Vágólapra másolva!
A Monacói Nagydíj első szabadedzésén nem változott a megszokott sorrend: a Mercedeseket Daniel Ricciardo és Fernando Alonso üldözte. A nyers pályán, a vártnál hűvösebb időben folyamatosan csúszkáltak az autók, de egyik sem tört össze.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül37 bejegyzés
11:35
május 22, 2014
Vágólapra másolva!

Nem történt nagy meglepetés a Monacói Nagydíj csütörtök délelőtti szabadedzésén, az első két helyet szokás szerint az idény eddigi versenyeit uraló Mercedesek szerezték meg. A köridők közötti különbség azonban némileg kisebb volt, mint amit idén megszokhattunk: Lewis Hamilton mindössze 32 ezreddel volt gyorsabb Nico Rosbergnél, akit Daniel Ricciardo alig 2 tizedes lemaradással követett.

A vártnál hűvösebb időben, 20 fokos hőmérséklet mellett kezdődött meg az edzés, amelynek első perceiről Lewis Hamilton lemaradt, miután csak a gyakorlás kezdetekor érkezett meg egy motorcsónakon, civil ruhában a helyszínre. Negyedórával később azonban ő is a pályára hajtott, és fel is zárkózott a második helyre, az edzés elején az élen álló Rosberg mögé. A 25. percben Ricciardo átvette a vezetést a Red Bull-lal, de mindössze tíz percig állt az élen: Rosberg először egy, majd további fél másodpercet javított korábbi idején, mielőtt Hamilton állt az élre 1:18.271-es idővel. Az edzés második felében ennél senkinek nem sikerült jobb kört futnia, Hamilton tehát egyelőre Monacóban is bizonyítja, hogy bombaformában van.

Hamilton ismét utolérhetetlen volt Forrás: Daimler

A Mercedes mellett a Red Bull is bizakodhat a jó eredményben, Ricciardo volt ugyanis az egyetlen, aki 1:18.506-os idejével valamelyest tudta tartani a lépést a németekkel. Csapattársára, az 5. helyen végző Sebastian Vettelre több mint 5 tizedet vert, közéjük Fernando Alonso fért be a Ferrarival. Utánuk a két finn, Kimi Räikkönen és Valtteri Bottas következett, és a legjobb tíz közé Kevin Magnussen és a Force Indiák is befértek.

Az első edzésen mindig nagyon csúszós, idén ráadásul részben újraaszfaltozott pályán sokat hibáztak a versenyzők, de jelentős kár egyik autóban sem keletkezett. Két pilótának kellett idő előtt befejeznie a gyakorlást: Max Chilton alig 20 perc után megpördült a Mirabeau-nál, majd hátramenetben ragadt a sebességváltója, és a sportbíróknak kellett a szervizútra tolniuk az autóját. Adrian Sutil negyedórával az edzés vége előtt hibázott ugyanebben a kanyarban, és ő sem tudott továbbhajtani, miután a korlátnak koccant a Sauberrel.

A versenyzők igyekeztek minél több kört megtenni az egyelőre alacsony tapadást nyújtó aszfalton, a mezőny nagy része több mint harmincszor ért körbe a pályán. Délután 2-kor újabb másfél órás gyakorlással folytatódik a csütörtöki nap – a versenyzők számára további nehézséget jelenthet, hogy az eső valószínűségét 50 százalékra jósolják.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!

11:40
május 22, 2014
Vágólapra másolva!

Hamarosan kezdődik az edzés

Köszöntjük kedves olvasóinkat a Monacói Nagydíj első szabadedzéséről élőben készülő tudósításunkban! A hercegségben szokás szerint már csütörtökön megkezdődik a hétvége, pénteken nem hajt pályára a Forma-1-es mezőny. Részletes futamelőzetes cikkünket itt olvashatják.

11:43
május 22, 2014
Vágólapra másolva!

