Megóvták a Forma-1-es futamot, teljesen megváltozhat a végeredmény

F1 American Grand Prix 2023,American Grand Prix,Austin,Circuit of The Americas,competit Horizontal
TEXAS, UNITED STATES - OCTOBER 22: Kevin Magnussen of Haas F1 team (20) and Fernando Alonso of Aston Martin F1 team (14) compete at the F1 American Grand Prix at the Circuit of The Americas in Austin, Texas, United States on 22 October 2023. Celal Gunes / Anadolu (Photo by Celal Gunes / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Vágólapra másolva!
A Haas Forma–1-es csapata megóvta az Amerikai Nagydíj végeredményét a pályahatárok átlépésével kapcsolatos szabályok többszöri megszegése miatt.

A brazíliai versenyhétvége szombati napján derült ki, hogy az amerikai istálló óvást nyújtott be a hazai versenye sorrendjét illetően – még éppen időben, 14 napon belül tette mindezt. A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) Charles Leclerc-t és Lewis Hamiltont is kizárta a futam után, ám ezeknek a szabálytalan padlólemez volt az oka,

az előzetesen szigorúnak ígért pályahatár-túllépésért nem osztottak ki büntetést utólag.

A Haas úgy döntött, felülvizsgálati kérvényt nyújt be az austini futam végeredményével kapcsolatban, amiért nem mindenkit úgy büntetett az FIA, ahogy azt kellett volna, ezért ők is pórul jártak – Nico Hülkenberg a 11., Kevin Magnussen a 14. helyen zárt.

Az amerikai csapat a fedélzeti kamerák felvételeit venné bizonyítékként, hiszen azokon látni leginkább, ha a pilóták négy kerékkel elhagyják a pályát. A felügyelők korábbi érvelése szerint ugyanakkor ezek önmagukban nem lehetnek perdöntő bizonyítékok, mert nem lehet tökéletesen megállapítani ezekből a pályaelhagyásokat. Ennek ellenére nem kizárt, hogy rengeteg büntetést osztanak ki utólag, és teljesen megváltozik a végeredmény.