Kiderült, hogyan változik meg a rajtsorrend az abu-dzabi futamon

Forma-1, Abu-dzabi Nagydíj 2023, Oscar Piastri, Max Verstappen
Oscar Piastri of McLaren and Max Verstappen of Red Bull Racing after qualifying ahead of the Formula 1 Abu Dhabi Grand Prix at Yas Marina Circuit in Abu Dhabi, United Arab Emirates on November 25, 2023. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Pierre Gasly feltartásáért nem büntették meg Oscar Piastrit, aki a harmadik helyen végzett az Abu-dzabi Nagydíj időmérő edzésén. Az ausztrál pilóta hátrasorolása miatt George Russell indulhatott volna a harmadik rajtkockából a futamon, ami hatalmas segítség lett volna a Mercedes számára a konstruktőri pontverseny második helye szempontjából.

Piastri a Q3-ban, a négyes kanyarban tartotta fel Gaslyt, aki nem tudott javítani, és csak a tizedik helyen zárta az időmérőt. A leintés után Max Verstappen és Charles Leclerc mögött harmadik helyet ünneplő ausztrál pilótát azonban a versenybírók beidézték a francia riválisával együtt, majd a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) helyi idő szerint késő este meghozta a döntését.

Piastri a leintés után boldogan beszélgetett Verstappennel Forrás: NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki/NurPhoto/Jakub Porzycki

Az FIA döntése Oscar Piastri büntetéséről

Az FIA úgy határozott, hogy nem bünteti meg Piastrit, ugyanis az indoklás alapján Gaslynak nem kellett elvennie a gázt, és ugyan minimálisan forgatott a kormányon, az ausztrál pilóta helyezkedése nem befolyásolta az Alpine versenyzőjének körét. Így aztán

további intézkedés nélkül jóváhagyták az incidenst.

Miután a Mercedes előnye mindössze négy pont a Ferrarival szemben a konstruktőri pontverseny második helyén, ezért Piastri rajthelybüntetése sokat segített volna az Ezüstnyilaknak, hiszen így George Russell is előrelépett volna egy pozíciót.

A változatlan rajtsorrend:
Max Verstappen (holland, Red Bull)
Charles Leclerc (monacói, Ferrari)
Oscar Piastri (ausztrál, McLaren)
George Russell (brit, Mercedes)
Lando Norris (brit, McLaren)
Cunoda Juki (japán, Alpha Tauri)
Fernando Alonso (spanyol, Aston Martin)
Nico Hülkenberg (német, Haas)
Sergio Pérez (mexikói, Red Bull)
Pierre Gasly (francia, Alpine)
Lewis Hamilton (brit, Mercedes)
Esteban Ocon (francia, Alpine)
Lance Stroll (kanadai, Aston Martin)
Alexander Albon (thaiföldi, Williams)
Daniel Ricciardo (ausztrál, Alpha Tauri)
Carlos Sainz Jr. (spanyol, Ferrari)
Kevin Magnussen (dán, Haas)
Valtteri Bottas (finn, Alfa Romeo)
Csou Kuan-jü (kínai, Alfa Romeo)
Logan Sargeant (amerikai, Williams)