Vágólapra másolva!
A Koreai Nagydíj időmérő edzésének végén az ausztrál fantasztikus kört futott, így a pályát egészen addig uraló csapattársa elé került. A Red Bullokat Hamilton és Alonso követi a rajtrácson, Button már a Q2-ben kiesett.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül31 bejegyzés
08:32
október 13, 2012
Vágólapra másolva!

Mark Webber hivatalosan idei második pole pozícióját szerezte meg a Koreai Nagydíjon, amikor az utolsó pillanatban megelőzte csapattársát, a jeongami pályát előzőleg egész hétvégén uraló Sebastian Vettelt. A 3. kockából Lewis Hamilton rajtolhat majd, míg a vb éllovasa, Fernando Alonso a 4. hellyel mentette meg a Ferrari esélyeit.

Webber a délelőtti szabadedzésen ki sem próbálhatta a szuperlágy gumikat, mert a motorvezérlésbe hibás adatokat tápláltak, így a hajrában kénytelen volt a garázsban vesztegelni. Az időmérőn ennek ellenére hamar ráérzett a ritmusra, s már a Q1-ben második lett Vettel mögött. A döntőben pedig úgy futotta meg 1:37.242-es körét, hogy a pálya egyik szektorában sem érte el a legjobb részidőt. Már Monacóban is ő rajtolhatott az élről, ám akkor csak azért, mert a pole-t eredetileg megkaparintó Michael Schumachert büntetésből hátrasorolták.

A Q3-ban teljesített első körök alapján még Vettel vezetett, de a kritikus pillanatban időt vesztett, amikor beragadt Felipe Massa mögé, s már a pálya elején lépéshátrányba került. "Miért nem szóltatok Massáról?" - kérdezte dühösen a rádión, amikor tájékoztatták, hogy elvesztette a pole-t. Később azonban azt mondta, elégedett a 2. hellyel. "Nem akarom Felipére fogni. Azt hittem, már a bokszba tart, de kiderült, hogy tévedtem" - magyarázta. "Az utolsó szektorban értem utol, ezért el kellett vennem a gázt. Végeredményben nem számít, mert az utolsó köröm nem volt elég gyors. A középső szektorban vesztettem egy kis időt, ahol a hétvégén eddig minden rendben ment."

Forrás: Red Bull

Miután pénteken szenvedett a McLaren beállításaival, Hamilton az időmérőn magára talált. A Q1-ből épphogy továbbjutott, mivel kockáztatott, és másodszor vissza sem tért a pályára, hogy megspóroljon egy szett szuperlágy gumit, a következő két etapot viszont stabilan harmadikként zárta. "Holnap borzasztóan nehéz lesz megelőzni ezt a két srácot" - utalt a Red Bull versenyzőire. "Egyértelmű, hogy nagyot léptek előre, de azért tovább kell igyekeznünk, mert nem vagyunk túl messze tőlük. Jenson versenytempója tegnap erősnek tűnt."

Csapattársa, Jenson Button már a Q2-ben kiesett, ugyanis el kellett vennie a gázt a sárga zászlók miatt, melyeket azért lengettek, mert Daniel Ricciardo váltóhibával a pálya szélére húzódott. "Az első körömben elfékeztem magam, veszítve egy pár tizedet" - mesélte. "Másodszorra úgy érkeztem meg az utolsó szektorhoz, hogy azt hittem, van néhány tized a tarsolyomban. Ennek simán elégnek kellett volna lennie, de a sárga zászlók lehetetlen helyzetbe hoztak."

Néhányan, köztük a Lotus párosa, a köridejükön a sárga zászlók alatt javítva biztosították maguknak a továbbjutást, de büntetéstől egyikük sem tart. "A többiekhez képest jobban lelassítottam, csak az előző köröm volt gyenge" - jelentette ki szenvtelenül Kimi Räikkönen, aki az új kipufogóval felszerelt autójának volánjánál gyorsabb volt, mint a fejlesztést Indiáig még nélkülözni kényszerülő Romain Grosjean. A sportfelügyelők végül ki sem vizsgálták a gyanúsnak tűnő eseteket. Később kiderült, hogy Ricciardo autójában a kardántengely hibásodott meg, de mivel a sebességváltójához valószínűleg így is hozzá kell nyúlni, ör rajthelyes büntetésre számíthat.

Forrás: AFP

Alonsónak, aki már csak egy 4 pontos előnyt őrizget az összetettben, fontos volt, hogy ne kerüljön túl messze Vetteltől, és ezt sikerült is elérnie, noha a Q1-ből csak a 16. helyen jutott tovább. "Még nem vagyunk elégedettek, de az időmérőn a helyes irányba fejlődtünk" - vélte a Ferrarit irányító Stefano Domenicali. "Az volt a célunk, hogy a második vagy harmadik rajtsorba tudjunk kerülni, és ez így is lett. Mostantól a versenyre összpontosítunk."

