Vágólapra másolva!
Az Ausztrál Nagydíj péntek délelőtti szabadedzésén Rosberg és Hamilton 1,2 másodpercet vert a közvetlenül mögöttük végző Bottasra. A Toro Rosso meglepően gyors volt, a McLaren szenvedett, a Sauber és a Manor ki sem ment a pályára.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül28 bejegyzés

Meglepően simán, komolyabb incidensek nélkül ért véget az Ausztrál Nagydíj első szabadedzése, amelyen a várakozásoknak megfelelően senki nem tudott a Mercedesek közelébe kerülni. A napsütéses, kellemesen meleg időben rendezett edzésen Valtteri Bottas férkőzött a legközelebb a németekhez, de az ő lemaradása is tetemes volt, mintegy 1,2 másodperccel kapott ki az élen végző Nico Rosbergtől.

Rosberg volt az első, aki mért kört tett meg az idény első nagydíjhétvégéjén, és rögtön a 10. percben megfutotta azt az 1:29.557-es körét, amellyel a leintésig az élen tudott maradni. A legközelebb csapattársa, Lewis Hamilton került hozzá – ő az edzés első felét a 6-7. hely környékén töltötte, majd összekapta magát, és a Rosbergénél 29 ezreddel lassabb körével ő is kényelmesen a riválisok előtt végzett. Ahogy arra számítani lehetett, az idei autók gyorsabb köridőkre képesek: ezt mutatja az is, hogy az első edzésen Rosberg 2,3 másodperccel jobb időt futott Fernando Alonso tavalyi legjobbjánál.

Rosberg kezdte a legjobban a 2015-ös idényt Forrás: Mercedes

A Mercedesek mögött már szorosabb eredmények születtek, Bottas mögött meglepetésre Carlos Sainz végzett kevesebb mint 3 tizedes lemaradással. A Toro Rosso másik újonca, a 17 éves Max Verstappen is jól szerepelt, de Sebastian Vettel be tudott férkőzni elé az 5. helyre a Ferrarival. A Red Bull visszafogottan kezdte a hétvégét, a 10. és 11. helyen fejezték be az első edzést. Daniel Ricciardo ráadásul megpördült a 15-ös kanyarban, és az autó vezethetőségére panaszkodott.

A McLaren-Honda a várakozásoknak megfelelően a tabella alján zárta az edzést, és a másfél óra nagyobbik részét a garázsban töltötték. Végül negyedórával a leintés előtt be is jelentették, hogy többet nem mennek ki a pályára, mert a hajtáslánc „kisebb problémáit" kell orvosolniuk mindkét autón a délutáni edzésig.

A McLaren még így is tovább jutott, mint a Manor vagy a Sauber, amelyek egyetlen kört sem tettek meg az edzés során. A Marussia hamvaiból feltámadt Manornak még nem volt lehetősége arra, hogy rendesen felkészítse az autóját, a Sauber pedig a Giedo van der Garde főszereplésével zajló bírósági ügy miatt hagyta ki az edzést.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!

03:19
március 13, 2015
Vágólapra másolva!

Kezdődik a 2015-ös idény

Köszöntjük kedves olvasóinkat az Ausztrál Nagydíj első szabadedzéséről élőben készülő tudósításunkban! A hajnali órákban is érdemes velünk tartani, hiszen elérkezett a várva várt idénynyitó, a majdnem négy hónapos holtszezon után a hétvégén ismét élesben folytatódik a küzdelem.

03:22
március 13, 2015
Vágólapra másolva!

Megint Mercedes-uralom várható

A téli tesztek eredményei és a bennfentesek nyilatkozatai is ezt sugallják. Egyesek szerint a Mercedes előnye még nagyobb lehet, mint tavaly, többen egy másodpercre becsülik a fölényüket. Ez persze nem jelenti azt, hogy unalmas idény áll előttünk: Hamilton és Rosberg tavaly is az utolsó futamig érdekessé tették a küzdelmet, a németek mögött pedig a Williams, a Ferrari és a Red Bull egymással harcolva próbál majd felzárkózni.

03:26
március 13, 2015
Vágólapra másolva!

Szép idő van

Süt a nap, eső ma nem várható. Ausztráliában most kezdődik az ősz, ezért kellemesen meleg az időjárás, a levegő 21 fokos.

