Vágólapra másolva!
Igaz, ehhez arra is szükség volt, hogy Rosberg önmagához képest gyenge kört fusson, de a Ferrari jó formában maradt az Ausztrál Nagydíj szombati szabadedzésén is. A Red Bull viszont szenvedett.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül29 bejegyzés

A Mercedes megtartotta a vezetést az Ausztrál Nagydíj szombat délelőtti, utolsó szabadedzésén is, amelynek végén a csapaton belül a címvédő Lewis Hamilton vette át a kezdeményezést. Bár 1:27.867-es köre elmaradt Nico Rosberg tegnap délutáni a legjobbjától, a német versenyző ezúttal nem tudta kihasználni a lágy gumik nyújtotta előnyt, és csaknem egy másodperccel lassabb volt Hamiltonnál.

Ez lehetőséget biztosított Sebastian Vettel számára, hogy beférkőzzön a két Mercedes közé az időmérő előtt. Bár a helyét a kvalifikáción valószínűleg nem tudja majd megtartani, a tegnapihoz hasonló, 7 tizedmásodperces hátrányával újra igazolta a Ferrari jó formáját. Csapattársa, Kimi Räikkönen ugyanakkor majdnem fél másodperccel elmaradt tőle, és a Valtteri Bottas-Felipe Massa kettős mögött zárta az edzést. Úgy tűnik tehát, hogy a második rajtsorért a Ferrari és a Williams fog megküzdeni egymással.

A Mercedesnél Hamilton vette át a kezdeményezést Forrás: Daimler

A Red Bull viszont várhatóan nem jelent majd fenyegetést rájuk. A csapat ismét küszködött a Renault motorral: Danyiil Kvjaté az edzés elején egy szoftverprobléma miatt gyorsítani kezdett, amikor az orosz versenyző rálépett a fékre, Daniel Ricciardé pedig egy alkalommal megállt a bokszkijárat után. Noha ő később még folytathatta a munkát, mert az ausztrál beavatkozó bírók a forgalommal szemben visszatolták az autóját a bokszutcába, végül mindkét Red Bull korán befejezte az edzést, egyikük sem tett meg mért kört a lágy gumikkal.

Így aztán a Ferrari/Williams páros mögé – igaz, már nagyobb hátránnyal – a Lotusok zárkóztak fel, majd a Toro Rossók és a Sauberek következtek. A McLarenek lerobbanás nélkül kibírták az edzést, de Kevin Magnussen és Jenson Button legfeljebb annak örülhetett, hogy a 107 százalékon belül kerültek Hamiltonhoz képest, a lemaradásuk ugyanis már 3,5 másodperc feletti volt. Mivel a Manor továbbra sem hajtott ki a pályára, a McLarennek csodára lesz szüksége ahhoz, hogy ne az utolsó rajtsorban kezdje történetének új fejezetét a Hondával.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!

04:46
március 14, 2015
Vágólapra másolva!

Hamarosan kezdődik az edzés

Köszöntjük kedves korán kelő olvasóinkat az idénynyitó utolsó szabadedzéséről élőben készülő tudósításunkban! A csapatok nyers tempójára most fog először sor kerülni, ahogy elkezdenek gyúrni a magyar idő szerint 7-kor kezdődő időmérőre.

04:55
március 14, 2015
Vágólapra másolva!

Tegnap tarolt a Mercedes

Ahogy az várható volt az előszezoni tesztek alapján, a Mercedesek uralták az év első edzésnapját. A csapaton belül mindkétszer Nico Rosberg volt a gyorsabb, de Lewis Hamilton 1 tizeden belül maradt tőle. A legnagyobb meglepetés azonban a Ferrari hosszú etapos tempója volt, amely felkeltette az ellenfelek figyelmét is.

04:57
március 14, 2015
Vágólapra másolva!

Szép idő van

Az Albert Parkban süt a nap, de a célegyenesben elég erős szembeszél fúj. Hasonló idő van, mint tegnap.

05:00
március 14, 2015
Vágólapra másolva!

Autók a pályán

Máris hatan kimentek, köztük a két Sauber. Velük kapcsolatos hír, hogy Giedo van der Gardével, aki beperelte a csapatot, peren kívül megállapodtak, és elállt a versenyzési szándékától a hétvégén. Ám az elképzelhető, hogy később elindítják valamelyik nagydíjon.

05:02
március 14, 2015
Vágólapra másolva!

Ricciardo motorjának annyi

A Sky megerősíette, amit tegnap már mi is megszellőztettünk: biztossá vált, hogy egy belsőégésű motort elvesztett a négyből, vagyis hárommal kellene teljesítenie a szezont, ami gyakorlatilag lehetetlen. Kvjat épp most volt kint a Red Bull-lal, amely az egyik kanyarban annak ellenére továbbment, hogy úgy tűnt, elvette a gázt. A Renalt vezérlésével valami nagyon nem stimmel.

