Vágólapra másolva!
Zak Brown, a McLaren vezérigazgatója úgy véli, az AlphaTauri és a Red Bull együttműködése nem felel meg a Forma-1 szabályainak szellemének, ezért nyílt levélben fejezte ki aggályait a dologgal kapcsolatban.

Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója nemrég jelentette be, hogy a csapat a vezetőségváltás közepette megerősíti együttműködését az AlphaTaurival, hogy változtasson az elmúlt szezonokban nyújtott gyenge teljesítményen. Az AlphaTauri és a Red Bull kapcsolatát már korábban is vizsgálták az Forma-1-ben, amikor a 2008-as és 2009-es szezonban a Toro Rosso álcája alatt működtek.

Sokan szeretnének véget vetni Max Verstappen és a Red Bull dominanciájának Forrás: NurPhoto via AFP/Beata Zawrzel

2008-ban a Toro Rosso az első futamát Monzában nyerte meg a Red Bullhoz hasonló autóval, a korábbi csapatfőnök, Franz Tost pedig felidézte, hogy az irányító testület ez után megváltoztatta a szabályokat, hogy megnehezítse az erőforrások megosztását. Ezek az aggodalmak most újból felerősödtek, mivel az AlphaTauri a jövőben még inkább támaszkodik majd a Red Bullra.

Zak Brown, a McLaren vezérigazgatója nyílt levélben fejezte ki aggályait azzal kapcsolatban, hogy a két csapat partnersége potenciálisan befolyásolhatja függetlenségüket és az erőforrások megosztása az előnyszerzés tükrében.

Akár arról van szó, hogy több adathoz férnek hozzá, akár arról, hogy megosztják az alkatrészeket, a személyzetet, vagy akár arról, hogy befolyásuk van egy stratégiai szavazásra, ez pedig nem felel meg a szabályok szellemének" – idézi a RacingNews365 a McLaren vezérigazgatóját.

Zak Brown keményen támadja a Red Bullt Forrás: AFP/Chandan Khanna

„Fontos kiállni a függetlenség, a verseny és a méltányosság mellett, és szeretném, ha változásokat látnék a szabályzatban, hogy a jövőben megakadályozzák ennek a befolyásnak az átterjedését egyik csapatról a másikra a stratégiai szövetségek és különösen a tulajdonlás révén.

– folytatta Zak Brown, aki bízik benne, hogy a jövőben elutasítanak minden olyan intézkedést, amely veszélyezteti a verseny valódi szellemét a Forma-1-ben.

„Az információk részleges megosztása, a közös tulajdonosi modellek és a stratégiai szövetségek a Forma–1 belül csak arra szolgálnak, hogy aláássák a szurkolóknak a tisztességes és kemény versenybe vetett hitét" – tette hozzá a McLaren vezérigazgatója.