Grosjean, Gutiérrez követi a rangsorban.

14:29
június 18, 2016
Vágólapra másolva!

Kvjat Sainz előtt

Kvjat a 6. helyre jött fel, s a középmezőny sűrűségét jelzi, hogy hiába csak 1 tizeddel jobb egyelőre csapattársánál, 3 pozícióval megelőzi.

14:30
június 18, 2016
Vágólapra másolva!

Bottas edzésének alighanem annyi

A finn morcos ábrázattal elbattyogott a garázsból, s felhúzta a sapkáját - arra tippelünk, hogy a hátralévő fél órában sem fog pályára hajtani.

14:34
június 18, 2016
Vágólapra másolva!

1 másodperc a Mercedes előnye

Az élmezőnyből a Red Bullok, a Toro Rossók és Räikkönen van most a bokszban, a többiek köröznek. Rosberg és Hamilton mögött 1 másodperc a szakadék, az üldözőket Ricciardo vezeti. Úgy tűnik, a Red Bullnak sikerült javulnia mára.

14:35
június 18, 2016
Vágólapra másolva!

Räikkönen motorjával gond van

A Sky Sports értesülése szerint ezért nem tartózkodik most a pályán. Pénteken az MGU-K hibásodott meg a Ferrarijában.

14:37
június 18, 2016
Vágólapra másolva!

Vettel megközelíti Hamiltont

Csupán 151 ezreddel futott lassab kört nála, és simán megkaparintotta a 3. helyet. Az persze kicsit torzítja a képet, hogy amikor a Mercedesek vagy Ricciardo futotta a saját legjobbját, nem volt ennyire jó az aszfalt állapota, amely utcai pálya lévén körről körre jobb tapadást nyújt.

14:38
június 18, 2016
Vágólapra másolva!

Massa is megelőzte Ricciardót

A brazil 1:46.510-zel a 4. helyre lépett, 55 ezreddel előzte meg Ricciardót. Hülkenberg, Button, Kvjat, Pérez, Verstappen követi őket.

14:40
június 18, 2016
Vágólapra másolva!

Magnussen rontott

Az 1-es kanyarnál csak a bukótérben tudott elfordulni. A pálya most csendes, mindössze 4-en köröznek.

14:44
június 18, 2016
Vágólapra másolva!

Ricciardo javít, 3.

Kapott egy újabb szettet a szuperlágyakból, Vettelt megelőzve átvette a 3. helyet. Hamiltontól 77 ezred a hátránya, Vettellel szemben 74 az előnye.

14:48
június 18, 2016
Vágólapra másolva!

Verstappent megelőzi Hülkenberg

Verstappen Vettel és Massa közé az 5. helyre sorolt be, de Hülkenberg kisvártatva leszorította onnan. Sainz elvétette az 1-es kanyart, elég nagy lendülettel robogott tovább a bukótérbe.

14:50
június 18, 2016
Vágólapra másolva!

Rosberg még erősebb kört jegyez

1:44.610-et futott, bár ez még elmarad Hamilton pénteki 44.2-es etalonjától - igaz, akkor hűvösebb, papíron kedvezőbb volt az idő.

14:52
június 18, 2016
Vágólapra másolva!

Räikkönen újra pályán

Motorprobléma elhárítva, Vettelel együtt ismét a pályán a finn. Hülkenberg megelőzte Hamiltont 3 ezreddel, de a brit mindjárt újra próbálkozni fog.

14:55
június 18, 2016
Vágólapra másolva!

Ricciardo kiszállt

Levette a sisakot, nézőként figyeli az utolsó percek eseményeit. Vettel nem tudott előrelépni, Rosberg pedig majdnem nekiment a falnak az 1-es kanyarnál.

14:56
június 18, 2016
Vágólapra másolva!

Räikkönen a 15. helyen

Nem volt fényes a köre szuperlágy gumin, de ne feledjük, hogy sok időt vesztett műszaki hiba miatt. Grosjean megjárta a bukóteret a 3-as kanyarnál.

14:57
június 18, 2016
Vágólapra másolva!

Hülkenberg még mindig 2.

Rosberg, Hülkenberg, Hamilton, Ricciardo, Vettel, Pérez, Verstappen, Button, Alonso, Sainz az állás.

14:58
június 18, 2016
Vágólapra másolva!

Horner: Javult a Red Bull

A Sky Sportsnak elmondta, hogy péntek óta javult a teljesítményük, és az a céljuk az időmérőre, hogy beférjenek az első három rajtsorba.

15:00
június 18, 2016
Vágólapra másolva!

Hamilton hibázott

Nem tudott még tiszta kört futni az új szett szuperlágy abroncson, ezért egyelőre csak 3.: az előbb az 1-es kanyarnál vitte a bukótérbe a túl nagy lendület. Azóta nekivágott egy újabb, bíztató kísérletnek.

15:01
június 18, 2016
Vágólapra másolva!

Hamilton az élen

Az edzés végén visszaszerezte az 1. helyet, 1:44.352. Räikkönen közben a 10. helyre lépett előre.

15:06
június 18, 2016
Vágólapra másolva!

Pérez falhoz vágta az autóját

Pont ez hiányzott neki az edzés legvégén...a 15-ös kanyar kijáratánál vágta az autó jobbhátsó részét a falhoz, ugyanott, ahol tegnap Ricciardo. Pedig milyen jónak tűnt a Force India, de esélyes, hogy Péreznek kinéz egy váltócsere, s vele együtt egy rajtbüntetés. Az edzés piros zászlóval ért véget.

15:07
június 18, 2016
Vágólapra másolva!

Vége a tréningnek

Az időmérő 15-kor kezdődik magyar idő szerint. Köszönjük a figyelmet, az élen Hamilton végzett Rosberg, Hülkenberg, Ricciardo és Vettel előtt. Hamarosan bővítjük a cikket az eredményekkel és az összefoglalóval.