Elképesztően kínos helyzetbe sodorta magát a Mercedes

Forma-1, Sao Pauló-i Nagydíj 2023, Brazil Nagydíj, Lewis Hamilton
SAO PAULO, BRAZIL - NOVEMBER 5: Driver Lewis Hamilton of Mercedes, in action during the Grand Prix Sao Paulo of Formula 1 2023 at Interlagos autodrome in Sao Paulo, Brazil, on November 5, 2023. Stringer / Anadolu (Photo by STRINGER / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Vágólapra másolva!
A Mercedes Forma-1-es csapatának egyelőre fogalma sincs arról, mit rontottak el a Brazil Nagydíjon. Az Egyesült Államokban még versenyképesnek tűnt a csapat az újításokkal, ám Lewis Hamilton kizárása nullázta a teljesítményüket. Majd jött Mexikó, ahol Hamilton második, Russell hatodik helyen végzett. Aztán a brazíliai hétvége borított mindent.

Riccardo Musconi versenymérnök azt mondta, nem számítottak visszalépésre.

"A szabadedzéseken mutatott hosszútávú tempó elég megnyugtató volt. Nem gondoltuk, hogy autót kell cserélnünk, így bementünk a kvalifikációba, és az eredmények alapján már a harmadik sorban találtuk magunkat. A sprintversenyen az első két kör után főleg a hátsó tengely miatt jelentősen romlott a teljesítményünk, itt kezdtünk aggódni."

A sprintverseny negyedik és hetedik helye után vasárnap még rosszabbra fordult a helyzet. Lewis Hamilton a nyolcadik helyre esett vissza, ezzel ő lett a legjobb Mercedes-pilóta. George Russell még a verseny végéig sem ért el, a tizedik helyről esett ki a versenyből.

Lewis Hamilton, a Mercedes versenyzője Sao Paulóban Forrás: Anadolu via AFP/2023 Anadolu/Stringer

A sprint és a futam között szimulátort is bevetettek, így sem találták meg a megfelelő beállítást.

"Reméltük, hogy a szombaton tapasztalt problémák megoldása elegendő lesz a vasárnapi jobb eredményekhez.

Sajnos nem így lett. Egy kicsit javítottunk a hátsó tengely problémáját, ugyanakkor alulkormányzottsággal kezdtünk küzdeni, így az autó nehezen tudott kanyarodni. Emiatt nem volt meg a tempó, lehetetlen volt az élmezőnyben versenyezni."

Amit a Mercedes tanult a Brazil GP-től

A Mercedes egyetlen lehetősége az volt, hogy a boxutcából induljon. Megváltoztathatták volna a teljes beállítást, ezt a megoldást azonban elvetették, mivel úgy érezték, így még kevesebb lenne az esélyük a jó eredményre. Arra a kérdésre, hogy a Mercedes mit tanult a hétvégén Sao Paulóban, úgy tűnik, még mindig sok a kérdőjel a csapaton belül.

"Először is, ismét szembesültünk a gumiabroncsok rejtélyével. Láthattuk, amint néhány fokon belül ki- és bekapcsolnak, így nagyon-nagyon nehéz felülmúlni őket.

A második dolog a kiszámíthatatlanság volt, amit meg kell értenünk. A harmadik dolog az volt, hogy talán túl konzervatívak voltunk az Austin utáni eredményekkel."