Vágólapra másolva!
A Brit Nagydíj időmérőjét elképesztően fordulatossá tette a változékony időjárás. A dobogóra is esélyes Williamsek és Ferrarik magukat eltaktikázva már a Q1-ben kiestek, a Marussiák a 12-13. helyen kötöttek ki, Hamilton pedig a Q3 végén egyszerűen elvette a gázt, mert azt hitte, a pálya túl vizes, ezért a többiek sem fognak javítani. Tévedett: az utolsó körben öten is megelőzték, köztük Rosberg, Vettel és Button.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül30 bejegyzés
15:35
július 05, 2014
Vágólapra másolva!

Noha számítani lehetett rá, hogy a Brit Nagydíj szombati napjára jósolt eső beleszólhat az időmérő edzés eredményébe, a kvalifikáció végül sokkal kaotikusabban alakult, mint bárki gondolta volna. Az idei 4. pole pozícióját bezsebelő Nico Rosberg megmutatta, hogy bármilyen körülmények között számolni kell vele, Lewis Hamilton viszont saját hibájával került ismét óriási hátrányba. Nem ő volt azonban az egyetlen az élmezőnyből, aki kínos bakit vétett: a Ferrari és a Williams még a Q1-ben számolta el magát, ezért a mezőny hátsó feléből kell majd felzárkózniuk.

Az egyórás edzés alatt szinte percenként változtak a körülmények, a csapatokat folyamatosan dilemma elé állította a megfelelő gumiválasztás. A Q1 elején még intermediate abroncsokon küldték pályára a versenyzőket, majd nem sokkal később slickekre váltottak, de az edzés során többször újra eleredt az eső. Ez fogott ki a Q1 végén a Ferrarin és a Williamsen is: a többieknél később hajtottak ki a közepes keverékű slick gumikon, és mire bebiztosították volna a továbbjutásukat, romlottak a körülmények. Fernando Alonso megpördült, és mások is hibáztak az utolsó percekben, ezért a folyamatosan lengetett sárga zászlók sem segítettek a továbbjutásért küzdő versenyzőkön.

Az időmérő első szakaszában így búcsúzott az Osztrák Nagydíjat az első sorból kezdő Valtteri Bottas és Felipe Massa, valamint a mindössze 19. és 20. pozíciót megszerző Alonso és Kimi Räikkönen is. „Ilyen időjárási körülmények között ez néha megtörténik” – mondta Alonso. „Akár 30 másodpercen is múlhat, hogy valakiből hős lesz, vagy lúzer.” Räikkönen hozzátette, hogy az utolsó mért körének közepén járt, amikor rákezdett az eső, és utána már „lehetetlen volt javítani.”

A Ferrari és a Williams blamájának köszönhetően bejutott a Q2-be mindkét Marussia, akik a többiek hibáit kihasználva a második szakaszban is remekeltek, Jules Bianchi a 12., Max Chilton pedig a 13. helyet szerezte meg. Komolyabb meglepetés azonban ebben a szakaszban nem történt, a Marussiák mellett a Sauberek és a Lotusok estek ki. A leggyorsabb köröket a Q1-ben és a Q2-ben is a Mercedesek futották meg: a második etapot Hamilton zárta az élen 1:34.870-es idővel, ami egyébként az egész edzés legjobb eredményének bizonyult.

Rosberg idei 4. pole-jával óriási lépést tett a győzelem felé - a galériához kattintson! Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

A Q3 tizenkét perce ismét káoszba fordult: a felszáradó pályán a pilóták slick gumikon tették meg az első köreiket, majd az egyre erősödő esőben mindannyian visszatértek a bokszba. Sokáig úgy tűnt, hogy az első próbálkozások dönthetnek a rajthelyekről, ekkor még Hamilton vezetett Rosberg és Sergio Pérez előtt. Az utolsó percekre azonban Daniel Ricciardo és a két Toro Rosso kivételével mindenki visszatért a pályára, bár később elismerték, hogy nem sok esélyt láttak a javításra. Így gondolkozott Lewis Hamilton is, aki a második szektorban járva meg volt győződve róla, hogy a vizes pályán nem tud gyorsulni, ezért maga elé engedte Rosberget, és a körét megszakítva visszatért a bokszba.

Mint kiderült, óriásit hibázott: a körét befejező Rosberg 3,5 másodpercet vert csapattársa idejére, az utolsó szektorban ugyanis mindenki meglepetésére szinte teljesen száraz volt a pálya. „A garázsban ülve úgy gondoltuk, akár ki is hajthatnánk a pályára megnézni, hogy milyenek a körülmények” – mondta a német az edzés után. „De mi sem gondoltuk komolyan, hogy ennyit javíthatunk. Az utolsó körömben már láttam, hogy megérte kint maradni, hiszen a pálya utolsó része nagyon száraz volt.”

