Hamilton 1. helyével és Ricciardo balesetével indult a hétvége Bakuban

Események

Forma-1, Lewis Hamilton, Mercedes AMG Petronas, Európa Nagydíj, Baku
Mercedes AMG Petronas F1 Team's British driver Lewis Hamilton steers his car at the Baku City Circuit, on June 17, 2016 in Baku, during the first practice session for the European Formula One Grand Prix. / AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
Vágólapra másolva!
Hamilton többször megjárta a bukótereket, és kockásra fékezte az egyik gumiját, de Rosberget, Bottast és Alonsót megelőzve így is az élen végzett az Európa Nagydíj első edzésén. A Red Bull hétvégéje viszont pocsékul indult: Verstappen műszaki hiba miatt sokat rostokolt a garázsban, Ricciardo pedig összetörte az autóját.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül56 bejegyzés

Elmaradt a sokak által várt zúzda a bakui Európa Nagydíj első szabadedzésén. A Forma-1 mezőnye első alkalommal lépett pályára Azerbajdzsánban, és a versenyzők a poros városi pályán, a vártnál kicsit hűvösebb, 26 fokos hőmérséklet közepette kezdtek ismerkedni a hétvégi feladattal. A nagyon gyors szakaszok, szűk bukóterek és a bizonyos pontokon szűk pálya miatt sokan azt várták, hogy rögtön sokan balesetet szenvednek, de végül csak egy nagyobb csattanás történt.

Ezt Daniel Ricciardo szenvedte el nem sokkal egy eltelt óra után. A Red Bull versenyzője a 15-ös kanyart vette túl gyorsan, és autójának jobb hátulját a védősávnak csapta. Piros zászlóval meg kellett szakítani az edzést, mivel a roncsot daruval nem, csak munkagéppel tudták elszállítani a kissé tanácstalannak tűnő sportbírók.

Hamilton volt a leggyorsabb, mielőtt érintőt vett a falon Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A Red Bull számára felejthető edzést az tette teljessé, hogy Max Verstappen autójából már a tréning elején szivárogni kezdett az olaj, ezért alig néhány kört tudott csak megtenni, mielőtt a szerelők szétszedték az autóját. Kisebb műszaki hibával küszködött Pascal Wehrlein is, akinek fejtámlája lazult meg, de csapata orvosolta a problémát a bokszban, és Nico Rosberg is panaszkodott arra, hogy valami nyomja a hátát az autóban.

Valtteri Bottas kisebb füstöt észlelt a Williams pilótafülkéjében.

Ezek viszont nem igazán hátráltatták őket, így Rosberg szuperlágy gumival a 2. helyen fejezte be az edzést, Bottas pedig a 3. lett, és a hosszú pályán összeszedett 0,6 másodperces hátránya Lewis Hamilton mögött elsőre nem is tűnik vészesen soknak. Az edzés elején Rosberg kezdeményezett, de néhány bemelegítő kör után Hamilton állt az élre, és lágy, majd szuperlágy gumival is ő volt a leggyorsabb.

Ricciardo balesettel kezdett Bakuban Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

Az előző két futam győztesének azonban így is kalandos edzése volt. A szuperlágy gumikkal futott etapja során, nem sokkal Ricciardo balesete előtt többször is hibázott, a 3-as kanyarban a falat is érintette. Az újraindítás után már nem tért vissza a pályára, mert annyira elfékezte a gumiszettjét, hogy azt hosszabb etap során már nem lehetett használni. Sergio Pérez is végzett a programjával a balesetig, és Felipe Massa mellett Kimi Räikkönen is megspórolta az utolsó perceket.

A Ferrari versenyzői nem keltettek feltűnést az első szabadedzés során,

mindössze a középmezőnyben szerepeltek a másfél óra nagy része alatt, majd Sebastian Vettel a végén futott egy 5. leggyorsabb időt, de valószínűleg letekert motorral futott, és inkább hosszabb etapokra koncentráltak. Különböző féktárcsákat is kipróbáltak, mivel a fékeknek kulcsfontosságú szerepe lesz a hétvégén: a kanyarokban túlmelegednek, az egyenesben viszont kihűlnek.

