Max Verstappen már Katarban világbajnok lehet

Max Verstappen, Red Bull
Red Bull Racing's Dutch driver Max Verstappen celebrates after taking poll position in the qualifying session for the Formula One Japanese Grand Prix at the Suzuka circuit, Mie prefecture on September 23, 2023. (Photo by Peter PARKS / AFP)
Vágólapra másolva!
A kétszeres világbajnok holland Max Verstappen szinte biztosan háromszoros világbajnok is lesz, a kérdés csak az, hogy mikor.

Max Verstappen akkora előnnyel vezeti a világbajnokságot, hogy már Katarban világbajnok lehet, hiszen az eddigi 16 futamból 13-at ő nyert.

Verstappen a japán sikerével most 177 pontos előnnyel vezet a csapattársa, Sergio Pérez előtt. Az utolsó hat futamon maximum 180 pontot lehet még szerezni a sprintfutamokkal egyetemben.

Matematikailag a szombati, katari sprintfutamon lehet leghamarabb világbajnok Verstappen. Ha Verstappen nem ér célba a sprintfutamon, akkor Péreznek minimum a harmadik helyen kell végeznie, hogy életben tartsa a bajnoki reményeit.

Ha Pérez a sprinten a negyediknél rosszabb helyen zár, akkor Verstappen máris világbajnok lesz.

Verstappen világbajnok lesz, ha az első hat helyen jön be a sprintfutamon vagy hetedik lesz és Pérez nem nyer, vagy nyolcadik lesz és Pérez nem lesz a harmadik helynél előréb.

Verstappen a legrosszabb esetben vasárnap is bajnok lehet, ha nem szerez pontot szombaton, akkor a futamon csak akkor nem lesz világbajnok, ha a nyolcadik helynél rosszabb helyen fut be, miközben Pérez nyer.