Vágólapra másolva!
A versenyről élőben készült tudósításunk.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül27 bejegyzés
15:27
szeptember 22, 2013
Vágólapra másolva!

13.kör: Massa is kiáll

Ő a közepes keveréket kapja meg. Érdekes módon a közepeseken rajtoló Sutil is kijön kereket cserélni, ő most szuperlágyat kap. Elindult a lavina, Webber és Button is megérkezett.

15:33
szeptember 22, 2013
Vágólapra másolva!

Következik a Szingapúri Nagydíj

Üdvözöljük Kedves Olvasóinkat a Szingapúri Nagydíjról készülő élő, szöveges tudósításunkban. A verseny helyi idő szerint este 8-kor veszi kezdetét, a versenyzők éppen indulnak el a rajtrácsra, a bokszutca kijáratánál még utoljára gyakorolják a rajtot.

15:42
szeptember 22, 2013
Vágólapra másolva!

Vettel a pole-ban

A szombati időmérőn Sebastian Vettel szerezte meg a pole pozíciót, mindössze 9 századdal Nico Rosberg előtt.

15:43
szeptember 22, 2013
Vágólapra másolva!

Hosszú verseny lesz

A Szingapúri Nagydíj mindig az évad egyik leghosszabb versenye, általában közel kitölti a kétórás időlimitet, ráadásul az eddigi futamok mindegyik én be kellett vetni a Safety Cart.

15:45
szeptember 22, 2013
Vágólapra másolva!

Rengeteget isznak a versenyzők

A szingapúri pálya fizikailag az évad egyik legkeményebb helyszínének számít. A vonalvezetés nagyon kanyargós, nincs egy hosszabb egyenes sem, ahol a versenyzők pihenhetnének. Ráadásul a hőmérséklet is magas, így a pilóták akár 6 liter folyadékot is megisznak a futam előtt.

15:48
szeptember 22, 2013
Vágólapra másolva!

A Ferrari nem számít sok jóra

Stefano Domenicali csapatfőnök a rajtrácson arról beszélt Martin Brundle-nek, hogy leginkább a kármentés lesz a céljuk ma este, nehéz futamra számítanak. A gárda egész hétvégén nem volt versenyképes, az időmérőn a 6-7. helyet szerezték meg.

15:49
szeptember 22, 2013
Vágólapra másolva!

Kérdéses a nyerő stratégia

Jenson Button éppen beszél a rajtrácson, hogy nagyon változatos stratégiák várhatók a versenyen. Ennek oka, hogy a két gumikeverék között a szokásosnál is nagyobb, 2-3 másodperc a különbség, ráadásul a bokszkiállás is nagyon sok időt vesz el a hosszú bokszutca és az alacsony sebességkorlátozás miatt.

15:55
szeptember 22, 2013
Vágólapra másolva!

Räikkönen a rajtrácson

A finn indulása tegnap veszélybe került a kiújuló hátfájása miatt, végül azonban fel tudott állni a rajtrácsra.

15:57
szeptember 22, 2013
Vágólapra másolva!

Bernie Ecclestone a falán üzen

Bernie Ecclestone a bokszutca falára festett üzenetben kívánt boldog szülinapot a Szingapúr atyjának is nevezett Lee Kuan Yew-nek, aki az ország első miniszterelnöke volt, és 14 évig volt hivatalban.

16:02
szeptember 22, 2013
Vágólapra másolva!

Rosberg támadja Vettelt

A Mercedes versenyzője jól kapja el a rajtot, egy pillanatra meg is előzi a címvédőt, aki aztán visszaveszi az első helyet. Alonso fantasztikusan rajtolt, a pálya jobb oldalán elsurranva egészen a 3. helyig jött fel a 7.-ről.

16:20
szeptember 22, 2013
Vágólapra másolva!

9. kör Vettel előnye másodperc

A címvédő már majdnem 7 másodpercre elhúzott Rosbergtől, akinek kezdenek fogyni a gumijai. Őt Alonso követi 3.8 másodperccel lemaradva. Mögöttük Grosjean továbbra is lőtávolságon belül van Webberhez képest, azonban nem tudja támadni.

