Megváltozott a rajtsorrend a Brazil Nagydíjon, a futam egyik nagy esélyesét is hátrasorolták

Forma-1, Sao Pauló-i Nagydíj 2023, Brazil Nagydíj, George Russell
F1 Mercedes' British driver George Russell powers his car during a free practice at the Jose Carlos Pace racetrack in Sao Paulo, Brazil, on November 3, 2023, ahead of the Formula One Brazil Grand Prix. (Photo by NELSON ALMEIDA / AFP)
Vágólapra másolva!
A Forma-1-es Sao Pauló-i Nagydíj időmérő edzése után a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) több pilótával szemben is vizsgálatot indított.

A legtöbb kérdéses eset a feltartásból akadt, az alig 70 másodperces kör miatt ugyanis kulcsfontosságú volt a pályán való helyezkedés. A fő gond mégis a bokszutca kijáratánál történt, mert sokan a bokszból már kihajtva, a pályára vezető szűk részen haladtak szükségtelenül lassan. Ha ezt a sáv bal oldalán tették volna, azzal betartották volna az FIA hétvégére vonatkozó szabályát, ám néhányan középen maradtak, így a mögöttük haladó versenyzők legfeljebb a fűre hajtva tudtak (volna) csak elmenni mellettük.

A kvalifikáció után George Russellt Pierre Gasly feltartásáért vizsgálták, de a francia is követett el vétséget, és mellettük Esteban Ocont és Sergio Pérezt is beidézték a versenybírók. A tanácskozás után az FIA úgy döntött, a tavalyi győztes és a mostani hétvégét is győzelmi esélyekkel váró

Russellnek kioszt egy kéthelyes rajtbüntetést a futamra,

így a Mercedes brit pilótája csak a 8. helyről indulhat vasárnap.

A két Alpine-pilóta ugyanezt a típusú büntetést kapta, Pérezt ugyanakkor nem sorolta hátrébb az FIA.

A büntetések kiosztása után tehát a következő lehet a vasárnapi rajtsorrend:
1. Max Verstappen, 2. Charles Leclerc, 3. Lance Stroll, 4. Fernando Alonso, 5. Lewis Hamilton, 6. Lando Norris, 7. Carlos Sainz, 8. George Russell, 9. Sergio Pérez, 10. Oscar Piastri, 11. Nico Hülkenberg, 12. Kevin Magnussen, 13. Alexander Albon, 14. Esteban Ocon, 15. Pierre Gasly, 16. Cunoda Juki, 17. Daniel Ricciardo, 18. Valtteri Bottas, 19. Logan Sargeant, 20. Csou Kuan-jü.

A 71 körös Sao Pauló-i futam vasárnap, magyar idő szerint 18 órakor rajtol, de előtte, szombaton még egy sprintkvalifikációt és egy sprintfutamot is rendeznek.