Döntött az FIA, megváltozik az F1-es rajtsorrend Amerikában

Forma-1, Amerikai Nagydíj 2023, George Russell
Mercedes' British driver George Russell races during the Sprint Shootout at the Circuit of the Americas in Austin, Texas, on October 21, 2023, ahead of the United States Formula One Grand Prix. (Photo by Chandan Khanna / AFP)
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) az Amerikai Nagydíj sprintkvalifikációja után vizsgálatot indított George Russell ellen az SQ1 végén mutatott feltartásáért.

A végül nyolcadikként záró Mercedes-pilóta a második helyen végző Charles Leclerc-t tartotta fel az első szakasz utolsó perceiben, a 19-es kanyarban. Ez ugyan nem akadályozta meg a monacói továbbjutását, végül mégis mindkét versenyzőt behívták meghallgatásra magyar idő szerint 21 órakor.

Végül a sprintfutam előtt döntést hozott az FIA, eszerint – ahogy azt Leclerc a rádióban azonnal jelezte is – büntetést kapott Russell:

a brit pilóta három hellyel hátrébbról indulhat a rövidített versenyen.

Ezzel Russell a 11. rajtkockából vág neki a 19 körös futamnak, míg Alexander Albon, Pierre Gasly és Daniel Ricciardo is nyert egy-egy pozíciót.

Az austini sprint magyar idő szerint éjfélkor kezdődik, a futamra pedig vasárnap 21 órától kerül sor. Utóbbin Leclerc az élről, Russell az ötödik helyről rajtolhat majd.