Vágólapra másolva!
A Mercedes számára rosszul sikerült a Katari Nagydíj, Lewis Hamilton és George Russell már az első kanyarban ütközött egymással, a hétszeres világbajnoknak 400 méter után fel kellett adnia a versenyt. A német istálló mérnöke, Andrew Shovlin nem tulajdonít nagy jelentőséget az esetnek, szerinte ez csak egy egyszerű hiba volt.

A Katari Nagydíj vasárnapi futamán történt gyors ütközés hamar megpecsételte a Mercedes sorsát: Hamilton már 400 méter után kiesett, Russell pedig egy defekt miatt már az első kör végén kiállt kerékcserére, és a mezőny végére esett vissza. Andrew Showlin vezető versenymérnök szerint azért csatázott a két brit, mert eltérő gumikon indultak egy kényszerhelyzet miatt.

"A közepesben, amin mehetett volna, annyira kevés kör volt, hogy valójában nagyon közel állt a lágy keverék élettartamához. Miután George nagyon jól rajtolt a lágyon az előző napon, majd a gumija a biztonsági autós újraindításoknál is nagyon jól működött,

magyarázta a Mercedes mérnöke, miért állították Hamiltont a sprinten gyors visszaesést produkáló lágyra, amit a mezőny nagy része igyekezett kerülni vasárnap.

Lewis Hamilton számára hamar véget ért a Katari Nagydíj vasárnapi futama Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Ayman Yaqoob

A harmadik helyről induló Hamilton a rajtnál hamar utolérte a második pozícióból startoló Russellt, és az első kanyarban meg akarta előzni, ám hatalmasat hibázott, mert túl kevés helyet hagyott a csapattársának. Shovlin szerint előre felkészítették a pilótákat erre, és külön kérték őket, hogy ne rontsák egymás helyzetét a csatározással.

"A kezdő gumi kiválasztását mindkét versenyzővel megvitattuk vasárnap délelőtt. Előre tudtuk, hogy van rá esély, hogy Lewis jobban rajtoljon és megelőzze George-ot az első kanyarnál. Végig számoltunk tehát ezzel.

írta meg az m4sport.hu, miként zárta rövidre a baleset okát Shovlin, aki arról nem beszélt, hogy a jövőben fognak-e alkalmazni csapatutasítást az ilyen jellegű szituációkban.

Hamilton egyébként később pénzbüntetést kapott, mert a balesete után gyalog átment a pályán.