Räikkönen nagy ért el kiugró eredményt, de ennek egyelőre nincs jelentősége Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

Nagy dilemmát okozott az is, hogy az autók milyen beállításokkal lépjenek pályára, de az élmezőny elsősorban az egyenesekre kezdett optimalizálni, és hátul alacsony szárnyállásokat használnak. Ennek eredményeként 350 km/óra fölötti csúcssebességeket is sikerült elérni, bár ebben nagy szerepe lehet a szélárnyéknak is, ami az utolsó szektorban döntő tényezőnek bizonyulhat a köridők alakulása terén.

A tempó hibákat is provokált, de Ricciardo balesetén kívül csak kicsúszások történtek.

Ezek elsősorban az 1-es, a 3-as és a 15-ös kanyarban jellemzők, utóbbi két esetben ráadásul a bukótér is nagyon szűk, ezért olykor jelentős időveszteséggel tudnak csak visszatérni a pályára a versenyzők. Ennek egyelőre Danyiil Kvjat a mestere, aki egy kövér gázzal megforgatta autóját, és a forgalom elhaladtával visszaállt a mezőnybe.

Alonso jól kezdett Bakuban Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

Komoly meglepetések nem alakultak ki a mezőnyben, mindössze Fernando Alonso 4. helyét érdemes kiemelni, főleg azért, mert lágy gumival csupán másfél másodpercet kapott Hamilton szuperlágyas idejétől, de Eric Boullier, a McLaren versenyigazgatója az edzés után elmondta, hogy nem érdemes nagy jelentőséget tulajdonítani a körök alakulásának. A McLaren lassan kezdte a 90 perces tréninget, több csapathoz hasonlóan arra vártak, hogy javuljon a pálya állapota.

Az aszfalt továbbra is csúszós, és az erős szél is gondot okoz,

de az első edzés alatt nem volt gond az infrastruktúrával. A leintés után viszont azonnal lefújták a GP2-es időmérőt, mert a 2-es kanyarban – valószínűleg az F1-es autók miatt – meglazult a kerékvető, és jelentős csúszás alakult ki az időtervben. Hosszú vizsgálódás után az FIA törölte az edzést.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!

11:30
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Új helyszínen az F1 mezőnye

Köszöntjük önöket az első bakui Európa Nagydíj első szabadedzésének élő közvetítésében! Új helyszínre érkezett a mezőny, bemelegítésnek ajánljuk figyelmükbe a futamelőzetesünket.

Vadonatúj pályán folytatódhat a Mercedes és a Ferrari csatája - előzeteshttp://www.gphirek.hu/f1/20160615-f1-vadonatuj-palyan-folytatodhat-a-mercedes-es-a-ferrari-csataja-elozetes.html
12:39
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Többen aggódnak a pálya miatt

Jenson Button és Nico Rosberg kifejezetten bírálta a baku pálya biztonságát, Lewis Hamilton pedig nem volt elragadtatva a hosszú egyenestől. Bernie Ecclestone az emberi jogokkal kapcsolatban tett vitatható kijelentéseket.

Rosberg és Button szerint nem biztonságos a bakui pályahttp://www.gphirek.hu/f1/20160616-f1-nico-rosberg-es-jenson-button-szerint-nem-biztonsagos-a-bakui-palya-az-europa-nagydij-helyszine.htmlEcclestone azt állítja, nem tudja, mik az emberi jogokhttp://www.gphirek.hu/f1/20160616-f1-bernie-ecclestone-azt-allitja-nem-tudja-mik-az-emberi-jogok-az-europa-nagydij-elott.htmlHamiltonnak nem jön be a bakui sztrádahttp://www.gphirek.hu/f1/20160616-f1-lewis-hamiltonnak-nem-jon-be-a-bakui-sztrada-az-europa-nagydij-helyszinen.html
12:42
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

A GP2-es mezőny felavatta a pályát

Az első 45 perces szabadedzésük alatt meglepetésre senki sem törte össze az autóját. Kisebb-nagyobb kicsúszások persze voltak, így gyakran előfordultak VSC fázisok, de nagy bajba senki sem került. Fontos tanulság, hogy a legtöbb bukótérben nincs elég hely megfordulni, ezért a pilótáknak külső segítségre lehet szükségük, ellenkező esetben elég sokáig vesztegelhetnek a pálya szélén. A pálya egyelőre nagyon piszkos, szemét is kavarog a levegőben, és eleinte még porcsíkot is húztak maguk mögött az autók.  A legjobb kört Norman Nato futotta, 1:55.394-gyel.

