Alonso a szezon legdrámaibb csatájában okozott szenzációt, Hamiltonék hatalmasat buktak

ALONSO, Fernando Sao Paulo, 2023. november 3.
Fernando Alonso, az Aston Martin spanyol versenyzője a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Brazil Nagydíjának szabadedzésén a Sao Pauló-i Interlagos pályán 2023. november 3-án. A futamot november 5-én r
Sao Paulo, 2023. november 3. Fernando Alonso, az Aston Martin spanyol versenyzője a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Brazil Nagydíjának szabadedzésén a Sao Pauló-i Interlagos pályán 2023. november 3-án. A futamot november 5-én rendezik. MTI/AP/Andre Penner
Vágólapra másolva!
A Forma-1-es Brazil Nagydíj vasárnapi futamán a háromszoros világbajnok Max Verstappen magabiztos győzelmet aratott a második helyen befutó Lando Norris előtt. A dobogóért az idei szezon legizgalmasabb csatáját vívta Ferndano Alonso és Sergio Pérez, és a veterán spanyol versenyző szenzációs teljesítménnyel szerezte meg a harmadik helyet.

Az 50. F1-es Brazil Nagydíj vasárnapi futamán a háromszoros világbajnok Verstappen indulhatott a pole pozícióból, az ellenállhatatlan tempót diktáló holland a szombati sprintfutamot is megnyerte. Az időmérőn a második helyet megszerző Leclerc számára borzalmasan indult a verseny, már a felvezető körben a falnak ütközött, ezért nem indulhatott el.

A rajt is tartogatott drámai jeleneteket, Albon Magnussennel koccant hatalmasat, így mindkettejük számára hamar véget ért a futam.

Félbe is szakították piros zászlóval a futamot, mert Magnussen lebontotta a falat és el kellett takarítani a törmeléket. Piastrinak technikai gondja akadt, valamint Ricciardo autója is megsérült, végül mindketten folytathatták a versenyt, de visszatértek a bokszba a rajt előtt.

Több mint negyed óra elteltével, álló rajttal indult újra a futam, Verstappent Norris követte, Alonso pedig megelőzte Hamiltont és feljött a harmadik helyre.

A 10. kör után a Red Bull háromszoros világbajnoka kimenekült DRS-távolságon belülről, Hamilton mögött viszont nagyon besűrűsödött a mezőny, és a brit sztárnak folyamatosan nőtt a lemaradása Alonsóval szemben, majd Péreznek sikerült is megelőznie.

A bokszkiállás után közepes gumikon Hamilton visszajött Pérez elé, viszont a szintén közepes keverékeken haladó mexikói a 24. körben újra megelőzte a hétszeres vb-győztest, az Alfa Romeo pilótája, Csou pedig műszaki hiba miatt feladta a futamot.

A teljes mezőny kerékcseréje után Pérez már a negyedik helyre jött fel, közben pedig a Mercedes két pilótája, Hamilton és Russell egymással csatáztak az ötödik Stroll mögött.

Féltáv után Verstappen első számú üldözője, Norris volt a leggyorsabb, de a holland azért jókora előnnyel haladt a McLaren versenyzője előtt.

Max Verstappen magabiztosan haladt az élen Forrás: MTI/EPA/EFE/Sebastiao Moreira

Alonso Pérez ellen folytatott nagy csatát a dobogóért és tartotta harmadik pozícióját, aztán az Alfa Romeo másik pilótája, Bottas is kiesett műszaki hiba miatt. A Mercedes számára egyre rosszabbul alakultak az események, Hamiltonékat az Alpine pilótái ostromolták és Cunoda is szenzációsan versenyzett az Alpha Taurival.

Az utolsó 10 körre fordulva továbbra is óriási csatát folytatott a harmadik helyért Alonso és Pérez, míg a Mercedesnél Russellt feladásra hívták be a bokszba, Hamilton pedig csak a 9. helyen állt. Az utolsó előtti körben Péreznek csak sikerült megelőznie Alonsót, de a spanyol képes volt arra, hogy visszaelőzze a mexikóit és egy őrületesen izgalmas csatában megszerezte a harmadik helyet.

A futamot magabiztosan nyerte Verstappen Norris és Alonso előtt,

Hamilton végül a nyolcadik helyen futott be, míg Sainz a hatodik helyre tudta behozni az egyetlen versenyben maradt Ferrarit.

A vb-pontversenyek állása 20 futam után (még 2 van hátra):
versenyzők:
1. Verstappen 524 pont - már világbajnok
2. Pérez 258
3. Hamilton 226
4. Alonso 198
5. Norris 195
6. Sainz Jr. 192
7. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 170
8. George Russell (brit, Mercedes) 156
9. Oscar Piastri (ausztrál, McLaren) 87
10. Stroll 63
11. Gasly 62
12. Ocon 46
13. Alexander Albon (thaiföldi, Williams) 27
14. Cunoda 13
15. Valtteri Bottas (finn, Alfa Romeo) 10
16. Nico Hülkenberg (német, Haas) 9
17. Daniel Ricciardo (ausztrál, Alpha Tauri) 6
18. Csou Kuan-jü (kínai, Alfa Romeo) 6
19. Kevin Magnussen (dán, Haas) 3
20. Liam Lawson (új-zélandi, Alpha Tauri) 2
21. Logan Sargeant (amerikai, Williams) 1

csapatok:
1. Red Bull 782 pont - már világbajnok
2. Mercedes 382
3. Ferrari 362
4. McLaren 282
5. Aston Martin 261
6. Alpine 108
7. Williams 28
8. Alpha Tauri 21
9. Alfa Romeo 16
10. Haas 12