Hamilton fékhibája után simán Rosbergé lett a pole

Események

Forma-1, Nico Rosberg, Mercedes, Német Nagydíj
Vágólapra másolva!
A Német Nagydíj időmérőjéről Hamilton már az első etapban kiesett, amikor a jobbelső féktárcsa törése miatt kicsúszott, és nagy erővel a gumifalba csapódott. Így Rosberg könnyedén szerezhette meg pole pozíciót a hazai versenyére, bár Bottas 2 tizedmásodpercre megközelítette őt a továbbra is szárnyaló Williamsszel. Räikkönen és Button már a Q2-ben búcsúzott.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül0 bejegyzés

Nico Rosberg óriási esélyt kapott arra, hogy pályafutása során először megnyerje hazai versenyét, a Német Nagydíjat, miután a hockenheimi rajtrácson 14 hely fogja őt elválasztani csapattársától, Lewis Hamiltontól. Rosberg viszonylag könnyedén megszerezte a pole pozíciót, miután Hamilton már a Q1-ben összetörte az autóját egy fékhiba miatt.

Hamilton a lágy gumikon a 2. helyen állt a Q1-ben, amikor 7 perccel az etap vége előtt a gumifalnak csapódott a 13-as kanyarban. A rádión rögtön jelentette, hogy a fékjei nem működtek, és később a Mercedes is megerősítette, hogy a jobbelső féktárcsa törése okozta a balesetet. Noha a brit így is továbbjutott a második szakaszba, természetesen nem tudta folytatni az időmérőt – az autója alaposan összetörött, őt pedig kivizsgálásra az orvosi központba vitték.

„Vannak kisebb fájdalmaim, de ez ilyenkor megszokott” – nyilatkozta később Hamilton, aki az időmérőn a 16. helyet szerezte meg, viszont Esteban Gutiérrez háromhelyes rajtbüntetése miatt a 15. pozícióból indulhat majd. „Azt hiszem, körülbelül 30 G-s erőhatás ért az ütközésnél. De holnap akkor is versenyeznék, ha valamim eltört volna!”

Hamilton sajnálja, hogy egy újabb pole pozíciót „ajándékozott” Rosbergnek, de nem a csapatát hibáztatja a hiba miatt. „Mindenkit meglepetésként ért” – mondta. Csapattársa „fantasztikus” eredménynek tartja, hogy a német szurkolók előtt az első rajtkockából indulhat, de öröme nem volt felhőtlen Hamilton balesete miatt. „Jobban örültem volna, ha nyíltan megküzdhetek Lewisszal” – ismerte el Rosberg, aki így sem számít könnyű versenyre, hiszen többek között a vasárnapra jósolt zivatarok is okozhatnak meglepetéseket.

Rosberg idei 5. pole pozícióját szerezte meg - katt a galériához! Forrás: Daimler

A Mercedes mögött megint a Williamsek bizonyultak a legjobbnak, ráadásul úgy tűnik, némileg közelebb kerültek a németekhez. Valtteri Bottas mindössze 2 tizeddel maradt el Rosberg idejétől, bár hozzá kell tenni, hogy a német az utolsó körében elvette a lábát a gázról, miután már biztos lehetett az elsőségében. „Elégedett vagyok az eredménnyel, de a Mercedes még mindig előttünk van” – nyilatkozta Bottas, akinek komoly esélye van rá, hogy zsinórban harmadszor is felálljon a dobogóra. „Az utolsó körömben nem hibáztam, jól sikerült. Úgy érzem, ma mindent kihoztam az autómból.”

A 3. helyen Massa végzett a másik Williamsszel, aki annak ellenére is elégedett volt a körével, hogy 3 tizeddel lassabb volt csapattársánál. „Az autóm nem volt tökéletes, de így is sikerült összeraknom egy jó kört” – mondta. „A versenyen biztosan máshogy viselkedik majd az autónk, de holnap is megpróbálok jó teljesítményt nyújtani.”

Remekül vezetett az időmérőn a McLaren újonca, Kevin Magnussen is. A dán az egész hétvégén magabiztosabbnak tűnt csapattársánál, Jenson Buttonnál, és az időmérőn is látszódott a köztük lévő különbség: Magnussen 7 tizedes lemaradással a 4. helyen végzett, Button pedig kiesett a Q2-ben, és csak a 11. helyről indulhat. A dán meglepődött a jó helyezésén, a brit viszont számított rá, hogy nem lesz túl sikeres. „Egész hétvégén küszködtem” – ismerte el. Magnussent a két Red Bull követte, akik közül ezúttal is Daniel Ricciardo tudott előrébb végezni, miután 3 tizedet vert Sebastian Vettelre.

Fernando Alonso csak a 7. helyen végzett a Ferrarival, de így is jobb munkát végzett, mint Kimi Räikkönen – a finn már a Q2-ben búcsúzott, miután az utolsó mért körében többször is hibázott. Ezért a két Force India és Button is megelőzte őt, csak a 12. rajtkockából indulhat. Ismét meggyőző teljesítményt nyújtott a Toro Rosso orosz újonca, Danyiil Kvjat is, aki Jean-Eric Vergne-nyel ellentétben bejutott a Q3-ba, és a Force Indiákat megelőzve a 8. helyen végzett.

A mezőny végén ismét a Marussia került ki győztesen a sereghajtók csatájából, Jules Bianchi még a lotusos Pastor Maldonadót is megelőzte. A Caterham csak egy autóval vett részt az edzésen, miután Marcus Ericsson egy hidraulikai probléma miatt ki sem tudott hajtani a pályára.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!