A baki ellenére tizedszer is Vettelé a pole

Események

Forma-1, Sebastian Vettel, Red Bull, Olasz Nagydíj
Vágólapra másolva!
A Red Bull ásza senkinek sem hagyott esélyt, de csapattársa elé mindkét McLaren és Fernando Alonso is beférkőzött. Vettel egy kommunikációs zűrrel együtt vert fél másodpercet Hamiltonra.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül42 bejegyzés
15:47
szeptember 10, 2011
Vágólapra másolva!

Sebastian Vettelt sem a Red Bull kommunikációs bakija nem zavarta, sem az, hogy a gyors monzai pálya hagyományosan nem illik a csapata autójához, amikor magabiztosan megszerezte az első rajtkockát a Ferrari hazájában, az Olasz Nagydíjra is.

A címvédő, aki az utolsó két szabadedzést az élen fejezte be, az időmérő első etapjában még átengedte a vezetést Lewis Hamiltonnak, onnantól kezdve azonban megállíthatatlan volt. A döntőben a kelleténél tovább maradt a pályán, miután egy gyors kör vége felé megcsúszott az Ascari sikánban, de mire a Red Bull szólt volna neki, hogy térjen vissza a bokszba, féktáv híján már nem volt ideje feltölteni a KERS akkumulátorát. Vettel később mégis javított, és 1:22.275-ös körével idén tizedszer is megkaparintotta a pole-t. Holnap már a 25. alkalommal rajtolhat majd az élről pályafutása során, amivel megelőzi az örökranglistán Niki Laudát és Nelson Piquet-t.

A két McLaren végig gyors volt, ám a döntő pillanatban Hamilton is fél másodperccel lemaradt Vetteltől, mert az utolsó körében elfékezte magát a második sikánnál, a Roggiánál, ezért inkább visszatért a bokszba. Csapattársa, Jenson Button mindössze 52 ezredmásodperccel volt lassabb nála, és szűk hét századdal megelőzte Fernando Alonsót, aki a Ferrarit a második rajtsorba kormányozva tartotta életben győzelmi esélyeit. Mivel az autója kíméletesebb a gumikkal, mint a Red Bullé vagy a McLarené, a tifosinak még nem kell feladnia a reményt.

Mark Webber egy pillanatra sem fenyegette Vettel elsőségét, sőt csak az 5. helyet tudta megszerezni, beférkőzve a másik Ferrarit vezető Felipe Massa elé, aki már 4 tizedet vert Vitalij Petrovra. Bruno Senna a Renault-nál töltött második versenyén is bejutott az időmérő döntőjébe, de aztán inkább a garázsban maradt, hogy spóroljon a gumikkal.

Forrás: Red Bull
További képekért kattintson a fotóra!

Nico Rosberg ugyanebből a célból a közepes keverékű slickekkel vett részt a Q3-ban, s így idén másodszor vereséget szenvedett Michael Schumachertől is, aki az időmérő végén csak egyetlen kört tett meg, de azt a többiekhez hasonlóan a lágy keverékkel. Ennek ellenére neki is maradt egy friss szettje a versenyre, míg Rosbergnek kettő.

Hátrébb a két Force India épphogy lemaradt a továbbjutásról a Q2 végén, a Williamsnél pedig Rubens Barrichello 7:6-ra javította a csapaton belüli edzésmérlegét a Q1 elején elszenvedett, nagy sebességű megpördülést orrkúpcserével megúszó Pastor Maldonadóval szemben. Daniel Ricciardo először győzte le Tonio Liuzzit, és Jarno Trulli is egész évben csak második alkalommal volt gyorsabb Heikki Kovalainennél.

http://www.origo.hu/s/partners/f1/html/session_2011_13_9.html
15:52
szeptember 10, 2011
Vágólapra másolva!

