A Katari Nagydíjon a saját rekordját állíthatja be a Red Bull

F1 Belgian Grand Prix 2023 1 auto belgian belgium cars championships eau rogue fia formula formula 1 gp grand motorsport motorsports one prix racing raining sports weather wet world Max Verstappen Red Bull Racing Belgian Grand Prix Spa-Francorchamps July
Max Verstappen of Red Bull Racing on the podium of the Formula 1 Belgian Grand Prix at Spa-Francorchamps in Spa, Belgium on July 30, 2023. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
A konstruktőri világbajnoki címet már a Japán Nagydíjon bebiztosító Red Bull a Forma–1-es Katari Nagydíjon beállíthatja a saját elképesztő pontszerzési rekordját.

A Milton Keynes-i csapat elképesztő szezont produkál, hiszen egy futam kivételével az összeset megnyerte, csak a Szingapúri Nagydíjon nem tudott győzni.

A holland Max Verstappen és mexikói Sergio Pérez beállíthatják csapat rekordját a legtöbb egymást követő pontszerzésben, ha a vasárnapi futamon az első tízben, vagy a szombati sprintfutamon a legjobb nyolcban végeznek.

A jelenlegi rekordot is a Red Bull tartja a 38 futamon át tartó sorozatos pontszerzéssel, nem mellesleg az energiaitalos csapatnak ez már kétszer is összejött. Először a 2016-os Spanyol Nagydíj és a 2018-as Ausztrál Nagydíj között, másodszor pedig a 2018-as Spanyol Nagydíj és a 2019-es szezonzáró Abu-Dzabi Nagydíj között.

Max Verstappen Katarban lehet háromszoros világbajnok Forrás: NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki

A Red Bull sorozata 37 pontszerzéssel áll a katari hétvége előtt, hiszen a Milton Keynes-i csapat az előző szezon Szaúd-Arábiai Nagydíja óta minden versenyen pontot szerzett.

A rekord mellett a Red Bullnak sokkal fontosabb, hogy a címvédő Max Verstappen sorozatban harmadszor lehet Forma–1-es világbajnok, amire leghamarabb a szombati sprintfutamon kerülhet sor.

  • Ha Verstappen nem ér célba a sprintfutamon, akkor Péreznek minimum a harmadik helyen kell végeznie, hogy életben tartsa a bajnoki reményeit.
  • Ha Pérez a sprinten a negyediknél rosszabb helyen zár, akkor Verstappen máris világbajnok lesz.
  • Verstappen világbajnok lesz, ha az első hat helyen jön be a sprintfutamon vagy hetedik lesz és Pérez nem nyer, vagy nyolcadik lesz és Pérez nem lesz a harmadik helynél előréb.
  • Verstappen a legrosszabb esetben vasárnap is bajnok lehet, ha nem szerez pontot szombaton, akkor a futamon csak akkor nem lesz világbajnok, ha a nyolcadik helynél rosszabb helyen fut be, miközben Pérez nyer.

A Katari Nagydíj - amelyet 2021 után rendeznek meg ismét - pénteken 15.30-kor kezdődik a szabadedzéssel, majd 19 órakor az időmérő edzésre kerül sor. A szombati sprintkvalifikáció magyar idő szerint 15 órakor rajtol, a sprintfutam pedig 19.30-kor rajtol. Az 57 körös katari futam vasárnap 19 órakor kezdődik.