12:45
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Lassúnak tűnik, de a Safety Car is nagyon gyors

Kiszivárogtak a Safety Car és a Medical Car köridői a bakui edzésükről. Bár a mezőnyt felvezető Mercedes-AMG GT S és az orvosi autó szerepét betöltő Mercedes-AMG C 63 S kombi a formulaautók tempójához képest lassúnak tűnhet, azonban módosított utcai autó létükre a profi pilóták, Bernd Mäylander és Alan van der Merwe kezei között figyelemre méltó teljesítményre képesek.

Baku Circuit - Safety Car lap time

A hétvége királya viszont már most a Le Mans-i 24 órás Safety Carjának pilótája, aki csütörtök éjszaka ezt hozta össze:

12:46
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Hamilton még mindig nem áll jól

…az erőforrás összetevők felhasználása terén. Jenson Button viszont örülhet, mert Kanadában nem motorhiba miatt esett ki, csupán a sebességváltó háza repedt meg, és szivárogni kezdett belőle az olaj, ami lángra kapott. A táblázatban szereplő alkatrészek közül ötöt lehet a szezon során büntetlenül beszerelni.

View post on imgur.com
12:49
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Nagyon erős szél fúj

Ennek a mezőny kifejezetten nem örül majd, hiszen nagy sebesség mellett egy váratlan széllökés kiszámíthatatlanná teszi az autók mozgását, ráadásul egy utcai pályán az épületek is befolyásolják a szél irányát és erősségét.

12:51
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

A szélárnyék mindennél fontosabb lehet

Fernando Alonso már Kanadában is ennek tulajdonította, hogy csapattársával ellentétben bejutott a Q3-ba, de Bakuban kétszer olyan hosszú a célegyenes, mint Montrealban a hátsó egyenes, ezért egyértelműnek tűnik, hogy szélárnyékozás nélkül nem nagyon lehet majd jó eredményt elérni.

12:54
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Érdekes és aggasztó részletek Bakuból

Adam Cooper szakújságíró csütörtökön bejárta a pályát, és elszórva találkozott még csavarokkal és egyéb szeméttel az aszfalton, remélhetőleg ezeket azóta eltakarították.

Megnézte azt a szakaszt is, ahol az F1-es helyszínek közül egyedülálló módon, ugyanazon a sugárúton egymással szemben haladnak az autók, mindössze egy fal és a kerítés választja el őket.

12:55
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Megint együtt utazott a monacói kontingens

Kezd szokássá válni, hogy a Monacóban élő versenyzők Nico Rosberg magángépén együtt utaznak egy verseny helyszínére. Balról jobbra Rosberg, Daniel Ricciardo, Jenson Button, Felipe Massa, David Coulthard, Esteban Gutiérrez és Max Verstappen látható.

12:57
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Bakuban is divat a kukucskálás

Aki volt már a Magyar Nagydíjon, tapasztalhatta, hogy sok – bár a teljes közönséghez képest nem jelentős arányú – néző nem vált jegyet, hanem a falon túlról próbálja követni az eseményeket. Ez Bakuban sincs másként, talán azért sem, mert nagyon kevés tribünt építettek a pálya köré, bár a GP2-es edzés alatt azokon is csak elvétve ült valaki.

12:59
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

A Renault-nak nincs tartalékautója a hétvégén

Pilótáik annyi autót összetörtek az előző versenyeken, hogy alkatrészhiány lépett fel az enstone-i csapatnál, ezért a szezon leggyorsabb utcai futamára tartalékautó nélkül utaztak el.

13:01
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Újabb verseny az egykori keleti blokkból

Azerbajdzsán európai világváros képét próbálja sugározni a hétvégén az F1-es futam segítségével, de a kevésbé mutogatott részletek esetén azért érezhető, hogy ők is az egykori keleti blokk tagjai voltak.

Baku éjjel Forrás: DPPI media/Frederic Le Floc H
13:02
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Megkezdődött az edzés

Pályán a mezőny, sorban jönnek ki a versenyzők, hogy ismerkedni kezdjenek a szezon második leghosszabb helyszínével. A fák lombjait továbbra is szél tépázza.

13:03
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Teljesen üresek a lelátók

Péntekenként nem ritka, hogy visszafogott a helyszíni jelenlét a közönség részéről, de egy új pálya és egy új helyszín esetén a nagy érdeklődés a jellemző. Bakuban ez nem így van: egyébként is nagyon kevés ülőhely van a pálya körül, de azok is szinte teljesen üresek.