Hamilton elismerte, hogy saját maga döntött a kör megszakításáról, ezért elnézést kért a szurkolóitól. A brit az edzés után nem tudott magyarázatot adni arra, hogy miért hajtott be a bokszba, és csalódottan elmondta, hogy a vasárnapi győzelemre sem lát esélyt. Rosbergen kívül ugyanis megelőzte őt az utolsó percben óriásit javító Sebastian Vettel, Jenson Button, Nico Hülkenberg és Kevin Magnussen is. „A garázsban várakoztunk, majd végül kihajtottunk a slick gumikon. Egyetlen mért kört teljesítettünk az edzés végén, de nehéz volt elhinni, hogy találunk száraz íveket” – mondta a 2. rajthelyet megszerző Vettel, aki Rosberg idejétől is 1,6 másodperccel elmaradt. „Szerintem Anglia az egyetlen ország, ahol ilyen körülmények lehetségesek, de végül minden jól alakult, és nagyon örülök, hogy az első sorba kerültem.”

A 4. rajthelyet megszerző Hülkenberg elmondta, még soha nem látott ilyen gyorsan felszáradó pályát. „Először vezethetetlennek tűnt, a következő percben pedig teljesen száraz volt” – mondta a német. „Nehéz volt megítélni, hogy mi is történik odakint.” Egyetértett vele Jenson Button is, aki „hihetetlenül” boldog volt a 3. helye miatt, bár elismerte, hogy a szerencsének is szerepe volt az eredményében. „Mi sem gondoltuk volna, hogy javítani tudunk, de végül úgy gondoltuk, megpróbáljuk.”

Az időmérő után két versenyzőt biztosan hátrasorolnak – Esteban Gutiérrezt az ausztriai veszélyes bokszutcai kiengedésért 10 hellyel, Chiltont váltócsere miatt 5 hellyel -, Sergio Pérezt pedig vizsgálják, mert a Q2-ben állítólag feltartotta Pastor Maldonadót.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!

15:40
július 05, 2014
Vágólapra másolva!

Még 20 perc az időmérőig

Köszöntjük kedves olvasóinkat a Brit Nagydíj időmérő edzéséről élőben készülő tudósításunkban! Ahogy várható volt, szombatra valóban megérkezett az eső Silverstone-ba: a délelőtti edzés vizes pályán zajlott, ezért az eredmények nem is mérvadóak. Az élen a két Red Bull végzett, de a pénteki leggyorsabb köröket megfutó Mercedes - Fernando Alonsóhoz hasonlóan - egyetlen mért kört sem teljesített. 

15:43
július 05, 2014
Vágólapra másolva!

Nem száradt fel a pálya

Néhány perce sütött a nap, és az aszfalton száraz foltok jelentek meg, de a pálya bizonyos részein most is szemerkél az eső. Az egyébként is nehéz pályán trükkös körülmények között fog megkezdődni az időmérő. 

15:46
július 05, 2014
Vágólapra másolva!

Esőben Hamilton az esélyes

Idén eddig három időmérő edzést rendeztek vizes pályán, és mindháromszor Hamilton szerezte meg a pole-t. Rosberg két harmadik és egy negyedik rajthelyet tud felmutatni az esőben. 

15:50
július 05, 2014
Vágólapra másolva!

Figyelni kell a pályaelhagyásokra

Az FIA Silverstone-ban is figyelmeztette a versenyzőket, hogy maradjanak a pálya kijelölt határain belül, a jogtalanul előnyhöz jutott versenyzőket ugyanis büntetni fogják. A pályaelhagyások miatt a két héttel ezelőtti Osztrák Nagydíjon is törölték több versenyző köridejét. Silverstone-ban a 9-es és 18-as kanyarnál kell különösen figyelni.

15:52
július 05, 2014
Vágólapra másolva!

Most jobban esik

A pálya bizonyos pontjain intenzívebbé vált a csapadék, és az előrejelzések alapján még több mint fél óráig eshet. Nehéz lesz eldönteni, hogy milyen gumikon érdemes pályára küldeni a versenyzőket. 

15:56
július 05, 2014
Vágólapra másolva!

