A Red Bullok uralták Koreát

Események

vettel red bull koreai nagydíj
Vágólapra másolva!
Vettel és Webber kényelmes előnnyel nyerte a Koreai Nagydíj péntek délutáni szabadedzését, megelőzve a vb-éllovas Alonsót és Buttont. Hamilton elégedetlenül szállt ki McLarenjéből.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül45 bejegyzés
08:35
október 12, 2012
Vágólapra másolva!

A Red Bull könnyedén hódította el az első két helyet a Koreai Nagydíj péntek délutáni szabadedzésén, a versenytempója azonban a Ferrarinak és a McLarennek is hasonló volt.

Eleinte szinte pillanatonként változott a sorrend az élen, de ahogy telt az idő, a Red Bullok átvették az uralmat. A tavalyi győztes Sebastian Vettel, aki a múlt hétvégén, Szuzukában 4 pontra csökkentette a hátrányát Fernando Alonsóhoz képest, már a keményebb (azaz lágy) keverékű gumikon a leggyorsabb volt, és a vezetést megőrizte akkor is, amikor mindenki megkapta a szuperlágy Pirelliket.

A forgatókönyv azonban a szokásostól eltérően alakult a napsütötte, de rendkívül poros jeongami pályán. A versenyzők ugyanis viszonylag magas üzemanyagszinttel próbálták ki a jobban tapadó gumikat, és többnyire nem is az etapjuk első mért körében javítottak korábbi időeredményükön. Alonso például akkor ugrott fel a 3. helyre, amikor már másodszorra hajtott ki a pályára az addigra már használt szuperlágy Pirellikkel.

A hátránya 0,328 másodpercre rúgott Vettelhez képest, de csak 59 ezreddel előzte meg Jenson Buttont. Egész nap meglepően jól ment a Mercedes is: a csapatnál végig Michael Schumacher vitte a prímet, s az 5. helyen zárta a napot, alig 1 tizedre Buttontól.

Forrás: AFP
Kattintson a képre, galéria nyílik!

A McLaren másik versenyzője, Lewis Hamilton azonban elégedetlenül szállt ki az autójából, mert a szuperlágy gumikon nem sikerült javítania korábbi időeredményén, és az edzés vége felé, amikor már a többiekhez hasonlóan a versenyre gyakorolt, tönkre fékezte egy lágy szett Pirellijét is.

Sergio Pérez még rosszabbul járt, mert 50 perccel az edzés vége előtt megállt alatta a Sauber egy motorműködtető egység hibája miatt. Bár az autót visszaszállították a bokszba, a mexikói nem tudott újra kimenni vele a pályára.

A Lotus új fejlesztései egyelőre szerényen mutatkoztak be: Kimi Räikkönen, akinek az autóját felszerelték a Coanda-kipufogóval, több mint egy másodperces hátránnyal csak 10. lett, épphogy megelőzve csapattársát, Romain Grosjeant.

Az edzés után Michael Schumachert és Pedro de la Rosát beidézték a sportfelügyelők, amiért a 3-as kanyarban kis híján összeütköztek. Úgy tűnt, mintha Schumacher szándékosan leszorította volna a HRT versenyzőjét, aki előzőleg feltartotta őt az egyenesben. Dühösen integetett is neki, mielőtt nagy gázt adva elhúzott tőle.

http://static.origo.hu/s/partners/f1/html/session_2012_16_2.html
08:45
október 12, 2012
Vágólapra másolva!

Hamarosan kezdődik a második edzés

Köszöntjük kedves olvasóinkat a Koreai Nagydíj péntek délutáni szabadedzéséről élőben készülő tudósításunkban! Délelőtt szokás szerint szörnyen poros volt a pálya, de az eredmény végül nagyjából a papírformát tükrözte: Lewis Hamilton volt a leggyorsabb, megelőzve Fernando Alonsót és Mark Webbert. Az összefoglalónk a tabellával itt tekinthető meg.

08:47
október 12, 2012
Vágólapra másolva!

A lágy és a szuperlágy gumik bevetésen

A Pirelli a két legpuhább keveréket hozta el Koreába. A hétvégi előzetesünk és esélylatolgatásunk itt olvasható. Alonsónak nem lesz könnyű megtartania 4 pontos előnyét, mert a Red Bull hagyományosan gyors Jeongamban.

08:48
október 12, 2012
Vágólapra másolva!

Kipróbálta új fejlesztéseit a Lotus

A Coanda-kipufogót délelőtt csak Kimi Räikkönen autójára szerelték fel. A finn a 11. helyen végzett, ez azonban semmit nem jelent - már csak azért sem, mert most először vezetett a pályán, amit tehát először meg kellett tanulnia.