Kihívás az új aszfalt

Több versenyző szerint is olyan lesz idén Monacóban versenyezni, mintha egy új pályát kellene felavatniuk. Nem csak az okoz majd extra nehézségeket, hogy a nagyobb nyomatékú turbókkal kell az utcákon versenyezniük - a pálya jelentős részét újraaszfaltozták, és ezeken a szakaszokon várhatóan nagyon alacsony lesz a tapadás. A pálya a Casino kanyar kijáratától az alagút kezdetéig kapott új borítást, Jenson Button szerint itt nagyon nehéz lesz majd működésre bírni a lágy gumikat. 

11:48
május 22, 2014
Vágólapra másolva!

Vettel bizakodik

Noha a címvédő szerint a Mercedes fölénye nagyobb, mint amekkora a Red Bullé volt az előző években, bízik benne, hogy Monacóban közelebb kerülhetnek a németekhez. Vettel úgy véli, Barcelonában tettek egy lépést a helyes irányba, Monte-Carlóban pedig tovább javulhatnak. Az mindenképpen segíthet nekik, hogy ezen a pályán kevésbé számít a motorerő. 

11:55
május 22, 2014
Vágólapra másolva!

Ericsson Petersonnak állít emléket

Az újonc a néhai Ronnie Peterson sisakfestését imitáló fejvédőt használ a hétvégén. A svédek legeredményesebb Forma-1-es versenyzője 40 évvel ezelőtt tudta megnyerni a Monacói Nagydíjat. Az elmúlt években már megszokhattuk, hogy egyes versenyzők különleges sisakfestéssel készülnek a monacói versenyre. 

11:58
május 22, 2014
Vágólapra másolva!

Felhős az ég

Kedden sokáig esett is az eső, és most is borús időben fog megkezdődni az első szabadedzés. Hűvösebb is van, mint amit Monacóban megszokhattunk. 

12:01
május 22, 2014
Vágólapra másolva!

Elkezdődött az edzés

A mezőny fele azonnal a pályára hajt egy ellenőrző körre. Lewis Hamilton azonban csak néhány perce érkezett meg a pályára, civil öltözékben - az ő első körére valószínűleg még várnunk kell. 

12:05
május 22, 2014
Vágólapra másolva!

Nincsenek tesztpilóták

Monacóban különösen fontos, hogy a versenyzők minél több időt töltsenek a pályán az edzéseken, ezért ezúttal egyik csapat sem adott lehetőséget a tesztpilótáinak az első gyakorláson. A két Mercedes és Grosjean kivételével már mindenki járt a pályán, többen két ellenőrző kört is megtettek. 

12:07
május 22, 2014
Vágólapra másolva!

Csak 23 fokos a pálya

A levegő hőmérséklete pedig 20 fok. A pálya állapota egyébként folyamatosan változik majd a hétvége során, most még nagyon kevés tapadást nyújt. 

12:10
május 22, 2014
Vágólapra másolva!

Itt az első mért kör

Rosberg az első ellenőrző köre után a pályán is maradt, és 1:24.681-es idővel teljesítette a kört. A verseny tavalyi győztese a 2013-as első edzésen is a leggyorsabb volt, 1:16.195-ös idővel. 

12:13
május 22, 2014
Vágólapra másolva!

Rosberg javított

Már 1:21.070-es idővel áll az élen. Rajta kívül Ericsson futott már mért kört, de ő 14 másodperccel elmarad a Mercedes idejétől. Közben Hamiltonnak sikerült átöltöznie, már ő is kihajtott a pályára az első körére. 

12:15
május 22, 2014
Vágólapra másolva!

Hamilton a második

Első mért körében 5 másodperccel maradt el csapattársától, aki közben 1:20.094-re javított. A versenyzők láthatóan nehezen tudják kordában tartani az autóikat, sok csúszkálást és kerékblokkolást láthatunk. A korlátokat egyelőre mindenki elkerülte. 

12:18
május 22, 2014
Vágólapra másolva!

Felgyorsultak az események

Az elmúlt percekben szinte mindenki kihajtott a pályára, már 16 versenyzőnek van mért köre. Továbbra is Rosberg áll az élen, őt Hamilton, Ricciardo, Pérez és Massa követik. A két Ferrarinak és Vettelnek még nincs mért ideje. 

