Beperelte a botrányt okozó pilótáját a Forma-1-es csapat

Carlos Sainz Jr, Alex Palou, Álex Palou
Ferrari's Spanish driver Carlos Sainz Jr. (L) is congratulated by McLaren's Spanish test driver Alex Palou (R) after winning the qualifying session for the Formula One United States Grand Prix, at the Circuit of the Americas in Austin, Texas, on October 22, 2022. (Photo by Jim WATSON / AFP)
Vágólapra másolva!
Az IndyCar kétszeres bajnokát, a spanyol Álex Palout legalább 23 millió dollárra beperelte a McLaren Racing csapata.

Palou már tavaly is segítette a McLaren Forma–1-es csapatát, hiszen részt vett a 2022-es Egyesült Államok Nagydíjának szabadedzésén, valamint Barcelonában és Spielbergben is segítette a csapatot tesztpilótaként. Az előző év végén a wokingiak be is jelentették, hogy a spanyol versenyző lesz a csapat egyik tartalékpilótája a 2023-as szezonban – májusban ott is volt a Miami Nagydíjon.

A McLaren idén vezetési lehetőséget is adott neki egy F1-es autóval, és az is felvetődött, hogy bekerülhet a sportágba is. Már szó volt arról is, hogy a Szingapúri Nagydíjon vezetheti az autót, de előtte

Palou mégis úgy döntött, a bizonytalan jövő miatt inkább elhagyja a csapatot,

és marad a Chip Ganassi Racingnél – ellentmondva a korábbi egyezségnek.

Álex Palou még nem mondott le teljesen a Forma–1-ről, de a McLarennél erre már biztosan nem kerül sor Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/James Gilbert

A McLaren korábban jelezte, hogy emiatt megszakítja a kapcsolatot Palouval, de egyben a csapat be is perelte a 26 éves spanyol pilótát szerződésszegésért, noha Palou és az ügyvédei úgy gondolják, szabályszerűen járt el a pilóta a távozásakor.

Kedden kiderültek a kártérítési követelmény részletei is: eszerint

a McLaren legalább 23 millió dolláros kártérítést igényel,

ami a Palou csapathoz való csatlakozásához kötődő jövőbeni szponzorációból, a tartalékpilótaként felemésztett költségekből, a Palou F1-es fejlesztésére fordított összegből és a 2024-es fizetésének előlegéből adódik.

A spanyol pilóta 2021 után 2023-ban is megnyerte az IndyCar-bajnokságot, és a jövő évi mezőnyben is a Chip Ganassi Racing tagja lesz.

Forrás