Vágólapra másolva!
Lewis Hamilton nem először bizonyítja, hogy ő aztán nem az a fickó, aki könnyen belenyugszik egy vélt igazságtalanságba.

A hétszeres világbajnok brit pilóta most a szeptember 17-i Szingapúri Nagydíjon történtek miatt háborog immár tizedik napja. Legújabb megszólalásában ötletet adott a Nemzetközi Automobil Szövetségnek (FIA) a versenyeken elkövetett hibák kivizsgálására. Hamilton ugyanis nehezen emészti meg, hogy az összetett éllovasa, a világbajnoki címvédő Max Verstappen nem kapott rajtbüntetést, miután az időmérőn látványosan feltartotta a japán Cunoda Jukit. A holland megúszta egy megrovással, ami Hamilton szerint nagyon nincs rendben.

A britnek pedig ötlete is van a megoldásra: cseréljék le a vétségeket ellenőrző és a büntetéseket kiszabó stewardokat mesterséges intelligencia alapú szoftverekre, amelyek egészen biztosan elfogulatlan döntéseket hoznának.

- okoskodott a brit veterán.

Lewis Hamilton szerint ideje lenne haladni a korral Forrás: AFP/Kazuhiro Nogi

Egyébiránt az ügyben főszereplő steward maga is elismerte, hogy hibázott, ahogy Verstappen sem tagadta ennek a tényét. A stewardok döntései már korábban is keltettek némi vihart, amik a Haas csapatfőnöke, Guenther Steiner kelt ki ellenük versenyzője, Nicko Hülkenberg monacói büntetése miatt.

A stewardok nem állandóak, minden versenyen változik, részben azért, mert a négyfős panel egyik tagját mindig a futamot rendező ország motorsport szövetsége adja, míg a további három tagot az FIA jelöli ki, akik közül az egyik minden esetben egy korábbi versenyző kell, hogy legyen.