16:24
szeptember 22, 2013
Vágólapra másolva!

11. kör Räikkönen a bokszban

A finn látogatott ki elsőként, egy újabb szett szuperlágy gumival távozik a Lotustól. Közben az utolsó helyen haladó Bianchi is kiáll kereket cserélni.

16:32
szeptember 22, 2013
Vágólapra másolva!

15. kör: Alonso kereket cserél

A spanyol közepes gumikat kap, és di Resta mögé ér vissza a pályára. A következő körben Rosberg, Hamilton és Grosjean is kereket cserélnek. A pályán óriási csata alakul ki Maldonado, Pérez, Gutiérrez és Hülkenberg között a 12-15. helyen.

Az élen a sorrend jelenleg VET ROS DIR ALO WEB GRO HAM MAS BUT RAI.

16:38
szeptember 22, 2013
Vágólapra másolva!

17. kör: Vettel az élre tér vissza

A német is kiállt közepes gumikért, és 8 másodperces előnnyel tért vissza az élre. Di Resta az egyetlen a mezőnyből, aki még nem járt a bokszban, ennek köszönheti a 3. helyét. Alonso és Webber beragadtak a Force India versenyzője mögé.

Közben Hülkenberget arra kérik, hogy adja vissza a 11. helyet Péreznek, akit szabálytalanul előzött meg. "Micsoda??" - kérdezi a versenyző felháborodottan a rádión.

16:42
szeptember 22, 2013
Vágólapra másolva!

21. kör: Hamilton a gumikra panaszkodik

A rádión azzal nyugtatják, hogy ennek ellenére jó a tempója. Di Resta kijön a bokszba, 21 kör után cseréli le a szuperlágy gumijait egy újabb szettre. Ezzel szabad az út Alonso előtt, aki már ígyis 16.3 másodperces hátrányt szedett össze Vettellel szemben.

Egyharmad távnál a sorrend az élen nem sokat változott: VET ROS ALO WEB GRO HAM MAS BUT RAI PER.

16:47
szeptember 22, 2013
Vágólapra másolva!

23. kör: Webbert támadják

Grosjean és Hamilton is ott van az ausztrál nyakán, a Lotus versenyzője abszolút legjobb időt futott az első szektorban. Közben Räikkönennek azt mondják a rádión, hogy a telemetriában nem látják a problémát, amire korábban panaszkodott, így nem tudnak segíteni neki. A Lotus garázsában Tom Jones énekes a szerelők között ücsörögve figyeli az eseményeket.

A 3. helyen haladó Alonso egyéni legjobb köridőket teljesít, mióta di Resta kiment előle, de így sem tud közelebb kerülni Rosberghez.

16:52
szeptember 22, 2013
Vágólapra másolva!

25. kör: Ricciardo a falban

A Toro Rosso versenyzője a 18-as kanyarban nem tudta lefékezni az autóját, bejön a Safety Car. Alonso, Grosjean, Massa, Button, Räikkönen, Pérez, Hülkenberg, és mögöttük szinte mindenki jön be a bokszba. Vettel, Rosberg, Webber és Hamilton az élen nem jöttek be.

Nagy a tumultus, Räikkönennek hosszú másodperceket kellett várakoznia, mire be tudott állni a helyére.

17:05
szeptember 22, 2013
Vágólapra másolva!

30. kör: Kimegy a Safety Car

Vettel diktálja a tempót, és hamar lerázza Rosberget, akinek egy körrel később már ismét 3.2 másodperc a hátránya. Webber viszont tapad a Mercedesre. Simán eljött a mezőny, de egyelőre szinte mindenki DRS-távolságon van az előtte lévőhöz képest. Vettelt arra kérik, használja ki a gumijait, és növelje az előnyét.

17:14
szeptember 22, 2013
Vágólapra másolva!