13:06
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Bakut méltatják az angolok

A pálya körül több ponton is lehet látni a "Well done Baku", azaz "Gratulálunk, Baku" feliratokat, amikkel valószínűleg a szervezők lelkesítik a helyieket, amiért lezárták a fél várost a verseny miatt. Ted Kravitz, a Sky Sports riportere szerint januárban, amikor Bakuban járt, még semmi sem látszott a pályából, 5 hónap alatt azonban az aszfaltcsíkot és a véglegesnek tűnő, de valójában ideiglenes paddockot is remekül kialakították.

13:08
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Rosbergé az első mért kör

A német versenyző 1:57.306-tal kezdett, ez egyelőre elmarad a GP2-es legjobb körtől, de a Mercedes még láthatóan óvatosan közlekedett. Porcsíkot már nem húznak maguk után, de az autó még láthatóan ingatag. Lágy abroncsokat használ.

13:10
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

A Mercedes alacsony leszorítóerőre szavazott

...és a Sauber hátsó szárnyán is úgy tűnik, hogy nem a kanyarokra optimalizáltak. Rosberg közben 1:53.481-re javította legjobb idejét, a többiek egyelőre kivárnak.

13:12
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Orrúpot cserélnek Ricciardo autóján

Első ránézésre a két szárny egyforma, de valószínűleg máshogy állították be. Rosberg közben tovább gyorsul, már 1:51.430-nál tart, Hamilton 1:55.710-nél jár, de a visszajátszás szerint az autója nagyon pattog és szikrázik az egyenesben.

13:13
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Íme a sokat bírált bokszbejárat

Ezzel a fél mezőnynek baja van, sokan úgy vélik, hogy nagy balesetet szenvedhet itt valaki a hétvége során.

13:14
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Rosbeg tovább gyorsul, Alonso kiszállt

A Mercedes pilótája 1:50.100-ra képes, Bottas mögötte a 2. 1:52.762-vel, majd Hamilton következik 1:52.989-cel. Fernando Alonso, a bakui futam nagykövete kiszállt az autóból, és szerelőivel viccelődik.

13:16
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Hamilton már Rosberg előtt

A világbajnoki címvédő mindhrom szektorban a leggyorsabb volt, és 1:49.174-gyel majdnem 1 másodpercet faragott Rosberg eddigi legjobbjából. Bottas továbbra is a 3. helyen áll, és Felipe Massa is megtette első mért körét.

13:19
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Zacskó repül a pályán

Lehet, hogy a hétvégén nem az eldobált sisakfóliák okozzák majd a legnagyobb fejfájást a csapatoknak, hanem a szemét, ami még mindig nem tűnt el Baku utcáiról.

13:22
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Räikkönen a 9. helyen kezd

Ez azonban nem meglepő, mert neki még csak ez volt az első mért köre, és a Ferrari szerint használt lágy gumikon van. Hamilton közben tovább gyorsult, 1:48.214-gyel továbbra is az 1. helyezett, és abszolút legjobb középső szektorral Bottas jött fel a 2. helyre 1:48.923-mal.

13:24
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Gutiérrez az első kicsúszó

A szűk bukótérben Y-ozik a Haas pilótája, de végül a forgalom elvonulása utn vissza tud térni a pályára. Besokallt, és inkább kiegedte az autót, de zsákutcába került.

Vettel is megpördült a pályán, ő kigyorsítás közben hiányolta a tapadást.

13:26
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Füstöl Verstappen autója

Nem tűnik egészségesnek, de egyelőre nem állt félre. Rosberg közben kapaszkodik Hamilton után, 1:48.473-mal a 2. helyre jött fel, hátránya bő 2 tizedmásodperc.

13:28
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

A vártnál hűvösebb van

32-34 fokot is várnak Bakuban a hétvégére, de egyelőre csak 26 fokos a levegő, pedig ma már volt 28 is. A felhők és a szél befolyásolják a helyzetet.

13:29
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Kvjatnak nem gond a megfordulás

Ugyanott csúszott ki, ahol Gutiérrez is, de a Toro Rosso versenyzője adott egy kövér gázt, és egy mozdulattal megforgatta az autóját a 15-ös kanyar bukóterében.

13:32
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Kanadában sirályok, Bakuban a macskák foglalják el a pályát?

