Hatalmas újításokra készül az FIA, teljesen megváltozhatnak a Forma-1-es autók

F1 Grand Prix of Spain Formula 1 Montmelo motor motorsport Barcelona Max Verstappen Netherlands Oracle Red Bull Racing RB19 F1 Spanish Grand Prix Circuit de Barcelona-Catalunya June 4 2023 Jose Breton/Pics Action/NurPhoto Horizontal F1 DRIVER GRAND PRIX R
Max Verstappen nyerte az idei Spanyol Nagydíjat
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) az újgenerációs F1-es technikákkal 2026-tól radikálisan megváltoztatná a versenyautókat.

Csökkentené az FIA az autók súlyát

Az FIA együléses versenyzésért felelős vezetője, Nikolas Tombazis nemrég arról beszélt, hogy 2026-ban milyen változtatásra készülnek az F1-es autók kialakítását illetően, amelynek fő célja a versenygépek súlyának csökkentése. "Negyven-ötven kilogrammal tervezzünk lejjebb vinni a súlyhatárt.

Ehhez kisebb leszorítóerőre lesz szükség, mert akkor kisebb terhelést kapnak bizonyos alkatrészek, mint mondjuk a futómű, és ebből fakadóan csökkenthetik a súlyt a csapatok" - mondta Tombazis, hozzátéve, hogy a kerekek mérete is kisebb lesz.

Nikolas Tombazis szerint 2026-tól jelentősen megújulnak az F1-es autók Forrás: Getty Images via AFP/2019 Getty Images/Clive Mason

"A 16 colos kerekeket célozzuk kisebb kerékátmérővel és keskenyebb felülettel elöl, illetve hátul is. Mindezekből fakadhat a jóval kisebb súly" - tette hozzá a görög tervező.

Még több izgalmas akció a nézőknek

Tombazis szerint az idei szezonra romlott az autók versenyezhetősége, ezért égető szükség van a változtatásokra, amelyeknek a 2026-os szabályrendszer megfelelő keret ad majd. Az FIA vezetője elárulta, kiemelt céljuk a versenyek izgalmasabbá, kiélezettebbé tétele. Ennek érdekében azt szeretnék meggátolni, hogy egyszerűen kikerüljék egymást az autók az egyenesekben, mert a terv az, hogy a féktávra érkezzenek meg egymás mellett, vagy egymáshoz nagyon közel, hogy ott láthassanak akciót a nézők.

2026-tól radikálisan megváltozhatnak az F1-es autók Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

Tombazis azt is hozzátette, hogy az értékelés még nem zárult le, a szabályrendszer nem végleges, ezért még bármilyen változtatás történhet az adatok kielemzése után. Az FIA-nál azt remélik, hogy sikerre viszik az elképzeléseiket, mert meggyőződésük, hogy ez a helyes irány, amerre vinni szeretnék a sportágat.