Hamarosan kezdődik az időmérő

Köszöntjük kedves olvasóinkat az Olasz Nagydíj időmérőjéről élőben készülő tudósításunkban! Hamarosan eldől, hogy ki rajtolhat az élről Monzában. Tegnap délután és ma délelőtt is Sebastian Vettel uralta a pályát, de vajon nem rejteget valamit a tarsolyában a McLaren is? A Ferrari egykörös tempója eddig nem tűnt meggyőzőnek, a versenyen azonban erősek lehetnek. A tifosi imádná...

15:54
szeptember 10, 2011
Vágólapra másolva!

Kötelező a maximális kerékdőlés

Az FIA ma délelőtt megerősítette, hogy a gumik hólyagosodásának elkerülése érdekében egész hétvégére kötelezővé teszi a Pirelli által ajánlott, 3,25 fokos maximális kerékdőlést. Aki ezt túllépi (és a csapatok tegnap kísérleteztek vele), kizárásra számíthat. A Pirelli kicsit elszámolta magát a végsebességekkel.

15:56
szeptember 10, 2011
Vágólapra másolva!

Megbüntették a Williamst

Ötezer eurós pénzbírságot szabtak ki a csapatra, amiért Rubens Barrichello autójára péntek délután egy olyan szett lágy gumit tettek fel, amely nem aznapra volt kiutalva neki.

15:57
szeptember 10, 2011
Vágólapra másolva!

Még melegebb lett

Délelőtt óta néhány fokot emelkedett a hőmérséklet, a levegő már 29, az aszfalt 43-44 fokos. Ez még a tegnap délutáninál is melegebb, ami az eddigi tapasztalatok szerint inkább a Red Bullnak, semmint a McLarennek kedvezhet. És persze jól jön a Ferrarinak is... Jarno Trulli pilótafülkéjébe is be van vezetve egy cső, amelyen keresztül hideg levegőt fújnak rá, a hétvégén sok versenyzőnél láttunk ilyet.

16:00
szeptember 10, 2011
Vágólapra másolva!

Trulli az első a pályán

A Lotus versenyzője az első fecske. Erre a hétvégére újra megkapta azt az új szervókormányt, amelyet Belgiumban nélkülöznie kellett, és délelőtt gyorsabb is volt Heikki Kovalainennél - akit idén mindössze egyetlen időmérőn sikerült legyőznie. Schumacher közben nagyon vidáman mosolyogva ül az autójában, és hűti magát.

16:01
szeptember 10, 2011
Vágólapra másolva!

A Bridgestone visszatért...

Persze csak egy látogatás erejéig: Hirosi Jasukava, a cég egykori Forma-1-es igazgatója a paddockban van, és cseveg valakivel.

16:03
szeptember 10, 2011
Vágólapra másolva!

Trullié az első mért kör

1:33.967 alatt teljesíti, miközben a visszajátszásból látszik, hogy csapattársa, Kovalainen az első sikánban átpattog a fekvőrendőrökön. Közben már hét másik versenyzőnek is van mért körte, Adrian Sutil vezet.

16:04
szeptember 10, 2011
Vágólapra másolva!

Webber a garázsban álldogál

Be van öltözve, a sisakja is rajta van, de valamiért még nem szállt be a pilótafülkébe.

16:05
szeptember 10, 2011
Vágólapra másolva!

Button az élen

A kisebb csapatok versenyzői már a lágy gumikon mentek ki, Button viszont a keményeken érte el 1.24.872-es idejét. Alonso szintén a kemény gumikon van a pályán.

16:06
szeptember 10, 2011
Vágólapra másolva!

Alonso a második

A Parabolica után utolérte egy másik autót, és a szélárnyékában tudott maradni, de így is lassabb volt Buttonnál, viszont megelőzte Vettelt. Most már Webber az egyetlen, aki nem járt a pályán.

16:08
szeptember 10, 2011
Vágólapra másolva!

Vettel átveszi a vezetést

Hamilton egy pillanatra az élre ugrott, de Vettel azonnal megelőzte, sőt röviddel később Button is. A Red Bull ideje 1:24.002.

16:09
szeptember 10, 2011
Vágólapra másolva!