Ted Kravitz, a Sky Sports riportere tegnap macskákat látott sétálni a pályán, és elmondta, a pálya megnyitásainál van esély arra, hogy az állatok bemennek a pályára. Ez egyelőre nem történt meg, Magnussen és Ericsson viszont kicsúszott, de mindketten vissza tudtak jönni.

13:35
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Bottas állt az élre

A Williams versenyzője egy teljes versenytávott megtett már a bakui pályán szimulátor segítségével. Egyelőre igazi autóval is jól megy neki, 1:47.707-tel bő fél másodpercet vert Hamiltonra és a gyári Mercedesre.

13:37
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

A 15-ös kanyar a mezőny mumusa

Gutiérrez és Kvjat volt az első két pilóta, akik kicsúsztak, de egyikük sem törte össze az autóját.

13:38
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Szétszedték Verstappen autóját

Lekerült a padlólemez, olajszivárgásra gyanakodnak a Sky Sports szerint. Verstappen kiszállt az autóból, és valószínűleg nagyon szurkol, hogy ne kelljen motort cserélni az autójában.

13:39
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

A Ferrarik egyelőre szerényen állnak

Az első fél óra után a két Ferrari még az ismerkedés fázisában jár, nem meglepő, hogy az első 4 helyen 4 Mercedes motoros autó áll.

13:40
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Bottas autójában füstöl valami

"Némi füstöt érzek a pilótafülkében" - mondta a rádión. Jó kérdés, hogy mikor, mert jelenleg a garázsban áll, és szerelők sürgölődnek körülötte.

13:42
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Alacsony leszorítóerőre szavazott az élmezőny

A hátsó szárnyak alapján legalábbis ez látható. A kanyarokban hajlandók inkább időt veszteni, de az egyenesekben elérhető nagy tempóról és az előzés lehetőségéről nem akarnak lemondani.

13:44
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Nem rossz a tavalyi Ferrari motor sem

Carlos Sainz, a tavalyi Ferrari motorral hajtott Toro Rossóval is egész jól áll a csúcssebességek listáján, de ezt természetesen elég erősen befolyásolhatja a szélárnyék is.

13:46
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Remélhetőleg Verstappen még visszatérhet

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke a Sky Sportsnak elmondta, ki kell szerelni az autó váltóját, hogy kideríthessék, mi romlott el Verstappennél. Reméli, hogy még az edzés vége előtt el tudják végezni a javítást.

13:48
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Szuperlágy gumikat kaptak a Mercedesek

Rosberg 1,8 másodpercet javított korábbi legjobbjához képest, de csak a középső szektorban tudott abszolút a leggyorsabb lenni, és 1:46.812 alatt ért körbe. Hamilton ezt nem tűrhette, az első két szektorban a leggyorsabb volt, és 1:46.489-cel visszavette a vezetést.

13:54
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Féktárcsákat próbálgat a Ferrari

Különböző féktárcsákat próbáltak ki a Ferrarik, amelyekkel arra szeretnének rájönni, hogy melyiknél jobb a hővezetés. Ez kritikus kérdés, mert a fékek a lassú szakaszokon túlmelegednek, a hosszú egyenesben viszont kihűlnek.

13:55
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Hamilton tovább gyorsul, Rosberg küszködik

A brit versenyző 1:46.435-re faragta a legjobb körét, Rosberg pedig arról panaszkodott, hogy valami nyomja a hátát az ülésében. Ő is folytatta azonban az útját ellentétben Pascal Wehrleinnel, akinek fejtámasza meglazult, és a kezével kellett a helyén tartania, amíg visszaér a bokszba.

13:57
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Tényleg olaj folyik Verstappen autójából

A holland pilóta szerint szerelői gyorsan dolgoznak, és a szimulátornak köszönhetően nem sokat veszít a felkészülés terén.

13:58
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Hamilton túltolta a 3-as kanyart

A féktávon átlépte a fehér vonalat, és közvetlenül a fal mellett kezdett fékezni, ahol még a szokásosnál is porosabb a pálya. Érezte, hogy esélye sincs bevenni a kanyart, ezért kiengedte az autóját a bukótérbe, majd visszatolatott (!) a pályára.

14:00
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Hamilton megint városnézésre ment

Most az 1-es kanyarnál fékezte el magát, és a viszonylag nagy bukótérből kormányozta vissza az autóját. Továbbra is ő áll az élen, Rosbergnek volt egy abszolút leggyorsabb szektora, de a teljes kört nem tudta összerakni.

