Vágólapra másolva!
A 2028-as idénytől hivatalos motorbeszállító lehet a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokságban az amerikai General Motors.

A hírt Mohammed ben Szulajem, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke is megerősítette kedden. A sportvezető az Instagram-oldalán közölte, hogy a General Motors hivatalosan is bejelentkezett az F1-be motorbeszállítóként.

"Az Andretti és a General Motors jelenléte, mint ikonikus amerikai márkák, elősegítik a sportág hosszútávú fenntarthatóságát" - írta posztjában az egyesült arab emírségekbeli FIA-elnök.

Az FIA korábban befogadta az új amerikai istálló, az Andretti Cadillac pályázatát, amely 2025-től szeretne csatlakozni a Forma-1 mezőnyéhez. A csapatot az 1978-ban F1-es világbajnok Mario Andretti nevével fémjelzik, a Cadillac márka pedig a General Motorshoz tartozik. Az Andretti Cadillac csatlakozását ugyanakkor még az F1 kereskedelmi jogait birtokló Liberty Mediának is jóvá kell hagynia.

A jelenlegi tíz Forma-1-es istálló többsége korábban ellenezte egy új csapat felvételét, leginkább azért, mert a bevételek többfelé oszlanának el, így a mostani alakulatok a jövőben kevesebb pénzhez jutnának.

Mohammed ben Szulajem és az FIA ugyanakkor támogatja a mezőny bővítését, mert ezzel szerintük új piacokat célozhatna meg a sportág. A Forma-1 népszerűsége az Egyesült Államokban folyamatosan nő, a hétvégén az idei szezon harmadik amerikai versenyét bonyolítják le Las Vegasban.