Maldonado első szárnya letört

Maldonado a Parabolica kijáratánál megpördült, és a belső falnak ütközött, amitől összetört a Williams eleje. De nagy mázlija volt, mert rögtön be tudott gurulni a bokszba. Rosberg közben a pálya első szektorában mindenkinél gyorsabb volt, de a sárga zászló valószínűleg megzavarta, így csak 6. lett Massa mögött. Webber is kihajtott a pályára.

16:10
szeptember 10, 2011
Vágólapra másolva!

Már Hamilton a leggyorsabb

Ezúttal ő szorítja elsőként 1:24 alá a lécet, míg Rosberg a második körével beférkőzik a két Ferrari közé az 5. helyre. A Williams dolgozik Maldonado autóján.

16:12
szeptember 10, 2011
Vágólapra másolva!

Schumacher felzárkózik Rosberg mögé

Az Ascariba a kelleténél kicsit gyorsabban érkezett meg, és óriásit kellett ellenkormányoznia, de valahogy így is csak 4 századdal maradt el Rosbergtől. Igaz, Webber közben beférkőzött közéjük.

16:13
szeptember 10, 2011
Vágólapra másolva!

Senna a kiesés határán

Jelenleg ő a 17., és Maldonado, akinek még nincs mért köre, most hajt vissza a pályára. Rosberg javított fél másodpercet, Schumacher viszont hiába ment jobb részidőt a pálya elején, mint előzőleg, inkább visszatért a bokszba. Most már a 9. helyen áll, mert di Resta is megelőzte.

16:15
szeptember 10, 2011
Vágólapra másolva!

Az első négy helyezett a bokszban

A sorrend Hamilton, Vettel, Button, Alonso, Webber. Massa a hétvége eddigi részében kicsit meggyőzőbbnek tűnt Alonsónál, de most 4 tizeddel lassabb nála. Pérez a lágy gumikon próbálkozott, de így is csak a 10. helyre került, öt ezreddel Schumacher mögé.

16:17
szeptember 10, 2011
Vágólapra másolva!

Petrov a hatodik

Feltornázta a Renault-t Massa elé. Közben Sutil is megelőzte Schumachert, aki a bokszban van, és szemlátomást arra játszik, hogy ne kelljen elhasználnia egy szett lágy gumit.

16:18
szeptember 10, 2011
Vágólapra másolva!

Alguersuari a kieső

Az utolsó pillanatban Kobajasi, Barrichello és Buemi is megelőzte, így idén már sokadszorra Alguersuari esik ki a Q1-ben a nagycsapatok közül. A Toro Rosso párbaja Buemi javára dőlhet el, 9-4-re vezet az időmérőkön csapattársával szemben. Trulli idén másodszor győzte le Kovalainent az időmérőn, mégpedig fél másodperccel. Ricciardo legyőzte Liuzzit, míg Glock a Virgin hátsó szárnyát vizsgálgatja, amelynek a felső terelőlapja mintha elszabadult volna.

16:24
szeptember 10, 2011
Vágólapra másolva!

Alonso formája bíztató

Annak ellenére, hogy a közepes gumi a rosszabb a Ferrarinak, azon is csak egy tizeddel volt lassabb Buttonnál, és szűk kettővel Hamiltonnál. Így a lágy gumikon még közelebb lehet hozzájuk. A Ferrari erősebb a várnál.

16:26
szeptember 10, 2011
Vágólapra másolva!

Mindenki 107 százalékon belül

Ezúttal senkinek az indulása nem forog veszélyben. Közben egy sportbíró előzékenyen visszahozta Maldonado letört első szárnyát a Williams garázsába.

16:27
szeptember 10, 2011
Vágólapra másolva!

Megkezdődött a második etap

Ezúttal Maldonado hajt ki először a pályára - meglepő módon kemény gumikon. Őt Senna és Barrichello követi. Már 30 fok van Monzában.

16:30
szeptember 10, 2011
Vágólapra másolva!

