Keményebb büntetést követelnek a Pérez-féle ámokfutóknak

Forma-1, Japán Nagydíj 2023, Sergio Pérez
Mexican fans of Red Bull Racing's Mexican driver Sergio Perez yell during the qualifying session for the Formula One Japanese Grand Prix at the Suzuka circuit, Mie prefecture on September 23, 2023. (Photo by Toshifumi KITAMURA / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Az elmúlt napokban többen is kifejtették véleményüket az ügyben, miszerint a Forma-1 irányítóinak és a Nemzetközi Autómobil Szövetségnek (FAI) is keményebben kellene fellépnie a versenybalesetek okozóival szemben.

Az azt követően került igazán előtérbe, hogy a Red Bull mexikói versenyzője, Sergio Pérez rövid időn belül két komolyabb incidensben is főszerepet játszott. Szingapúrban Alex Albon, míg Japánban Kevin Magnussen versenyének vetett véget a meggondolatlan mexikói. A szabályok szerint mindkét eset után megkapta az ötmásodperces időbüntetést, amit viszont sokan elégtelennek tartanak.

Köztük van a Renault korábbi versenyzője, Jolyon Palmer is.

- fejtette ki a brit, hozzátéve, vannak esetek, amikor lehet vitatkozni, hogy szimpla versenybaleset történt-e, és vannak a fentebb említett esetek, amikor "nagyon nehéz érvet találni Pérez mellett".

"Az ötmásodperces büntetésnek is van hatása, bár a nagy csapatok jellemzően könnyedén visszahozzák a pályán ezt az időt, miközben a kisebbeknek marad a sebeik nyalogatása."

Palmer a kritikák mellett ugyanakkor elismerte, hogy Pérez látványos stílusa még hasznot is hajthat.

"Láttunk egy-két nagyszerű jelenetet, amikor Pérez a kerék a kerék ellen harcolt a pályán, például, amikor a mezőny végéről indulva első GP-győzelmét aratta 2020-ban Szahírban, vagy, amikor a Hamilton elleni csatában a csapattársát segítette ki egy 2021-es futamon. Biztos vagyok benne, hogy ez egy hét pihenő jót fog tenni Checónak, mert Katarban nagyot kell mennie, hogy megőrizze a második helyét az összetettben" - mondta Jolyon Palmer.