Teljesen más formában térhet vissza 2024-ben a Forma-1 sprintfutama

Forma-1, Amerikai Nagydíj 2023, George Russell
Mercedes' British driver George Russell races during the Sprint Shootout at the Circuit of the Americas in Austin, Texas, on October 21, 2023, ahead of the United States Formula One Grand Prix. (Photo by Chandan Khanna / AFP)
Vágólapra másolva!
A 2023-as szezonban összesen hat sprinthétvége volt. Sok pilóta szerette, sokan utálták, de abban a többség egyetért, hogy változásra van szükség, mert a jelenlegi formájában nem elég izgalmas. Ennek következtében teljesen új formában térhet majd vissza ez a változat 2024-ben.

Eredetileg 2021-ben vezették be a sprintfutamokat, aminek az volt a célja, hogy kicsit feldobja a versenyhétvégéket. 2021-ben és 2022-ben is három sprinthétvége volt, majd a második edzést idénre felváltotta a sprintkvalifikáció, így egy napra került a sprint időmérője és a futam.

A jelenlegi formula legnagyobb ellenzője éppen a világbajnok Max Verstappen, aki többször is szarkasztikusan nyilatkozott a futamokról, akkor is, amikor ő nyert.

George Russell az amerikai sprintkvalifikáción Forrás: AFP/Chandan Khanna

Az angol Sky Sports szerint elképzelhető, hogy a sprintkvalifikáció átkerül péntek estére, a sprintfutam szombat reggelre és az időmérő szombat estére. Változhat a kvalifikáció is, amiben most kötött gumiválasztás van és az ideje is rövidebb, mint a normál időmérőé.

Van egy másik elképzelés is, ami alapján fordított rajtsorrend lenne a sprintfutamon,

ami eddig nem volt az F1-ben. Az nem tiszta, hogy a vb-állás vagy az időmérő fordított sorrendjéről lenne szó, de mindenképp izgalmas lenne.

Van egy olyan ötlet is, ami a pontszámítást érintené, azaz külön számolnák a sprintpontokat és külön világbajnokot is avatnának ebben a szakágban.