Amelyen kiélezett küzdelem várható a Red Bull, a Ferrari és a McLaren között, hiszen a péntek délutáni szabadedzésen a három csapat tempója a hosszú etapokon közel azonosnak tűnt. Sok múlhat majd a bokszstratégián, mert a sima jeongami aszfalt nem koptatja vészesen a gumikat, így a Pirelli szerint akár egyetlen kerékcserével is lehetséges lesz teljesíteni a távot.

http://static.origo.hu/s/partners/f1/html/session_2012_16_9.html
08:32
október 13, 2012
Vágólapra másolva!

Kövesse velünk élőben a Koreai Nagydíj időmérő edzését! Szöveges beszámolónk sok háttérinformációval, percről percre.

08:41
október 13, 2012
Vágólapra másolva!

Hamarosan kezdődik az időmérő

Köszöntjük kedves olvasóinkat a Koreai Nagydíj időmérője előtt. Tavaly Lewis Hamilton szerezte meg a pole pozíciót Jeongamban, ideje 1:35,820 volt.

08:43
október 13, 2012
Vágólapra másolva!

Pic rajtbüntetést kap

Charles Pic valószínűleg az utolsó helyről fog rajtolni Koreában, mert 10 helyes rajtbüntetést kapott az idei 9. motor beépítése miatt. A Marussia Cosworth motorokkal megy. A szabályok szerint csak 8 motort lehetne használni egy évben.

08:45
október 13, 2012
Vágólapra másolva!

Szép idő fogadja a versenyzőket

Nem várható eső sem az időmérőre, sem a versenyre. Koreában 23 fok lesz ma a maximum, holnap csak kettővel lesz kevesebb.

08:51
október 13, 2012
Vágólapra másolva!

Eddie Jordan az átigazolásokról

A BBC ex-csapatfőnök riportere megjósolta, ki hol fog versenyezni jövőre. A Toro Rossónál nem lesz változás, a Marussiánál érkezhet Max Chilton a GP2-ből Charles Pic helyére, Glock maradni fog. Pic mehet a Caterhemhez Kovalainen mellé, Petrov helyére.

A Williamsnél versenyehet majd a mostani tesztpilóta, Valtteri Bottas Bruno Senna helyén, a brazil állítólag Narain Karthikeyant váltja majd a HRT-nél, ahol csak de la Rosa maradhat.

A Force Indiánál marad Paul di Resta, mellé az exversenyzőjük, Adrian Sutil, vagy pedig az ex Toro Rosso versenyző, a manapság rádiókommentátorként és Pirelli-tesztpilótaként dolgozó Jaime Alguersuari jöhet. Nico Hülkenberg a Sauberhez távozhat Sergio Pérez helyére, Kamui Kobajasi marad a helyén.

Romain Grosjean szörnyű szezonja ellenére is marad a Renault-nál Räikkönen mellett. Persze mindez csak feltételezés...

08:58
október 13, 2012
Vágólapra másolva!

Nincs nagy különbség a két gumi között

A Pirelli szerint egy körön csak 2-6 tizeddel lassabb a lágy gumi a szuperlágynál, és egy kiállással is meg lehet majd csinálni a futamot, mivel a sima aszfalt miatt alig kopnak a gumik. Éppen ezért arra számítanak, hogy a Q3-ban sokan nem fognak kijönni, hogy spóroljanak a gumikkal.

09:01
október 13, 2012
Vágólapra másolva!

Megjavították Webber autóját

Az ausztrálnak a harmadik szabadedzés végén motorelektronikai gondja volt, ezért ki sem mehetett az edzés végén az időmérő-szimulációra. A csapatfőnök Horner szerint megoldották a problémát. A motorelektronika vezérlése rossz adatokat szolgáltatott, mechanikai hiba nem volt.

09:03
október 13, 2012
Vágólapra másolva!

Elkezdődött az időmérő edzés

A Q1-ben eddig nyolcan mentek ki a pályára, köztük a két Lotus.

09:05
október 13, 2012
Vágólapra másolva!

di Restának fékproblémája van

A Force India versenyzője peches a hiba miatt.

09:08
október 13, 2012
Vágólapra másolva!

Alonso vezet

A spanyol 1:39,543-as kört repesztett a Ferrarival. Mögötte Maldonado, Hülkenberg, Räikkönen, di Resta.

09:09
október 13, 2012
Vágólapra másolva!

Karthikeyan megpördült

Az egyenes végén beesett a fékpedálja, csak a hátsó fék fogott a HRT-n, ezért nem csoda, hogy kipörgött a pályáról.

09:10
október 13, 2012
Vágólapra másolva!

Räikkönen az élre állt

A finn két tizedet adott Massának, mögöttük Button és Alonso és Rosberg.

09:13
október 13, 2012
Vágólapra másolva!

Hamilton az ötödik, Vettel veezt

Hamilton megnt elfékezte magát a célegyenes végén, és továbbfutott a kanyaron, a hétvégén már sokadszorra. Vettel 1:38,208-al állt az élre, előnye négy tized Button előtt.

