Vágólapra másolva!
A Brit Nagydíj szombat délelőtti szabadedzését a két Red Bull nyerte a két Lotus előtt, de a végig vizes pályán Alonso és a Mercedesek nem tettek meg mért kört.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül32 bejegyzés
12:31
július 05, 2014
Vágólapra másolva!

A Red Bullok nyerték a Brit Nagydíj utolsó szabadedzését szombat délelőtt, az eredmények azonban nem sokat árultak el az időmérőn várható erőviszonyokról, mert a reggelig tartó heves esőzés miatt a pálya végig vizes maradt, délutánra viszont valószínűleg felszárad. A Mercedesek és a pénteken stabilan a 3. helyen álló Fernando Alonso ezért inkább vigyáztak az autójukra, mért kört egyáltalán nem tettek meg.

Erre jó okuk volt, mert a nagy nyomatékú turbómotorokat nehéznek tűnt megzabolázni a csúszós aszfalton. Bár csak Jules Bianchi törte össze az autóját, és ő sem vészesen, amikor túl későn lépett a fékre a Stowe kanyarnál, szinte mindenki lesodródott a pályáról egyszer-kétszer. Köztük Lewis Hamilton, aki az edzés vége felé még kimerészkedett, hogy megtapasztalja a körülményeket. A legszebb jelenettel Danyiil Kvjat szolgált: ő a célegyenesre ráfordulva látványos farolást mutatott be a Toro Rossóval, ügyesen megfogva az autóját.

Az esőben Vettel volt a leggyorsabb Forrás: Red Bull

A leggyorsabb, 1:52.522-es kört a címvédő Sebastian Vettel futotta a 35. percben, aki az idén először fejezett be az élen egy edzést. A Maggotts/Becketts kombinációban ő is kicsúszott a kavicságyba egyszer, de az autójának nem esett baja. Daniel Ricciardo egy tizedmásodperccel maradt le a csapattársától, a két Red Bull mögött pedig a Lotusok végeztek. Ők szintén az intermediate gumikkal érték el a legjobb idejüket, akárcsak Kvjaton és Valtteri Bottason kívül mindenki más. Az első két szektorban egyébként még úgy is a Mercedesek érték el a legjobb részidőt, hogy csak fel/levezető kört teljesítettek.

Míg Alonso, Hamilton és Nico Rosberg az edzés során is hol elálló, hol újra rákezdő eső miatt nem tett meg mért kört, Max Chilton azért maradt a bokszban, mert kiderült, hogy a váltója cserére szorul, amiért öt rajthelyes büntetés vár rá.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!

12:45
július 05, 2014
Vágólapra másolva!

Hamarosan kezdődik az edzés

Köszöntünk mindenkit a Brit Nagydíj harmadik szabadedzéséről élőben készülő tudósításunkban! Ahogy arra számítani lehetett, megérkezett az eső, úgyhogy jelenleg is vizes a pálya, amely az idén 50. alkalommal ad otthont az F1-es versenynek.

12:47
július 05, 2014
Vágólapra másolva!

Száraz lehet az időmérő

Az eső e pillanatban nem esik, de sötét felhők kavarognak a pálya fölött. Az időjárás előrejelzés most épp azt jósolja, hogy az időmérő elején eshet egy kicsit, de nagy zuhé nem várható. Tulajdonképpen kár érte, mert az izgalmasan összekeverte volna a rajtrácsot.

12:50
július 05, 2014
Vágólapra másolva!

A Mercedes előnye megmaradt

A pénteki edzésnapon Hamilton 2 tizedet vert Rosbergre, és 7-et a 3. helyezett Alonsóra, de az autója megállt, ezért nem tudott megtenni hosszú etapot a délután folyamán. Úgy érezte, ez hátrányos helyzetbe hozza, mert Rosberg adataival nem sokra megy, ezért ma délelőtt a szokásos programját átalakítva inkább a versenyre, mint az időmérőre akar készülni. A dobogó legalsó fokáért a jelek szerint a Ferrari és a Red Bull fog küzdeni, bár némi esélye a Williamsnek is lesz, ha mára összekapja magát. Az elemzésünk itt olvasható.

12:55
július 05, 2014
Vágólapra másolva!

Ricciardo is lépéshátrányban

Akárcsak Hamilton, ő sem tett meg hosszú hosszú etapot tegnap - ez a munka a Red Bullnál Vettelre hárult, aki jó tempót diktált, és csak Rosbergtől maradt el. A vizes pálya Ricciardót és Hamiltont is megakadályozhatja abban, hogy a versenyre tudjanak készülni. A levegő jelenleg 16, az aszfalt 21 fokos, 90 százalékos a páratartalom. A szél most nem túl erős, kb. 9 km/ó-s.

12:59
július 05, 2014
Vágólapra másolva!