34. kör: Grosjean a bokszba kényszerül

A Lotus versenyzőjét arra kérik, hogy azonnal hajtson a bokszba, mert fel kell tölteniük a motorja pneumatikáját. A művelet 40 másodpercet vesz igénybe, ezzel a versenyző a 21. helyre esik vissza. A bokszban ácsorogva tehetetlenül csóválta a fejét.

Közben Vettel újra megfutja a leggyorsabb kört: 1:50.185 - Rosberg nem tudja tartani vele a tempót, folyamatosan esik vissza. Webber jelenleg 1.2 másodpercre van a Mercedestől. Rosberget arról tájékoztatják, hogy valószínűleg gumitörmelék szorult az autó első szárnyába, ezért veszít a leszorítóerőből. Mögöttük a sorrend HAM ALO DIR MAS BUT RAI PER.

 

17:22
szeptember 22, 2013
Vágólapra másolva!

39. kör: Grosjean versenyének vége

A francia visszatért a bokszba, és kiszállt az autóból, a hibát nem tudták kijavítani.

Webber kijön a bokszba, akit egy körrel később Rosberg is követ. Közben a másik Mercedest vezető Hamilton arra bíztatják, hogy most nyomja nagyon a gázt. Rosberg Webber mögé ér vissza a pályára, így veszített egy helyet a kerékcserével. Vettel újabb leggyorsabb kört fut: 1:50.022!

17:29
szeptember 22, 2013
Vágólapra másolva!

43. kör: Button végigmenne

A McLaren szerelői azon gondolkodnak, hogy a verseny végéig kint tartják a versenyzőt, aki így két kiállással teljesítené a versenytávot. Közben Massa és di Resta is bejönnek kereket cserélni, mindketten közepes keveréken folytatják.

Hamilton is bejön kerékcserére, és éppen a di Resta-Massa páros elé ér vissza a pályára. Vettel is kiáll, a Red Bull 2.8 másodperc alatt cserél kereket. Button és Alonso egyelőre kint maradnak.

17:34
szeptember 22, 2013
Vágólapra másolva!

46. kör: Rosberg a mérnökével veszekszik

Percek óta folyik a vita a Mercedes csapatrádióján arról, hogy mennyire nyomja a gázt a német. "Most vigyáznom kell a gumijaimra" - figyelmeztette a csapatot. Közben Pérezt azzal bíztatják, hogy mások 30 kört mentek a közepes keverékkel, így neki sem kell már kiállnia a leintésig. A mexikói jelenleg az 5. helyen áll, míg a másik McLarent vezető Button a 3., őt is végig kint tartaná a McLaren.

Az éleen Vettel 3-ról 9.3 másodpercre növelte az előnyét Alonsóhoz képest, aki viszont majdnem egy másodperccel gyorsabb az őt követő Button-Räikkönen-Pérez-Hülkenberg vonatnál. A 9-10. helyen haladó Mercedeseket arra kéri a csapat, előzzék meg az előttük haladó Webbert.

17:42
szeptember 22, 2013
Vágólapra másolva!

50. kör: Gutiérrezt mindenki megelőzi

Először Webber ment el a Sauber mellett, majd a Mercedes párosa is megelőzte. Nem sokkal később di Restát és Massát is megkapta a nyakába, akikkel szemben szintén nem volt esélye, így egy perc alatt a 7-ről a 12. helyre esett vissza.

Vettel az élen 1.7 másodperccel gyorsabb Alonsónál, és majdnem 3 másodperccel a mögötte haladó négyesfogatnál. A 4. helyen álló Räikkönen régóta DRS-távolságon belül köröz Buttonhoz képest, azonban nem tud vele mit kezdeni.

Webber a Mercedesektől üldöztetve összekapta magát, egyéni legjobb időt futott az előző körben, és gyorsan közelít az egyre lassuló Hülkenberghez. Úgy látszik, a Saubereknek vészesen fogynak a gumijaik.

17:50
szeptember 22, 2013
Vágólapra másolva!

54. kör: Di Rest a falban!

