Vágólapra másolva!
A Monacói Nagydíj délutáni szabadedzésén egy órán keresztül semmi sem történt a korábbi eső miatt. A csapatok csak az utolsó percekben aktivizálták magukat, de sok versenyző nem tudott tiszta kört futni a sűrű forgalomban. Räikkönen egy váltóhiba miatt kimaradt a hajrából.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül33 bejegyzés
15:45
május 22, 2014
Vágólapra másolva!

Hamarosan kezdődik az edzés

Köszöntjük kedves olvasóinkat a Monacói Nagydíj csütörtök délutáni szabadedzéséről élőben készülő tudósításunkban! A szezon az egyik fénypontjához érkezett a hercegségben, amely a versenyzésre sokak szerint alkalmatlan pálya ellenére különleges díszletet biztosít a küzdelemhez.

15:51
május 22, 2014
Vágólapra másolva!

Esett az eső

Fél órával ezelőtt zivatar volt Monacóban, amely eláztatta a pályát. Az eső elállt, de az aszfalt még mindig elég vizes, ezért nem biztos, hogy a csapatok eleinte aktivizálni fogják magukat. Most úgy áll a helyzet, hogy vasárnap is 50 százalékra nőtt az eső valószínűsége, pedig száraz időt vártak.

15:53
május 22, 2014
Vágólapra másolva!

Fernando Alonso bizonyult a leggyorsabbnak a Monacói Nagydíj csütörtök délutáni szabadedzésén, amely csak az utolsó 20-25 percben vált mozgalmassá. A kezdete előtt fél órával befejeződött zivatar annyira eláztatta a pályát, hogy a csapatok sokáig az aszfalt felszáradására vártak. A végén viszont mindenki egyszerre akarta kihasználni a slick gumikhoz is alkalmassá vált körülményeket, és a sűrű forgalomban sokan nem találtak helyet maguknak egyetlen tiszta körhöz sem.

Nem így Alonso, aki látványos lendülettel, a Ferrari ki-kitörő farát magabiztosan kézben tartva körről körre javított az időeredményén, végül 1:18.482-nél állítva meg a stoppert. Az eredménye azonban mintegy 2 tizedmásodperccel elmaradt Lewis Hamilton délelőtti, a keményebb (vagyis a lágy) gumikon futott legjobbjától. Csapattársa, Kimi Räikkönen pedig kimaradt a hajrából, mert a sebességváltóját, amely 3-asban ragadt, ki kellett cserélni. Emiatt büntetést nem kap, mivel a szabályok szerint pénteken senkinek nem kell a versenyre szánt sebességváltóját használnia.

Alonso a felszáradt pályán elemében volt - a galériáért kattintson! Forrás: AFP/Boris Horvat

Hamiltonnak ezúttal be kellett érnie a 2. hellyel, 4 tizedmásodperces hátránnyal Alonso mögött. A képzeletbeli dobogóra még Sebastian Vettel kapaszkodott fel, megelőzve a Toro Rosso versenyzőjét, Jean-Eric Vergne-t. Az 5. Valtteri Bottas lett – az egyetlen ember, aki az első negyven perc során kint járt a pályán.

A kedvezőtlen feltételek miatt senki nem tudta megtenni szokásos hosszú etapjait, amelyekre hagyatkozva a csapatok a versenyre kidolgozhatnák az optimális taktikát. Ez valamelyest megkeverheti a paklit az előzési nehézségekről ismert Monacóban, bár szombaton és vasárnap már száraz időt várnak. Eleinte mindenki az intermediate gumikat használta, végül Räikkönent leszámítva az egész mezőny a szuperlágyakkal érte el a legjobb eredményét.

A mostoha pályaviszonyok és a forgalom ellenére a versenyzők baleset nélkül átvészelték az edzést. Csak Marcus Ericsson érintette a korlátot a tengerpartra vezető jobbosnál, de ő is megúszta anélkül, hogy az autója összetört volna: egy tolatás után folytatni tudta a körözést.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!