Maldonado lassabb...

Csaknem 2 másodperccel lassabb - 1:26.706-os körrel kezd - mint amit a Q1-ben futott. Senna viszont 2 tizedet javít előző időeredményén, és 1:24.715-tel átveszi a vezetést.

16:31
szeptember 10, 2011
Vágólapra másolva!

Vettel az élen

Az élmenők már korán lágy gumival próbálkoznak. Vettel 1:23.105-ös köre a hétvége eddigi legjobbja. 65 ezreddel jobb, mint amit délelőtt futott. Mögé Button, Alonso és Hamilton zárkózik fel.

16:33
szeptember 10, 2011
Vágólapra másolva!

Vettel alatt

Ő az első, akinek ez sikerül. Az ideje 1:22.914. Pedig az első szektorban 4 tizeddel lassabb Rosbergnél - itt egész hétvégén a Mercedes volt a leggyorsabb.

16:34
szeptember 10, 2011
Vágólapra másolva!

Rosberg a második helyen

Megelőzi Webbert és Buttont is, de Button a következő körében visszaszorítja őt a 3. helyre. Schumacher elsőre 7 tizeddel lassabb csapattársánál, és a 9. helyen kezd.

16:35
szeptember 10, 2011
Vágólapra másolva!

Alonso is megelőzi Webbert

Hét ezreddel lassabb Rosbergnél, és mindössze 4 századdal gyorsabb Webbernél, így a 4. helyre kormányozza a Ferrarit.

16:36
szeptember 10, 2011
Vágólapra másolva!

Schumacher megelőzi Massát

Egyetlen századdal ugyan, de befért a Ferrari elé, bár csapattársánál 3 tizeddel lassabb. Hamilton egyelőre csak a 8. helyen van, de ő a többiekkel ellentétben a kemény gumikon tette meg az első etapján, éppen most hajt ki a pályára a lágy keverékkel.

16:39
szeptember 10, 2011
Vágólapra másolva!

Schumacher nincs biztonságban

Igaz, hogy a 6. helyen áll, de mindössze 7 század választja el a 9. helyezett Petrovtól, így ha a mögötte lévők javítanának, könnyen kiszoríthatnák a továbbjutók közül. De szerencséjére úgy tűnik, többször már nem fognak kijönni a pályára.

16:40
szeptember 10, 2011
Vágólapra másolva!

Péreznek nem sikerült a továbbjutás

A 13. helyet kaparintotta meg, Hamilton viszont felugrott a 3. helyre, bő két tizeddel Vettel mögé. Senna csak a 12. helyen áll, vajon megtesz-e még egy mért kört? Kobajasi és Barrichello nekivágott egynek...

16:42
szeptember 10, 2011
Vágólapra másolva!

Senna befért a döntőbe

Az utolsó pillanatban kiszorította di Restát a továbbjutók közül, 6 ezredet verve rá. De saját csapattársától, a 9. helyen végző Petrovtól négy tizeddel kikapott. Ismét mindkét Renault bejutott a Q3-ba.

16:45
szeptember 10, 2011
Vágólapra másolva!

Di Restának elmagyarázzák...

... hogy épphogy csak kikapott Sennától, de így is megdicsérik. Annak ellenére, hogy most versenyez először Monzában, gyorsabb volt csapattársánál, Sutilnál.

16:48
szeptember 10, 2011
Vágólapra másolva!

Pérezé a legnagyobb csúcssebesség

Bár a hétvége eddigi edzésein a Renault-k voltak a leggyorsabbak az egyenesben, Pérez ezúttal 349 km/h-s sebességgel haladt - gyorsabban, mint a hétvégén eddig bárki.

16:49
szeptember 10, 2011
Vágólapra másolva!

Vajon a Red Bull most is titkol valamit?

Bár eddig is Vettel volt a leggyorsabb, már megszokhattuk, hogy a Q3-ban mindig kihúznak egy extra nyulat a kalapból. Vettel magabiztosan nézi a monitort az autójában ülve.

