Vágólapra másolva!
Már senkit nem ért meglepetésként, hogy Lewis Hamilton és Nico Rosberg volt a leggyorsabb a Bahreini Nagydíj pénteki első szabadedzésén. Fernando Alonso fél másodpercre megközelítette őket, a Ferrari azonban elkövetett egy szokatlan bakit, amikor a balelső kerekére tévedésből egy lágy gumit szerelt fel.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül30 bejegyzés
14:32
április 04, 2014
Vágólapra másolva!

A két Mercedes a Bahreini Nagydíj első szabadedzésén sem hagyott kétséget afelől, hogy jelenleg ők jelentik a mércét a Forma-1-ben, Lewis Hamilton és Nico Rosberg könnyedén végzett az élen a többnyire eseménytelen edzésen. A harmadik helyre Fernando Alonso hozta be a Ferrarit, és Nico Hülkenberg ismét az élmezőny közelébe tudott kerülni.

Az első fél órában az extra szett közepes gumiknak köszönhetően viszonylag aktív volt a mezőny, különösen a gyakorláson szerepet kapó három tesztpilóta, Robin Frijns, Felipe Nasr és Giedo van der Garde próbált minél több kört teljesíteni. Az első 20 percben folyamatosan változott az élen állók sorrendje, majd Rosberg és Hamilton elfoglalták a helyüket a tabella élén. A brit második próbálkozásra 1:38.395-ös kört futott, ennél 50 percig senki nem tudott gyorsabban körbeérni a pályán.

Forrás: AFP/Marwan Naamani

Negyedórával az edzés vége előtt Alonso rövid időre átvette a vezetést, percekkel később azonban a Mercedesek visszatértek az élre. Hamilton végül 1:37.502-es idővel nyerte meg az gyakorlást – csapattársának 231 ezredet, Alonsónak pedig majdnem fél másodpercet adott. Mivel a másik Ferrarival Kimi Räikkönen a 6. helyen végzett, a Ferrari viszonylag elégedett lehet az eredményével, de az edzésük inkább egy kínos baki miatt marad emlékezetes: Alonsót az edzés vége felé úgy küldték ki a garázsból, hogy a három közepes keverékű abroncs mellé a balelső kerekére lágy gumikat tettek fel. A hibát néhány megtett méter után észrevették, ezért Alonso még a bokszutcában megállt, a szerelők pedig visszatolták az autóját a garázsba.

Hülkenberg ismét remekül szerepelt a Force Indiával, Hamiltontól 6 tizedet kapva a 4. helyen végzett. Biztatóan kezdett a McLaren is, bár Kevin Magnussen az edzés elején még panaszkodott a fékek működésére. A Toro Rosso újonca, Danyiil Kvjat megint a legjobb tíz versenyző között tudott végezni, a Red Bull viszont visszafogottabb teljesítményt nyújtott, csak a 10. és 14. helyen zárták a gyakorlást. A szokás szerint rendkívül poros, homokszemcsékkel teli pályán sokat csúszkáltak a versenyzők – rövid időre Räikkönen és Hamilton is lecsúszott a pályáról -, de komolyabb incidens nem történt.

A 2014-es autók tempójáról érdekes adat, hogy az első idei szabadedzésüket ma délelőtt teljesítő GP2-es csapatok közül többen gyorsabbak voltak, mint a Forma-1 sereghajtói. Az utánpótlás-kategória edzését megnyerő Mitch Evans 4,5 mésodpercet kapott Hamiltontól, de 1:42.062-es idejével a tabella 20. helyén végzett volna. Ericssonnál és Frijnsnél hatan is gyorsabbak voltak a fiatalok mezőnyéből, köztük a Caterham saját GP2-es alakulatánál vezető Rio Haryanto is.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!

14:40
április 04, 2014
Vágólapra másolva!

Bahreinben folytatódik az idény

Köszöntjük kedves nézőinket a Bahreini Nagydíj első szabadedzéséről élőben készülő tudósításunkban! Egyhetes szünet után a mezőny máris az arab ország felé vette az irányt, ahol az idei világbajnokság harmadik fordulóját rendezik. Az első edzés helyi idő szerint 14 órakor (magyar idő szerint 13 órakor) kezdődik, Bahreinben ugyanis a verseny története során először villanyfényes versenyt rendeznek majd, késő délutáni kezdettel. A részletes futamelőzetesünket itt olvashatják.

14:45
április 04, 2014
Vágólapra másolva!

A Mercedes a favorit

Nem valószínű, hogy Bahreinben lényegesen változik majd az erősorrend, az első két versenyt uraló Mercedest ezúttal is nehéz lesz legyőzni. A legtöbb csapat a rövid szünet miatt nem hozott nagy fejlesztéseket Szahírba, de több kisebb alkatrészt biztosan kipróbálnak majd.

14:47
április 04, 2014
Vágólapra másolva!