08:49
október 12, 2012
Vágólapra másolva!

A pálya hepehupásabb is lett

Tavaly óta kicsit buckásabbnak tűnik. Egyébként azért ennyire poros, mert még tegnap este 9-kor is a műfüvet fektették le néhány kanyar mellett, Charlie Whiting ugyanis elégedetlen volt vele, ezért felszedette.

08:51
október 12, 2012
Vágólapra másolva!

Továbbra is szép idő van

Süt a nap, a levegő 21, az aszfalt 29 fokos. A délelőtti edzés két órával ezelőtt pont ilyen körülmények között ért véget.

08:56
október 12, 2012
Vágólapra másolva!

Újra a versenyzők ülnek az autókban

Délelőtt négy tesztpilóta - Dani Clos (HRT), Jules Bianchi (Force India), Valtteri Bottas (Williams) és Giedo van der Garde (Caterham) - vezetett, most mind átadják a helyüket a versenyzőknek.

08:58
október 12, 2012
Vágólapra másolva!

Kétféle padlólemezt tesztel a Mercedes

Az összehasonlítás kedvéért Button autóján egy új van, Hamiltonén a régi. A szplitter is eltérő rajtuk. A Marussia egyébként szintén egy új padlólemezt próbálgat ma, bár délelőtt Glock időt vesztett, mert ki kellett cserélni a kormányösszekötőjét.

09:00
október 12, 2012
Vágólapra másolva!

Hamilton az első a pályán

Ahogy zöldre váltott a lámpa, máris kirobogott, a nyomában Räikkönennel és a két Marussiával.

09:01
október 12, 2012
Vágólapra másolva!

Alonso szenvtelenül figyel

Gyanúsan rezzenéstelen arccal, napszemüvege mögé bújva ül a Ferrari garázsának sarkában. Délelőtt olyan csúnyán elfékezte magát, hogy a rázkódástól a balelső futóműve is megsérült, ezért a biztonság kedvéért átnézték.

09:04
október 12, 2012
Vágólapra másolva!

Button az élen

A csapatok máris belecsaptak a lecsóba. Egyelőre Button, Rosberg, Räikkönen, Hamilton a sorrend az első körök után.

09:06
október 12, 2012
Vágólapra másolva!

Illetve már Schumacher vezet

A sorrend azonban egyelőre pillanatonként változik. Grosjean elég vadul kezdett, néhányszor kellemetlenül közel került a falhoz. Eddig persze mindenki a lágy (azaz keményebb) gumikat használja.

09:08
október 12, 2012
Vágólapra másolva!

Vettel a 3. helyen kezd

Az első szektora nem volt penge, egyébként simán rögtön az élre állt volna. Közben di Resta állt az élre, de Schumacher megint gyors...

09:09
október 12, 2012
Vágólapra másolva!

Schumacher visszaveszi az 1. helyet

Tovább javított 1:39.911-re, míg Alonso 0,121 másodperces hátránnyal felzárkózik mögé. Közben Hülkenberg már 5 kör után arról számol be, hogy a jobbelső gumijai szemcsésednek.

09:11
október 12, 2012
Vágólapra másolva!

Már Vettel a leggyorsabb

0,117 másodpercet ver Schumacherre, az ideje 1:39.794. Schumacher közben 5 kör után visszatért a bokszba. A sorrend: Vettel, Schumacher, Webber, Alonso, di Resta, Button, Pérez, Rosberg.

09:13
október 12, 2012
Vágólapra másolva!

Pérez kicsúszik

A célegyenes végi féktávon keresztbe állt az autója, és továbbengedte a bukótérbe ott, ahol a bokszkijárat veszélyesen közel van. Azért gond nélkül folytatni tudta. Amióta aláírt a McLarenhez, mintha kicsit összeszedetlenebbül vezetne.

09:15
október 12, 2012
Vágólapra másolva!

Glock is lesodródik

A poros aszfalt sokaknak gondot okoz: legutóbb Glock és Kovalainen sokallt be. Közben Massa felkapaszkodott másodiknak, beférkőzve Vettel és Schumacher közé. Hamilton egyelőre csak 14.

09:17
október 12, 2012
Vágólapra másolva!

Rosberg autóján orrkúpot cserélnek

A Mercedes a garázsban áll, új első szárnyat kapott. Az ő autóján is alaposan megvizsgálták a gumikat, a szemcsésedés nyomait keresve.

09:19
október 12, 2012
Vágólapra másolva!

Massa átveszi a vezetést

Az ideje 1:39.687. Megelőzte Alonsót, aki csak pillanatokkal korábban állt az élre, de a sorrend teljesen megváltozott, mert a két McLaren is futott egy-egy gyors kört. A sorrend 20 perc után: Massa, Alonso, Button, Hamilton, Vettel, Schumacher, Webber, di Resta.