03:29
március 13, 2015
Vágólapra másolva!

Ericsson és Nasr vezeti a Saubereket

Azt még mindig nem lehet tudni, hogy a versenyen - a bírósági ítéletnek megfelelően - autóba ülhet-e Giedo van der Garde, de az első edzésen még biztosan Ericsson és Nasr ülhet az autóba. A brazil a négy újonc egyike, rajta kívül Verstappen, Sainz és Merhi kezdi meg első F1-es hétvégéjét.

03:33
március 13, 2015
Vágólapra másolva!

Elkezdődött az edzés

Már 10 autó járt a pályán, a barcelonai balesete miatt még pihenő Alonsót helyettesítő Magnussen is kigördült a garázsból a McLarennel. Mért kört egyelőre senki nem futott.

03:37
március 13, 2015
Vágólapra másolva!

A Manor nem indul az edzésen

Már az is kisebb csoda, hogy egyáltalán megérkeztek Melbourne-be, az első edzésen azonban nem tudnak részt venni. A híresztelések szerint előfordulhat, hogy a versenyen sem fognak elindulni, de egyelőre csak a délelőtti szabadedzéstől léptek vissza.

03:42
március 13, 2015
Vágólapra másolva!

Rosbergé az első mért kör

1:31.3-as idővel kezdett, majd a következő körében 1:29.557-re javított. Hamilton is futott mért kört, egyelőre lassabb a csapattársánál.

03:46
március 13, 2015
Vágólapra másolva!

Szikráznak az autók

Több autó is látványos szikrákat hagy maga után a célegyenesben, a képen Grosjean Lotusa látható. Eddig 16 autó járt a pályán, a Manor mellett a Sauberek maradtak a garázsban.

03:52
március 13, 2015
Vágólapra másolva!

Még nem mérvadóak a köridők

A jelenlegi sorrend: Rosberg, Räikkönen, Hamilton, Massa, Verstappen, Vettel, Sainz, Bottas, Pérez, Hülkenberg. A mezőny nagy részének még több másodperc a lemaradása, de Rosberg máris több mint 2 másodperccel gyorsabb, mint a tavalyi első edzésen élen végző Fernando Alonso.

03:55
március 13, 2015
Vágólapra másolva!

Vettel a második

De Rosbergtől még 2 másodperccel elmarad. Räikkönen is javított, de nem tudta visszaelőzni Vettelt, majdnem 2 tized a lemaradása a csapattársa mögött.

04:01
március 13, 2015
Vágólapra másolva!

Elcsendesült a pálya

Az első fél óra után szokás szerint mindenki visszatért a bokszba, hiszen vissza kell adniuk a Pirellinek az első 30 percben használható közepes gumikat.

04:02
március 13, 2015
Vágólapra másolva!

A sorrend

Fél óra után az állás: Rosberg, Vettel, Räikkönen, Sainz, Massa, Bottas, Hamilton, Verstappen, Maldonado, Pérez. A Mercedes továbbra is 1,9 másodperccel előzi meg a Ferrarit.

04:06
március 13, 2015
Vágólapra másolva!

Grosjean a pályán

Ő az első, aki néhány perces szünet után kimerészkedett a pályára, de rögtön vissza is tért a bokszba. A többi csapat még az autók beállításain dolgozik az első fél órában gyűjtött információk alapján. A Sauber még mindig nem járt a pályán, lehet, hogy ők is kihagyják az edzést.

04:08
március 13, 2015
Vágólapra másolva!

Ricciardo az első körét teljesíti

Kvjatnak már van mért köre, de a másik Red Bull-lal Ricciardo csak most hajtott a pályára. Az első mért körével megelőzte a csapattársát, de csak a 12. helyre fért be 3 és fél másodperces lemaradással.

04:11
március 13, 2015
Vágólapra másolva!

Pályán a Mercedesek

Hamilton egyelőre nem tudott elmozdulni a 7. helyről, de Rosberg sem kezdte gyors körrel az etapját. Rajtuk kívül most senki nincs a pályán.

04:15
március 13, 2015
Vágólapra másolva!

Hamilton megközelítette Rosberget

A legutóbbi körében 1:29.586-os időt futott, ezzel a vezetést nem tudta átvenni, de már csak 29 ezred a lemaradása a másik Mercedes mögött. A többiek továbbra sem tudtak közelebb kerülni hozzájuk.