Nagy hőség nincs

A levegő hőmérséklete 25 fokos, ennél néhány fokkal melegebb szokott lenni Bahreinben, persze az autóban ülve így is alaposan megizzadnak majd a versenyzők. A pálya hőmérséklete jelenleg 47 fokos.

14:55
április 04, 2014
Vágólapra másolva!

Végre ismerős terep

Ez az első pálya, ahova úgy érkezett meg a mezőny, hogy korábban már tesztelték rajta a 2014-es autókat. A nyolc bahreini tesztnap során rengeteg információt gyűjtöttek a csapatok, de az azóta továbbfejlesztett autók és az eltérő hőmérsékletek miatt ezen a pályán is nehéz dolguk lesz.

15:01
április 04, 2014
Vágólapra másolva!

Elkezdődött az edzés

Ericsson, Vergne, Van der Garde és Räikkönen azonnal a pályára hajt. A versenyzők Bahreinben is kaptak egy-egy szett keményebb gumit a nyiltóedzés első 30 percére, ezért valószínűleg az első fél órában is aktív lesz a mezőny. 

15:04
április 04, 2014
Vágólapra másolva!

3 tartalékpilóta kap lehetőséget

Bahreinben három csapat is úgy döntött, hogy az első edzésen a harmadik számú pilótáját szerepelteti: a Williamsnél Bottas helyett Felipe Nasr, a Caterhamnél Kobajasi helyett Robin Frijns vezethet, a Sauber pedig Van der Gardét szerepelteti Gutiérrez helyett.

15:07
április 04, 2014
Vágólapra másolva!

Szinte mindenki járt kint

A két McLarenen kívül az összes autó megtett már legalább egy ellenőrző kört, Grosjean kettőt is. Rosberg azt jelentette a rádión, hogy a motorja nem adja le a maximális teljesítményt. 

15:11
április 04, 2014
Vágólapra másolva!

A McLarenek is nekikezdtek

Most már az összes versenyző járt a pályán. Magnussen nem elégedett az autójával: azt mondja, a McLaren fékezésnél balra húz. A következő körében ismét a fékekre panaszkodik, ezért a McLaren arra kéri, hogy hozza be az autót a bokszba.

15:14
április 04, 2014
Vágólapra másolva!

Frijnsé az első mért kör

1:45.483-as idővel kezdett, közben Nasr és Van der Garde is mért körön van már. Érthető, hogy a tesztpilóták minél több időt próbálnak a pályán tölteni.

15:16
április 04, 2014
Vágólapra másolva!

Már Kvjat az élen

Az orosz 1:39.453-as körrel vette át a vezetést, rajta kívül Vergne, Nasr, Frijns, Van der Grade és Maldonado is túl van az első mért körén. Szinte mindenki a pályán van, csak három versenyző várakozik a garázsban. Tavaly egyébként Massa nyerte az első edzést, 1:34.487-es idővel. 

15:20
április 04, 2014
Vágólapra másolva!

Nagyon poros a pálya

A pályát körülvevő sivatag homokja szokás szerint megnehezíti a versenyzők dolgát, de a hétvége során várhatóan folyamatosan javul majd az aszfalt állapota. Az alkatrészekbe bekerülő kis homokszemcsék akár meghibásodást is okozhatnak az autókban, ezért az edzések közötti szünetekben speciális takarítógépekkel tisztítják a pályát.

15:23
április 04, 2014
Vágólapra másolva!

A Mercedesek az élen

Nem sokat kellett várni rá, hogy elfoglalják az első két helyet: először Rosberg állt az élre, majd Hamilton 1:38.395-ös kört futott, bő 1 tizeddel gyorsabbat, mint a csapattársa. Mögöttük Hülkenberg, Räikkönen, Kvjat, Pérez, Magnussen, Alonso, Button és Vergne foglal helyet a tabellán.

15:26
április 04, 2014
Vágólapra másolva!

Ketten mért kör nélkül

Ericsson és Massa még csak az ellenőrző körén van túl, az edzés eleje óta nem jártak a pályán. Egyelőre nem tudni, hogy van-e valami probléma az autóikkal. 

15:30
április 04, 2014
Vágólapra másolva!

Elcsendesült a pálya

Véget ért az első fél óra, amikor az extra gumit lehetett használni, ezért az összes versenyző visszatért a bokszba. Ezen a hétvégén egyébként a közepes és a lágy keverékeket lehet majd használni, az első edzésen valószínűleg csak a keményebb abroncsokat látjuk majd.

15:35
április 04, 2014
Vágólapra másolva!

Ericssonnak is van ideje

Egy nagyon lassú, 1:51-es körrel kezdett, így már csak Massának nincs mért ideje. A svéd újoncon kívül csak Maldonado tartózkodik a pályán.

15:39
április 04, 2014
Vágólapra másolva!