05:03
március 14, 2015
Vágólapra másolva!

A Sauberek az élen

Nasr és Ericsson iratkozott fel elsőként a tabellára, a brazil 1:33.301-es körrel kezdett. A Manor párosán kívül még hárman nem jártak a pályán: Ricciardo, Verstappen és pérez.

05:06
március 14, 2015
Vágólapra másolva!

44 fokos az aszfalt

A levegő pedig 28 fokos, vagyis egy kicsit máris melegebb van, mint tegnap volt. Horner e pillanatban megerősítette, hogy Kvjat motorja egy szoftverhiba miatt pörgött tovább, miközben fékezett. Most elővigyázatosságból Ricciardóét is átnézik, mert ugyanaz a szoftver van az övében is.

05:09
március 14, 2015
Vágólapra másolva!

Sainz átveszi a vezetést

1:31.755-ös kört fut, még mindenki a közepe gumikat használja. Mögötte Nasr, Pérez, Ericsson és Verstappen van. Már Ricciardo is megtette az ellenőrző körét, és ismét "a pocsék vezethetőségre" panaszkodott.

05:13
március 14, 2015
Vágólapra másolva!

Már mindenki kint volt

Csak a Manor párosa nem, de az sem kizárt, hogy őket nem csak ezen a hétvégén, hanem a következőn sem fogjuk látni a pályán, amíg minden szoftvert újratelepítenek és összehangolnak. Közben Grosjean 1:31.560-as körével átvette a vezetést. Tegnap az összes csapat közül a Lotus gyorsult a legtöbbet az egy évvel ezelőttihez képest: több mint 3 másodpercet! Utánuk a Mercedes következett 1,9-cel.

05:17
március 14, 2015
Vágólapra másolva!

Vettel a garázsban üldögél

Ő is a monitoron keresztül követi az eseményeket, nem is ül az autójában. Räikkönen sincs a pályán, Grosjean viszont 1:31.060-ra faragta le az idejét, Verstappen pedig feljött a 2. helyre. Neki tegnap délután nem volt alkalma kipróbálni a lágy gumikat, mert gond volt a Toro Rosso akkumulátorával.

05:18
március 14, 2015
Vágólapra másolva!

Üres a pálya

Most épp senki nincs kint: vihar előtti csend! A sorrend: Grosjean, Verstappen, Maldonado, Sainz, Nasr, Ricciardo, Pérez, Ericsson. Mások még nem tettek meg mért kört.

05:21
március 14, 2015
Vágólapra másolva!

Nagymenők a pályán

Räikkönen és Rosberg megtörte a csendet, sőt megjelent a pályán Button is. Ő tegnap már amiatt aggódott, hogy a McLaren a legutolsó rajtsorba kerülhet. Ők voltak az egyetlen csapat, amelyek rosszabb köridőt értek el, mint tavaly ilyenkor.

05:23
március 14, 2015
Vágólapra másolva!

Rosbergnek ERS-hibája van?

"Az utolsó kanyarból kigyorsítva nem tudtam használni az ERS-t" - jelenti higgadtan a rádión. Ettől függetlenül kint maradt a pályán, és 1:32.115-tel fel is iratkozott a tabellára. Tegnap 1:27.697-tel ő futotta meg a nap leggyorsabb körét.

05:25
március 14, 2015
Vágólapra másolva!

Rosberg az élen

Räikkönen 1:30.283-as körével azonnal 0,777 másodpercet vert az eddig vezető Grosjeanra, de  Rosberg rögtön még tovább fokozta a tempót, 1:29.364-re javítva a napi etalont. Mindhárom szektorban abszolút legjobb részidőt ért el.

05:26
március 14, 2015
Vágólapra másolva!

Ricciardo Red Bullja lerobbant

Rémálom! A hazai hős autója megállt a bokszkijáraton túl, ott, ahová a szerelők már nem mehetnek ki, hogy visszatolják. Újabb katasztrófa lenne, ha ez az edzése is elúszna! Vakon kellene nekivágnia az időmérőnek. De a pála feléje lejt: a bírók visszagurítják a Red Bullt a bokszutcába...

05:28
március 14, 2015
Vágólapra másolva!

Már Bottas a 2.

0,640 másodperccel Rosberg mögött kezd a Williamsszel, és mögéje Vettel zárkózik fel további 0,155-ös hátránnyal. Egy körben a Williams gyorsabb lehet a Ferrarinál, de a maranellóiak verenyszimulációja tegnap sokkal jobb volt.

05:29
március 14, 2015
Vágólapra másolva!

Button a lágy gumikon sem remekel

Csak 1:33.116-os kört futott, amivel a 13. helyen áll, pedig a többiek a közepes gumikat használják még. Egyébként Ricciardo is a lágyakon akart kimenni; a bírók a menetiránnyal szemben visszatolták a Red Bullját a bokszba, de ez legalább 2 percig tartott, és közben több autó is elhúzott mellettük.