09:21
október 12, 2012
Vágólapra másolva!

Senna megpördül

A 12-es kanyar kijáratánál kitört a Williams fara, szép piruettet mutatott be, de megúszta. Délelőtt Bottas vezette az autóját, úgyhogy most kell alkalmazkodnia a pályához.

09:22
október 12, 2012
Vágólapra másolva!

Vergne máris a szuperlágy gumikkal próbálkozik

1:42.053-as kört futott a lágyakon, meglátjuk, mire megy a másik keverékkel. Rosberg felkapaszkodott a 9. helyre, miközben Räikkönen az egyik balosban úgy ráment a rázókőre, hogy az autója látványos szikrákat vetett.

09:26
október 12, 2012
Vágólapra másolva!

Vergne 1,2 mp-t javít

Ennyivel volt gyorsabb a szuperlágy gumikon, amiket azóta Pérez is megkapott.

09:27
október 12, 2012
Vágólapra másolva!

Pic autójában is kormányösszekötőt cserélnek

Délelőtt ugyanezt tették Glockéval a Marussiánál.

09:28
október 12, 2012
Vágólapra másolva!

Webber az élre áll

1:39.404-es körével 0,283 másodpercet ver Massára, aki mögött egyelőre változatlan a sorrend. Schumacher és Vettel visszatért a pályára, újra a keményebb gumikon.

09:31
október 12, 2012
Vágólapra másolva!

Rosberg felzárkózik Schumacherhez

Eleget javít ahhoz, hogy megszerezze a 8. helyet, közvetlenül a csapattársa mögött. Ugyanakkor arról beszélnek vele a rádión, hogy a Mercedes továbbra is alulkormányzott, és az első szárnyán valószínűleg állítaniuk kell, hogy a szuperlágy gumikon megfelelő legyen a balansz.

09:33
október 12, 2012
Vágólapra másolva!

Vettel a leggyorsabb

1:39.089-re faragta le a köridejét, 0,315 másodpercet verve Webberre, pedig csak az utolsó szektorban ért el abszolút legjobb részidőt. Button szintén javított, ő a két Ferrarit megelőzve 3. lett a Red Bullok mögött. A három élcsapat küzdelme parádésnak ígérkezik Koreában.

09:37
október 12, 2012
Vágólapra másolva!

A sorrend

Vettel, Webber, Button, Massa, Alonso, Hamilton, Schumacher, Rosberg, di Resta, Grosjean. Hamilton az előbb elfékezte magát az első kanyarnál, mint nemrég utódja, Pérez. Most viszonylagos nyugi van, közeleg a roham a szuperlágy gumikon.

09:40
október 12, 2012
Vágólapra másolva!

Pérez lerobban

Leparkolta Sauberjét a pálya szélére, aztán kiszállva szemügyre vette. 2-es fokozatban, amikor ki akart gyorsítani az egyik kanyarból, beragadt a váltója. Egyelőre nem világos, hogy a váltója, a motorja, esetleg az elektronika vagy az üzemanyag-ellátás romlott el.

09:45
október 12, 2012
Vágólapra másolva!

Megkezdődött a hajsza

A két Ferrari, a két Mercedes és Grosjean is megkapta a szuperlágy Pirelliket. Azonnal meglátjuk, mire mennek vele.

09:47
október 12, 2012
Vágólapra másolva!

Egyelőre senki nem javít drámaian

Úgy tűnik, a két Mercedes és a két Ferrari először egy melegítő kört futott. Schumacher dühösen integetett az egyik HRT versenyzőjének, aki nem engedte el időben. Csak Grosjean javított kissé, míg a szuperlágy gumikon teljesített első mért körének elején Vettel mindjárt elfékezte magát.

09:53
október 12, 2012
Vágólapra másolva!

Újra Webber áll az élen

1:38.864-re gyorsult, míg Button feljött harmadiknak, Rosberg pedig hetediknek. A sorrend: Webber, Vettel, Button, Schumacher, Massa, Alonso, Rosberg, Hamilton, Hülkenberg, Grosjean.

09:56
október 12, 2012
Vágólapra másolva!

Vettel visszaveszi a vezetést

1:38.832-es körével 32 ezredet ver saját csapattársára, így a Red Bull uralja a tabellát. Érdekes, hogy szinte senki nem a szuperlágy gumikkal futott első mért körében érte el a legjobb időeredményét, hanem akár az etapjának 4-5. körében. Már Hamilton az egyetlen az élmezőnyből, aki nem javított rajtuk.