12:22
május 22, 2014
Vágólapra másolva!

Hamilton javított

Rosberget azonban nem tudta megelőzni, két és fél tizeddel elmarad tőle. A két Mercedes most visszatért a bokszba, a többiek a pályán vannak, már mindenki futott mért kört. 

12:24
május 22, 2014
Vágólapra másolva!

Ricciardo az élen

1:19.912-es idővel vette át a vezetést a két Mercedes előtt, 182 ezreddel volt gyorsabb Rosbergnél. Közben sárga zászlókat lengetnek a Mirabeau-nál, miután Chilton megpördült a Marussiával.

12:27
május 22, 2014
Vágólapra másolva!

Alonso a harmadik

1:20.123-as idejével befért a két Mercedes közé. Chilton a megpördülése után nem tudott önerőből továbbhajtani, de a sportbírók kitolták a szervizútra, így már nincs szükség a sárga zászlókra. 

12:30
május 22, 2014
Vágólapra másolva!

Üres a pálya

Eddig lehetett használni az extra szett gumikat, szokás szerint mindenki visszatért a bokszba. Monacóban egyébként a lágy és szuperlágy abroncsokat használhatják a csapatok.

12:31
május 22, 2014
Vágólapra másolva!

A sorrend

Fél órá után így áll a mezőny: Ricciardo, Rosberg, Alonso, Hamilton, Pérez, Button, Hülkenberg, Magnussen, Massa, Räikkönen. 

12:33
május 22, 2014
Vágólapra másolva!

Chilton edzésének vége

A Marussia a Twitteren erősítette meg, hogy a brit már nem tud a pályára hajtani a délelőtti edzésen. A két Mercedes közben folytatja a körözést, de egyelőre nem tudtak javítani. 

12:35
május 22, 2014
Vágólapra másolva!

Rosberg a leggyorsabb

Több mint egy másodpercet javított a korábbi idején, 1:18.970-es idővel vette át a vezetést. A németnek Monacóban reális esélye lehet rá, hogy legyőzze Hamiltont, hiszen ezen a pályán tavaly is jobban szerepelt nála. 

12:38
május 22, 2014
Vágólapra másolva!

Hamilton 3 ezreddel kapott ki

Feljött a második helyre, miután szinte ugyanolyan kört futott, mint Rosberg. A német azonban tovább javíthat, az első szektorban megint megfutotta az abszolút legjobb időt. 

12:40
május 22, 2014
Vágólapra másolva!

Rosberg tovább javított

Sikerült újabb fél másodpercet lefaragnia a köridejéből, 1:18.477-tel áll az élen. Eddig a két Mercedes különversenyét láthattuk a pályán, de most Button, Maldonado és Grosjean is kimerészkedett a bokszból. A franciával közölték, hogy a Mercedesnek 3 körre van szüksége ahhoz, hogy rendesen működni kezdjenek az abroncsai.

12:42
május 22, 2014
Vágólapra másolva!

Hamilton átvette a vezetést

2 tizedet vert Rosberg idejére, 1:18.271-es idővel állt az élre. A harmadik helyen álló Ricciardo már 1,7 másodperccel marad el a brit idejétől. Maldonado közben az alagút utáni sikánnál hibázott, itt gyakran rontanak a versenyzők.

12:46
május 22, 2014
Vágólapra másolva!

Vettel csak a 20.

A német a többieknél kevesebb, 9 kört tett meg, és egyelőre 6 másodperccel elmarad a Mercedesektől. A Red Bull valószínűleg más programot fut az első edzésen, mint a németek, ezek az eredmények még nem túl mérvadóak. 

12:49
május 22, 2014
Vágólapra másolva!

Alonso a harmadik

A Mercedesektől viszont 1,3 másodperccel elmarad. Vettel közben javítani tudott, feljött a 8. helyre. Magnussen is egész jó kört futott, a Mercedesek és Alonso mögött most a 4. helyen áll. 