15:55
május 22, 2014
Vágólapra másolva!

Hamilton kezdett az élen

Az erősorrendben egyelőre nem történt semmilyen változás: úgy is Hamilton volt a leggyorsabb a délelőtti edzésen, hogy elkésett róla. A Mercedes párosát Ricciardo és Alonso követte, úgyhogy mondhatjuk, hogy minden a szokásos forgatókönyv szerint alakult.

16:00
május 22, 2014
Vágólapra másolva!

Csúszós az új aszfalt

A Massenet-től a Loews hajtűn keresztül egészen az alagút bejáratáig újraaszfaltozták a pályát, ott látszik, hogy még a középső elválasztóvonal sincs felfestve. Az a rész különösen csúszik, ami kifoghat a versenyzőkön. A burkolat egyébként Monacóban kevésbé hepehupás, mint más utcai pályákon, mondjuk Szingapúrban.

16:04
május 22, 2014
Vágólapra másolva!

Newey marad a Red Bullnál

A Ferrari állítólag évente 20 millió fonttal próbálta Maranellóba csábítani, de úgy hírlik, ő nemet mondott, és hamarosan meghosszabbítja a szerződését a Red Bull-lal. Közben már 5 perce megy az edzés, de most ment ki az első autó a vizes pályára: Bottas Williamse.

16:06
május 22, 2014
Vágólapra másolva!

Egy kis vihar a Ferrarinál

Miután a Daimler elnöke, Dieter Zetsche a mezőny legjobbjának nevezte, Alonso azt mondta, örül a bóknak, de furcsának tartja, hogy a Ferrari helyett mindig kívülről kap dicséreteket. Luca di Montezemolo komolyan vette az elégedetlenkedését, és azonnal reagált rá egy közleménnyel, amelyben hangsúlyozta, hogy Alonso mindig "200%-os" erőbedobással versenyez.

Kisebb vihar tört ki Alonso és a Ferrari között Forrás: AFP/Boris Horvat
16:12
május 22, 2014
Vágólapra másolva!

Megint üres a pálya

Miután Bottas megtett egyetlen próbakört az intermediate gumikon, visszatért a bokszba, úgyhogy csend van az öbölben.

16:14
május 22, 2014
Vágólapra másolva!

Nagyon vizes az aszfalt

A versenyzők unatkoznak, amíg a pályaviszonyok nem javulnak valamelyest. Vettel éppen komoly arccal Helmut Markóval cseveg, Adrian Sutil a mérnökével konzultál valamiről, Alonso pedig érdeklődve nézeget valamit, de nem látjuk, mit. Räikkönen és Rosberg az autójában üldögél.

16:18
május 22, 2014
Vágólapra másolva!

Így nehéz lesz felkészülni

A versenyzők a második szabadedzés végén szokták teljesíteni a hosszú etapjaikat, amelyekből itt főként azt kellene megtudniuk, hogy a szuperlágy gumik lehetővé teszik-e az egykiállásos taktikát a futamon. Most kivárnak, hátha felszárad az aszfalt, vár 40% valószínűséggel újra eleredhet az edzés vége előtt. Közben valahol végre beindítottak egy motort...

16:23
május 22, 2014
Vágólapra másolva!

Átalakíttatták a Red Bull orrát

Newey egy kiskaput kihasználva eredetileg elbújtatta a kötelező orrkamerát az orrkúpon belülre. Mivel nem a vázon, hanem csak a kozmetikai panelen belülre helyezte el, ez a szabályzat szövegének megfelelt, de a szellemének nem, arról nem beszélve, hogy a kamera képét jórészt kitakarta a borítás: csak egy kis résen látott ki az orrból. Az FIA ezért átterveztette a Red Bull elejét, amelyre Monacótól nekik is kívülről kell feltenniük a kamerát. Ez nekik nem jön jól, mert míg a Mercedes alacsony orrára eleve úgy tervezték rá, hogy legyen egy kis aerodinamikai szerepe is, a Red Bullon magasabbra, az áramlások szempontjából kezdvezőtlenebb helyre került.

