Vágólapra másolva!
A Német Nagydíj péntek délelőtti szabadedzésén a spéci futómű betiltása ellenére is Nico Rosberg és Lewis Hamilton volt a leggyorsabb, mögöttük Fernando Alonso végzett a Ferrarival. A Williams tesztpilótanője, Susie Wolff ezúttal 22 kört teljesíthetett, és mindössze 2 tizeddel volt lassabb rutinos csapattársánál, Felipe Massánál.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül35 bejegyzés

Az elmúlt hétvégéken megszokott sorrend alakult ki a Német Nagydíj első szabadedzésén is: a Mercedesek könnyedén megszerezték az első két helyet, Fernando Alonso pedig néhány tizedes lemaradással követte őket a 3. helyen. A bajnoki címért harcoló csapattársak csatáját ezúttal Nico Rosberg nyerte meg, de mindössze 65 ezreddel utasította maga mögé Lewis Hamiltont.

A hazai pályán versenyző Rosberg szűk egy óra után vette át a vezetést, addig a McLarenek, Sebastian Vettel és Daniel Ricciardo váltották egymást gyors egymásutánban az élen. A világbajnokság éllovasa először egy 1:19.276-os idővel ugrott a tabella élére, majd a következő körében megfutotta azt az 1:19.131-es kört, amellyel az edzés végéig meg tudta tartani a vezetést. Hamilton ugyan egyre közelebb került hozzá, de 65 ezredes lemaradással végül meg kellett elégednie a 2. hellyel.

Rosberg jól kezdte a hazai versenyhétvégéjét Forrás: Daimler

A pénteki edzéseken mindig jó teljesítményt nyújtó Alonso alig 3 tizeddel maradt el Rosberg idejétől, a Ferrari edzése azonban ezúttal sem alakult simán: Kimi Räikkönen autójában már a gyakorlás elején elromlott a vízpumpa, ami miatt időt veszített. A finn végül képes volt ugyanannyi kört megtenni, mint Alonso, de csapattársánál 8 tizeddel lassabb kört futva csak a 8. helyen végzett. A Red Bullok biztató tempót mutattak: Daniel Ricciardo a 4., Sebastian Vettel a 6. helyen végzett, és a Red Bull az edzés végén futott hosszabb etapjaikkal is elégedett volt.

Bizakodhat a McLaren is, miután Jenson Button az 5. helyre tudta behozni az MP4-29-et, és Kevin Magnussen sem maradt el tőle sokkal a 7. helyen. Az elmúlt néhány futamon remeklő Williams azonban visszafogottan kezdett, Felipe Massa 1,4 másodperces hátránnyal a 11. pozícióban végzett. Valtteri Bottas autóját – csakúgy, mint Silverstone-ban – Susie Wolff vezette az első gyakorláson, amely megint rosszul indult számára: váltóhiba miatt kis ideig a bokszban kellett várakoznia, de később sikerült érdemi munkát végeznie. Végül 22 kört tett meg, legjobb ideje 227 ezreddel volt lassabb Massáénál.

A másfél órás edzésen feltűnően sokat hibát láthattunk, szinte minden versenyző járt a pályán kívül, de komolyabb incidens nem történt. A sok rontáshoz és csúszkáláshoz feltehetően az is hozzájárulhatott, hogy a Német Nagydíjra az összes csapat kiszerelte az autójából a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) által a múlt héten szabálytalannak minősített interlink felfüggesztést, a FRIC-et. Az egyelőre nem derült ki, hogy valamelyik csapatot a többieknél hátrányosabban érintette-e az eszköz betiltása, a hírek szerint a leghatékonyabb megoldással rendelkező Mercedes mindenesetre így is az etalonnak tűnik.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!

11:57
július 18, 2014
Vágólapra másolva!

Hamarosan kezdünk

Köszöntjük kedves olvasóinkat a Német Nagydíj első szabadedzéséről élőben készülő tudósításunkban! A világbajnokság 10. fordulóját Hockenheimben rendezik, ahol a mezőny  - a német pályák évenkénti váltakozása miatt – 2012-ben járt utoljára. Akkor Fernando Alonso nyert a Ferrarival, az idei versenynek viszont a Mercedesek az egyértelmű esélyesei. A részletes futamelőzetes cikkünket itt találják.

