Vágólapra másolva!
A Q3 végén túlerőltette az egyik kanyart, és kiengedte az autóját a bukótérbe, így a sárga zászlók miatt az addig a 2. helyen álló Hamilton már nem tudott javítani az eredményén. Mögülük a Red Bullok rajtolhatnak majd. Rosberg gyanús kicsúszását azonban már vizsgálják a sportfelügyelők.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül35 bejegyzés
15:30
május 24, 2014
Vágólapra másolva!

A biztató eredményekkel záruló szabadedzések után a Red Bullnak végül Monacóban sem volt esélye arra, hogy legyőzze a Mercedeseket az időmérőn: Nico Rosberg idei második pole pozícióját szerezte meg Lewis Hamilton előtt, a harmadik helyen végző Daniel Ricciardo pedig több mint 3 tizeddel elmaradt tőlük.

Noha az eredménylista nagy meglepetéseket nem tartogatott, a monacói időmérő valószínűleg még sokáig beszédtémát szolgáltat mind a sajtó, mind a szurkolók körében. Rosberg ugyanis ellentmondásos módon szerezte meg az első rajtkockát: miután a mért körök első fordulója után ő állt az élen, az utolsó körében hibázott a Mirabeau-kanyarban, és a menekülőútra kellett hajtania. Ezért a második szektor elején lengetni kellett a sárga zászlókat, ami többek között az addig jó tempót diktáló Hamilton körét is tönkretette.

Rosberg így 59 ezredes előnnyel zsinórban másodszor szerezte meg a monacói pole-t, ami a szűk utcai pályán óriási előnyt jelent neki a vasárnapi versenyre. A német elismerte, hogy „nem ideális” módon nyerte meg az időmérőt, ettől függetlenül rendkívül boldogan nyilatkozott az edzés után. „A hibám után azt hittem, véget ért számomra az edzés – azt gondoltam, tiszta lesz a pálya, és valaki gyorsabb kört fut nálam. Örülök, hogy végül nem így alakult” – mondta Rosberg, aki elnézést kért Hamiltontól a hibája miatt.

Rosberg bocsánatot kért Hamiltontól a hibája miatt - a galériáért kattintson! Forrás: Daimler

A brit szemlátomást mérges volt csapattársára, a bocsánatkérésre csak egy rövid válasszal reagált: „Erre nem tudok mit mondani”. Úgy érzi, övé lett volna a pole pozíció, ha nem kell lelassítania a második szektorban. „Néhány tizeddel gyorsabb voltam” – mondta. „De igazából mindegy, előbb kellett volna jobb kört futnom.” Az eset után természetesen sokakban felmerült, hogy Rosberg szándékosan csúszott ki a Mirabeau-ban, és az egyik nyilatkozatában Hamilton is utalt arra, hogy nem lehet kizárni ezt a lehetőséget. Bár Niki Lauda egyértelműen leszögezte, hogy szó sem volt szándékos hibáról, a sportfelügyelők kivizsgálták az esetet, de Rosberget ártatlannak találták.

A továbbra is remek formában lévő Ricciardo ezúttal is legyőzte csapattársát, Sebastian Vettelt, az idei 6 időmérőből már ötödször volt jobb nála. Ennek ellenére az ausztrál sem volt maradéktalanul elégedett a körével. „Azt hiszem, mindannyian úgy érezzük, hogy maradt még bennünk valami” – nyilatkozta az edzés utáni sajtótájékoztatón. „Az egész időmérő alatt küszködtem az autómmal, és végül a 8-as kanyarban hibáztam is. Utána már nem volt esélyem a javításra.”

A Ricciardótól másfél tizeddel elmaradó Vettel MGU-K-problémával küszködött, de nem tudni, ez mennyire befolyásolta a köridőit. A 4. helyet így is sikerült megszereznie a két Ferrari, Fernando Alonso és Kimi Räikkönen előtt. Noha a finn az edzéseken közel tudott kerülni csapattársához, a Q3-ban 7 tizeddel lassabb kört futott Alonsónál, ezért csak a 6. helyről indulhat. A két Toro Rosso remek teljesítménnyel bejutott a Q3-ba, Jean-Eric Vergne a 7., az élete első utcai pályás versenyét teljesítő Danyiil Kvjat pedig a 9. lett. Közéjük Kevin Magnussen fért be, akinek sikerült legyőznie tapasztalt csapattársát, a 12. helyen végző Jenson Buttont.