09:16
október 13, 2012
Vágólapra másolva!

Az első tízből csak ketten tetették fel a gyorsabb gumit

Az első tíz pilóta (Vettel, Button, Webber, Räikkönen, Massa, Rosberg, Hamilton, Hülkenberg, Alonso, Schumacher) közül csak Alonso és Schumacher tette föl eddig a szuperlágy gumit.

09:19
október 13, 2012
Vágólapra másolva!

Grosjean a negyedik volt

A franica szuperlágy gumikkal jött fel erre a helyre. Aztán gyorsan visszacsúszott hetediknek, Pérez, Kobajasi, Vergen és Ricciardo is bejött elé szuperlágy gumin.

09:21
október 13, 2012
Vágólapra másolva!

Vége a Q1-nek, Alonso majdnem kiesett

A spanyol a 16. helyre futott be az utolsó pillanatban, pedig a szuőerlágy gumit használta. Bruno Senna lehet a legcsalódottabb, mivel hibázott az ehyik kanyarban, és kiesett.

09:23
október 13, 2012
Vágólapra másolva!

Karthikeyan engedéllyel rajtolhat

A HRT indiai versenyzője nem tett meg mért kört a Q1-ben, de korábban már ment olyan kört a szabadedzésen, ami 107 százalékon belül lenne, ezért valószínűleg megkapja majd a rajtengedélyt.

09:27
október 13, 2012
Vágólapra másolva!

Hamilton szerencsés

A 17. idővel is tovább tudott jutni a q1-ből, de ő nem használt egy szett szuperlágy gumit sem.

09:29
október 13, 2012
Vágólapra másolva!

A Q1 kiesői

Senna, Petrov, Kovalainen, Pic, Glock, de la Rosa, Karthikeyan.

09:31
október 13, 2012
Vágólapra másolva!

Már megy a Q2

Mindenki szuperlágy gumin van, kivéve Rosberget.

09:33
október 13, 2012
Vágólapra másolva!

Vettel vezet

A világbajnok 1:37,776-es kört ment, ez két tizeddel jobb Alonso idejénél. Mögöttük a két csapattárs, Massa és Webber.

09:34
október 13, 2012
Vágólapra másolva!

Hamilton kockásra fékezi a bal első gumit

Ismért a célegyenes végén nézte el a féktávot a brit.

09:36
október 13, 2012
Vágólapra másolva!

A pillanatnyi sorrend

Ha most lenne vége a Q2-nek, ők jutnának tovább: Vettel, Alonso, Hamilton, Webber, Massa, Grosjean, Schumacher, Button, Räikkönen, Kobajasi.

09:38
október 13, 2012
Vágólapra másolva!

Jobbak a bekoptatott gumik

Az idők alapján gyorsabban lehet menni a kissé használt szuperlágyakkal, mint az újakkal.

09:41
október 13, 2012
Vágólapra másolva!

Hülkenberg a hetedik

A német kinyomta Kobajasit a legjobb tízből.

09:43
október 13, 2012
Vágólapra másolva!

Vége a Q2-nek, Button kiesett

A britnek lassítanai kellett az utolsó szektorban, mert ott megállt Ricciardo Toro Rossója váltóhiba miatt, ezért eshetett ki a Q2-ben.

A Q2 sorrendje: Vettel, Alonso, Hamilton, Webber, Räikkönen, Massa, Grosjean, Rosberg, Hülkenberg, Schumacher.

A kiesők:

Button, Pérez, Kobajasi, di Resta, Maldonado, Ricciardo, Vergne.

09:51
október 13, 2012
Vágólapra másolva!

Elkezdődöt a Q3

Mindneki azonnal kiment a pályára, Schumacher mindenkit előreengedett.

09:54
október 13, 2012
Vágólapra másolva!

Vettel vezet az első gyors körök után

Vettel, Alonso, Webber, Massa, Hamilton, Räikkönen, Grosjean, Schumacher, Rosberg, Hülkenberg. Utóbbi három még nem ment kört.

09:58
október 13, 2012
Vágólapra másolva!

Hamilton majdnem ütközött a bokszban

A McLaren versenyzője majdnem belement Rosbergbe, akit rosszul engedtek ki a garázsból. Veszélyes jelenet volt, egy szerelőt is majdnem eltrafáltak.

10:01
október 13, 2012
Vágólapra másolva!

Vége az edzésnek, Webberé a pole

Vettel elrontotta az utolsó körében az első két szektort, így Mark Webberé lett a pole pozíció, idén másodszor. A sorrend: Webber, Vettel, Hamilton, Alonso, Räikkönen, Massa, Grosjean, Hülkenberg, Rosberg, Schumacher.

Webber egyik szektorban sem volt a leggyorsabb, a legjobb kört mégis ő rakta össze.

Köszönjük a figyelmet, hamarosan bővítjük a cikket az eredménytáblázattal és a szöveges összefoglalóval.