16:27
május 22, 2014
Vágólapra másolva!

Továbbra is üres a pálya

Csaknem fél óra eltelt, de Bottason kívül még senki nem merészkedett ki rá.

16:34
május 22, 2014
Vágólapra másolva!

Szépek a jachtok

A rendező jobb híján azokat mutogatja. Kétségkívül több néznivaló van rajtuk, mint az üres pályán... Egyébként Monacóban nem a FOM rendezi a TV-adást, hanem a helyiek, akiknek nincs annyi tapasztalatuk ebben a műfajban, ezért gyakran kritizálják őket amiatt, hogy nem azt adják ki, mint amit kellene.

16:39
május 22, 2014
Vágólapra másolva!

A csapatok mégsem várnak esőt

Mármint szombatra és vasárnapra, különben már kiküldték volna a versenyzőiket gyakorolni a vizes pályára. Az edzés vége így sűrű lesz, mert a szuperlágy gumikat muszáj kipróbálni. És igen! Adrian Sutil megtörte a csendet.

16:42
május 22, 2014
Vágólapra másolva!

Végre akció!

Sutil visszatért a bokszba, de Kvjat és Vergne nekivágott az első mért körének. Mindhárman az intermediate gumikat választották.

16:45
május 22, 2014
Vágólapra másolva!

Megvan az első mért kör

Vergne 1:42.484 alatt teljesítette, csapattársa, Kvjat elsőre 2,5 másodperccel lassabb volt - másodszorra viszont 1:38.395-tel átvette a vezetést. A két Ferrari és a két McLaren is megjelent a pályán.

16:47
május 22, 2014
Vágólapra másolva!

Mindenki az intereket használja

A nap már kibukkant a felhők mögül, de az aszfalt még túl nedves a slickekhez. Alonso e pillanatban 1:36.038-cal az élre állt, őt Kvjat, Vergne és Räikkönen követi.

16:50
május 22, 2014
Vágólapra másolva!

Räikkönen váltója beragadt

3-asban van, és pechjére éppen a bokszbejárat után romlott el az autója, amely veszettül rángat, úgyhogy egy teljes kört így kell megtennie. Közben Magnussen 1:35.805-ös kört autózott, de Button 1:35.428-cal őt is megelőzte.

16:52
május 22, 2014
Vágólapra másolva!

Vettel az élen

1:32.588-ra szorította le a lécet: a pálya folyamatosan gyorsul. Már hét versenyzőnek van mért köre. Räikkönen visszaért a garázsba, de kiszállt a Ferrariból - úgy tűnik, a javítás hosszabb lesz. Ha kiküldték volna előbb, ez a probléma nem most jelentkezik.

16:55
május 22, 2014
Vágólapra másolva!

Már Button a leggyorsabb

De még mindig csak öten vannak a pályán, a Mercedeseknek például nyomuk sincs. Valószínűleg csak a slickeken akarnak kimenni. A McLaren ideje 1:32.423, őt Vettel, Alonso és Magnussen követi a listán.

16:58
május 22, 2014
Vágólapra másolva!

Csak félóra van hátra

De még csak 13-an jártak a pályán. A sorrend: Button, Vettel, Alonso, Magnussen, Bianchi, Chilton, Kvjat, Vergne, Räikkönen. Vettel autóján már egy szett szuperlágy Pirelli van, de még nem hajtott ki vele a pályára, amely most üres. Vihar utáni csend!

17:05
május 22, 2014
Vágólapra másolva!

Button a pályán

Még mindig az intereken tért vissza, és 1:31.594-re javítva megerősítette a helyét az élen. A Mercedesnél továbbra sem sietnek, Rosberg autóján még a fékhűtőket bütykölik, Hamilton pedig most jelent meg a garázsban.

17:11
május 22, 2014
Vágólapra másolva!