A két Force India közül ezúttal is a 10. helyen végző Sergio Pérez volt a jobb, Nico Hülkenberg idén harmadszor nem tudott bekerülni a Q3-ba, a 11. helyről indulhat. A Williams edzése nem alakult jól: Valtteri Bottas a 13. rajtkockát szerezte meg, de még így is jobban járt, mint Felipe Massa, akibe a Q1-ben Marcus Ericsson beleszaladt a Mirabeau-nál. A brazil autójának összetört az eleje, és hiába jutott tovább a Q2-be, nem tudta folytatni az edzést. „Hagytam neki helyet, de belehajtott az autómba. Nem tudom, mi mást mondhatnék” – nyilatkozta a csalódott Massa.

A Lotusoknak sikerült a Q2-be jutniuk, onnan azonban nem tudtak továbblépni, a 14. és 15. helyről indulhatnak. A két Sauber eddig sem jutott el, már az első szakaszban kiestek a Marussiákkal és a Caterhamekkel együtt. A Monacóban megszokott forgalom ezúttal is többeknek gondot okozott, Esteban Gutiérrezt és Pastor Maldonadót vizsgálják is feltartásért.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!

15:40
május 24, 2014
Vágólapra másolva!

Még 20 perc az időmérőig

Köszöntjük kedves olvasóinkat a Monacói Nagydíj időmérő edzéséről élőben készülő tudósításunkban! A három szabadedzés után ezúttal már élesben kell bizonyítaniuk a versenyzőknek, akiket a rövid, szűk pályán a forgalom is alaposan megzavarhat majd. 

15:42
május 24, 2014
Vágólapra másolva!

Lehet esélye a Red Bullnak?

Ricciardo a délelőtti szabadedzésen mindössze 5 századdal maradt el Hamilton idejétől, Rosberget pedig meg is tudta előzni. Vettel is gyors volt, de a forgalom miatt nem tudta megmutatni, mire lenne képes valójában. Az idény legrövidebb pályáján egyébként is szorosabb a mezőny, Monacóban ráadásul a motorerőnek sincs nagy jelentősége. 

15:46
május 24, 2014
Vágólapra másolva!

Süt a nap

A délelőtti edzéshez hasonlóan az időmérőn is szép idő várja a versenyzőket. Felhőket nem látni az égen, süt a nap, és 22 fokra emelkedett a hőmérséklet. Eső nem várható. 

15:50
május 24, 2014
Vágólapra másolva!

Hamiltonnak még nincs pole-ja

Mármint Monacóban. A mezőnyből azonban már hatan elmondhatják magukról, hogy az első rajtkockából vághattak neki az utcai versenynek: Alonso kétszer is a leggyorsabb tudott lenni az időmérőn, rajta kívül pedig Räikkönen, Massa, Button, Vettel és Rosberg szerzett itt pole-t. Tavaly Rosberg nyerte az időmérőt, 1:13.876-os idővel. 

15:55
május 24, 2014
Vágólapra másolva!

Eddig elkerülték a korlátokat

Az idei szabadedzéseken szokatlan módon nem történt nagyobb incidens, csak csütörtökön láthattunk kisebb koccanásokat. A csúszós pályán ugyan sokan hibáztak, a Monacóban gyakori autótörések azonban egyelőre elmaradtak - kíváncsian várjuk, hogy az időmérőt is megússzák-e baleset nélkül. 

16:00
május 24, 2014
Vágólapra másolva!

Elkezdődött a Q1

A versenyzők többsége a pályára sietett, most 18 percük van arra, hogy sikerüljün egy tiszta kört futniuk. Az aszfalt egyébként jelentősen melegebb lett a délelőtti edzés óta, már 42 fokos. 

16:03
május 24, 2014
Vágólapra másolva!

A Red Bull még kivár

Ricciardo és Vettel egyelőre a bokszban várakozik, a többiek viszont már a mért körüket is megkezdték. Máris nagy a forgalom, ez biztos számos versenyzőnek okoz majd problémákat. Charlie Whiting külön figyelmeztette a pilótákat, hogy akkor se tartsanak fel másokat, ha helyet akarnak hagyni maguk előtt egy gyors körhöz.

16:05
május 24, 2014
Vágólapra másolva!

A Mercedes az élen

Rosberg és Hamilton rögtön az élre állt, Massa és Gutiérrez követi őket az első körök után. Közben a Red Bullok is kihajtottak a bokszból. 

16:07
május 24, 2014
Vágólapra másolva!