11:58
július 18, 2014
Vágólapra másolva!

Nagyon meleg van

A levegő hőmérséklete már majdnem elérte a 30 fokot, délután pedig akár 33 fokos hőséggel is számolni kell. Süt a nap, ma nem várható eső, vasárnap viszont rövidebb záporok vagy zivatarok zavarhatják meg a versenyt. 

12:00
július 18, 2014
Vágólapra másolva!

Nem lesz FRIC-botrány

Csütörtökön kiderült, hogy az összes csapat kiszerelte az autójából az FIA által múlt héten szabálytalannak minősített interlink felfüggesztést, a FRIC-et. Így nem kell attól tartanunk, hogy az istállók egymás elleni óvásai megmérgezik a versenyhétvégét. A szakértők szerint az erősorrendben nem okoz majd komolyabb változásokat a rendszer betiltása. 

12:06
július 18, 2014
Vágólapra másolva!

Elkezdődött az edzés

Két tesztpilóta, Susie Wolff és Giedo van der Garde azonnal a pályára hajt, majd Vergne, Ericsson, Massa és Kobajasi is követi őket. Hamarosan talán mért köröket is láthatunk, hiszen a pénteki adatgyűjtés nagyon fontos lesz a két éve nem használt pályán.

12:08
július 18, 2014
Vágólapra másolva!

Üres a pálya

Már mindenki megtett legalább egy ellenőrző kört, az autók visszatértek a garázsba. Sergio Pérez azt jelentette a rádión, hogy az első perctől kezdve nagyon jónak érezte a pálya állapotát, a tapadással sincs gond. 

12:11
július 18, 2014
Vágólapra másolva!

Elromlott Wolff váltója

A Brit Nagydíj első szabadedzésén mindössze egy mért kört tudott megtenni, és most sem kezdődik jobban a napja: már az ellenőrző körében váltóhibát észlelt, de sikerült visszahoznia az autóját a garázsba. 

12:15
július 18, 2014
Vágólapra másolva!

A Williams kijavította a hibát

Ez gyors volt, Susie Wolff hamarosan ismét a pályára hajthat. Közben a két Caterham újra kimerészkedett a garázsból, talán most mért köröket is láthatunk. 

12:19
július 18, 2014
Vágólapra másolva!

Itt az első mért kör

Ericsson 1:25.401-es idővel nyitott. Viszonyításképpen: Button két évvel ezelőtt 1:16.595-ös idővel nyerte meg az első edzést. Közben Kobajasi átvette a vezetést csapattársától, ő 1:24.177-es kört futott.

12:21
július 18, 2014
Vágólapra másolva!

Magnussen az élen

Felgyorsultak az események, hirtelen 10 versenyző is mért kört teljesített. Most a McLaren dán újonca áll az élen, ideje 1:20.471. Hamilton is elkezdte a munkát, de az első mért köre csak a 7. helyre volt elég. 

12:24
július 18, 2014
Vágólapra másolva!

Rosberg hibázott

Először jelentette a rádión, hogy törmelékeket látott a pályán, majd a 2-es kanyarban túl szélesen fordult. Eddig egy mért kört futott, csak a 17. helyen áll. Továbbra is Magnussen vezet csapattársa, Button előtt. 

12:26
július 18, 2014
Vágólapra másolva!

Räikkönen autójával baj van

A Ferrari szólt neki, hogy lassítson le, mert gondok vannak az egyik vízpumpával. A finn vissza is tért a bokszba, még nem teljesített mért kört. A másik Ferrarival Alonso feljött a 3. helyre 1:20.653-as idővel. 

12:29
július 18, 2014
Vágólapra másolva!

Vettel a leggyorsabb

A németek átvették a vezetést hazai pályán: a címvédő 1:20.295-ös kört futott a Red Bull-lal, Rosberg pedig feljött a 2. helyre, a hátránya 42 ezred. Räikkönen autóját elkezdték szerelni a garázsban. 