14:03
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Hamilton most a falnak ment neki

Ismét a 3-as kanyar bejáratánál feszegette a határokat. Próbálja annyira kívülről megkezdeni a kanyart, amennyire csak lehet, de ez most annyira jól sikerült neki, hogy fékezés közben mindkét jobb oldali kerekével súrolta a falat, majd kicsúszott. Tovább tudott menni.

14:06
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Egyelőre Bottas a Mercedesek egyetlen ellenfele

A Williams versenyzője 1:47.096-tal feljött a 3. helyre, így 6 tizedmásodperc a hátránya Hamilton mögött, ami egy ilyen hosszú pályán nem olyan rossz. Paul di Resta megfigyelése szerint a szélárnyék az utolsó szektorban akár fél másodpercet is érhet.

14:07
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Íme Hamilton legutóbbi érintője

Rádióüzenete szerint nem sérült meg az autója.

14:09
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Piros zászló: Ricciardo lezúzta a Red Bullt

Alaposan összetörte az autójának jobb hátulját, túl gyorsan vette a 15-ös kanyart, és nekicsapódott a falnak. Örülhet, ha megússza váltócsere nélkül. Mérnöke arra utasította, hogy ne szálljon ki az autóból.

14:11
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Az állás 60 perc után

Bottas azóta 6 tizedmásodpercet gyorsult, de továbbra is a 3. helyen áll. Jelenleg piros zászló miatt nincs akció a pályán, de az óra számol vissza, 19 perc van hátra.

14:14
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Tanácstalanok a pályabírók

Ricciardo a pálya belső oldalán állt meg, folyadék is került a pályára. Mivel daru nincs a környéken, egy munkagépet kellett beküldeni a roncsért, miközben a sportbírók kissé zavartan kavarognak a Red Bull körül. A futamon ez biztosan Safety Car fázis lenne.

14:15
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Ricciardo alaposan elnézte ezt a kanyart

Még a belső kamerás állóképeken is látszik, hogy nem csupán súrolta a falat, hanem rendesen odacsapta a Red Bullt.

14:17
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Tegnap még a sportbírókkal viccelődött

Ricciardo azt nyilatkozta, hogy reméli, nem az ő törött alkatrészeit viszik majd haza szuvenírként a sportbírók, de elmondta, sok balesetre számít. A hétvégén ő volt az első, aki összetörte az autóját.

14:18
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Az edzés folytatódik, de Hamiltonnak már vége

A Sky Sports szerint jelentős módosításokat végeznek a Mercedes beállításain. Ez érthető, mert bár Hamilton gyors volt, utolsó körei során folyamatosan elfékezte magát és/vagy kicsúszott. Rosberg folytatja a munkát.

A Mercedes azzal indokolja Hamilton távolmaradását, hogy túlságosan elfékezte a gumiját, és így nem tud hosszú etapot futni a maradék bő 10 percben.

14:23
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Pérez sem jön már ki

Végzett a programjával Ricciardo balesete előtt, úgyhogy pihenhet. Sainz közben elnézte a 15-ös kanyart, és nekikoccant a falnak. Eltört az első szárnyának egyik tartópillére, de vissza tudott menni a bokszba anélkül, hogy leszakadt volna.

14:26
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Alonso egész gyors

A McLaren versenyzője a 4. helyen áll, lágy gumikkal másfél másodperc a hátránya Hamilton szuperlágy gumikkal futott idejéhez képest. Egyáltalán nem rossz eredmény. A Ferrari közben Räikkönen autóját már a második szabadedzésre készíti fel.

14:28
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Így tört el Sainz szárnya

Ilyet ritkán látni:

Massa közben már nem jön ki a pályára, mert a Williams nem akar elhasználni még egy szett gumit. 3 perc van hátra.

14:31
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Ecclestone Bakunak hízeleg

Digitális üzenetet küldött Bernie Ecclestone a verseny szervezőinek. "Baku örömmel fogadott mindannyiunkat" - íratta a bukótérre.

14:33
június 17, 2016
Vágólapra másolva!

Vettel a végén feljött az 5. helyre

A Ferrari radar alatt közlekedett az első szabadedzésen, amelyen Hamilton volt a leggyorsabb Rosberg, Bottas, Alonso, Vettel, Pérez, Button, Massa, Sainz és Hülkenberg előtt.

Nemsokára jelentkezünk összefoglalónkkal!