Vágólapra másolva!
Mint ismert, Felipe Massa, a Ferrari korábbi versenyzője perrel fenyegette meg a Nemzetközi Automobil Szövetséget (FIA) és a Forma–1-et amiatt, mert véleménye szerint elcsalták tőle a 2008-as világbajnoki címet. A brazil pilóta ügyvédi csapatának vezetője, Bernardo Viana elmondta, hogy a Forma–1 belső vizsgálatot tart az ügy miatt, ezért ők most hajlandók további "haladékot" adni.

Massa azután vette elő szűk 15 évet követően az ügyet, hogy kiderült, Bernie Ecclestone és az FIA akkori elnöke, Max Mosley már az idény vége előtt tudott a szingapúri botrányról. Eszerint a Renault-s Nelson Piquet szándékosan vágta falnak az autóját, miután a csapat vezetése erre felszólította. Az így létrejött biztonsági autós fázis miatt végül Piquet csapattársa, Fernando Alonso nyerte a futamot, Massa pedig részben egy rossz bokszkiállásnak köszönhetően elbukta a győzelmet, és mint később kiderült, ezáltal a vb-címet is Lewis Hamiltonnal szemben.

A brazil Felipe Massa a mai napig nem tudta feldolgozni a Szingapúri Nagydíjon történteket Forrás: AFP/Saeed Khan

A történtekből Crashgate néven elhíresült botrány lett, amely során Flavio Briatorét és Pat Symondsot eltiltották.

Aztán idén tavasszal minden megváltozott, amikor Bernie Ecclestone elárulta, hogy ő és az FIA akkori elnöke, Max Mosley már a 2008-as idény vége előtt tudott a szingapúri botrányról, mégsem tettek semmit, hogy megóvják a sportágat egy hatalmas botránytól.

A hallottak igencsak felpaprikázták Felipe Massát, aki azonnal jogi lépéseket fontolgatott, noha tudta, hogy a szabályok alapján nem változtathatják meg a világbajnoki cím sorsát. Ebbe azonban nem törődött bele a brazil expilóta, és az elmúlt fél évben többször is hangoztatta, hogy perelni fog.

Szeptemberben aztán kiderült, hogy Massa csapata október közepéig hosszabbította meg a határidőt arra, hogy az F1 reagáljon a felvetődött kérdéseikre.

Az M4 Sport azt írja, hogy az utóbbi hónapokban a brazil pilóta már összeállított egy ügyvédi csoportot is, Massa elmondása szerint pedig "sok új információt" gyűjtöttek a szingapúri ütközéses botrányról és annak utóéletéről. Massa hangsúlyozta, hogy nem a pénzszerzés a célja, hanem a világbajnoki címet akarja, valamint el akarja érni, hogy kiderüljön a teljes igazság a 2008-as Szingapúri Nagydíjon kulcseseményéről.

Az F1 hivatalosan még nem kommentálta Massáék jogi üggyel való fenyegetését, a brazil csapatának közleményeiből viszont kiderült, az eredeti határidő lejárta előtt a Forma-1 sikeresen kitolta azt.

Massa meg akarja kapni Lewis Hamilton 2008-as világbajnoki címét Forrás: AFP/Antonio Scorza

Sőt, a napokban ismét kitolták a határidőt. Erről az ügyvédi csoportot vezető Bernardo Viana számolt be, aki jelezte azt is, hogy az Forma-1 belső vizsgálatot tart az ügyben. „Az FIA és a FOM belső vizsgálatot végez és az eredeti határidő utolsó meghosszabbítását kérte október 12-ről november 15-re” – írta közösségi oldalán.

Egyetértünk ezzel az utolsó hosszabbítással, mert ha a Forma-1 új irányító testülete valóban jóhiszeműen vizsgálja az ügyet, akkor minden bizonnyal arra a következtetésre jut, mint sok más ember a világon.

Szeretnénk tudni, mi a véleményük a botránnyal és Felipe igazságával kapcsolatban” – tette hozzá.

Ha Felipe Massa fenyegetéséből konkrét per lesz, méghozzá sikeres, akkor ne legyen kétségünk afelől, hogy azonnal felülvizsgálatot követelnek a többi vitatott kimenetelű világbajnoki szezonról is. Hogy melyek ezek és hogyan változhatnak meg a vb-címek számai ennek hatására? A linkre kattintva megtudjhatják.