Räikkönen váltóját kicserélik

Ez büntetést nem von maga után, hiszen pénteken nem kell ugyanazt a váltót használni, mint szombaton és vasárnap. Hamiltonnal most közölték, hogy először kiküldik egy körre az intereken, utána a lágy, majd a szuperlágy slickeken. Minderre még 18 percük van: a hosszú etapokra aligha marad idejük. Most egyedül Magnussen körözget, aki a 2. helyen áll.

17:13
május 22, 2014
Vágólapra másolva!

Hamilton kihajtott a pályára

Ahogy az előbb ígérték, az intereken. Először rá kell éreznie a csúszós pályára, mielőtt megtámadhatja a slickeken is. Most ő van egyedül odakint.

17:15
május 22, 2014
Vágólapra másolva!

Rosberg is kimegy

Hamilton megtette az egyetlen ellenőrző körét, most a csapattársán van a sor. Heten még mindig nem voltak kint a pályán az edzés kezdete óta. Érdekes, Hamilton másodszorra is az intereket kapta vissza. Nem elég száraz az aszfalt?

17:17
május 22, 2014
Vágólapra másolva!

A Mercedes nem tesz meg mért kört

Hamilton egy újabb ellenőrző kör után megint a bokszban járt, és Rosberg követte a példáját. A slickeknek még mindig nincs nyomuk.

17:19
május 22, 2014
Vágólapra másolva!

Még 10 perc van hátra

Ez a nap nem bizonyult túl hasznosnak: szombaton délelőtt lesz mit bepótolni. A Mercedesek ki-be járnak a bokszból, hogy megtalálják a kuplung fogáspontját, miközben Vergne végre a lágy slickeken ment egy kört - 1:38.933 alatt. De másodszorra gyorsabb lesz...

17:22
május 22, 2014
Vágólapra másolva!

Vergne az élre áll

A lágyakon 1:26.002-es kört futott, 5,5 másodpercet verve az eddig vezető Buttonra, a slickek tehát jóval gyorsabbak. Hülkenberg és Pérez a szuperlágyon próbálkozik, a német 2. lett.

17:24
május 22, 2014
Vágólapra másolva!

Végre megélénkült a forgalom

Hirtelen 18-an, sőt 21-en lettek a pályán. Csak Magnussen autóján vannak a lágy gumik, Hülkenberg most a szuperágyakkal 1:22.699-es kört teljesítve átvette a vezetést. Mögé Kvjat zárkózott fel, de Alonso 1:22.047-tel mindkettejüket megelőzte.

17:27
május 22, 2014
Vágólapra másolva!

Alonso tovább javít

1:19.498-ra. Jelenleg Massa áll a 2. helyen, de 2,6 másodperces hátránnyal. Räikkönen a garázsban vesztegel a korábbi váltóhibája miatt. Upsz, most Hamilton fél másodpercre közelítette meg Alonsót, aki beszorult Kvjat mögé.

17:29
május 22, 2014
Vágólapra másolva!

Vettel közel kerül Alonsóhoz

4 tizedre közelítette meg a Ferrarit, ezzel átvette a 2. helyet Hamiltontól. A sorrend pillanatonként változik, a nagy forgalomba sokan beragadnak - legutóbb Massa vesztett időt Rosberg mögött.

17:31
május 22, 2014
Vágólapra másolva!

Ericsson a falnak koccan

Csodálatos módon megúszta: a tengerpartra vezető jobbosban merőlegesen a korlátnak koccant, de kitolatott a szorult helyzetéből. Alonso közben 1:18.482-re faragta le az idejét, mögé Hamilton, Vettel és Vergne zárkózott fel.

17:33
május 22, 2014
Vágólapra másolva!

Az edzésnek vége

Alonso 4 tizedet vert Hamiltonra, mögöttük Vettel, Vergne, Bottas, Pérez és Hülkenberg végzett az őrült hajrában. Köszönjük a figyelmet! Hamarosan jelentkezünk a teljes eredménylistával és az összefoglalóval is.