Kvjat hibázott

Az alagút után vesztette el az uralmát az autója felett, ijesztő pillanatban volt része, de egy megpördülés után vissza tudta vinni az autóját a bokszba. A rádión azonban jelentette, hogy megsérült az első szárnya. 

16:08
május 24, 2014
Vágólapra másolva!

Jól állnak a Lotusok

A Mercedesek mögött ők állnak a 3. és 4. helyen, de már a szuperlágy gumikat használják. Továbbra is Rosberg vezet, 1:17.678-as idővel, 2 tizeddel előzi meg Hamiltont.

16:10
május 24, 2014
Vágólapra másolva!

Ricciardo a harmadik

A Red Bullok a Mercedesekhez hasonlóan lágy gumikat használnak, Ricciardo 2 tizeddel marad el Hamilton idejétől. Vettel egyelőre a 6., Grosjean és Alonso megelőzi őt. Most a két Force India áll kieső helyen a Caterhamek és a Marussiák mögött. 

16:12
május 24, 2014
Vágólapra másolva!

Többen szuperlágyra váltanak

Így tettek a McLarenek, és a továbbra is kieső helyen álló Force Indiák is. Hülkenberg beragadt Grosjean mögé, így nem biztos, hogy javítani tud. Räikkönen sem érezheti magát biztonságban, csak a 15. helyen áll. 

16:14
május 24, 2014
Vágólapra másolva!

Magnussen megúszta

A Ste. Devote-nál majdnem eltalálta a falat, de meg tudott állni a bukótérben, majd folytatni tudta a körözést. Előtte futott egy gyors kört, az 5. helyen áll a szuperlágy gumikon. 

16:16
május 24, 2014
Vágólapra másolva!

A Ferrari is gumit cserélt

Úgy tűnik, csak a Mercedes és a Red Bull fogja átvészelni a Q1-et a szuperlágy gumik használata nélkül. Räikkönen már javított is, az 5. helyre jött fel a gyorsabb abroncsokon. 

16:17
május 24, 2014
Vágólapra másolva!

Vergne az élen

1:17.557-es időt futott a szuperlágy gumikon, ez 1 tizeddel gyorsabb, mint amire Rosberg volt képes a lassabb abroncsokon. Alonso is javított a szuperlágyakon, a 4. helyen áll a Toro Rosso és a Mercedesek mögött. 

16:18
május 24, 2014
Vágólapra másolva!

Massa és Ericsson ütközött

A svéd beleszaladt Massa Williamsébe a Mirabeau-nál, a brazil nem is tud tovább hajtani. Dupla sárga zászlót lengetnek, ezért lényeges javulások már nem várhatóak. A Sauberek érezhetik veszélyben magukat. 

16:20
május 24, 2014
Vágólapra másolva!

Vége a Q1-nek

A két Sauber nem tudott javítani a sárga zászlók mellett, egyikük sem jutott tovább. A kiesők: Gutiérrez, Sutil, Bianchi, Chilton, Kobajasi, Ericsson. A leggyorsabb tíz versenyző: Vergne, Rosberg, Hamilton, Alonso, Button, Ricciardo, Räikkönen, Magnussen, Pérez, Massa. 

16:22
május 24, 2014
Vágólapra másolva!

Massa sem folytathatja

Hiába futotta meg a 10. leggyorsabb köridőt, mivel nem tudott önerőből visszatérni a bokszutcába, véget ért számára az edzés. A visszajátszások alapján egyértelműen Ericsson hibája volt az ütközés. 

16:25
május 24, 2014
Vágólapra másolva!

Már megy a Q2

Massa összetört Williamse miatt csak 15 autóval folytatódik az időmérő. Ezúttal már a Mercedesek is a szuperlágy gumikon hajtottak a pályára. 

16:27
május 24, 2014
Vágólapra másolva!

Hülkenberg az élen

A Mercedesek szándékosan lelassítottak a kör végén, hogy ideális helyzetből kezdhessék meg az első igazán gyors körüket. Hülkenberg ezért 1:17.931-es idejével az élre állhatott, de valószínűleg nem sokáig marad ebben a pozícióban. 

16:29
május 24, 2014
Vágólapra másolva!

Már a Mercedesek vezetnek

Ezúttal is Rosberg volt a gyorsabb, de 1:16.682-es idejével csak 35 ezreddel előzi meg Hamiltont. Mögöttük Ricciardo, Alonso, Magnussen a sorrend, Vettel még nem futott mért kört. 

16:31
május 24, 2014
Vágólapra másolva!