Hamilton a régi Mercit csodálja

A Mercedes a garázs közepére "inspirációként" begurította Fangio W196R Streamlinerét, amely hatvan évvel ezelőtt mutatkozott be a Francia Nagydíjon. Hamilton kíváncsian nézegeti és tapogatja az ezüstszínű szépséget. Még a szoknyája alá is benézett!

13:01
július 05, 2014
Vágólapra másolva!

Autók a pályán

Zöldre váltott a lámpa a bokszutca végén, és a vizes aszfalt ellenére azonnal tizen mentek ki a pályára, hogy megtegyék az ellenőrző körüket. Úgy tűnik, a többség az intermediate gumikat választotta, de olyan is van, aki a rendes esőgumit. Ennek persze egyelőre nincs jelentősége.

13:04
július 05, 2014
Vágólapra másolva!

Zéró tolerancia az utolsó kanyarban

Charlie Whiting a Sky szerint arról informálta a versenyzőket, hogy aki bárhol, de főleg az utolsó kanyarban előnyt szerez a pálya elhagyásával, ugyanúgy büntetésre számíthat, mint két hete, Ausztriában.

13:06
július 05, 2014
Vágólapra másolva!

Nem is túl vizes a pálya

Bottas, aki rendes esőgumival volt kint, épp arról számolt be a rádión, hogy "az aszfalt állapota sokkal jobb, mint vártam." Egész sok helyen vannak már száraz foltok. Közben mindenki járt már odakint, kivéve Hamiltont, aki az autójában ücsörög. Mért köre még senkinek nincs.

13:08
július 05, 2014
Vágólapra másolva!

Hamiltont is kiment

Ez azt jelenti, hogy már mindenki járt a pályán. Pillanatnyilag a két Mercedes és Alonso van kint.

13:10
július 05, 2014
Vágólapra másolva!

Rövidesen száraz lesz az aszfalt

"Ha nem ered el újra az eső, a pálya szerintem mindjárt alkalmas lesz az elsődleges gumikhoz, de most még interek kellenek" - jelenti a rádión Kobajasi a napokban gazdát cserélt Caterhamnek. Silverstone-ba már az új csapatvezetés jött el, többek között Christijan Albersszel, aki nem volt hajlandó elárulni a titokzatos svájci/közel-keleti befektetők kilétét.

13:13
július 05, 2014
Vágólapra másolva!

A Mercik a rajtot gyakorolják

Hamilton és Rosberg is megállt, aztán gázt adott a bokszkijáratnál, hogy beállítsák a kuplung fogáspontját. Mért kört még mindig nem tett meg senki, Alonso például a garázs egyik sarkában, a gondolataiba merülve üldögél.

13:14
július 05, 2014
Vágólapra másolva!

Sok a néző Silverstone-ban

Bár mostanában sok szó esik az F1 csökkenő nézettségéről, jó hír, hogy a brit közönséget a turbómotorok hangja miatti nyavalygás sem tántorította el: tegnap 4 ezerrel többen mentek ki a pályára, mint egy évvel ezelőtt.

13:16
július 05, 2014
Vágólapra másolva!

Megvan az első mért kör

Ericsson teljesíti 1:57.091 alatt, Kobajasi elsőre majdnem 3 másodperccel lassabb nála. Mindkét Caterhamen interek vannak.

13:18
július 05, 2014
Vágólapra másolva!

Chiltonnak váltóhibája van

Rosszul kezdődik a napja: a Marussia arról számol be, hogy kiszállt az autójából, mert ki kell cserélni a váltóját. Ez 5 rajthelyes büntetés lesz... Közben Vergne vette át a vezetést 1:55.236-tal, szintén az intereken.

13:20
július 05, 2014
Vágólapra másolva!

Újra esik

"Még több eső jön!" - jelenti Hamilton a rádión, és tényleg: már meg is érkezett, de egyelőre még tudnak javítani a versenyzők. Közben Kvjat elképesztő farolást mutatott be a célegyenesre ráfordulva. Csoda, hogy megfogta; a bokszban Button is hitetlenkedve nézi a monitort.

13:22
július 05, 2014
Vágólapra másolva!

Kvjat az élre ugrik

A szemerkélő eső ellenére 1:54.657-tel átveszi a vezetést, de aztán Vergne 1:54.602-vel azonnal visszaelőzi.

13:24
július 05, 2014
Vágólapra másolva!

Már Magnussen a leggyorsabb

1:54.092-re javított a McLarennel. Rosberg az első két szektorban abszolút legjobb részidőt futott, de nem fejezte be a körét, visszatért a bokszba. Úgy tűnik, még hevesebb eső jön.

13:27
július 05, 2014
Vágólapra másolva!

Magnussen tovább javít

Chilton szomorkodva nézi a bokszból, hogy a McLaren dán újonca 1:53.911-re faragja le az idejét, Maldonado pedig feljön a második helyre, még mindig az intermediate gumikon. Nehéz eldönteni, hogy Alonso vagy a nézők unatkoznak-e jobban: sok autó nincs a pályán.