Passzív a mezőny

Most csak Frijns köröz, a 18. helyen állva 1:42-es időket fut. Maldonado látszólag nagyon küszködött a Lotusszal az előző percekben, az autója folyamatosan csúszkált, és néhány kanyarban alig tudta a pályán tartani. Be is hívták a bokszba.  

15:44
április 04, 2014
Vágólapra másolva!

Kvjat javított

Most már kicsit nagyobb a forgalom, nyolc versenyző van a pályán. Kvjat a legutóbbi köre után maradt a 4. helyen, de sikerült javítania az idején, most 6 tizeddel marad el Hamiltontól. 

15:48
április 04, 2014
Vágólapra másolva!

Kínos baki a Ferrarinál

Alonso készült a pályára hajtani, de néhány méter után megállt a bokszutcában. Kiderült, hogy a szerelők a három közepes mellé egy lágy keverékű gumit raktak fel az autójára, ezért vissza kellett tolniuk a spanyol autóját a bokszba, hogy lecseréljék a többitől különböző abroncsot. 

15:53
április 04, 2014
Vágólapra másolva!

Feljöttek a McLarenek

Button és Magnussen is javított, a 4. és 5. helyen állnak most a két Mercedes és Hülkenberg mögött. A Ferrarik közül Räikkönen áll jobban, ő a 7., a Red Bullokat egyelőre a tabella közepén találjuk meg. 

15:56
április 04, 2014
Vágólapra másolva!

Massa újra a pályán

Még csak másodszor hajtott ki a garázsból, talán ezúttal tőle is látunk mért kört. A másik Williamsszel a tesztpilóta Nasr a 13. helyen áll. 

16:00
április 04, 2014
Vágólapra másolva!

A sorrend

Fél óra van hátra az edzésből, az állás: Hamilton, Rosberg, Hülkenberg, Button, Magnussen, Kvjat, Pérez, Vettel, Räikkönen, Massa. 

16:05
április 04, 2014
Vágólapra másolva!

Frijns már 28 körnél jár

Ő a legszorgalmasabb eddig, de Maldonado is megtett már 24 kört. Az élmezőny nem igyekszik ennyire - a Mercedeseket régen láthattuk a pályán, csak 7 körnél járnak, és a 3. helyen álló Hülkenberg is csak 6 kört teljesített. Most sincs nagy forgalom, csak a két McLaren és Grosjean köröz.

16:11
április 04, 2014
Vágólapra másolva!

Räikkönen javított

Az 5. helyre jött fel 388 ezredes hátránnyal, ő a legjobb azok közül, akik nem Mercedes-motoros autót vezetnek. Csapattársa, Alonso a 12. helyen áll, de most ő is gyors körön van. 

16:13
április 04, 2014
Vágólapra másolva!

Alonso a leggyorsabb

Egy eseménytelen időszak után a Ferrari tette izgalmasabbá az edzést: Alonso 1:37.953-as körrel az élre állt, Räikkönen pedig nem tudta bevenni az első kanyart, de a bukótérből visszatérve folytatni tudta a körét. Alonso 4 tizeddel előzte meg Hamiltont, a 2. és 3. szektorban abszolút leggyorsabb időt futott.

16:18
április 04, 2014
Vágólapra másolva!

Hülkenberg a 2. helyre jött fel

1:38.122-es időt futott, szűk 2 tizeddel volt lassabb Alonsónál. A Mercedesek is visszatértek a pályára, Rosberg egy abszolút leggyorsabb első szektorral kezdett. 

16:20
április 04, 2014
Vágólapra másolva!

Rosberg az élen

A Mercedes nem sokáig hagyta, hogy elvegyék tőlük az első helyet, a német 1:37.733-as idővel vette át a vezetést. 

16:23
április 04, 2014
Vágólapra másolva!

Hamilton az első

Az élen visszaállt a néhány perccel ezelőtti sorrend, Hamilton 1:37.502-es idővel megint csapattársa és Alonso elé került. A Mercedes a rádión közölte Hamiltonnal, hogy csak a 8-as kanyarban veszít időt Rosberghez képest, ott a német később fékez. 

16:27
április 04, 2014
Vágólapra másolva!

Vettel javított

De az 1:39.3-as köre csak a 10. helyre elég. A Red Bull egyelőre nem remekel, Ricciardo csak a 14. helyen áll. Az edzés utolsó perceiben járunk.

16:31
április 04, 2014
Vágólapra másolva!

Vége az edzésnek

A Force India elszámolta magát: még ki akarták küldeni Pérezt a pályára, de közben pirosra váltott a bokszutca lámpája, ezért a mexikóinak meg kellett várnia, míg visszatolják a garázsba. Hamilton maradt az élen, mögötte a sorrend: Rosberg, Alonso, Hülkenberg, Button, Räikkönen, Magnussen, Kvjat, Pérez, Vettel. Köszönjük a figyelmet! 17 órakor jelentkezünk a második edzéssel.