Két versenyzőt fognak hátrasorolni

Gutiérrezt 10 hellyel sorolják majd hátrébb az időmérő után, mivel a csapata Ausztriában veszélyesen engedte ki a bokszból, Chilton autójában pedig délelőtt váltót cseréltek, amiért öthelyes rajtbüntetés jár.

16:01
július 05, 2014
Vágólapra másolva!

Elkezdődött a Q1

A csapatok az intermediate gumik mellett döntöttek, de Gutiérrez rádión jelentette a Saubernek, hogy néhány kanyar lényegében már száraz. A két Williams még kivár, a többiek a pályán vannak.

16:05
július 05, 2014
Vágólapra másolva!

Hamilton az élen

Megvannak az első mért körök, Hamilton 1:43.676-os idővel vezet, több mint egy másodpercet vert a 2. helyen álló Ricciardóra. Őket Rosberg, Vettel és Alonso követi. A Force India közölte Pérezzel, hogy a bokszutcában megint esik az eső. Most már a Williamsek is kihajtottak a pályára. 

16:07
július 05, 2014
Vágólapra másolva!

Räikkönen a kiesőzónában

A finn egy nagyon lassú, 1:55-ös körrel kezdett, de valószínűleg a következő próbálkozásával javítani fog. Hamilton úgy érzi, érdemes slick gumikra váltaniuk, ha változatlanok maradnak a körülmények.

16:10
július 05, 2014
Vágólapra másolva!

Már mindenkinek van köre

A Williamsek az 5. és 6. helyre jöttek fel első mért körükkel, és Räikkönen is kikerült a veszélyzónából, bár a 14. helyével még nem lehet túl nyugodt. 

16:12
július 05, 2014
Vágólapra másolva!

Jönnek a slick gumik

Chilton, Kobajasi,Gutiérrez, Sutil és Button már a száraz pályára való abroncsokat használják. Nehéz dolguk lesz, hiszen az ideális ív mellett még elég nedves az aszfalt. 

16:14
július 05, 2014
Vágólapra másolva!

Button slickeken a leggyorsabb

Sutil és Gutiérrez is megelőzte az eddigi élmezőnyt, már egyértelműen a száraz pályára való gumik a gyorsabbak. Button 1:39.791-es körrel vette át a vezetést. Már mindenki slickekre váltott.

16:16
július 05, 2014
Vágólapra másolva!

Kvjat az élen

Button korábbi idejét törölték, amiért túl szélesen fordult az utolsó kanyarban, így a Toro Rosso orosz versenyzője állt az élre. Rosberg azonban pillanatokkal később átvette a vezetést, már ő vezet 1:40.380-as idővel. A két Ferrari veszélyben van, mindketten kiesőhelyen állnak, és a Williams sem lehet nyugodt.

16:20
július 05, 2014
Vágólapra másolva!

Kiestek a Ferrarik és a Williamsek

Óriási meglepetés a Q1-ben: Alonso az utolsó körében megpördült, és Räikkönen is hibázott, ráadásul a sárga zászlók sem segítettek neki. A két Williams is kiesett  - az utolsó percekben újra rákezdett az eső, ez okozhatta a sok kicsúszást. A kiesők sorrendje: Bottas, Massa, Alonso, Räikkönen, Ericsson, Kobajasi.A két Marussia továbbjutott.

16:22
július 05, 2014
Vágólapra másolva!

A továbbjutók sorrendje

Rosberg, Kvjat, Hamilton, Bianchi, Hülkenberg, Chilton, Pérez, Magnussen, Sutil, Vergne.  Vettel az utolsó, 16. helyen jutott tovább. 

16:25
július 05, 2014
Vágólapra másolva!

Már megy a Q2

Újra esik, ezért a versenyzők megint intermediate gumikkal hajtottak a pályára. Räikkönen éppen most nyilatkozik a Sky Sportsnak: szerinte a Ferrari rosszul időzített, ugyanis az utolsó körük felénél rákezdett az eső, ezért a slick gumikon már nem lehetett javítani.

16:28
július 05, 2014
Vágólapra másolva!

Megint elállt az eső

Az időjárás továbbra sem könnyíti meg a csapatok dolgát, szinte percenként változnak a körülmények. A két Mercedes áll az élen, Hamilton 1:44.639-es idővel vezet. Sutil egyébként nem vesz részt a Q2-ben, mert az első szakasz végén kicsúszott, és nem tudat visszavinni az autóját a bokszba.

16:31
július 05, 2014
Vágólapra másolva!

Vettel az élen

1:44.085-ös körrel vette át a vezetést. Száraz a pálya, Hamilton azt kérte a csapatától, hogy máris váltsanak slick gumikra. Még 8 perc van hátra a Q2-ből, a Marussiák és a Sauberek mellett Button és Grosjean áll kieső helyen. 