10:00
október 12, 2012
Vágólapra másolva!

Pérez motorja nem sérül meg

A Ferrari szerint a motorhoz kapcsolódó működtetőegységek egyike romlott meg, de magát a motort nem érte kár. Hamilton még mindig a pályán van szuperlágy szettjével, javítani azonban nem tudott. Továbbra is a 8. helyen áll.

10:03
október 12, 2012
Vágólapra másolva!

Alonso használt gumikon is gyorsul

Másodszor jött ki ugyanazzal a szett szuperlágy Pirellivel, és érdekes módon képes volt javítani az időeredményén: újabb 3 tizedet faragott le belőle, így feljött a két Red Bull mögé, megelőzve Buttont.

10:04
október 12, 2012
Vágólapra másolva!

Räikkönen tizedik

Ő csak most tért át a szuperlágy gumikra, amelyeken 1 tizedet vert csapattársára. 1,007 másodperccel lassabb Vettelnél. Az előbb az első keresztstabilizátort is kicserélték az autójában.

10:10
október 12, 2012
Vágólapra másolva!

Már a versenyre készülnek a csapatok

A használt gumikon már szokás szerint hosszú etapokat teljesítenek, úgyhogy komoly változás már nem várható a sorrendben. Ami: Vettel, Webber, Alonso, Button, Schumacher, Massa, Rosberg, Hamilton, Hülkenberg, Räikkönen.

10:13
október 12, 2012
Vágólapra másolva!

A köridők a kétféle gumin

A különbség itt csak néhány tizednek tűnik a lágy és a szuperlágy gumik között, bár erről csalóka képet festhet, hogy a legtöbben magas üzemanyagszinttel használták az utóbbiakat, ami ritkaság. Így festett néhány versenyző eredménye a lágy és a szuperlágy Pirelliken:

MAS 1:39.687 > 1:39.422
ALO 1:39.704 > 1:39.453 > 1:39.160
MSC 1:39.766 > 1:39.330
ROS 1:40.325 > 1:39.584
GRO 1:40.410 > 1:39.957
VET 1:39.089 > 1:38.832
WEB 1:39.404 > 1:38.864
HAM 1:39.717 > -
BUT 1:39.494 > 1:39.219

10:16
október 12, 2012
Vágólapra másolva!

Pérez visszaül az autójába

A Saubert vissza tudták szállítani a garázsba, ezért úgy tűnik, Pérez a korábbi műszaki hibája ellenére még mehet néhány kört. Pillanatnyilag csak ő és Pic nincs a pályán, úgyhogy a forgalom óriási.

10:18
október 12, 2012
Vágólapra másolva!

Csak hárman használják a lágy gumikat

Massa, Vergne és Glock autóján vannak a keményebb Pirellik, mindenki más a lágyabbakkal megy. Pérez közben újra kiszállt a Sauberből, tehát valószínűleg mégsem térhet vissza a pályára.

10:20
október 12, 2012
Vágólapra másolva!

A két Mercedes a leggyorsabb az egyenesben

Rosberg 320, Schumacher 319 km/ó-t ért el. Mögöttük Grosjean és Hülkenberg van a listán.

10:23
október 12, 2012
Vágólapra másolva!

Grosjean is áttért a keményebb gumikra

Gyorsan kiállt a bokszba, hogy az utolsó percekben ő is a lágy Pirelliken tegyen meg egy etapot. A Ferrari tempója magas üzemanyagszinttel ígéretesnek tűnik, de továbbra is a két Red Bull áll az élen.

10:25
október 12, 2012
Vágólapra másolva!

Hamilton lesodródik a pályáról

Nemrég ő is megkapta lágy Pirelliket, a kisebb tapadás a jelek szerint váratlanul érte. A rádión most mondta, hogy kiáll a bokszba, mert a jobbelső kerekének annyi.

10:28
október 12, 2012
Vágólapra másolva!

Massa is elfékezi magát

A szokásos helyen, a célegyenes végén füstölő kerekekkel érkezik meg a kanyarhoz, és kiengedi a Ferrarit a bukótérbe. Nem esik baja, simán folytatja.

10:30
október 12, 2012
Vágólapra másolva!

Hamilton nem boldog

A fejét ingatva száll ki a McLarenből, majd kisétál a garázsból. Az edzésnek vége, de még mindenki befejezheti a körét.

10:31
október 12, 2012
Vágólapra másolva!

A végső sorrend

Vettel, Webber, Alonso, Button, Schumacher, Massa, Rosberg, Hamilton, Hülkenberg, Räikkönen. Köszönjük a figyelmet! Hamarosan bővítjük a cikket a szöveges összefoglalóval is.