04:23
március 13, 2015
Vágólapra másolva!

Folyamatosan javul a pálya állapota

Ezt közölte Valtteri Bottas a csapatával, ami nem is meglepő: a melbourne-i pályát a Forma-1-es hétvégéken kívül a közúti forgalom használja, és a pénteki edzéseken még nincs sok tapadás a poros aszfalton. A pálya állapota egyre jobb lesz a hétvége során, a megfelelő beállításokat ezért is nehéz megtalálni.

04:27
március 13, 2015
Vágólapra másolva!

A Sauber sem fog kihajtani

Valószínűleg a Van der Garde-ügy miatt hagyják ki az edzést, pedig mindkét versenyzőjük beöltözve várta, hogy a pályára hajthasson. A Manor már korábban jelezte, hogy nem vesz részt a gyakorláson, így csak 16 autó eredményeit figyelhetjük.

04:29
március 13, 2015
Vágólapra másolva!

Ricciardo megpördült

Eddig incidensek nélkül zajlott az edzés, de most Ricciardo a 15-ös kanyarnál elvesztette az uralmát a Red Bull felett, és megforgatta az autóját. Csak a köridejét tette tönkre, pár másodperc múlva gond nélkül folytatni tudta a körözést.

04:32
március 13, 2015
Vágólapra másolva!

Előreugrottak a Toro Rossók

A két újonc, Sainz és Verstappen közvetlenül a Mercedesek mögött áll a tabellán, igaz, másfél másodperces lemaradással. Kettejük közül a spanyol a gyorsabb 53 ezreddel.

04:36
március 13, 2015
Vágólapra másolva!

Bottas a harmadik

3 tizeddel megelőzi a Toro Rossókat, de neki sem sikerült 1 másodpercen belülre kerülni a Mercedesekhez képest. Szűk fél óra van hátra, a jelenlegi sorrend: Rosberg, Hamilton, Bottas, Sainz, Verstappen, Maldonado, Vettel, Räikkönen, Ricciardo, Massa.

04:43
március 13, 2015
Vágólapra másolva!

Üres a pálya

A csapatok az utolsó etapokra készülnek, még 20 percük van a pályára hajtani a kockás zászló előtt. A két Toro Rosso már készülődik is.

04:44
március 13, 2015
Vágólapra másolva!

A McLaren befejezte

Negyed órával az edzés vége előtt jelezték, hogy délelőtt már nem küldik a pályára a pilótáikat, hiszen mindkét autón módosításokat kell elvégezni. A Honda korábban azt írta a Twitteren, hogy egyelőre minden a tervek szerint halad az első gyakorláson.

04:49
március 13, 2015
Vágólapra másolva!

A Honda hajtásláncával van gond

A téli tesztek után nem meglepő, hogy motorhiba vetett véget a McLaren edzésének. A csapatok többsége közben kihasználja az utolsó perceket, most tíz autó is a pályán van.

04:53
március 13, 2015
Vágólapra másolva!

Massa javított

Ő az egyetlen, akinek az utóbbi percekben ez sikerült. A 6. helyre jött fel, 7 tizeddel lassabb Bottasnál és 4 tizeddel az előtte álló Verstappennél is.

04:57
március 13, 2015
Vágólapra másolva!

Vettel a füvön járt

Lecsúszott az aszfaltról, miután túl szélesen fordult, de nem lett belőle komolyabb baj. A német korábban javítani tudott, befért a két Toro Rosso közé.

04:59
március 13, 2015
Vágólapra másolva!

Vége az edzésnek

A végső sorrend: Rosberg, Hamilton, Bottas, Sainz, Vettel, Verstappen, Massa, Räikkönen, Maldonado, Ricciardo. A várakozásoknak megfelelően Mercedes-uralommal indult az idény, Bottas lemaradása már majdnem 1,2 tized a 3. helyen.

05:03
március 13, 2015
Vágólapra másolva!

Tesztelik a virtuális Safety Cart

A leintés után az új biztonsági eljárást teszteli az FIA, majd az autók lassan visszatérnek a bokszba. Köszönjük a figyelmet! Hamarosan jelentkezünk a teljes eredménylistával és a szöveges összefoglalóval.