Verstappen brutális visszatérése, Hamiltont megmentette a szégyentől a Mercedes

auto-prix Horizontal
Ferrari's Monegasque driver Charles Leclerc (R) drives ahead of Ferrari's Spanish driver Carlos Sainz Jr (L) and Red Bull Racing's Mexican driver Sergio Perez during the Formula One Japanese Grand Prix at the Suzuka circuit, Mie prefecture on September 24, 2023. (Photo by Peter PARKS / AFP)
Vágólapra másolva!
A Forma 1-es Japán Nagydíj vasárnapi futamán a kétszeres világbajnok Max Verstappen magabiztos előnnyel végzett az élen és hatalmas lépést tett az újabb vb-győzelme felé. A holland klasszis mögött a McLaren pilótái, Lando Norris és Oscar Piastri állhattak fel a dobogóra, míg a Mercedes versenyzői nem csak a Ferrarival, hanem egymással is óriási csatát vívtak. A konstruktőri vb-cím eldőlt Szuzukában, Verstappen sikerével a Red Bull megvédte tavalyi győzelmét.

A Szingapúri Nagydíjon megszakadt Max Verstappen nagy sorozata, zsinórban 10 győzelem után nem tudott az élen végezni, azonban Szuzukában remekelt az időmérőn, és minden jel arra mutatott, hogy a pole pozícióból induló kétszeres világbajnokot vasárnap nehéz lesz legyőzni. Verstappenre ezúttal nem a Ferrari és a Mercedes versenyzői, vagy éppen csapattársa, Sergio Pérez tűnt veszélyesnek, hanem a McLaren pilótái, Oscar Piastri és Lando Norris, akik a második és a harmadik helyekről indulhattak.

A rajtnál a két McLaren megpróbálta közre fogni Verstappent, akinek végül sikerült megszöknie az élen. A futam kisebb balesetekkel indult, Valtteri Bottas, Alexander Albon és Esteban Ocon is érintett volt ebben, be is kellett hívni a biztonsági autót.

A 6. körben Logan Sargeant elfékezte magát, aminek köszönhetően Bottas a fűre került, Lewis Hamilton pedig saját csapattársával, George Russell-el vívott nagy csatát a középmezőnyben.

Bottas számára a kisodródása után véget is ért a verseny, az Alfa Romeója vezethetetlen állapotba került, ráadásul a finn pilóta egy héttel korábban, a Szingapúri Nagydíjon sem tudott célba érni. Pérez sorra követte el a hajmeresztő hibákat, a 13. körben nekiment a Haas versenyzőjének, Kevin Magnussennek, és olyan sérüléseket szenvedett az autója, hogy véget is ért számára a verseny.

A 20. kör után Russell volt az egyetlen, aki még nem állt ki a bokszba kerékcserére, az Aston Martinnál Lance Stroll számára véget ért a verseny, Fernando Alonso pedig idegesen kommentálta a rádióban csapata döntéseit.

A futam feléhez érve Verstappen már jelentős előnnyel menetelt az élen, a hollandot a két McLaren követte,

Russell pedig visszacsúszott a kerékcseréje után. Norris és Piastri mögött a Ferrari pilótái, Charles Leclerc és Carlos Sainz haladtak, akik a két Mercedes előtt autóztak a pályán.

Verstappen legnagyobb ellenfelei ezúttal a McLaren pilótái, Norris és Piastri voltak Forrás: AFP/Kazuhiro Nogi

Mindeközben már öten is feladták a versenyt, a Williams két pilótája, Albon és Sargeant is kiszállni kényszerült a futamból, Pérez pedig rejtélyes módon visszaült az autójába, de aztán vissza is hívták a bokszba. Úgy tűnt, attól tartott a Red Bull, hogy ha nem tölti le az 5 másodperces büntetést, az valamilyen formában megbosszulhatja magát Katarban.

Verstappen győzelmét nem fenyegette veszély, 10 körrel a vége előtt továbbra is a két McLaren követte a kétszeres világbajnokot, míg a 4. helyért nagy csatát vívott egymással Russell és Leclerc, és ezt a feladatot a monacói sikeresen meg is oldotta.

Hamilton a Mercedes utasítására megelőzhette Russellt, de Sainz a futam végén üldözőbe vette a hétszeres világbajnokot.

Verstappen a leggyorsabb köridőt is teljesítette, és megszerezte 13. győzelmét a szezonban, amivel már karnyújtásnyira került karrierje harmadik világbajnoki címétől. A holland mögötti sorrend az élbolyban nem változott, Norris és Piastri állhatott fel a dobogóra, utóbbi pályafutása során először. Leclerc lett a negyedik, az ötödik helyen befutó Hamiltont pedig már nem tudta megelőzni a hatodik Sainz.

A konstruktőri vb-győzelem Japánban eldőlt, Verstappen sikerének köszönhetően a Red Bull megvédte a világbajnoki címét.

A következő világbajnoki futamot október 8-án rendezik Katarban.