Vágólapra másolva!
A Forma-1-es Katari Nagydíj első körében Lewis Hamilton nekiment a csapattársának, George Russellnek, így az koccanás következtében a hétszeres világbajnok a sóderágyba került és fel kellett adni a versenyt. A Mercedes brit pilótája a veszélyes manővere miatt nem kapott büntetést, azonban más miatt nagyon komoly pénzösszeg kifizetésére kötelezték.

A Mercedes pilótái remek előjelekkel várhatták a katari futamot, hiszen az időmérőn a brit George Russel szerezte meg a második helyet, a harmadik helyről pedig a hétszeres világbajnok Lewis Hamilton indulhatott. Utóbbinak azonban már az első körben véget ért a versenye, miután az első kanyarban nem hagyott elég helyet Russellnek, amikor kívülről próbálta megelőzni őt. A koccanás következtében Hamilton jobb hátsó felfüggesztése azonnal eltört, a brit pilóta Mercedese pedig a kavicságyban landolt.

Az eset után Hamilton a csapatrádióban még a csapattársát hibáztatta, ezt követően aztán versenybalesetnek minősítette a esetet, végül aztán a visszajátszások megtekintése után teljesen magára vállalta a felelősséget. Az esetet utólag kivizsgálták a felügyelők, akik nem osztottak ki büntetést a hétszeres világbajnoknak, bár ők is úgy látták, hogy nagyrészt Hamiltont terheli a felelősség, azonban tipikus első körös balesetnek minősítették az esetet.

A rallycafe.hu azt írja, hogy egy megrovást és egy büntetést így is kiosztottak Hamiltonnak 50 ezer euró értékben, de befizetnie "csak" 25 ezer eurót (közel 10 millió forint) kell, a maradék 25 ezret ugyanis a szezon hátralevő részére felfüggesztették. Ezt a büntetést azért kapta a hétszeres világbajnok, mert a baleset után gyalog átment a pályán.

Miután kiesett az első körben,

a 44-es rajtszámú autó pilótája otthagyta az autóját a kavicságyban és visszafutott a bokszba. Ennélfogva keresztezte a pályát, amelyen zajlott a verseny, és csak másodpercekkel azelőtt érte el a pálya belső oldalát, hogy a 63-as rajtszámú autó (Russell) nagy sebességgel megérkezett a bokszutcából.

Ezután a pálya szélén sétált, miután végül elhagyta azt” – olvasható a felügyelők indoklásában.

Lewis Hamilton a kiesése után veszélyes helyen sétált Forrás: Anadolu Agency via AFP/Mohammed Dabbous

„A meghallgatás során a 44-es autó vezetője nagyon bocsánatkérő magatartást tanúsított, és rájött, hogy a helyzet nagyon veszélyes lehetett volna rá és a közeledő versenyzőkre nézve.

A felügyelők megerősítették, hogy egy nem lezárt pálya keresztezése elképesztően veszélyes szituációkat idézhet elő,

és a versenyzőknek nagyon óvatosnak kell lenni ezzel kapcsolatban” – zárult a közlemény ezen része.