16:51
szeptember 10, 2011
Vágólapra másolva!

Kezdődik a harmadik etap

A két Ferrari egymás mögött hajtott ki a pályára, lehet, hogy Alonso ki akarja használni Massa szélárnyékát, ami itt az egyenesben sokat érhet.

16:51
szeptember 10, 2011
Vágólapra másolva!

A Mercedes párosa a bokszban csücsül

Rajtuk kívül Webber és Senna is a garázsban maradt, úgy tűnik, ők csak egy szett lágy gumit akarnak elhasználni a döntőre.

16:53
szeptember 10, 2011
Vágólapra másolva!

Vettel a legjobb körrel az élen

1:22.613-as köre a hétvége eddigi legjobbja, de a két McLaren sem marad le tőle sokkal. Hamilton 5 századdal megelőzi Buttont. Hiába futott Alonso is 1:22-es kört, a mért körök első fordulója után csak a 4. helyen áll. Rosberg és Webber csak most ment ki a pályára.

16:55
szeptember 10, 2011
Vágólapra másolva!

Vettel javít, aztán ront

A második mérési ponton még jobban állt, annak ellenére, hogy a második Lesmóból a rázókövön túl gyorsított ki, de aztán az Ascariban alig tudott korrigálni egy broadslide-ot, és ezzel időt vesztett. A Parabolicában már elvette a gázt, valamiért mégis kint maradt a pályán ahelyett, hogy bement volna a bokszba. Mint kiderült, azért nem ment be, mert túl későn szóltak neki, és már nem tudta volna előtte feltölteni a KERS-ét, ezért kellett kint maradnia. Schumacher és Senna továbbra is a garázsban van... Lehet, hogy két szett lágy gumit akarnak megspórolni?

16:57
szeptember 10, 2011
Vágólapra másolva!

Webber az ötödik helyen

Az első próbálkozása 1:23.126, ez Alonso és Massa közé jó. Míg Rosberg egyelőre 1:25-ös kört futott, és a 8. helyen áll, saját korábbi szintjétől is elmarad. Schumacher most mégis kihajtott a pályára.

16:59
szeptember 10, 2011
Vágólapra másolva!

Egymás szélárnyékát próbálják kihasználni

Az Ascari utáni egyenesben hat autó követi egymást, mindenki az ellenfele mögé próbál bújni.

17:01
szeptember 10, 2011
Vágólapra másolva!

Vettelé a pole!

Vettel tovább javított, fél másodperces előnnyel övé az első rajtkocka. Button is úgy tűnt, hogy jobbat fog menni, de bement a bokszba, akárcsak Hamilton. Alonso az első szektorban mindenkinél gyorsabb volt, de csak annyit tudott tenni, hogy visszaelőzte Webbert. Schumacher egyetlen kört ment, de a közepes keveréken próbálkozó Rosberget sikerült megelőznie, ami idén csak másodszor fordult elő. Petrov 7. lett, Senna részt sem vett a Q3-ban.

17:03
szeptember 10, 2011
Vágólapra másolva!

Vettelnek ez a 25. pole-ja

Idén a tizedik. Ezzel megelőzte az örökranglistán Niki Laudát és Nelson Piquet-t. A visszajátszásból látszott, hogy Hamilton a második sikánnál elfékezte magát, valószínűleg ezért nem fejezte be a körét. Alonso mindössze 7 századdal maradt le Buttontól, és azzal, hogy a második sorba került, életben tartotta az esélyeit a holnapi futamon. Rosbergnek sok lesz a friss gumija, valószínűleg csak a Q2-ben használt el egy szett lágyat, ami azt jelenti, hogy kettő maradt neki a versenyre. Schumachernek is maradt egy, míg a többieknek jellemzően nem. Hamilton a Q2-ben feleslegesen pazarolt el egy szett lágy Pirellit, mivel a kemény gumikon elért eredményével is továbbjutott volna, bár ezt akkor még nem tudhatta.