12:31
július 18, 2014
Vágólapra másolva!

Vége az első 30 percnek

A versenyzők szokás szerint visszatértek a bokszba, hiszen az első fél óra után vissza kell adni az eddig használt extra abroncsokat a Pirellinek. Ezen a hétvégén egyébként a lágy és a szuperlágy gumikat lehet majd használni, az első edzésen valószínűleg csak az előbbieket láthatjuk. 

12:33
július 18, 2014
Vágólapra másolva!

A sorrend

Fél óra után az állás: Vettel, Rosberg, Magnussen, Ricciardo, Alonso, Button, Sutil, Vergne, Massa, Pérez. Most üres a pálya. 

12:37
július 18, 2014
Vágólapra másolva!

Autó a pályán

Max Chilton töri meg a csendet, és kihajt a garázsból a Marussiával. Räikkönen mellett egyébként ő a másik versenyző, aki még nem teljesített mért kört. 

12:40
július 18, 2014
Vágólapra másolva!

A Ferrari még szerel

A Twitteren egyelőre annyit közöltek, hogy Räikkönen "műszaki hiba" miatt ragadt a bokszban. Továbbra is csak Chilton köröz, de készülődnek a Mercedes versenyzői is. Hamilton egyébként eddig nem mutatta meg, mire lenne képes: az első két szektorban rendre nagyon gyors volt, az utolsóban viszont visszavett, ezért csak a 17. helyen áll. 

12:46
július 18, 2014
Vágólapra másolva!

Räikkönen nem tudja, meddig marad

A Brit Nagydíj hétvégéjén utalt arra, hogy a 2015-ös idény végén valószínűleg visszavonul, most viszont csak annyit mondott a Sky Sports riporterének: "A Ferrarinál fogom abbahagyni, de nem tudom, hogy mikor." A jelenlegi ferraris szerződése elvileg a következő idény végén jár le. 

12:48
július 18, 2014
Vágólapra másolva!

Lassan újraindul a körözés

De még mindig csak négy versenyző van a pályán, a két Caterham és a két Toro Rosso. Kobajasi már 17 kört teljesített, eddig egyértelműen ő a legszorgalmasabb. 

12:50
július 18, 2014
Vágólapra másolva!

Kvjat feljött a 3. helyre

1:20.425-ös időt futott, másfél tizeddel marad el Vettel idejétől. Közben a címvédő is kihajtott a pályára, csakúgy,  mint Grosjean és Hülkenberg. Vettel rádióbeszélgetéséből megtudhattuk, hogy zsinórban 6 mért kört fog megtenni. 

12:53
július 18, 2014
Vágólapra másolva!

Räikkönen visszatért

A Ferrari kijavította a hibát, a finn végre megkezdheti az érdemi körözést. Közben Vergne javított - feljött a 9. helyre, és kevesebb mint 4 tized a hátránya Vettelhez képest. Egyelőre elég szoros a mezőny eleje. 

12:55
július 18, 2014
Vágólapra másolva!

Button vette át a vezetést

Az ideje 1:20.087, 18 ezreddel vezet az időközben szintén javító Vettel előtt. Räikkönen pedig egy gyors körrel kezdett, 1:20.454-es idejével rögtön a 4. helyen találta magát. 

12:56
július 18, 2014
Vágólapra másolva!

Már Ricciardo az élen

A pilóták folyamatosan javítanak, most az ausztrál futotta meg a leggyorsabb kört. Ő az első, aki 1:20 alatti kört tudott futni, 1:19.697-es idővel vette át a vezetést. 

12:59
július 18, 2014
Vágólapra másolva!

A Mercedesek átvették az uralmat

Eddig hagyták, hogy a többiek elfoglalják a tabella első helyeit, de bő fél órával az edzés vége előtt az élre álltak: Rosberg 1:19.276-os idővel vezet, Hamilton több mint 2 tizeddel lemaradva a második. A brit a harmadik szektorban kapott sokat csapattársától. 

13:01
július 18, 2014
Vágólapra másolva!