13:29
július 05, 2014
Vágólapra másolva!

Ricciardo átveszi a vezetést

Wow! A legelső mért körét 1:52.631 alatt teljesíti, amivel 1,3 másodpercet ver Magnussenre. Igaz, az első két szektorban ő is elmaradt Rosbergtől, aki nem fejezte be a saját körét, pedig könnyedén az élre állt volna.

13:31
július 05, 2014
Vágólapra másolva!

A sorrend

Az edzés felénél: Ricciardo, Magnussen, Button, Grosjean, Maldonado, Räikkönen, Vergne, Kvjat, Hülkenberg, Pérez, Ericsson, Bianchi, KObajasi. Mindenki az intereket használta.

13:33
július 05, 2014
Vágólapra másolva!

Grosjean megpördült

A célegyenesre ráfordulva úgy mutatott be egy fél piruettet a műfűre rásodródva, hogy éppen elkerülte a szemközti falat. Ügyes! Az eső a jelek szerint erősödik, de Vettel így is feljött az 5. helyre az imént.

13:35
július 05, 2014
Vágólapra másolva!

Vettel az élen

Hm, ez szép kör volt: a romló körülmények ellenére 9 századdal megelőzte Ricciardót, az ideje 1:52.522. Az utolsó szektorban abszolút legjobb részidőt ért el, az első kettőben viszont ő is elmaradt Rosbergtől.

13:38
július 05, 2014
Vágólapra másolva!

Hamilton kicsúszik

A második mérési ponton 0,553 másodperces előnnyel vezetett, de aztán kicsúszott a kavicságyba, ezért visszatért a bokszba, amit Rosberg a garázsból figyelt. Közben Sutil felkapaszkodott a 7. helyre a Sauberrel.

13:42
július 05, 2014
Vágólapra másolva!

Csak ketten vannak kint

Bianchi és Gutiérrez. Hatan - Chilton, Bottas, Massa, Alonso, Rosberg és Hamilton - még egyáltalán nem tettek meg mért kört.

13:44
július 05, 2014
Vágólapra másolva!

Bianchi a gumifalnak ütközik

Túl későn fékezett a Stowe-nál, és a kavicságyon átszánkázva a szemközti gumifalnak csapdott, de nem nagy erővel, úgyhogy csak az első szárnya tört le. Néhány másodperccel korábban Sutil is ugyanazt csinálta ugyanott, de ő elkerülte a falat. A Marussiának mindenesetre pocsék délelőttje van: Chiltont váltóhiba tartja a garázsban.

13:47
július 05, 2014
Vágólapra másolva!

Wolff svájci sapkát visel

Fangio régi Mercedeséhez passzoló, szürke kockás sapit húzott, és azzal a fején küzd az elemek ellen. Mitagadás, mókásan néz ki.

13:49
július 05, 2014
Vágólapra másolva!

A McLarenek befejezték

Még 10 perc hátra van, de a pálya hideg, és ők amúgy is küszködnek a gumik hőmérsékletével. Alonso továbbra is a garázs sarkában üldögél, és jobb híján a sapkájával játszik. Vettel közben kisodródott a Maggotts/Beckettsben, de baja nem esett. Régóta nem javított senki.

13:52
július 05, 2014
Vágólapra másolva!

Kvjat esőgumikon gyakorol

De még azokon is a műfűre sodródik, és megcsúszik a Brooklandsben. A gyakorlásnak most nincs sok értelme, ha az időmérőn száraz lesz a pálya. Úgy tűnik, az eső már el is állt.

13:54
július 05, 2014
Vágólapra másolva!

Bottas a 7. helyen kezd

Na, az edzés végére a Williamsek is aktivizálták magukat. A finn az esőgumikon a 7., Massa az intermediate-eken a 12. legjobb időt ért el elsőre. A célegyenes közepére került egy karosszéria darab, amely Sutil Sauberjéről szakadt le.

13:58
július 05, 2014
Vágólapra másolva!

Mindkét Force India megcsúszik

Hülkenberg autója gázadás közben egy pillanat alatt beriszál, elég ijesztő látványt nyújtva. Nem biztos, hogy most szívesen ülnénk abban a pilótafülkében! Úgy tűnik, megint romlottak a körülmények.

14:01
július 05, 2014
Vágólapra másolva!

Az edzésnek vége

Sutil búcsúzóul lecsúszik a műfűre az utolsó kanyarban, de megússza. Az edzésnek vége, Vettel, Ricciardo, Maldonado és Grosjean végzett az élen, de Alonso és a Mercedesek nem tettek meg mért kört. Köszönjük a figyelmet! Hamarosan jelentkezünk az összefoglalóval is. Időmérő 2-kor!