Újabb híreket közölt az FIA a Red Bull lehetséges büntetéséről

Forma-1, Amerikai Nagydíj 2023, Max Verstappen, Sergio Pérez
AUSTIN, TEXAS - OCTOBER 21: Max Verstappen of the Netherlands and Oracle Red Bull Racing and Sergio Perez of Mexico and Oracle Red Bull Racing look on in the Paddock prior to the Sprint Shootout ahead of the F1 Grand Prix of United States at Circuit of The Americas on October 21, 2023 in Austin, Texas. Mark Thompson/Getty Images/AFP (Photo by Mark Thompson / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) szerda délután még nem tudott dönteni az Amerikai Nagydíjon történt pályaelhagyások ügyében, amellyel kapcsolatban négy csapatot is beidézett.

Az előzmény: a Haas óvása

A Haas csapata a hétvégi Sao Pauló-i Nagydíj közben jelentette be, hogy megóvja a két héttel korábbi austini futam végeredményét, amiért az előzetes ígéretek alapján szigorúan vett pályahatár-túllépésért nem osztott ki utólag büntetéseket az FIA.

A versenybírók akkor csak Alexander Albont és Lance Strollt vizsgálták, ám egyiküket sem sújtották semmivel a hatos kanyar levágásáért,

így a Haas két pilótája közül Nico Hülkenberg a 11., Kevin Magnussen a 14. helyen zárt. Az FIA hétfőn bejelentette, hogy az óvás következtében négy csapatot – az érintett Haas mellett a Williamset, az Aston Martint és Sergio Pérez pályaelhagyásai miatt a Red Bullt – beidézi szerdára, amikor online közösen beszélték meg a történteket.

A Haas abban reménykedik, hogy a bizonyítékaik alapján az FIA utólag megbünteti az austini pályát elhagyó riválisokat Forrás: Anadolu via AFP/2023 Anadolu/Celal Gunes

Az amerikai csapat elárulta, a fedélzeti kamerák felvételeit veszi bizonyítékként, hiszen azokon látni leginkább, ha a pilóták négy kerékkel elhagyják a pályát. A Haas annak ellenére várta magabiztosan a megbeszélést, hogy a felügyelők korábbi érvelése szerint ezek a felvételek önmagukban nem lehetnek perdöntő bizonyítékok, ráadásul ezeket már Albon és Stroll esetében is minden bizonnyal megvizsgálták.

Az FIA váratlan szerdai bejelentése

A jelek szerint pedig okkal reménykedett a Haas, hiszen szerda délután olyan bejelentést tett az FIA, miszerint

az amerikaiak bemutatott bizonyítékaihoz szükséges vizsgálatokra szeretne további időt hagyni a szövetség, amely így csütörtökön délutánra halasztotta a megbeszélés folytatását,

ugyanazon szereplők részvételével.

„A meghallgatás újraindulásakor születik meg a döntés arról, hogy felfedeztek-e a versenybírók olyan jelentős és releváns bizonyítékot, amely a felülvizsgálatot kérő fél részére nem állt rendelkezésre a döntés meghozatalakor, ettől függ, hogy utána az ügy egyéb aspektusaival folytatódik-e a meghallgatás" – áll a közleményben.

Miután vizsgálat indult az ügyben, nem kizárt, hogy csütörtökön több büntetést is kiosztanak utólag, és teljesen megváltozik a végeredmény. Az alapján, hogy a Red Bullt is beidézték, elképzelhető, hogy – ahogy a Haas véli – Stroll és Albon mellett Sergio Pérez is megszegte a pályahatárokra vonatkozó szabályokat, így akár elvehetik a negyedik helyét. Ezt ebben az esetben George Russell kaphatna meg – a kizárás sorsára jutó

Lewis Hamilton hátránya pedig akár 20 pontra csökkenhetne az összetett második helyén álló mexikóival szemben, két futammal a szezon befejezése előtt.

Pérez mellett Stroll az austini hetedik, Albon pedig a kilencedik helyéért aggódhat.