Rosberg tovább javít

Több mint 1 tizedet faragott le az idejéből, 1:19.131-es körrel vezet. Alonso is futott egy jó kört, és feljött a 4. helyre, bár a hátránya már így is 7 tized. Rosberg egyébként gyakran hibázik, főleg az 1-es kanyarban. 

13:02
július 18, 2014
Vágólapra másolva!

A sorrend

Fél óra van hátra az edzésből, a jelenlegi állás: Rosberg, Hamilton, Ricciardo, Alonso, Button, Vettel, Magnussen, Räikkönen, Kvjat, Vergne. Hamilton javított a legutóbbi körében, már csak 65 ezreddel marad el a másik Mercedestől. 

13:06
július 18, 2014
Vágólapra másolva!

Alonso a harmadik

A pénteki szabadedzéseken általában ő követi a Mercedeseket, és most is feljött mögéjük, két és fél tizedes lemaradással. Rosberg megint blokkolta a kerekeit, Massa pedig egy pillanatra elhagyta a pályát a 2-es kanyarban. 

13:10
július 18, 2014
Vágólapra másolva!

Túlkormányzott a Sauber

Erre panaszkodik a tesztpilóta, Giedo van der Garde, aki a két Lotust is megelőzve jelenleg a 16. helyen áll. Susie Wolff egyébként eddig szépen helytáll a Williamsszel, Massától bő 2 tizeddel lemaradva a 15. helyen áll. 

13:11
július 18, 2014
Vágólapra másolva!

Melegszik a pálya

Már 43 fokos, délutánra várhatóan még magasabb lesz a hőmérséklete. Csak vasárnapra várható egy kis lehűlés, de a levegő hőmérséklete akkor is 27-28 fokos lesz. 

13:14
július 18, 2014
Vágólapra másolva!

Alig van néző a lelátókon

Persze még csak péntek délelőtt van, de Silverstone-ban már az első szabadedzésen is sok rajongó figyelte a helyszínről az eseményeket. A hírek szerint idén nagyon rosszul alakulnak a jegyeladások Hockenheimben, a vasárnapi versenyre is jóval kevesebb nézőt várnak, mint az elmúlt években.

13:18
július 18, 2014
Vágólapra másolva!

Az utolsó negyed óra kezdődik

Az elmúlt percekben nem volt nagy aktivitás a pályán, de a legtöbb versenyző most újra elkezdte a körözést. Hamilton Mercedesének hátulját bekenték az áramlásjelző festékkel.

13:21
július 18, 2014
Vágólapra másolva!

Hamiltonnak gondjai vannak

A rádión azt jelentette, hogy a kigyorsítások elején kevés a motorerő a Mercedesében, ezért egy kör után rögtön vissza is hajtott a bokszba. Rosberg a pályán van, de nem fut gyors köröket. 

13:24
július 18, 2014
Vágólapra másolva!

Alonso hibázik

A 8-as kanyarnál hagyta el a pályát, de sikerült folytatnia a körét. Továbbra is feltűnően sok a hiba, ennek köze lehet a FRIC felfüggesztés betiltásához is. 

13:29
július 18, 2014
Vágólapra másolva!

Sok benzin van az autóknak

Ezért az utolsó percekben nem sok javítást látunk. A Red Bullok például 1:23-as köröket futnak, de legalább kiegyensúlyozott a tempójuk, a mérnökök dicsérik is a versenyzőket. 

13:32
július 18, 2014
Vágólapra másolva!

Rosbergtől keményebb fékezést kérnek

A versenymérnöke azt mondta a németnek, hogy a 16-os kanyarban fékezzen keményebben, és az eddigieknél 10 méterrel később. Közben lejárt az idő, de a mostani köreiket még befejezhetik a versenyzők.

13:34
július 18, 2014
Vágólapra másolva!

Vége az edzésnek

A két Mercedes az élen maradt, Rosberg 1:19.131-es körével megtartotta a vezetést. A további sorrend: Hamilton, Alonso, Ricciardo, Button, Vettel, Magnussen, Räikkönen, Kvjat, Sutil. Köszönjük a figyelmet! 14 órakor jelentkezünk a második szabadedzéssel.