Több versenyzőt vizsgálnak

A sportfelügyelőknek több vitás ügyben is dönteniük kell majd: Massa és Ericsson ütközésén kívül Gutiérrez is feltarthatta Pérezt, valamint Maldonado és Kvjat között is történt egy incidens. 

16:33
május 24, 2014
Vágólapra másolva!

Vettel a negyedik

69 ezreddel maradt el a 3. helyen álló csapattársától. A Red Bullok egyelőre elmaradnak a Mercedesektől, fél másodperc közöttük a különbség. Az 5-6. helyen a Ferrarik állnak, Alonso 7 századdal verte Räikkönent.

16:35
május 24, 2014
Vágólapra másolva!

Vettelnek gondjai vannak

"Meg kell oldanunk ezt a problémát" - közölte a csapatrádión, miután megfutotta a 4. legjobb időt. Állítólag az ERS-sel vannak gondjai, de a többiekkel együtt ő is a pályán van, az utolsó körök következnek. Button, Grosjean, Vergne, Bottas és Maldonado állnak most kieső helyen. 

16:38
május 24, 2014
Vágólapra másolva!

Hamilton az élre állt

Mindhárom szektorban abszolút leggyorsabb időt futott, 1:16.354-es idővel vette át a vezetést. Rosberg már nem is fogja megelőzni, a német behajtott a bokszba. Alonso feljött a 3. helyre, 1:17.2-es idővel. 

16:41
május 24, 2014
Vágólapra másolva!

Vége a Q2-nek

A kiesők: Hülkenberg, Button, Bottas, Grosjean, Maldonado és persze Massa. A többiek sorrendje: Hamilton, Rosberg, Vettel, Alonso, Ricciardo, Kvjat, Magnussen, Vergne, Pérez. 

16:45
május 24, 2014
Vágólapra másolva!

Nagy a Red Bull hátránya

A Q2-ben Vettel 7 tizeddel maradt el Hamiltontól, és 6 tizeddel Rosbergtől - egyelőre nem úgy tűnik, hogy a Red Bull bele tud szólni a pole pozíció sorsába. A németek két versenyzője között viszont nagy csata lehet az első helyért, most is csak 1 tized választotta el őket.

16:48
május 24, 2014
Vágólapra másolva!

Elkezdődött az utolsó szakasz

Mind a 10 versenyző a pályán van, egyesek friss, mások használt szuperlágy gumikon hajtottak ki a Q3-ra.  

16:51
május 24, 2014
Vágólapra másolva!

Räikkönen az élen

Az első körök után a finn vezet  1:18.132-es idővel, a Mercedesek még nem erőltették meg magukat. A következő percekben várhatóan többen is gyorsabbak lesznek Räikkönnenél, ez még nem mérvadó idő.

16:54
május 24, 2014
Vágólapra másolva!

Rosberg a leggyorsabb

Fél másodpercet javított a Q2-es idején, 1:15.989-es idővel vette át a vezetést. Hamilton megint közel került hozzá, 59 ezred közöttük a különbség. Ricciardo a harmadik 3 tizedes lemaradással, majd Vettel és a Ferrarik következnek. 

16:57
május 24, 2014
Vágólapra másolva!

Az utolsó körök jönnek

Úgy tűnik, Hamilton lesz az utolsó, aki teljesíteni fogja a sorsdöntő körét. Räikkönen közben javított, a 6. helyre jött fel, és még futhat egy kört. 

16:59
május 24, 2014
Vágólapra másolva!

Rosberg hibázott

A Mirabeau-nál ki kellett hajtania a menekülőútra, ő már biztosan nem fog javítani. Lehet, hogy a többiek sem tudnak, hiszen Rosberg kicsúszása miatt sárga zászlókat lengetnek. 

17:01
május 24, 2014
Vágólapra másolva!

Rosbergé a pole

Hamilton visszavett az utolsó körében a sárga zászlók miatt, nem tudjuk meg, mire lett volna képes. A pole pozíció így 59 ezredes előnnyel Rosbergé, aki lényegében a hibájával biztosította be az első helyet. A sorrend: Rosberg, Hamilton, Ricciado, Vettel, Alonso, Räikkönen, Vergne, Magnussen, Kvjat, Pérez. 

17:03
május 24, 2014
Vágólapra másolva!

Rosberg ünnepel

A németet nem igazán zavarja, hogy hibázott az utolsó körében, ujjongva ünnepli idei második pole-ját. Hamilton kevésbé boldog, nyilvánvalóan nem így képzelte el az utolsó körét.