Webbernek sikerül elmennie Hülkenberg mellett, és elkezdhetni üldözni Pérezt. Nem sokkal később Räikkönen sokadik próbálkozásra megelőzi Buttont, gyönyörű mozdulattal, kívülről kerülte meg a ellenfelét a 14-es kanyarban. Úgy néz ki, a McLarennek ismét nem jön össze a dobogó...

A következő pillanatban Paul di Resta füstölgő Force Indiája ácsorog a falban, a versenyző kiszállt az autóból. Lengetik a dupla sárga zászlókat.

17:57
szeptember 22, 2013
Vágólapra másolva!

58. kör: Váltóprobléma Webbernél

Az ausztrál arra kérik, hogy a szokásosnál korábban váltson minden fokozatba, ahogy ezt már Monzában is hallottuk.

Közben a Mercedesek támadják nagy hévvel Pérezt, Rosberg el is megy mellette, Hamilton azonban továbbra is a McLaren mögött van, a nyakában loholó Massával együtt. Az élen a sorrend változatlan, Vettel előnye már 26.4 másodperc Alonso előtt. Mögöttük RAI WEB ROS HAM MAS BUT PER HUL halad jelenleg 2 kör van hátra!

18:04
szeptember 22, 2013
Vágólapra másolva!

Vettel megnyeri a Szingapúri Nagydíjat

Senkitől sem zavartatva szerezte meg az első helyet, 32.6 másodperces előnnyel a szintén fantasztikus versenyt futó Alonso előtt. A dobogó harmadik fokára Kimi Räikkönen állhat fel. Mögöttük a sorrend ROS HAM MAS BUT PER HUL SUT.

Miközben Vettel ráfordult a célegyenesre, a másik Red Bullt vezető Webber autójának hátuljából lángok csapnak ki, az ausztrál kénytelen féélreállni. Egy perccel korábban már szólt a rádión, hogy "bajban vagyok."

És ismét egy ismerősnek tűnő jelenet: Fernando Alonso a Ferrariján ülve szállítja vissza a szerencsétlenül járt Webbert a bokszba.

18:15
szeptember 22, 2013
Vágólapra másolva!

Az eredmények

Ez a versenyről készült élő tudósításunk. A részletes összefoglaló a résztvevők reakcióival itt olvasható.

Sebastian Vettelt senkitől sem zavartatva, több mint fél perces előnnyel aratott győzelmet a Szingapúri Nagydíjon. A címvédő a rajtnál egy pillanatra elvesztette az első helyet Nico Rosberggel szemben, utána azonban egyenes volt az útja a kockás zászlóig. A második helyet a Ferrariban ismét erőn felül teljesítő Fernando Alonso szerezte meg, a dobogó harmadik fokára pedig a hátfájással küszködő Kimi Räikkönen állhatott fel. Utóbbi két versenyző a Daniel Ricciardo 25. körben történt balesetét követő Safety Car-os periódus alatt ejtette meg a második kerékcseréjét, így a versenytáv több mint felét egy szett gumin teljesítették.

A két Mercedes a hajrában friss gumikon együtt verekedte át magát a mezőnyön a 4-5. helyig, Felipe Massa előtt. A dobogóra sokáig esélyesnek tűnt a szintén hosszú etapot teljesítő Jenson Button is, aki azonban az utolsó körökben visszacsúszott a 7. helyre. Mögötte Pérez, Hülkenberg és Sutil fért be az első tízbe. Az este nagy vesztese Mark Webber volt, aki az utolsó körben volt kénytelen félreállni, miután előbb egy feltételezett váltóprobléma miatt kellett sorban elengednie ellenfeleit, majd kénytelen volt a pálya szélén leparkolni lángra kapott autóját. A technika babrált ki Romain Grosjeannal is, ő a motor pneumatikájának meghibásodása miatt adta fel a küzdelmet. Az utolsó percekben Paul di Resta is a falban kötött ki, ezúttal azonban nem volt szükség a biztonsági autóra.

A versenyről élőben készült, részletes összefoglalónkat az eredménytáblázat alatt olvashatják.