Vágólapra másolva!
Max Verstappen 2023-ban néhány kivételtől eltekintve verhetetlen volt a futamokon, ám a szombati napok már nem sikerültek ennyire dominánsan a hollandnak. Az örökranglistán Sebastian Vettel helye nincs veszélyben, de szépen felzárkózhat a Red Bull-pilóta az utolsó két versenyhétvégén.

Max Verstappen idén jó néhány rekordot felállított, többek között az egy szezonban sorozatban szerzett győzelmeket tekintve is jelentős mérföldkövet ért el a holland. Továbbá a szezonban eddig megszerzett 17 győzelmével szintén egyedülálló tettet hajtott végre a Red Bull-pilóta.

Az időmérő edzéseken azonban nem egyeduralkodó a holland pilóta. Ebben a tekintetben 2011-ben, szintén a Red Bull volánja mögött Sebastian Vettel tartja a rekordot, ő ugyanis abban a szezonban 15 pole-ig jutott, amire eddig senki sem volt képes - derült ki a motorsport.com oldaláról.

Max Verstappen idén jó néhány rekordot felállított Forrás: AFP/Douglas Magno

Mivel idén a Red Bull egyik gyengébb pontja az egykörös tempó volt, ezért néhányan bele tudtak rondítani a bikások szombati napjaiba. Leclerc mellett a másik ferraris, Carlos Sainz is képes volt pole-t szerezni (kétszer is), de Hamilton szintén volt, hogy megvillant a kvalifikáción.

A szezon elején Perez is megmutatta, hogy egy körön képes Verstappen előtt végezni, így a holland idén eddig „csak" 11 alkalommal ünnepelhetett első rajtkockát. Ezzel beállította Michael Schumacher 2001-es bravúrját, de Nico Rosberg 2014-ben, valamint Hamilton korábban három szezon alatt is szintén pont ennyi pole-t ért el.

Lewis Hamilton 2016-ban elért 12 pole-ja veszélyben forog, hiszen még két futam hátravan az idényből. Amennyiben mindkét elsőséget begyűjti Verstappen, azzal beérné Senna és Prost rekordját, így pedig a képzeletbeli dobogó harmadik helyére törne előre.