Vágólapra másolva!
A Kanadai Nagydíj szombat délelőtti szabadedzésén továbbra is nagyon erősnek tűnt a Ferrari, a pole egyik esélyese, Nico Rosberg viszont műszaki hiba miatt egy kört sem tudott megtenni.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül23 bejegyzés
17:48
június 09, 2012
Vágólapra másolva!

Továbbra is nehéz megjósolni, kinek van a legnagyobb esélye arra, hogy a pole pozícióból induljon a Kanadai Nagydíjon. Miután pénteken mindkét edzésen Lewis Hamilton volt a leggyorsabb, az időmérő előtti utolsó gyakorláson Sebastian Vettel vette át a vezetést, Fernando Alonsót azonban csak hat ezreddel tudta megelőzni.

A péntekinél sokkal kedvezőbb körülmények között kezdődött meg az edzés, a pálya hőmérséklete már az első percekben elérte a 30 fokot, és ezúttal az eső sem fenyegetett. Az edzés első felében mindenki a keményebb keverékű gumikon próbálkozott, de már ekkor nagy csata alakult ki az élmezőnyben: egy ideig Sebastian Vettel állt az élen, őt azonban hamarosan Fernando Alonso és Lewis Hamilton is megelőzte. A melegebb aszfalton már ekkor gyorsabb köröket futottak, mint a pénteki edzéseken.

Mielőtt az élversenyzők a gyakorlás utolsó harmadában szuperlágy gumikra váltottak, a címvédő visszavette a vezetést, egy ezreddel megelőzve Hamiltont. Alonso volt az első, aki ki tudta használni az opciós abroncsok előnyeit, 1:14.442-es köridővel állt az élre. Ennél csak Vettel tudott gyorsabb kört futni, ő is csak hat ezreddel, így a Ferrari továbbra is bizakodhat az időmérő előtt. Felipe Massa ismét meggyőző teljesítményt nyújtott, alig több mint három tizeddel lemaradva végzett az ötödik helyen.

Forrás: Red Bull

A Red Bull szintén nagy reményekkel várhatja az időmérőt, hiszen Mark Webber is gyors volt, a negyedik helyen fejezte be a rendkívül szoros edzést. A McLarennél csak Lewis Hamilton tudta megmutatni, mire képes az autó, ő a harmadik helyen végzett, az egész hétvége során nehézségekkel küszködő Jenson Button viszont csak a 15. lett - igaz, ő is mindössze 885 ezreddel maradt el Vettel idejétől.

A pole egyik legfőbb várományosának tartott Nico Rosberg edzése már az előtt véget ért, hogy egyetlen mért kört megtehetett volna: a negyedik percben le kellett parkolnia az autóját a pálya szélén, a rajt gyakorlása közben ugyanis úgy érezte, mintha csúszna a kuplung. Később sem tért vissza a pályára, a Mercedes így csak a hetedik helyen végző Michael Schumacher észrevételeire támaszkodhat a kvalifikáció előtt.

Mért kör nélkül fejezte be az edzést Jean-Eric Vergne is. Az első kanyar kijáratánál hibázott, lecsúszott a pályáról, a vizes füvön pedig nem tudta megállítani az autóját, így a gumifalban kötött ki, de az autója nem szenvedett komolyabb károkat.

Az edzésről élőben készült, részletes összefoglalónkat az eredménytáblázat alatt olvashatják.

http://www.origo.hu/s/partners/f1/html/session_2012_7_3.html
17:54
június 09, 2012
Vágólapra másolva!

Pár perc múlva kezdődik az edzés

Köszöntjük kedves olvasóinkat a Kanadai Nagydíj harmadik szabadedzéséről élőben készített tudósításunkban! Tegnap mindkét edzésen a McLaren versenyzője, Lewis Hamilton volt a leggyorsabb, délután azonban a két Ferrari is nagyon erősnek tűnt. Nem lehet tudni, hogy az eredmények mennyire mérvadók, hiszen a Mercedes, a Lotus és a Red Bull az esőre várva más taktikán futottak. A hosszú etapokon a Mercedes bánt a legjobban a szuperlágy gumikkal, 16 kör után koptatták el őket, míg a McLaren 15 körig bírta. A Red Bull hátsó gumijai már 12 kör után elkoptak. A Mercedes, a McLaren és a Red Bull és a Williams egybként hasonló, 1:19.4 és 1:19.6 közötti köröket autózott.

 

17:58
június 09, 2012
Vágólapra másolva!

Ma nem várható eső

A tegnapi edzés után óriási eső áztatta el a pályát és környékét, mára azonban nem várnak csapadékot. A hőmérsékletek egyre magasabbak lesznek, holnap akár tíz fokkal is melegebb lehet az aszfalt, ami átrendezheti az erőviszonyokat. A levegő jelenleg 24 fokos, míg az aszfalt 29.

18:02
június 09, 2012
Vágólapra másolva!

Megkezdődött az edzés

A mezőny nagy része a pályára hajtott egy ellenőrző körre, majd vissza is térnek a bokszba. A kilátogató nézők között vannak, akik egy hatalmas lengyel zászlóval a 2008-as futam győztesét, Robert Kubicát éltetik.

18:04
június 09, 2012
Vágólapra másolva!

Rosberg megállt a pálya szélén

A 7-es kanyar kijáratánál állította le az autóját. Rádión közölte a csapattal, hogy nagyon furcsa érzése volt, miközben a rajtot gyakorolta, úgy tűnt, mintha csúszna a kuplung. Ezért leparkolta az autóját, amelyet a pályabírók nehezen tudnak elmozdítani.

18:07
június 09, 2012
Vágólapra másolva!

