A Forma-1-nek van egy nagyon kegyetlen oldala is

Forma-1, Abu-dzabi Nagydíj 2023, bokszkiállás, szerelők, boksz, box, pit, Max Verstappen, Red Bull
Max Verstappen of Red Bull Racing during qualifying ahead of the Formula 1 Abu Dhabi Grand Prix at Yas Marina Circuit in Abu Dhabi, United Arab Emirates on November 25, 2023. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Aki a Forma-1-ben akar dolgozni, annak fel kell készülnie, hogy nem sok időt tölthetn az ember a családjával. A versenyek számának további emelkedésével az elmúlt néhány év már tényleg képes a határokig feszíteni a csapattagok tűrőképességét.

Tovább nő a nagydíjak száma, még kevesebb idő jut a családra

2024-ben már sanghaji és az imolai forduló is megrendezésre kerül, így a következő szezon kettővel megdönti az egy évben megtartott F1-es versenyek rekordját.

Nagyon nehéz dolguk van az F1-ben dolgozóknak Forrás: NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki/NurPhoto/Jakub Porzycki

Pedig tavaly év végére is sok csapattagon és néhány versenyzőn is úrrá lett a kimerültség és az ezzel járó betegség - írja a Racingline.

Aki egy F1-es szezon futamainak nagy részén jelen van, nem tud egészséges családi életet élni, és ez még a versenyzőkön is megmutatkozik, pedig sok szempontból nekik van a legkönnyebb dolguk, őket terheli meg legkevésbé egy szezon: magángéppel utazhatnak, és nem kell már napokkal a pályaaktivitás kezdete előtt a helyszínen lenniük, mint a csapatok infrastruktúráját felépítő szerelőknek.

Csak három versenyzőnek van már gyereke

Az F1-es mezőny húsz pilótája közül

csak három versenyzőnek, Sergio Péreznek, Nico Hülkenbergnek és Kevin Magnussennek van már gyereke,

és a fiatalabb csapatfőnökök is meglehetősen későn néztek apai örömök elé: Toto Wolff 45 évesen, James Vowles pedig tavaly 44 évesen.

„Elszakadni az otthontól és a családtól mindenki számára nehéz, aki sokat utazik. A 2023-as naptár kemény volt, a 2024-es pedig még inkább annak tűnik, még több versennyel" – mondta a Sky Sportsnak az 50 éves csapatfőnök, Christian Horner, akinek

két házasságából egy 10 és egy 7 éves gyereke van.

Christian Horner nem gyakran tud a családjával lenni Forrás: NurPhoto via AFP/Beata Zawrzel/NurPhoto/Beata Zawrzel

„A legfontosabb mindig az az idő, amit otthon, a családdal töltünk. Ilyenkor nem a telefonom az első. Fiatal gyerekeim vannak, ez az időszak pedig különösen értékes.

Igyekszek abból is szokást csinálni, hogy elviszem őket az iskolába. Ha már vasárnap este hazaérek, hétfőn reggel pedig ezzel kezdhetek, akkor azt érzem, hogy kicsit visszatértem a normalitásba."