16:33
július 05, 2014
Vágólapra másolva!

Vettel idejét törölték

Pályaelhagyással jutott előnyhöz, a sportfelügyelők nem kegyelmeztek. Így Hamilton áll az élen 1:44.639-es idejével, mögötte Ricciardo, Rosberg, Button és Kvjat áll a tabellán.

16:36
július 05, 2014
Vágólapra másolva!

Megint jobbak a slickek

Eléggé felszáradt a pálya ahhoz, hogy a versenyzők a száraz pályára való gumikat használják. Egy pillanatra még Bianchi is az élre tudott állni a Marussiával, de azóta Vettel és Vergne megelőzte őt. A francia 1:38.310-es idővel vezet.

16:38
július 05, 2014
Vágólapra másolva!

A Mercedesek az élen

Hamilton óriásit javított, 1:35.000-ás körrel vezet, Rosberg 179 ezreddel marad el tőle. A két Lotus, a két Marussia és a két Sauber áll most kieső helyen. 

16:40
július 05, 2014
Vágólapra másolva!

Gutiérrez kicsúszott

Sutilhoz hasonlóan a pálya szélén fejezi be az edzést, a Copse-nál vesztette el az uralmát az autója felett. Sárga zászlókkal fejeződött be a Q2, a kiesők: Grosjean, Bianchi, Chilton, Gutiérrez, Maldonado, Sutil. A továbbjutók sorrendje: Hamilton, Rosberg, Vettel, Button, Kvjat, Hülkenberg, Pérez, Magnussen, Vergne, Ricciardo. 

16:44
július 05, 2014
Vágólapra másolva!

Örül a Marussia

Bianchi pályafutása eddigi legjobb rajthelyét szerezte meg a 12. pozícióval. Chilton is jól szerepelt, a 13. helyen végzett, de a büntetése miatt csak a 18. rajtkockából kezdeti meg a versenyt. Közben kiderült, hogy Maldonadónak műszaki hibája volt, az üzemanyagnyomás csökkent az autójában.

16:50
július 05, 2014
Vágólapra másolva!

Megy a Q3

Mindenki a pályán van, úgy tűnik, az összes versenyző két mért körrel próbálkozik majd. Most megint jobban esik az eső, Rosberg a Stowe kanyarban jelezte a csapadékot. 

16:52
július 05, 2014
Vágólapra másolva!

Hamilton vezet

A nehéz körülmények között csúszkálnak az autók, de a Mercedesek így a leggyorsabbak voltak: Hamilton 1:39.232-es kört futott a közepes gumikon, Rosberg 2 tizeddel marad el tőle. Vettel félbehagyta a körét. 

16:55
július 05, 2014
Vágólapra másolva!

Így maradhat a sorrend

Most egyértelműen esik az eső, és az összes versenyző a bokszban van, ezért lehet, hogy senki nem fog javítani a következő percekben. A sorrend: Hamilton, Rosberg, Pérez, Ricciardo, Kvjat, Vergne, Button, Hülkenberg, Magnussen, Vettel. 

16:57
július 05, 2014
Vágólapra másolva!

Pérezt vizsgálják

A Q2-ben állítólag feltartotta Maldonadót. 2 perccel az edzés vége előtt a versenyzők többsége újra a pályára hajtott, de Ricciardo, Kvjat és Vergne a bokszban maradt. 

17:01
július 05, 2014
Vágólapra másolva!

Rosbergé a pole, Hamilton 6.

Az időmérő végére is maradt meglepetés: az utolsó körükben többen is javítani tudtak, Hamilton viszont maga elé engedte Rosberget, majd a körét megszakítva visszatért a bokszba. Rosberg 1:35.766-is idővel megszerezte a pole-t, és Hamiltont megelőzte Vettel, Button, Hülkenberg és Magnussen is. Az első tíz sorrendje: Rosberg, Vettel, Hülkenberg, Magnussen, Hamilton, Pérez, Ricciardo, Kvjat, Vergne. 

17:04
július 05, 2014
Vágólapra másolva!

Rosberg idei 4. pole-ja

Ezzel utolérte Hamiltont. A német megint óriási lehetőséget kapott arra, hogy növelje az előnyét a világbajnokságban. Hamilton állítólag úgy érezte, nem tudna javítani, ezért szakította meg az utolsó körét. Köszönjük a figyelmet! Hamarosan jelentkezünk a teljes eredménylistával és az összefoglalóval.