Senna új hátsó szárnyat kapott

Tegnapi balesetében összetörte a Williams új fejlesztésű hátsó szárnyát, de a csapatnak volt belőle tartalék, így ismét az új verziót szerelhették fel az autójára. Heikki Kovalainen szerint az aszfalt már majdnem olyan jól tapad, mint a tegnap délutáni edzés végén.

18:09
június 09, 2012
Vágólapra másolva!

Mindenki a bokszban

A két Marussia már az ellenőrző körét is az opciós gumikon teljesítette, a többiek egyelőre a lágy abroncsokat használták. Felipe Massa a legendás kanadai versenyző, Gilles Villeneuve előtt tiszteleg a sisakjára festett felirattal.

18:11
június 09, 2012
Vágólapra másolva!

Kobajasi teszi meg az első mért kört

A japán 1:17.376 alatt teljesíti első körét, közben Jenson Button és Kimi Räikkönen is a pályára hajtott.

18:14
június 09, 2012
Vágólapra másolva!

Button megint panaszkodik

Rádión szól a csapatának, hogy folyamatosan blokkolja az első kerekeket. A Red Bullnak le kellett burkolnia a fékhűtő környékén található réseket, mert az FIA szerint ezeket nem kizárólag az eredeti rendeltetésüknek megfelelően használták, hanem aerodinamikai előnyt szereztek vele, ami tilos a szabályok szerint, pedig ezt a koncepciót használták a szezon kezdete óta.

18:19
június 09, 2012
Vágólapra másolva!

Vergne kicsúszott

A francia az 1-es kanyarban hibázott, lesodródott a pályáról, majd a füvön végigcsúszva a gumifalnál kötött ki. Jelenleg Button áll az élen, 1:15.833-as körrel.

18:22
június 09, 2012
Vágólapra másolva!

Szinte mindenki a pályán

Már 18 versenyző futott mért kört, az állás folyamatosan változik az élmezőnyben. Vettel 1:15.022-es köridővel állt az élre, a másik Red Bullban pedig Webber integetett Hamiltonnak, aki szerinte feltartotta őt. Ez jobb idő, mint amit Hamilton a tegnap délutáni edzésen futott, ebből is látható, hogy ma kedvezőbbek a körülmények.

18:27
június 09, 2012
Vágólapra másolva!

A két Ferrari ma is erősnek tűnik

Most Alonso a második, Massa pedig a harmadik Vettel mögött, bár a brazil lemaradása már majdnem fél másodperc.

18:30
június 09, 2012
Vágólapra másolva!

Hamilton átvette a vezetést

Alonso pár másodpercre az élre állt, de Hamilton szinte azonnal jobb kört futott nála a lágy gumikon, 1:14.712-es idővel vezeti az edzést. Csupán 25 ezreddel előzi meg Alonsót.

18:35
június 09, 2012
Vágólapra másolva!

Grosjeannak feltették a szuperlágy gumit

A nagyobb csapatok versenyzői közül ő az első, aki megkapta az opciós gumikat. A vezetést azonban nem tudta átvenni, ideje csak a harmadik helyre volt elég, a lemaradása 161 ezred Hamiltonhoz képest.

18:39
június 09, 2012
Vágólapra másolva!

A sorrend húsz perccel a vége előtt

Hamilton, Alonso, Grosjean, Vettel, Senna, Webber, Button, Massa, Di Resta, Räikkönen. Az első tíz helyezett közül Grosjean és Senna használta a szuperlágy gumikat.

18:43
június 09, 2012
Vágólapra másolva!

Vettel egy ezreddel előzte meg Hamiltont

A lágy gumikkal állt az élre. Az első három helyezettet így 26 ezred választja el egymástól. Schumacher az opciós gumikon az ötödik helyre tudott feljönni, a hátránya kevesebb mint két tized.

18:46
június 09, 2012
Vágólapra másolva!

Schumacher javított

A szuperlágy gumikon futott második körén megelőzte Grosjeant. Bár a negyedik helynél így sem tudott előrébb lépni, lemaradása már csak 85 ezred.

18:48
június 09, 2012
Vágólapra másolva!

Szinte mindenki a bokszban

Az utolsó mért körök megtétele előtt a versenyzők nagy része a garázsba hajtott. A két Ferrarit viszont a pályára küldték, most már ők is a szuperlágy gumikon próbálkozhatnak.

18:50
június 09, 2012
Vágólapra másolva!

Alonso szuperlágy gumikkal az élen

Ő az első versenyző, aki a lágyabb gumikkal tudott az élre állni, 1:14.448-cal. Mindhárom szektorban ő volt a leggyorsabb. Massa egyelőre nem tudott javítani az idején, mert korrigálnia kellett, miután megcsúszott és veszélyesen közel került a falhoz.

18:53
június 09, 2012
Vágólapra másolva!

Massa küszködik a szuperlágy gumikon

A második mért köre sem sikerült jobban, a 8-as kanyarban lecsúszott a pályáról, és a füvön átvágva tért vissza a pályára.

18:56
június 09, 2012
Vágólapra másolva!

Vettel az élen

Hat ezreddel előzte meg Alonsót. Räikkönen közben hibázott, és az utolsó sikánt átvágva tért vissza a bokszba. Az esetet vizsgálják a sportfelügyelők.

19:00
június 09, 2012
Vágólapra másolva!

Rendkívül szoros a mezőny

Az első 15 helyen lévő versenyzőket 885 ezred választja el egymástól. Di Resta arra panaszkodott a rádión, hogy Button minden körében feltartja őt a sikánnál.

19:02
június 09, 2012
Vágólapra másolva!

Vége az edzésnek

Vettel hat ezredmásodperces előnnyel nyert Alonso előtt, őket Hamilton, Webber, Maldonado, Massa, Schumacher, Grosjean, Räikkönen és Hülkenberg követi.