05:32
március 14, 2015
Vágólapra másolva!

Massa is feliratkozik a tabellára

Ricciardóhoz hasonlóan tegnap ő is kihagyta a délutáni edzést, mégpedig vízszivárgás miatt, úgyhogy most nagy szüksége van a kilométerekre. Egyelőre az 5. helyen áll. Hamilton zsinórban másodszor sokallt be a 9-es kanyar féktávján, úgyhogy el is vette a gázt erre a körre.

05:35
március 14, 2015
Vágólapra másolva!

Már Hamilton az élen

Kiköszörülte az iménti hibákat, és 1:29.128-as kört futott. Ez ég elmarad Rosberg tegnapi, lágy gumis legjobbjától, de máris jobb annál az 1:29.375-nél, amellyel Rosberg tavaly ilyenkor az élen végzett. Mögöttük Bottas, Vettel, Räikkönen, Massa és Nasr van pillanatnyilag.

05:38
március 14, 2015
Vágólapra másolva!

Ricciardo újra pályán

Viszont érdekes módon most a közepes Pirellikkel ment ki. A 14. helyen kezd, majd a 9-edikre jön fel - Massához hasonlóan neki is be kell pótolnia a tegnapi kimaradást. Most senki nem használja a lágy gumikat.

05:41
március 14, 2015
Vágólapra másolva!

Hiba hiba hátán

Ericsson megpördült a 12-es kanyarban, a gyors sikán jobbos részében, de a falat szerencsésen elkerülte. Pár másodperccel korábban az egyik Lotus elfékezte magát a célegyenes végén, Verstappen pedig besokallt a 6-osban, majdnem eljátsszva ugyanazt, mint tegnap Magnussen.

05:43
március 14, 2015
Vágólapra másolva!

Dolgoznak a Manornál

Nem valószínű, hogy ezen a hétvégén látni fogjuk őket a pályán, de ők szorgalmasan végzik a dolgukat azért. A lényeg az volt, hogy itt legyenek, vagyis hivatalosan ne hagyják ki a versenyt.

05:46
március 14, 2015
Vágólapra másolva!

Rosberg átveszi a vezetést

De a lágy gumikon alig 4 tizedet javít a közepes gumis idején: az új etalon 1:28.939. Ez nem lenne elég jó a pole-hoz, az biztos - csak 0,189 mp-vel előzte meg vele Hamiltont, aki még a közepeseken állt az élre. Lehet, hogy futni fog még gyors kört ezekkel a gumikkal.

05:49
március 14, 2015
Vágólapra másolva!

Megkezdődik a lágy gumis roham

De nem Ricciardónak, aki e pillanatban kiszállt az autójából. Mi folyik a Red Bullnál? Azt hitték, sokkal jobban állnak, mint egy éve ilyenkor, egyelőre azonban nem így tűnik. A sorrend az időmérő-szimulációk előtt: Rosberg, Hamilton, Bottas, Vettel, Räikkönen, Massa, Nasr, Grosjean. Rosberg az előbb javított még 1 tizedet.

05:50
március 14, 2015
Vágólapra másolva!

Räikkönen feljön másodiknak

A lágy gumikon teljesített első mért körében csak 0,196-tal marad el Rosbergtől. De jön Hamilton és Bottas...

05:52
március 14, 2015
Vágólapra másolva!

Hamilton az élen

Na, neki sikerült kihoznia a lágy gumik potenciálját: 1:27.867-es körével majdnem egy egész másodpercet vert Rosbergre, akit még Vettel is megelőzött az imént. A 4. helyen, Räikkönen előtt már Bottas van. Vettel köre jó volt, 7 tizeden belül került Hamiltonhoz képest.

05:54
március 14, 2015
Vágólapra másolva!

A McLaren lassú

Button 1:31.666-os eredményt ért el, ami 3,8 mp-vel gyengébb Hamiltonénál. Upsz! Csak Pérez és Kvjat van mögötte, akinek az edzése újabb műszaki problémák miatt már véget ért. A McLaren annyira lassú, hogy Pérez az imént kis híján legázolta Magnussent hátulról az egyik kanyarban.

05:56
március 14, 2015
Vágólapra másolva!

Rosberg kiszállt

Hát, ez a köre nem volt valami fényes, az időmérőre vissza kellene nyernie a tegnapi formáját. A sorrend: Hamilton, Vettel, Rosberg, Bottas, Massa, Räikkönen, Grosjean, Sainz. A Toro Rosso spanyolja egyébként az előbb ralizott egyet a bukótérben.

05:58
március 14, 2015
Vágólapra másolva!

Az edzésnek vége

Beigazolódott a Mercedes fölénye, a jelek szerint mögöttük a Ferrari és a Williams fog harcolni, Vettel jó formában van. Köszönjük a figyelmet, de ne menjenek messzire! Mindjárt jelentkezünk az eredménylistával és az összefoglalóval is.