12:54
május 22, 2014
Vágólapra másolva!

Hólyagosodik a McLaren gumija

Magnussen panaszkodott erre a rádión. A csapata arra kérte, hogy ha rosszabbodik a helyzet, hajtson be a bokszba. Vettel közben megint javítani tudott, Alonso mögé, az 5. helyre jött fel. 

12:57
május 22, 2014
Vágólapra másolva!

Ricciardo felzárkózott

Futott egy 1:18.506-os kört, mindössze 29 ezreddel marad el a 2. helyen álló Rosberg idejétől. Vettel közben az uszodánál hibázott, de be tudta fejezni a körét.

13:01
május 22, 2014
Vágólapra másolva!

A sorrend

Fél óra van hátra, az állás: Hamilton, Rosberg, Ricciardo, Vettel, Alonso, Bottas, Pérez, Magnussen, Hülkenberg, Räikkönen. 

13:05
május 22, 2014
Vágólapra másolva!

Nincs nagy forgalom

A két Mercedesen kívül csak Grosjean van a pályán. Az edzést korán befejező Chiltonon kívül azonban mindenki rendesen tud körözni az edzésen, a legtöbben már 20 körnél is többet tettek meg. 

13:08
május 22, 2014
Vágólapra másolva!

Rosberg javított

1:18.303-as idejével 32 ezredre megközelítette Hamiltont. Őket továbbra is a két Red Bull, majd Alonso követi. Sokan blokkolják a kerekeiket, most éppen Hamilton tette ezt a sikánnál. 

13:11
május 22, 2014
Vágólapra másolva!

Eshet délután

Pérezzel közölte a mérnöke, hogy a délutáni edzésre 50 százalékra nőtt a csapadék esélye. A mexikói ennek ellenére nem akar változtatni az előre eltervezett programján. 

13:15
május 22, 2014
Vágólapra másolva!

Sutil a korlátnak ütközött

A Mirabeau-nál ért véget az edzése, csakúgy, mint korábban Chiltoné. Az autója fara kitört, és enyhén a korlátnak ütközött. Az edzést nem kellett leállítani, gyorsan elszállították a Saubert. 

13:20
május 22, 2014
Vágólapra másolva!

Tíz perc van hátra

A mezőny nagy része a pályára hajtott. Alonso már javítani is tudott, 1:18.930-as körével befért a két Red Bull közé. A 9. helyen álló Hülkenberg közben arra panaszkodik, hogy túlságosan alulkormányzott az autója. 

13:24
május 22, 2014
Vágólapra másolva!

Magnussen és Pérez majdnem ütközött

A mexikói valószínűleg lassabban haladt, mint amire Magnussen számított, ezért a dán az utolsó kanyarban majdnem belerohant a Force India hátuljába. Ezúttal sikerült elkerülni az ütközést, de hasonló helyzetekre még lehet számítani a hétvége során. 

13:27
május 22, 2014
Vágólapra másolva!

Az utolsó körök következnek

Az összes versenyző a pályán van. Ricciardo az első szektorban javítani tudott, de végül egy tizeddel elmaradt a legjobb idejétől, miután a kör utolsó szakaszában forgalomba került. 

13:28
május 22, 2014
Vágólapra másolva!

Gutiérrez hibázott

A Ste. Devote-nál kellett kihajtania a menekülőútra, ahol le is állt az autója. Alonso a Mirabeau-nál hibázott, miután blokkolta a kerekeit, de ő folytatni tudta a körét. 

13:32
május 22, 2014
Vágólapra másolva!

Vége az edzésnek

Hamilton az élen maradt, 32 ezreddel tudott Rosberg előtt végezni. A Mercedeseket Ricciardo követi 2 tizedes lemaradással, a további sorrend: Alonso, Vettel, Räikkönen, Bottas, Pérez, Magnussen, Hülkenberg. Köszönjük a figyelmet! 14 órakor jelentkezünk a második szabadedzéssel.